Posts by ZEr0

Założyłem konto na brazylijskim unii sezonowym Atlas i zauważyłem, że nie wylogowuje automatycznie z konta o godzinie 3 w nocy. Dziś specjalnie obserwowałem, czy gdy u nas jest 9 rano, na ich serwerze pokazuje 3 w nocy wyloguje mnie z konta. Nie wylogowało, i widzę że ich graczy też nie wylogowuje o ichniej 3 w nocy. Jakaś zmiana nastąpiła w tej materii? Na ich serwerach nie ma wylogowania nocnego, czy to jakiś błąd?

restart wszystkich serwerów ogame jest na całym świecie o godzinie 3 czasu środkowoeuropejskiego (CEST) czyli tak jak czas w pl i de

Zgadzam się z Twoimi wnioskami Crysis głównie z punktem 3. Wszyscy na pewno mamy mniej czasu a z drugiej strony myślę że gracze preferują gry stawiające na model rozgrywki w którym porażka oznacza reset a nie jest karą. Myślę że może tu przydałyby się zmiany w ogame ale zachowujące klimat i jak to ładnie napisałeś "głębie strategiczną" gry.

• Po pierwsze może dok mógłby oddawać znacznie więcej, oczywiście przy założeniu że starcie nadal daje jednocześnie zarobić atakującemu. A po drugie może na tym powinien polegać noob protection że odzyskujesz 100% utraconej floty i zasobów. Można nadal byłoby atakować a z drugiej strony ktoś kto uczy się gry/dopiero rozwija konto nie traciłby wszystkiego i nie lądował na początku drogi. Oczywiście noob protection powinien obowiązywać do innego poziomu punktów, bardziej dopasowanego do obecnych realiów ogame.
    • Kolejną kwestią która mogłaby ulepszyć rozgrywkę jest PvE/NPC. Obecnie ktoś kto chce grać flotą musi atakować innego gracza - gra nie daje mu wyboru. Wprowadzenie ataków na planety np. na 17 pozycji, które pojawiałby się losowo w układach i broniły flotą nie tylko urozmaiciłoby rozgrywkę ale odciągnełoby część graczy od atakowania innych. Myślę, że zamiast uganiać się za kimś po wyludnionym serwerze duża grupa osób wolałaby robić sobie takie questy.

Sposobem na zwiększenie aktywności na serwerach nie są na pewno żadne zakazy ani ograniczenia.

Co do punktu 1 powiem tak - GF to nie fundacja charytatywna i jak każda firma musi na czymś zarabiać żeby utrzymać i rozwijać produkty. Zgadzam się że anty i paczki zakłócają balans w grze ale nie uniemożliwiają grania. Obecny model nie jest idealny ale ma jedną zaletę - daje wolność wyboru. Ten kto chce kupuje ale ten kto nie chce nie musi wydawać.

Nie ma sensu debatować nad cudzym portefelem. Więcej dystansu i koncentracji na własnej grze wyjdzie każdemu na dobre.

Pierwszą rzeczą którą bym zmienił to ta bezsensowna zasada dwóch uni eko x10 na społeczność. Otóż uważam że każda inna prędkość eko niż x10 jest przeżytkiem i wszystkie uni powinny mieć w standardzie bazowo eko x10 i badania x20. Może poza jakimś specjalnym serwerem retro gdzie wszystko jest x1 ale one jak pokazuje życie nie cieszą się jakimś szalonym powodzeniem...