Anty Ninja atak ACS z opóźnianiem floty

• Witam, mam pewien problem w zrozumieniu jak działa opóźnianie floty w ACS. Początkowo myślałem, że dolatująca wolniejsza flota w momencie złapania tej głównej zmienia czas pozostały do ataku ale wyszło na to, że przy wysłaniu floty zwalniającej cały atak ACS natychmiastowo zmienia czas do ataku i można wycofywać dodawane do ACS floty a opóźniony czas ataku pozostanie. Powiedzmy, że atakuję planetę gracza na której jest księżyc z teleportem a gracz ma inne księżyce i na którymś z nich swoją flotę. Jak przeprowadzić opóźniony ACS w takiej sytuacji by nie wpaść na podstawioną 2 sekundy przed atakiem flotę?

Z tego co się orientuje każde opóźnienie floty jest widoczne dla gracza broniącego się gdy ten odświeży przeglądarkę. Co więcej nie mogę opóźniać floty kilka minut przed atakiem bo system mi na to nie pozwoli. Mogę wysłać jedynie flotę z dolotem 130% czasu dolotu floty głównej. A więc muszę w jakiś sposób obliczyć w jakich odcinkach czasowych mogę puścić sondy i o ile mogę wydłużyć atak. Mimo to, gracz z planetą i moonem z teleportem może odświeżyć przeglądarkę i sprawdzić, że mój czas ataku zmienił się i spokojnie teleportować flotę główną na swojego moona i z moona na planetę w około minutę. Więc czy w tym przypadku ACS na nic się zda?

Jak wykonać opóźniony ACS aby nie dać szans dla obrońcy na podstawienie floty 2 sekundy przed atakiem?? Czy istnieje jakiś sposób? I jak obliczyć kiedy posłać sondy w których minutach do ataku i na ile % speeda by powiedzmy 3 razy opóźnić po około 30 sekund??

Oglądałem tutorial po angielsku kogoś kto korzystał z programu Anti-ninja calculator and Reminder v1.0 do obliczenia czasów do 3 opóźnień floty na 10% 20% i 30% speeda sond, wiem, że kluczowym jest skopiowanie sobie czasów serwera o której został wysłany atak i o której ma dolecieć ale nadal nie rozumiem jak mogę zabezpieczyć swoją flotę przed podstawką skoro ostatnie opóźnienie mogę wysłać w zależności od odległości ale jakieś 5 minut przed atakiem to ta osoba 5 minut przed odświeży sobie przeglądarkę i będzie miała czas do ataku mojej opóźnionej floty i podstawi sobie flotę nie dając mi szans.

• To jest ciężki raczej temat i jakiś flociarz dobry ci powie cos więcej na ten temat raczej.

Przed teleportowaniem floty się nie obronisz z tego co wiem ale musi mieć obrońca ileś sekund na ta operację teleportowania. Więc zostaje ci ostatni skan sondą przed dolotem opóźnionej już floty. Ile sekund przed to kwestia bardziej skomplikowana. Kilka skanów przed dolotem czasem tez pomoże. Musisz znać osobę, którą atakujesz i co posiada oraz co może podstawić, czy się świecą inne mony itp.

Ale oprócz tego są takie rzeczy jak jakieś lustra itp.

Próbuj na dużo słabszych od siebie i na małych flotach a zacznij od najmniejszych prób jak ci to będzie wychodzić bo nie zawsze wszystko dobrze wyjdzie.

• To jest ciężki raczej temat i jakiś flociarz dobry ci powie cos więcej na ten temat raczej.

Przed teleportowaniem floty się nie obronisz z tego co wiem ale musi mieć obrońca ileś sekund na ta operację teleportowania. Więc zostaje ci ostatni skan sondą przed dolotem opóźnionej już floty. Ile sekund przed to kwestia bardziej skomplikowana. Musisz znać osobę, którą atakujesz i co posiada oraz co może podstawić, czy się świecą inne mony itp.

Ale oprócz tego są takie rzeczy jak jakieś lustra itp.

