Posts by mistrzou

Z tego co się dowiedziałam planowane jest wprowadzenie opcji ustawień wyświetlania, tak by gracz mógł sobie wybrać jak chce oglądać swoje surowce na koncie.

Nie wiem kiedy dokładanie zmiana się pojawi, ale twórca zdaje sobie sprawę że zmiana nie spotkała się z "dobrym" przyjęciem.

Wiadomym jest że zmieniono to pod kątem estetycznym -> dojdą nam dwa dodatkowe okna. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale przy opcjach budowy mogło to zostać po staremu.

P.S.Przykładowo przy ładowaniu surowców do transporterów drażni mnie że najpierw jest tam jedzenie a nie metal.
    Nie jest to zgodne z schematem wyświetlania u góry i człowiek przyzwyczajony zamiast sury wali do dt żarło :P

Ten transport jedzenia też powinien być wyłączony, bo jest po prostu zbędny i robi tylko zamieszanie. Powinni przypisać to do planety, tak jak pełzacze i już.

Nie ograłem tego dodatku a jest dokładnie tak jak powiedziałem, to nic nie znaczące g... do wyklikania po co w ogóle to wyświetlać obok surowców? Schowajcie gdzieś indziej tą populacje, żywność i ufojudków.

pewnie jest tak bo pozniej bedzie wygldać to tak i miejsca by braklo :)

fmxHBR3.png

To wygląda jak nie powiem co.. xD jeszcze kolorki pogrubioną czcionką dali szał! xD normalnie tasuje grzyba z wrażenia. [ciach] tego jak w garach z PRLU. Po co ta populacja i jedzonko w ogóle ma być wyświetlana obok surowców w grze? Uczcie się od shakes & fidget, tam zrobili tego typu dodatek wyklikaj - zapomnij nazywa się podziemia i tam surowce są w oddzielnej zakładce żeby takiego [ciach] nie robić jak na tym pasku wyżej. Tak w ogóle to co to za obrazek jedzenia? Co oni się żywią jakimś bubble tea z aloesem? xD

Moderator Ruda:
    Wulgaryzmy

Do tego paska dojdzie obrazek jedzenia, populacji oraz rasy form życia. Nie będzie miejsca na całą cyfrę surowca. :D

Jak dla mnie to te formy życia powinny być w oddzielnej zakładce w grze bo to nic nie znaczące [ciach] śmierdzące. Przerost formy nad treścią, dodatkowe % wydobycia czy prędkości flot czy innych dupereli które trzeba będzie szybko wyklikać i zapomnieć.

Po co wprowadzacie takie zaokrąglające się gówno do gry? W poprzedniej wersji miałem elegancko co do jednostki surowce pokazane, mimo, że w miliardach w żaden sposób nie przeszkadzały ani nie nachodziły na siebie a było jeszcze sporo miejsca zapasu na tekst. Teraz mam M, MLD i muszę za każdym razem najeżdżać kursorem żeby zobaczyć ile surowców muszę wysłać żeby coś wybudować. Tragedia to jest i nie mogę tego ustawić, spierdolili a wcześniej dobrze było. Czy w tą grę już nie da się grać bez nakładek i addonów przeglądarkowych? :P

surowce.png

Tak było wcześniej ja się pytam co w tym było złego?

A jak to się [ciach] teraz ciężko kopiuje do notatnika [ciach] żeby mieć podgląd ile się ma realnie surowców by wybudować lvl wyżej kopalnie. Pewnie teraz każdy w windows 10 "wpisz tu wyszukiwane słowa" - notatnik, ogame - kopiuj, wklej do notatnika, okej a więc [ciach] tyle mam surowców.

Moderator Ruda:
    Wulgaryzmy

Dzieciaku uspokój się, ty masz jakiś poważny problem z kontrolą gniewu.

Tak że albo do okulisty po okulary żebyś dobrze kordy następnym razem wpisał albo do spowiedzi bo kłamczuszek z ciebie.

Koniec offtopu

Jprdl rzeczywiście gość kłamczuszek, pazerność go zgubiła xD nie sądzę, że rajd sondami 2x na te same kordy i za 2 razem pomylić ^^. jak raz mu się udało to ryzykował drugi raz i kłamie, że pomylił kordy.

