Nie należy ruszać klas. Każda coś daje. Każdy gracz może wybrać najbardziej odpowiednią do swojej strategii gry.. . mistrzou zazdrościsz odkrywcy, że ma większe zyski z ekspedycji niż generał a odkrywca ci odpowie a dlaczego generał dostaje dodatkowe poziomy technologii bojowych? Odkrywca żeby dorównać generałowi w tych technologiach musiałby zablokować laboratorium na długi czas a i zainwestować ww to masę surki. W niektórych eventach można wygrać zmianę klasy nic nie stoi więc na przeszkodzie żeby je od czasu do czasu zmieniać. Ja sama zmieniałam już swoją klasę trzy razy i mam jeszcze w zapasie odkrywcę i zbieracza.
Po 1 z różnicy w łupach odkrywca z palcem d w.. sobie podbije te technologie o 2 poziomy wzwyż i wyrówna się z generałem. Po 2 na długie researche po prostu czeka się na event redukcji czasu badań, aktywuje technokratę i po taniości skraca czas badań najpierw o połowę i drugi raz by zakończyć. Przykład różnicy w praktyce:
Ja generał mój max jak do tej pory:
Wynik ekspedycji [4:400:16]28.03.2022 21:49:12
Od: dowódca floty
Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.
Zrabowano: 566.666 Deuter.
Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.
Kolega odkrywca:
Wynik ekspedycji [4:406:16]Udostępnione przez nitru 29.03.2022 16:06:54
Od: dowódca floty
Twoja ekspedycja przez przypadek natrafiła na w pełni załadowany, ale opuszczony konwój fregat. