Nowe uni - nowe możliwe opcje

• Ja to odbieram jak próba blokowania powstania wolnego uniwersum. I tego nie mogę zrozumieć, że jest tyle szybkich światów to jeśli ktoś upomni się o tego typu parametry to wskazuje się, że polityka GF, że to nie ma sensu itd... No, ale fakty są takie, że i tak najwięcej osób gra na 68 a nie na szybkich. Tak prawda, tego nie da się zakłamać. Jest to stare uniwersum, gdzie ludzie grają latam, ale cóż z tego..

Tak jak napisałeś to szybkie uniwersa kończą swój żywot a następnie są łączone z innymi i tak się kręci. No dokładnie tak.

Natomiast nie nie piszę nikomu, aby nie miał urozmaicenia i aby szybkie uniwersa nie powstawały.

Mam inne zdanie i inne argumenty, że warto by było, aby choć jeden nowy taki świat w roku powstał. I w czym problem?
    To jest takie złe i nie do zaakceptowania? Tak trudno to zaakceptować, że zamiast 10 szybkich uniwersów, będzie 9 i jedno z takimi parametrami jak 68? To jest taki problem?

Naprawdę nie rozumiem takiego podejścia i braku zrozumienia.

• Dlatego możesz śmiało otwierać swoją firmę i swoją wersję OGame, potem tworzyć konfigurację jakie tylko chcesz i trzepać kasiore za antymaterię :)

Fakty są takie że Quantum ma najwięcej graczy a nie 68, zapominasz o tym, że po drodze te uniwersa miały już x fuzji za sobą i wchłonęły różne konfigurację i ogromną ilość kont.

Nastawienie GF też zmieniło się przez lata, i teraz możesz grać w różnych społecznościach, co miesiąc masz na którymś kraju uni zbliżone parametrami do 68. A narzekasz dla samego narzekania już, dostałeś x propozycji gdzie możesz zacząć grać, gdzie konfiguracja jest podobna do 68 i nie jest ono stare więc nie konkurujesz z kontami które mają parę mld punktów.

Algorytmu i kryteriów jakie firma bierze podczas "losowania" parametrów niestety nie znamy i raczej nie zapowiada się żebyśmy mieli na to wpływ.

Jakiś czas temu były rozsyłane ankiety nt nowych uniwersów, ale zwykle po nich były tworzone speed uni raz po raz, wiesz czemu ? Bo ilość graczy którzy w tych latach chcą grać na wolnych uniwersach jest garstka.

• Podczas ostatniej ankiety ciap bardzo szczegółowo opisała i wysłała wiadomości w grze do wszystkich graczy, gdzie napisała o tym, że proponowane zmiany są złe i skorzystają tylko na tym boty, multikonciarze i oszuści. Sorry, ale mamy takie a nie inne społeczeństwo, które łatwo ulega wiadomościom od innych. Nie weryfikuje informacji. Zachęcam do działu dyskusje u68 - temat na forum jest.

Tak z ciekawości, bo ja tam nie gram. Ale na czym polegał problem aby ci co chcą zmian zrobili dokładnie to samo i rozesłali do wszystkich graczy swoje argumenty i obalili argumenty ciap?
    Skoro społeczeństwo nie weryfikuje nic i można im powiedzieć jak mają głosować to czemu to nie zostało zrobione aby przepchnąć te zmiany?

• Zagłosować można raz, jak już raz uzupełnisz ją, to nie możesz edytować odpowiedzi.

A teraz było kto pierwszy ten lepszy, po za tym zwolennicy ewentualnych zmian pisali swoje zdanie na forum ( mało osób tu zagląda) , ciap wysyłała wiadomość w grze bezpośrednio do graczy.