Próbuj na dużo słabszych od siebie i na małych flotach a zacznij od najmniejszych prób jak ci to będzie wychodzić bo nie zawsze wszystko dobrze wyjdzie.

No właśnie próbowałem i za każdym razem obrońca podstawia flotkę około 2 sekundy przed atakiem i musiał bym opóźnić 2 sekundy przed atakiem żeby sprawdzić ale to niewykonalne i niemożliwe. Poza tym na moim uni lot z moona na planetę zajmuje 1min dla szybszych statków nawet 45s więc obrońca może wysłać na moona 50-60 sekund przed atakiem i z moona od razu posłać na stacjonuj na planetę i wtedy nie widzę jego floty a szansa, że złapie na skanie jego flotę ztelepowaną na moonie są praktycznie zerowe. Chodzi o to, że te widełki na dolot ma tak szybkie, że może puścić na stacjonuj w momencie gdy na moim ACS nie będę miał już możliwości spowalniania floty bo za mało czasu do ataku.

• Lot z mona na planetę to zobaczysz na falandze. Jak zobaczysz, że za dużo się świeci pozycji to znaczy, że może być aktywny i zalecam odwrót. Czasem trzeba wyczuć. :D

Dokladnie. Naucz sie mistrzou korzystac z falangii i tyle. I raczej widze, ze jestes poczatkujacym lotnikiem wiec nie zdradze wiecej szczegolow tutaj na forum ale znajdz lepiej dobrego nauczyciela bo jeszcze kontre oberwiesz skoro zwyklej podstawki nie potrafisz ogarnac :)

Mozliwe, ze wpadnie tutaj pewna Alina czy Alicja (dokladnie nie wiem jak jej na imie) i bedzie miala dzika chec mnie wyjasnic, ze sama nie tak dawno mnie zlapala na podstawke z telepa ale wtedy to zwyczajnie dalem sie zlapac bo chec odwetu z mojej strony byla silniejsza niz chec zysku :beaten:

• Lot z mona na planetę to zobaczysz na falandze. Jak zobaczysz, że za dużo się świeci pozycji to znaczy, że może być aktywny i zalecam odwrót. Czasem trzeba wyczuć. :D

Dokladnie. Naucz sie mistrzou korzystac z falangii i tyle. I raczej widze, ze jestes poczatkujacym lotnikiem wiec nie zdradze wiecej szczegolow tutaj na forum ale znajdz lepiej dobrego nauczyciela bo jeszcze kontre oberwiesz skoro zwyklej podstawki nie potrafisz ogarnac :)

Mozliwe, ze wpadnie tutaj pewna Alina czy Alicja (dokladnie nie wiem jak jej na imie) i bedzie miala dzika chec mnie wyjasnic, ze sama nie tak dawno mnie zlapala na podstawke z telepa ale wtedy to zwyczajnie dalem sie zlapac bo chec odwetu z mojej strony byla silniejsza niz chec zysku :beaten:

Falanga by mi pomogła uniknąć ale nie wtopiłem aż tak wiele. Nie miałem falangi na rzecz 12 lvl stoczni by budować trochę defa na moonie żeby nie zdejmowali raz za razem. Raczej mało prawdopodobne, że mnie by ktoś utłukł na powrocie bo na moonie mam defa i około top20 na serwerze floty więc musiał by ktoś mieć conajmniej 30kk deuteru luzem by posłać atak i zdążyć go posłać w niecałe 18 minut bo tyle trwał mój atak, ewentualnie zaplanować wtedy od obrońcy by zależało jak szybko by zauważył nadchodzący atak i czas dolotu + powrotu i wymierzyć co do sekundy bo w 3 sec to ja mogę poderwać flotę z moona i jeszcze zebrać pz na rozbitkach z obrony jeśli ktoś nie zdążył by recek dosłać na czas. Mam nauczkę, żeby wysyłać recki z dolotem na pz sekunde po ataku i wysyłać ich tak, żeby pozbierać swój złom w razie podstawki.