Proszę o zamknięcie tematu i tak jakbym przedstawił wszystkie obliczenia nic by to nie zmieniło my tutaj na tym forum możemy dyskutować bez końca a i tak żadnych zmian nigdy nie będzie, czaje zero wpływu. ludzie nawet nie czytają odpowiedzi i wypowiedzi innych, nie mam zamiaru się powtarzać. bo ciągle w kółko to samo ciągle to samo tylko potwierdzacie że ta klasa jest ok po 10 latach graniach w ogame gdy już zostaniesz sam na serwerze. ładny mi to balans :)

Zdecydowanie najgorszy balans z jakim się kiedykolwiek spotkałem w grze. Ale trudno by było zbalansować tak by pasowało do etapu gry gracza. Trzeba się pogodzić z tym, że odkrywcę trzeba brać na początku gry później przerzucić na zbieracza lub generała w zależności kim się gra flociarzem czy eko. Innego wyjścia nie ma, niby jest wybór ale tak na prawdę go nie ma. Wszystko jest z góry zdefiniowane.

Witam bardzo serdecznie, gram trochę na ogame i testowałem wszystkie klasy jednak górnik to jest śmiechuwarty jedyny totalnie nie zbalansowany nawet na uni speed x8.

nawet jak próbuje sobie wmówić że w późniejszym etapie gry będzie lepiej to niestety nie będzie ze względu na niesamowite pożeranie energii na jednego pełzacza jest to aż 50! czyli przeładowania nigdy nie użyjesz, to mało dopiero jakiś bonus widać jak się ma ich 500 i kopalnie powyżej 30lvlu jednak taki gracz staje się łatwym celem przez ilość satelit i pełzaczy które musi wybudować co kosztuje dużo, to jakby oddawanie innym surki za free wydatki na to są 1000 x większe niż korzyści, mało tego jest to bez użyteczne na planetach w pozycji 15 musisz się ograniczać. proponuje choćby na początek zmienić wymaganą ilość energii którą potrzebuje jeden pełzacz do użytku. nie wiem jak inni to widzą ale na przeładowaniu 150% jeden pełzacz powinnien brać max 15 energii, może wtedy klasa ta, stała by się choć troszeczkę użyteczniejsza bo naprawdę przepaść jest ogromna, dziękuje.<3

Widać, że nie znasz się na grze a w szczególności na late gamie xD. na 24 poziomie technologii energetycznej 24 poziomowa elektrownia fuzyjna produkuje 324702 energii. Chyba wystarczająco by zasilić pełzacze i kopalnie.

skończcie z tym screenem ze 100 letniego grania na uni, wciąż tym potwierdzacie że klasa jest no troszeczkę użyteczna jak gra się 10 lat na ogame xD ale tu nie o to chodzi, podsumowując wasze odpowiedzi, zbieracz jest do niczego przez kilka lat grania, graj lepiej inną klasą i zmień się w dalekiej przyszłości na zbieracza <3 no cudownie. tak jak zakładałem temat zbieracz jest niezbalansowany dopiero coś dorówna innym klasą jak grasz 10 lat i masz 20 planet, bo energetyczna na tak wysokim poziomie to nie jest hop siup trzeba dbać o obronę i inne badania a także transportery.

Ja gram na Ferdinand od początku serwera policz ile to minęło raptem kilka miesięcy a buduję kopalnie mety na 44 lvlu i niebawem będę zmuszony przerzucać się na zbieracza bo da mi więcej niż latanie na ekspy.

Już od dawna wspominałem na forum, że klasy są niezbalansowane i to bardzo szczególnie generał, który jest bezużyteczny sytuacyjny tylko dla flociarzy ze ścisłej topki. Problem w tym, że te klasy są tak stworzone żeby były dobre w danej fazie gry np. zbieracz będzie ssał pałę w early game tak samo jak generał zato zbieracz w late game to najlepsza możliwa klasa i każdy się na nią prędzej czy później przerzuca. Powinni zrobić coś na podobieństwo do leveli konta i bonusy powinny być modyfikowane w zależności od poziomu rozwoju konta np. pełzacz w early game powinien kosztować mniej niż 50 energii a odkrywca nie powinien przynosić od razu 120kk mety z ekspa przez co gracze boostują się na surowcach z ekspów i skipują tak jakby mid game.

Bocieek do Ciebie to nie bylo, tyczylo sie to Kobry i jego kompanow.

Kobra myslisz ze nie mialem dostawcow dexu ktorzy mogli mnie poinformowac o tym co sie dzieje? Musze to ja miec swoje drugie konto? Nie mierz wszystkich swoja miara.

Jak ja konczylem gre na Victorze to P23 jeszvze nie bylo w sojuszu. Hahaha co za cyrk. A reszte juz zostawie dla siebie. To ze konto szlo dla Ciebie wiedzielismy na drugi dzien od zakupu.

Tyle ode mnie, ja juz tu nie wroce. Pozdrawiam Was.

Bocieek w porzadku chlop byles, dzieki za wspolna gre i kilka wiadomosci.