Dlatego wlasciwa propaganda odniosła efekt ;)

Myślę że następnym razem ludzie, którzy chcą zagłosować za jakimś pomysłem muszą najpierw wysłać wiadomości w grze nim ktoś ich ubiegnie

• Ruda podbijam prośby :saint:

EKO - 8X

BADANIA - 16X

FLOTA - 1X - Wszystkie (wojenne, pokojowe)

PZ - 40%

PZ z OBRONY - Brak

DEUTER NA PZ - Brak

ŁADOWNOŚĆ SOND - BRAK

PLANETY WIELKOŚĆ PLUS 30

SPALANIE DEU - 0,5

POMIJANIE PUSTYCH - BRAK

ZAKRZYWIENIE UKŁADÓW I GALAKTYK - TAK

• Na 68 są takie floty, że przebijają praktycznie wszystko. Nawet konwencjonalną flotą jest mocny wjazd - więc argument o bunkrach :S

Natomiast z drugiej strony nie ma uniwersum na którym możesz wybudować obronę i być w miarę spokojnym. Budowanie obrony przy innych parametrach nie ma sensu moim zdaniem. I dla graczy , którzy lubią się nawet trochę zabunkrować nie ma sensu gry w tej chwili bo ogame nie ma im do zaoferowania nic - taka prawda. Dlatego uniwersum o w/w parametrach jest potrzebne.

• Uniwersum z pokojową x1 nie ma sensu i uważam że nie jest potrzebne, chyba że mają to być ustawienia typowo retro ale to wtedy też eko i badania x1. Konfiguracja taka jak U68 nie ma racji bytu obecnie (czas zwózek, ekspedycji) i pewnie dlatego przez lata takiej nie było. Na samym U68 przy okazji ankiety o sondach i deu na pz dużo graczy mówiło o tym że przydałoby się zmienić pokojową na x2

Przypominam że temat jest poświęcony konfiguracji serwera publicznego - te parametry mają spełniać oczekiwania większości a nie jednej osoby...

• Nie ma sensu tłumaczyć, jak groch o ścianę.

Takie X3,X4 prędkości flot mógłby by wpaść, ale bez pomijania pustych układów i nieaktywnych, dex na pz - tak, i może w końcu jakieś uni z pz z obrony? Dawno nie było tego parametru.

• Yin które ma prędkość wojennych x1 jest aktualnie umarnięte po pól roku,najnowsze uni które również ma wojenne x1 też umrze bardzo szybko.

Server u nas typu jak to kolega wyżej napisał retro czyli x1 wszystko łącznie z eko i badaniami - sam bym z chęcią zagrał ale czy grałbym na stałe ? Nie wiem, jednak nie mamy już po 16 lat i pełno wolnego czasu.

Co do tematu bunkrów żeby "grać spokojnie i się nie bać" to ja nie rozumiem naprawdę - ja mam wrażenie że o bunkrach piszą ludzie którzy trzymają 1kkk surki na planecie i flotę i są zdziwieni że ktoś wlatuje.

• Ja też uważam że dla ciekawej gry minimum x2 wojenne ale rozumiem że są osoby potrzebujące spokojniejszego serwera natomiast stanowcze nie dla pokojowej x1. Co do konfiguracji może w taki sposób

• prędkość ekonomii 8x

• prędkość badań 16x

• prędkość flot pokojowych 4x

• prędkość flot wojennych 2x

• prędkość flot obronnych 2x

• 50% PZ flota

• 30% PZ z obrony

lub alternatywnie bez PZ z obrony ale z 80% PZ

• spalanie deuteru 0,5

• deuter na PZ

• 5-6 galaktyk

• ACS aktywny

• +30 pól

• aktywna ładowność sond szpiegowskich

• brak pomijania układów pustych i nieaktywnych

• Najlepiej to uni bez statków wojennych żeby można było klepać bunkry i eko całe życie :popcorn:

Taki scenariusz byłby iście prawdopodobny, gdyby wrzucić na serwer ze wszystkich serwerów tych najsłabszych graczy z kilkoma milionami (lub nawet miliardami) ujemnych PH. Z racji braku słabych jednostek do farmienia rosłoby tylko eko i floty ale bez żadnych RW. Jeno płacz że graczy mało i nie ma kogo bić ;(

:whistling: Każdy zasłuży na miejsce w moim hostelu, nawet ty milcząca, brykająca owieczko :whistling:

• Wpis jedynie dla wzięcia udziału w dyskusji, bowiem prędzej wieloryb przejdzie przez ucho igielne niż ja zacznę grę na jakimkolwiek Uni od zera.. ;)

Uwaga taka: aby gra była atrakcyjna wielowątkowo - niezależnie od prędkości flot wojennych - bardzo dobrym jest, gdy flota obronna ma prędkość dwukrotnie większą od atakującej. Przykład - Yin, na którym gram - wojenna x1, obronna x2.