• Poza tym na moim uni lot z moona na planetę zajmuje 1min

Lot z mona na planetę to zobaczysz na falandze. Jak zobaczysz, że za dużo się świeci pozycji to znaczy, że może być aktywny i zalecam odwrót. Czasem trzeba wyczuć. :D

No raz miałem sytuację, że gracz siedział na jednym moonie z 12 planet i 11 moonów miał 60min offline i specjalnie nie klikał w swoje planety by mnie złapać 2sek przed atakiem na podstawce teleportem.

Czyli co? Morał z tego taki, że jak gracz jest online i ma moona z teleportem i leci się na jego planetę to jak się zobaczy aktywność na którejś z jego planet to zawracać? Bo nie ma możliwości na prędkości flot x3 uniknąć ninja teleportu z moona chyba, że falangą dać minutę przed atakiem i zobaczyć, że z moona na planetę leci flota tylko pytanie czy falanga to widzi?

• Bo nie ma możliwości na prędkości flot x3 uniknąć ninja teleportu z moona chyba, że falangą dać minutę przed atakiem i zobaczyć, że z moona na planetę leci flota tylko pytanie czy falanga to widzi?

Gosciu, Ty nawet nie wiesz co na falandze widac a pytasz jak flota latac? O lotnych planetach tez zapewne nie slyszales :) zlap sie z dobrym flociarzem, ktory Ci wyjasni co i jak albo daj na luz z flota i graj spokojnie jako gornik :) chociaz z ta gra jako gornik tez mam watpliwosci czy dasz rade skoro nie ogarniasz co widac na falandze

• Bo nie ma możliwości na prędkości flot x3 uniknąć ninja teleportu z moona chyba, że falangą dać minutę przed atakiem i zobaczyć, że z moona na planetę leci flota tylko pytanie czy falanga to widzi?

Gosciu, Ty nawet nie wiesz co na falandze widac a pytasz jak flota latac? O lotnych planetach tez zapewne nie slyszales :) zlap sie z dobrym flociarzem, ktory Ci wyjasni co i jak albo daj na luz z flota i graj spokojnie jako gornik :) chociaz z ta gra jako gornik tez mam watpliwosci czy dasz rade skoro nie ogarniasz co widac na falandze

Jest topic na którym pisze co widać na falandze a czego nie widać nie muszę znać na pamięć tego, zawsze sobie sprawdzę dla pewności. Już kilku graczy się pode mnie podstawiało na takich lotnych planetkach. Gram czysto pod eko ale chcę też liznąć trochę wiedzy na temat ACS żeby unikać wpadek. Ważne, że puszczam swoje Fsy z moona na moona i w połowie robię zawrotkę więc nawet przy zdjęciu obu moonów jestem niewykrywalny na falandze.

• Truck driver aka busiarz aka i am back jest znany z obrazania innych gdy Ci po prostu szukaja wiedzy i pytaja :) olej gościa
    alternatyw masz kilka
    1) falanga i obserwacja, czy ktoś tam lata, czy są jakieś aktywności

2) poprawne wyciąganie wniosków z aktywności
    a) ruchy flotą typu transportuj -> zwózki?

b) ktoś inny skanuje?
    3) jeśli brakuje komuś planety, to prawdopodobnie siedzi na lotce, aby uniknąć nadziewania się na teleportujące się floty, przeskanuj wszystkie moony i planety danego gracza w momencie startu aby wiedzieć, czy coś trzyma ukrytego przed Tobą
    a) jeśli faktycznie siedzi na lotce, a minutki przeskanowanych moonów i planet zgadzaja sie, pozostaje Ci przeklikiwać galaktykę w celu znalezienia lotki

