Aktywacja form życia na wszystkich serwerach

• O jakiej godzinie? Co ile godzin? Czy raz na dobę?

Bo przy 50 lotach na dzień uzbieram artefakty żeby dopasować badania za kilka lat.

Raz na dobę :)

Chyba każde uni inaczej ale u68 zawsze ma o tej samej godzinie.

Średnio 50 ekspedycji pozwala zebrać 400 artefaktów.

Jeżeli grasz ROCK i samo eko to potrzeba 5 dni na jedną planetę.

Jak robiłam badania na u68 - non stop, bez żadnych przerw - zajęło mi to 131 dni. Miałam dość duży bonus do skracania więc jeżeli ktoś nie będzie robić badań natychmiast (robiłam bez kolejki badań) z mniejszym bonusem do skracania badań to spokojnie roboty na 150-170 dni będzie.

Jeżeli masz np. 16 planet to potrzeba 80 dni do ustawienia FZ do P3S1.

Możesz sobie ustawić poziom 1, potem poziom 2 i nigdy nie powinno być sytuacji że nie masz co robić.

• Czy serwery z aktywną blokadą nadal lagują?

Kalyke nadal laguje.

Jak wisi "Wykonano" przy jakimś budynku lub badaniu, to nie można ani wysłać floty z tej planety, ani odebrać niczego z Import/Export, ani uzupełnić kolejki budowania;

Czy blokada ataków zostanie jeszcze przedłużona? Bo nie wiem czy fsy wysyłać.

• Czy serwery z aktywną blokadą nadal lagują?

Kalyke nadal laguje.

Jak wisi "Wykonano" przy jakimś budynku lub badaniu, to nie można ani wysłać floty z tej planety, ani odebrać niczego z Import/Export, ani uzupełnić kolejki budowania;

Czy blokada ataków zostanie jeszcze przedłużona? Bo nie wiem czy fsy wysyłać.

Nie wiemy czy zostanie przedłużona, już z tą były 'problemy'. Prosimy się więc nastawić, że nie będzie. Lepiej dmuchać na zimne niż obudzić się bez floty :)

• Do obliczeń liczby wymaganych artefaktów i przeliczenia tego na dni polecam swój kalkulator:

Loty Rozpoznawcze - Artefakty i doświadczenia rasowe

W skrócie jeżeli wykonamy x lotów, uzbieramy artefaktów:

A=8.238*x ± 45.809*sqrt(x)

Ten drugi człon po plus minus wyraża niepewność pomiaru (68% przypadków). Warto też go znać, by nie być zaskoczonym dlaczego tak mało lub dużo zebrano artefaktów. Jak ktoś chce dowiedzieć się wszystkiego o misjach rozpoznawczych, może zapoznać się z wszystkimi rozdziałami mojego opracowania pod wskazanym linkiem.

• W skrócie jeżeli wykonamy x lotów, uzbieramy artefaktów:

A=8.238*x ± 45.809*sqrt(x)

Ten wzór jest chyba błędny, bo

po 150 misjach znalazłem tylko 700 artefaktów.

przecież ci napisał, że masz tam błąd policzony... wstaw sobie wartości to zobaczysz, że w ramach błędu się zgadza (a to i tak jest tylko confidence level 68%).

ludzie, statystyka, trzeba sobie przypomnieć trochę matmy ze szkoły jeśli chcecie korzystać z tego co holon wyprowadził ;)

• Mnie natomiast cieszy, że w końcu zaktualizowali podsumowanie bonusów. Właśnie zauważyłem, że na Alphę trafiła wersja w nowej konwencji o odpowiedniej liczbie poziomów szczegółowości.

Przykładowo mamy sumaryczny bonus statków, po kliknięciu na statek rozwija się lista planet gdzie występuje jakikolwiek bonus. Po wyborze planety otrzymamy listę badań, poziomy i wkład procentowy każdego z nich. Wygląda do o 35% lepiej od wersji jaką oferuje Ogame Tracer i o 500% lepiej od starej wersji, która jeszcze jest obecna na normalnych uni.

Np-lifeforms-bonuses.png

A tego jeszcze nie ma. Tylko na testowym.

że masz tam błąd policzony...

To ja coś źle podstawiam. :D

• Budynek mi się zawiesił na quazar i już wisi z godzinę a cała flota stoi na planecie a zaraz koniec blokady ;/

Czemu tego nie da się anulować się pytam?

Przy okazji dodam że na 150 misji nie znalazłem rocktalów i nie idzie ruszyć z rozbudową FŻ;(