Kupił konto za 500pln na allegro, dostał bana na 30dni, pograł trochę, dostał złoma od utrapieńca, zarzucił urlop - tak kończą nooby :D

To co totalnie rujnuje tą grę to kupowanie paczek metalu za antymaterię. Z dopalaczami 40% na planetach na pozycjach 8 gdzie wydobycie zwiększone jest ok. 35% i z pełzaczami i zbieraczem kupowane jest anty na +50% więcej antymaterii promce i wymieniane na paczki metalu przy zniżkach -30, -50% na paczki surowców. Badania są natomiast skipowane poprzez kupowanie NEWTRON platyna na promocji za 27k antymaterii. Co do badań może nie jest to aż tak rujnujące grę bo można czekać do usranej śmierci na zakończenie badań na wyższych lvlach ale paczki surowców są zrobione czysto na pałę przez co gra traci na elemencie rywalizacji. Osobiście nie boli mnie fakt, że ktoś kupuje sobie paczkami metalu topkę ale nie powinno to tak działać. Paczki surowców powinny być dostępne najlepiej tylko z nagród, ewentualnie można by je było kupować ale żeby nie można ich było używać jednej po drugiej, najlepiej limit 1 na dzień z każdego rodzaju wtedy ta gra by miała jakieś ręce i nogi. Pisałem o tym na forum angielskim ale ludzie najwidoczniej myślą, że tego się nie da zmienić i tak już musi być. Są zbyt leniwi by zaprotestować grupowo przeciwko takiemu kupowaniu przewagi w grze. Na moim serwerze top1 ma niemal 10x więcej punktów od top2 ponieważ jak sam się przyznał wydał ponad 7000pln na paczki metalu i z nich lvlował swoje kopalnie zamieniając u handlarza też na kryształ. Jedna taka paczka dawała mu ponad 700kk metalu teraz jak ma kopalnie mety na 49 lvlach prawie 50lvle to już pewnie 2-3x tyle. Swoją drogą zdobyć 1.041.309.501 punktów w niecałe 3 miesiące nawet z anty to jest wyczyn.

Z tego co zrozumiałem z wcześniejszych postów to nasz bohater latał GSami w jednym slocie , dostał kontrę jego 10k GS i by agresorzy nie polowali na resztę jego floty postanowił by zezłomowali go kompletnie na większe PZ . Reszta jest już w głowie Szymka ale jak sam możesz się dowiedzieć z wcześniejszych jego wypowiedzi jest tam niezły bałagan i możliwe że sam nie wie co się stało .

Masz 2 moony, latasz z jednego na drugi w połowie FSA robisz cofkę floty, moony znikają, flota ląduje na planecie i jedyna możliwość to wyłapanie floty lecącej na moona przed cofką na moona początkowego, wtedy bez dwóch moonów flota leci na kordy planety na której znajdował się moon docelowy i z racji, że została wysłana z moona, który został zniszczony i nie zdążyła zawrócić i leci na moona, który również został zniszczony to trafia na planetę gdzie był moon docelowy ale staje się widoczna na falandze, dobrze tołkuje?

Spoko , Gratuluje atakującym że lecieli na gwiazdy a SZ-Moon jest typem który postanowił dać sobie zezłomować całą flotę .

Najciekawsze w tym starciu nie są cyferki tylko co kierowało Szymusiem jakie trybki tam w jego głowie przeskoczyły że postanowił zrobić sobie "seppuku"

Ale ja się pytam jak? Wywalił flotę na moonie jak kur... nogi na łóżku i poszedł w pizdu spać?

Z tego co mi się kojarzy to aktualizacja bodajże 7.0 czy coś koło tego zmieniła ilość udanych ekspedycji na konto. Nie ma to związku z układem w który wysyłamy, składem floty jaki wysyłamy czy planetą/moonem z których wysyłamy. Jest po prostu określona ilość udanych expów w danym dniu na konto i tyle. Nie Pamiętam już dokładnie jakie to są wartości, ale jeśli dany gracz przekroczy określoną ilość ekspedycji (które w większości były udane) to każda kolejna już raczej będzie z negatywnym skutkiem (wróci pusta, opóźniona, trafi na piratów lub obcych, albo w ogóle nie wróci).