4) zawsze opozniaj i NIE UFAJ bunkrom(obronie)
    Jeśli lecisz na planetę, wysyłaj najpierw pilota - czyli wolniejszy statek od głównej floty, który da Ci możliwość wysłania głównej floty na kilka różnych procentów. Jeśli grasz generałem, procentów, na które możesz lecieć masz naprawdę sporo więc ciężko wywnioskować na który dokładnie flotę podpinającą się pod pilota puszczasz.
    Jeśli grasz odkrywcą/zbieraczem, zostaje Ci 80%, 90% i 100%, w takim przypadku najlepiej podzielić floty, które podpinasz pod pilota, aby wszystkie leciały na inny %, co tym samym zmniejsza ryzyko utraty całej floty, a w przypadku fakapu, tracisz jedynie część.
    JEŚLI masz dostatecznie dużo floty i obrony na księżycu na dany moment, (dostatecznie dużo czyli jesteś top1-top2 flot i nie ma kto Cię poskładać, albo masz znajomego, który zdąży przed innymi do Ciebie z podstawką) to nie dziel i po prostu lataj, bo podzielona flote moze ktos byc w stanie Ci zniszczyc, a calej prawdopodobnie nie, chyba ze w acsie

5) pilnuj flot,napędów i paliwa ludzi w okół siebie, aby wiedzieć co może Cię czekać oraz czy starczy ewentualnego paliwa aby na Ciebie wystartować (do obliczeń polecam https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/flight.php)
    teraz ze względu na paczki nieco się to pozmieniało, jednakże obserwując czyjeś aktywności w okolicy już daje Ci to pewną przewagę informacyjną nad przeciwnikiem (no i deuter zawsze można dosłać, kwestia czasu lotu, zgrania blablabla)

Jest topic na którym pisze co widać na falandze a czego nie widać nie muszę znać na pamięć tego, zawsze sobie sprawdzę dla pewności. Już kilku graczy się pode mnie podstawiało na takich lotnych planetkach. Gram czysto pod eko ale chcę też liznąć trochę wiedzy na temat ACS żeby unikać wpadek. Ważne, że puszczam swoje Fsy z moona na moona i w połowie robię zawrotkę więc nawet przy zdjęciu obu moonów jestem niewykrywalny na falandze.

Co do tego sposobu fsa, to nie jest taki zupełnie bezpieczny.

Pierwszy lepszy link: SZTURMAN [GoT] vs. artur [ZIG] ~ 9279.13% - Zawrócone stacjonuj

Już nie wspomnę, że bez dużego wyliczenia można nawet po ściągnięciu moona złapać flotkę bez problemu.

Najlepiej dzielić flotę wtedy do fsa.

Co do samego grania dobrze to opisane zostało przez Guderiana.

• Co do tego sposobu fsa, to nie jest taki zupełnie bezpieczny.

Pierwszy lepszy link: SZTURMAN [GoT] vs. artur [ZIG] ~ 9279.13% - Zawrócone stacjonuj

Już nie wspomnę, że bez dużego wyliczenia można nawet po ściągnięciu moona złapać flotkę bez problemu.

Najlepiej dzielić flotę wtedy do fsa.

Co do samego grania dobrze to opisane zostało przez Guderiana.

Jedyny w 100% bezpieczny FS to wysłanie stacjonuj z księżyca na księżyc i pilnowanie jej dopóki nie zawrócisz. Problem z tym jest taki, że musisz pilnować floty tak długo jak chcesz być nieobecny. Jeżeli idziesz spać na 8 godzin, to musisz najpierw poczekać aż flota będzie lecieć do księżyca docelowego 8 godzin, po zawróceniu będziesz miał 8 godzin spokoju.

Takie coś może wykryć tylko jasnowidz, albo złodziej, tutaj przykład: dr-zgon-ekohima-vs-laojun-p-a-scruple-p-a-11-056-975-31-obrona-numer-2-p-a-scrup.

• Problem z tym jest taki, że musisz pilnować floty tak długo jak chcesz być nieobecny.

Wystarczy wiedziec ile czasu leci gs w ukladzie by zniszczyc moona. Nie trzeba siedziec na koncie i caly czas klikac podgladu tylko ogarniac co sie dzieje przykladowo co godzina, jesli gs leci w ukladzie 1h30min plus minus