Aktywacja form życia na wszystkich serwerach

• z tego wynika , że wszędzie tam gdzie będzie wybudowana powinny być surowce z wydobycia chronione

Bonus badań LF nie jest liczony tak samo jak budynków LF, który to obowiązuje na planecie, na której został wybudowany. Bonus badań jest sumowany dla całego konta i ta wartość obowiązuje na każdej planecie.

Ten 21lvl dla 16 planet daje 21*4%*16=1344% bonusu do kryjówki co odpowiada w przybliżeniu, które wcześniej stosowałem 70% wydobycia dziennego (14.44/20). Gdyby kryjówka nie była alternatywą do najlepszej technologii Rocktalów do wydobycia lub Kaeleszów do ekspów, to możliwe, że ktoś by to budował. Akurat mnożnik 1.2 miał dużo więcej sensu, bo wówczas istniałby jeszcze cień wątpliwości co wybrać.

niech robi :D sprawdzę go ;p jak mu to działa :D daj już spokój ;p

• z tego wynika , że wszędzie tam gdzie będzie wybudowana powinny być surowce z wydobycia chronione

Bonus badań LF nie jest liczony tak samo jak budynków LF, który to obowiązuje na planecie, na której został wybudowany. Bonus badań jest sumowany dla całego konta i ta wartość obowiązuje na każdej planecie.

Ten 21lvl dla 16 planet daje 21*4%*16=1344% bonusu do kryjówki co odpowiada w przybliżeniu, które wcześniej stosowałem 70% wydobycia dziennego (14.44/20). Gdyby kryjówka nie była alternatywą do najlepszej technologii Rocktalów do wydobycia lub Kaeleszów do ekspów, to możliwe, że ktoś by to budował. Akurat mnożnik 1.2 miał dużo więcej sensu, bo wówczas istniałby jeszcze cień wątpliwości co wybrać.

Miejmy nadzieje ze wypali xD 🤭🤭🤭

z tego wynika , że wszędzie tam gdzie będzie wybudowana powinny być surowce z wydobycia chronione

Jak bedzie gotowe to sam wysle wiadomosc z zaproszeniem 8o też ciekawy jestem czy to będzie spełniało swoją funkcję tak to na wiosnę będę mógł raz na 24h ściągnąć surke a nie kitrac po moonach xD :trollface:

• Blokada ataków nie jest przewidziana. Aktywacja potrwa na tyle krótko, że nie jest potrzebna.

https://board.en.ogame.gamefor…1835-lifeform-activation/

Na forum org napisali, że niektóre uniwersa jednak dostają blokady ataków, więc może jednak warto to wziąć pod uwagę i zaproponować wcześniej osobą decyzyjnym, prewencyjną blokadę chociaż na dzień, niż wysłuchiwać żalów community na discordzie/forum, że jednak nie da się grać, lagi, wieszająca się kolejka, floty...

• GF nienawidzę Cie za te artefakty ... Gdybałem jak to zawsze ja , co będzie bardziej ekonomiczne... Czy zrobić 2 rasy by ominąć terraformowanie. Wyburzyć z 7 planet budynki , które nie beda potrzebne . Ilość zapotrzebowania na kolejne 20pól na plane. Zrezygnować z centrum badań minerałów? [...] xD Nienawidzę Cie GF xD 🤭🤭🤭🤭 artefakty ustają mi zimę 😁. Pobawie się przez około miesiąc , muszę pisać pozwy [...] Tak to tylko trace czas, na pracę, grę i siedzenie w domu. :trollface: Dobrze, ze jest zimna to do lutego ogarnę wszystko. Jednak podtrzymuje wcześniejszą decyzję , będę potrzebować szalone 80k artefaktów :trollface:

. Terraformowanie i centrum badań minerałów jest najbardziej ekonomiczna forma rozwijania konta pod ekonomię. Muszę powiększyć wszystkie planety, wtedy , kiedy bede korzystać z tańszych i mniej energochłonnych terraformerow. Energetyczna przed fuzją musi byc zbadana do 26 ^^ :trollface: Wrazie czego trzeba szykowac sie na to, ze jezeli Majs przetestuje orbitalna kryjowke :D to bedzie trzeba elektrownie fuzyjne postawic . :beaten::beaten::beaten:

• Mnie natomiast cieszy, że w końcu zaktualizowali podsumowanie bonusów. Właśnie zauważyłem, że na Alphę trafiła wersja w nowej konwencji o odpowiedniej liczbie poziomów szczegółowości.