To jest na podstawie moich obserwacji jakie zrobiłem latając na ekspy, jeszcze jak grałem Odkrywcą. A latałem dużo, bo puszczając z telefonu to były dni, że od około 6:00 rano do gdzieś 23:00 latały fale co półtorej godziny 14 slotów ;)

EDIT: Przepraszam, skład floty oczywiście w sensie ładowności ma znaczenie, poza tym nie. Można było wysłać nawet 10k pionierów i jeśli ekspedycja miła być już nie udana ze względu na limit, to taka była ;)

No to nie wiem czy dobre obserwacje poczyniłeś bo jest coś takiego jak wyczerpanie układu po 2000 ekspów 13 wysyłanych w ten sam układ podzieliłem na 3 układy wysyłając po 5, 4, 4 i częstotliwość znajdowania surowców zwiększyła się z niskiego 19% do 34%. Trzeba zadbać również o to aby żaden gracz nie wysyłał ekspów w ten sam układ co Ty. Warto również wysyłać więcej transporterów niż sugeruje to kalkulator.

Te 34% to wysyłanie non stop oprócz nocy bo w nocy się śpi dla przykładu jeszcze top1 u mnie nie ma 100kk punktów tylko przedostatni próg ale 13 ekspów tak wysyłanych daje mi średnio około 427kk mety 174kk krychy i 26kk deu.Wadą tego jest konieczność wysyłania 3 fsów ale to jedyna opcja mając aktywne sloty ekspedycji.

Bo nie ma możliwości na prędkości flot x3 uniknąć ninja teleportu z moona chyba, że falangą dać minutę przed atakiem i zobaczyć, że z moona na planetę leci flota tylko pytanie czy falanga to widzi?

Gosciu, Ty nawet nie wiesz co na falandze widac a pytasz jak flota latac? O lotnych planetach tez zapewne nie slyszales :) zlap sie z dobrym flociarzem, ktory Ci wyjasni co i jak albo daj na luz z flota i graj spokojnie jako gornik :) chociaz z ta gra jako gornik tez mam watpliwosci czy dasz rade skoro nie ogarniasz co widac na falandze

Jest topic na którym pisze co widać na falandze a czego nie widać nie muszę znać na pamięć tego, zawsze sobie sprawdzę dla pewności. Już kilku graczy się pode mnie podstawiało na takich lotnych planetkach. Gram czysto pod eko ale chcę też liznąć trochę wiedzy na temat ACS żeby unikać wpadek. Ważne, że puszczam swoje Fsy z moona na moona i w połowie robię zawrotkę więc nawet przy zdjęciu obu moonów jestem niewykrywalny na falandze.

Poza tym na moim uni lot z moona na planetę zajmuje 1min

Lot z mona na planetę to zobaczysz na falandze. Jak zobaczysz, że za dużo się świeci pozycji to znaczy, że może być aktywny i zalecam odwrót. Czasem trzeba wyczuć. :D

No raz miałem sytuację, że gracz siedział na jednym moonie z 12 planet i 11 moonów miał 60min offline i specjalnie nie klikał w swoje planety by mnie złapać 2sek przed atakiem na podstawce teleportem.

Czyli co? Morał z tego taki, że jak gracz jest online i ma moona z teleportem i leci się na jego planetę to jak się zobaczy aktywność na którejś z jego planet to zawracać? Bo nie ma możliwości na prędkości flot x3 uniknąć ninja teleportu z moona chyba, że falangą dać minutę przed atakiem i zobaczyć, że z moona na planetę leci flota tylko pytanie czy falanga to widzi?

Lot z mona na planetę to zobaczysz na falandze. Jak zobaczysz, że za dużo się świeci pozycji to znaczy, że może być aktywny i zalecam odwrót. Czasem trzeba wyczuć. :D

Dokladnie. Naucz sie mistrzou korzystac z falangii i tyle. I raczej widze, ze jestes poczatkujacym lotnikiem wiec nie zdradze wiecej szczegolow tutaj na forum ale znajdz lepiej dobrego nauczyciela bo jeszcze kontre oberwiesz skoro zwyklej podstawki nie potrafisz ogarnac :)

Mozliwe, ze wpadnie tutaj pewna Alina czy Alicja (dokladnie nie wiem jak jej na imie) i bedzie miala dzika chec mnie wyjasnic, ze sama nie tak dawno mnie zlapala na podstawke z telepa ale wtedy to zwyczajnie dalem sie zlapac bo chec odwetu z mojej strony byla silniejsza niz chec zysku :beaten:

Falanga by mi pomogła uniknąć ale nie wtopiłem aż tak wiele. Nie miałem falangi na rzecz 12 lvl stoczni by budować trochę defa na moonie żeby nie zdejmowali raz za razem. Raczej mało prawdopodobne, że mnie by ktoś utłukł na powrocie bo na moonie mam defa i około top20 na serwerze floty więc musiał by ktoś mieć conajmniej 30kk deuteru luzem by posłać atak i zdążyć go posłać w niecałe 18 minut bo tyle trwał mój atak, ewentualnie zaplanować wtedy od obrońcy by zależało jak szybko by zauważył nadchodzący atak i czas dolotu + powrotu i wymierzyć co do sekundy bo w 3 sec to ja mogę poderwać flotę z moona i jeszcze zebrać pz na rozbitkach z obrony jeśli ktoś nie zdążył by recek dosłać na czas. Mam nauczkę, żeby wysyłać recki z dolotem na pz sekunde po ataku i wysyłać ich tak, żeby pozbierać swój złom w razie podstawki.

To jest ciężki raczej temat i jakiś flociarz dobry ci powie cos więcej na ten temat raczej.

Przed teleportowaniem floty się nie obronisz z tego co wiem ale musi mieć obrońca ileś sekund na ta operację teleportowania. Więc zostaje ci ostatni skan sondą przed dolotem opóźnionej już floty. Ile sekund przed to kwestia bardziej skomplikowana. Musisz znać osobę, którą atakujesz i co posiada oraz co może podstawić, czy się świecą inne mony itp.

Ale oprócz tego są takie rzeczy jak jakieś lustra itp.

Próbuj na dużo słabszych od siebie i na małych flotach a zacznij od najmniejszych prób jak ci to będzie wychodzić bo nie zawsze wszystko dobrze wyjdzie.

No właśnie próbowałem i za każdym razem obrońca podstawia flotkę około 2 sekundy przed atakiem i musiał bym opóźnić 2 sekundy przed atakiem żeby sprawdzić ale to niewykonalne i niemożliwe. Poza tym na moim uni lot z moona na planetę zajmuje 1min dla szybszych statków nawet 45s więc obrońca może wysłać na moona 50-60 sekund przed atakiem i z moona od razu posłać na stacjonuj na planetę i wtedy nie widzę jego floty a szansa, że złapie na skanie jego flotę ztelepowaną na moonie są praktycznie zerowe. Chodzi o to, że te widełki na dolot ma tak szybkie, że może puścić na stacjonuj w momencie gdy na moim ACS nie będę miał już możliwości spowalniania floty bo za mało czasu do ataku.

Witam, mam pewien problem w zrozumieniu jak działa opóźnianie floty w ACS. Początkowo myślałem, że dolatująca wolniejsza flota w momencie złapania tej głównej zmienia czas pozostały do ataku ale wyszło na to, że przy wysłaniu floty zwalniającej cały atak ACS natychmiastowo zmienia czas do ataku i można wycofywać dodawane do ACS floty a opóźniony czas ataku pozostanie. Powiedzmy, że atakuję planetę gracza na której jest księżyc z teleportem a gracz ma inne księżyce i na którymś z nich swoją flotę. Jak przeprowadzić opóźniony ACS w takiej sytuacji by nie wpaść na podstawioną 2 sekundy przed atakiem flotę?

Z tego co się orientuje każde opóźnienie floty jest widoczne dla gracza broniącego się gdy ten odświeży przeglądarkę. Co więcej nie mogę opóźniać floty kilka minut przed atakiem bo system mi na to nie pozwoli. Mogę wysłać jedynie flotę z dolotem 130% czasu dolotu floty głównej. A więc muszę w jakiś sposób obliczyć w jakich odcinkach czasowych mogę puścić sondy i o ile mogę wydłużyć atak. Mimo to, gracz z planetą i moonem z teleportem może odświeżyć przeglądarkę i sprawdzić, że mój czas ataku zmienił się i spokojnie teleportować flotę główną na swojego moona i z moona na planetę w około minutę. Więc czy w tym przypadku ACS na nic się zda?

Jak wykonać opóźniony ACS aby nie dać szans dla obrońcy na podstawienie floty 2 sekundy przed atakiem?? Czy istnieje jakiś sposób? I jak obliczyć kiedy posłać sondy w których minutach do ataku i na ile % speeda by powiedzmy 3 razy opóźnić po około 30 sekund??

Oglądałem tutorial po angielsku kogoś kto korzystał z programu Anti-ninja calculator and Reminder v1.0 do obliczenia czasów do 3 opóźnień floty na 10% 20% i 30% speeda sond, wiem, że kluczowym jest skopiowanie sobie czasów serwera o której został wysłany atak i o której ma dolecieć ale nadal nie rozumiem jak mogę zabezpieczyć swoją flotę przed podstawką skoro ostatnie opóźnienie mogę wysłać w zależności od odległości ale jakieś 5 minut przed atakiem to ta osoba 5 minut przed odświeży sobie przeglądarkę i będzie miała czas do ataku mojej opóźnionej floty i podstawi sobie flotę nie dając mi szans.