Argumentacja - ogromnie rośnie znaczenie sojuszu, rosną możliwości zorganizowania wyrafinowanych akcji obronnych (spadak), większego znaczenia i wartości nabierają lokalne znajomości i kooperacje z sąsiadami. Stawia to w nieco trudniejszej sytuacji typowych piratów zarzynających wszystko co lata (choć to broń obusieczna, więc i dla nich do zastosowania) a daje większe możliwości obrony sojuszom i graczom spoza top10 przed mocarzami.

Przeglądając obecne Uni pod kątem ewentualnej przyszłej fuzji nie widzę takiej konfiguracji, zdecydowanie Uni, które taką zmianę wprowadzi będzie moim celem w fuzji niezależnie od prędkości - umiem się dostosować do każdych warunków. Na końcu wszystkiego z definicji to jest gra wojenna, dlaczego więc ograniczać sobie dostępność opcji i strategii :)

Serdecznie pozdrawiam.

• EKO - 16X

BADANIA - 32X

FLOTA - 8X - Wszystkie (wojenne, pokojowe)

PZ - 80%

PZ z OBRONY - TAK

DEUTER NA PZ - TAK

ŁADOWNOŚĆ SOND - TAK

SPALANIE DEU - 0,5

POMIJANIE PUSTYCH - TAK

ZAKRZYWIENIE UKŁADÓW I GALAKTYK - TAK

Teraz najlepsze, serwer ograniczony czasowo -czas trwania 1 miesiąc - start z częściowo rozwiniętym kontem czyli: jedna planeta z kopalniami 50-45-45, nanity na 10lvl i drzewko technologii tak żeby wszystko było odblokowane. Po miesiącu serwer jest zamykany, w zależności kto jakie TOP zajął dostanie nagrodę w antymaterii do wykorzystania na innych serwerach. Rozkład nagród powinien być do TOP 100.

Zadowoli to krótkoterminowych graczy bo początek będzie intensywny i będzie się działo. Ci co grają długoterminowo na innych serwerach mają okazje do pozyskania antymaterii.

A jaka korzyść dla Gameforge? Ci z topki będą paczkować jak głupi żeby być wysoko, wydadzą wielokrotnie więcej niż możliwa nagroda do wygrania, byle żeby być w TOP1 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

• Dawno nie mieliśmy uniwersum z prędkością x4 wojennych więc myślę że to mogłaby być wyjściowym parametrem.

Do tego x5 obronne? x4? Obronne podobnie?

Z deuterem i obroną na pz, bez pomijania pustych układów. Sondy szpiegowskie możemy aktywować lub nie.

Co Wy na to?

• Dawno nie mieliśmy uniwersum z prędkością x4 wojennych więc myślę że to mogłaby być wyjściowym parametrem.

Z deuterem i obroną na pz, bez pomijania pustych układów. Sondy szpiegowskie możemy aktywować lub nie.

Co Wy na to?

Super i do tego śmietanka na torcie eko x1 badania x1 idealnie by przy tym pasowało. :trollface:

• Skoro Ruda proponuje coś szybszego to zaproponuję:

Eko - 98x

Badania - 136x

Flota - 19x - Wszystkie (wojenne, pokojowe)

Pz - 100%

Pz z Obrony - Z całości 100%

Deuter na PZ - Zwiększony o 100%

Ładowność sond - Powiększona o 500%

Planety wielkości - Plus 200

Spalanie deuteru - 0,001.

Co Wy na to?

To ja proponuję 3 4 3 przynajmniej bd można łatwo z quasar połączyć no i PZ z obrony fakt dawno nie było..