Przykładowo mamy sumaryczny bonus statków, po kliknięciu na statek rozwija się lista planet gdzie występuje jakikolwiek bonus. Po wyborze planety otrzymamy listę badań, poziomy i wkład procentowy każdego z nich. Wygląda do o 35% lepiej od wersji jaką oferuje Ogame Tracer i o 500% lepiej od starej wersji, która jeszcze jest obecna na normalnych uni.

Np-lifeforms-bonuses.png

• Zgodzę się, że bonus metropolis wydaje się skrajnie mały, ale gdy badania LF staną się bardzo drogie, zaczyna się dostrzegać zalety nawet tych kilku procent więcej.

7% x15 planet to będzie 105%

Jak na każdej planecie będziesz miał bonus 7% do dostaniesz bonus do badań 7%. Tego nie należy mnożyć, tylko policzyć średnią przyjmując 0% na planetach, gdzie metropolis nie ma (sumaryczny bonus jest liczony dla składowych z każdej planety).

Trzeba też pamiętać, że finalny bonus badań (B) należy zwiększyć o te 7% (m), a nie do bonusu (b) dodać 7%, czyli B=b*(1+m)=1.07b. Faktycznie, gdyby ten bonus dodawać B=b+m (co jest niepoprawne), byłoby to opłacalnie dopóki bonus badania byłby mniejszy od 100%, czyli w większości przypadków.

b(1+m)>b+m

Jest prawdziwe dla: m>0 i b>1, czyli b>100%.

• Mnie natomiast cieszy, że w końcu zaktualizowali podsumowanie bonusów. Właśnie zauważyłem, że na Alphę trafiła wersja w nowej konwencji o odpowiedniej liczbie poziomów szczegółowości.

Przykładowo mamy sumaryczny bonus statków, po kliknięciu na statek rozwija się lista planet gdzie występuje jakikolwiek bonus. Po wyborze planety otrzymamy listę badań, poziomy i wkład procentowy każdego z nich. Wygląda do o 35% lepiej od wersji jaką oferuje Ogame Tracer i o 500% lepiej od starej wersji, która jeszcze jest obecna na normalnych uni.

Np-lifeforms-bonuses.png

Tez mnie sie podoba ☺️

Te kryjówki pewnie są tak dobre jak ten cały metropolis 7% x15 planet to będzie 105% do badań uhm takiego wała:trollface: wyszło ledwo 1%:trollface:

Kryjowki nie sa lipa sprawdzilem na lipa koncie 20kk pkt xD sumuja sie jezeli na kazdej z planet sa wybadane to zwiekszaja sie odpowiednio magazyny sumarycznie a dodatkowo ponoc ten procent z planety pojedynczej jest chroniony z dziennego wydobycia

• Metropolis jest świetne, jak ktoś robi 100+exp dziennie i ma lub wysokie badania do surowców z exp i statków lub ma konto z sporym Eco i dużo pkt w badaniach form życia 🙂

• . Czy zrobić 2 rasy by ominąć terraformowani

Ale LF nie zajmują miejsca pól na planecie.

🤭🤭🤭 ogolnie mam tego świadomość ale dziękuję że przypominasz daleka droga do tego by przekręcić terraformery na 14ty przed fuzją może zdarzę by nie było amatorów satelit :trollface:

wymieniaj powoli planety bo czym dalej w grze tym będziesz bardziej kombinował a opcje się skończą

• . Czy zrobić 2 rasy by ominąć terraformowani

Ale LF nie zajmują miejsca pól na planecie.

🤭🤭🤭 ogolnie mam tego świadomość ale dziękuję że przypominasz daleka droga do tego by przekręcić terraformery na 14ty przed fuzją może zdarzę by nie było amatorów satelit :trollface:

wymieniaj powoli planety bo czym dalej w grze tym będziesz bardziej kombinował a opcje się skończą

Wymienic planety z eko 50/38/41 i nanity na 12 lvl xD

• 🤭🤭🤭 ogolnie mam tego świadomość ale dziękuję że przypominasz daleka droga do tego by przekręcić terraformery na 14ty przed fuzją może zdarzę by nie było amatorów satelit :trollface:

Az ciapka skan zostawilem na pamiatke xD 11 opcji pod eko ^^ plus zmocnienie klasy zbieracza :D

Tylko zdarz zmocnic tudzież zwiększyć natężenie wylewanych tu postów . . . :D W ogóle to powinieneś założyć sobie jakiś swój prywatny temat i tam kontynuować wyrażanie słowami pisanymi swoich wewnętrznych monologów :D :S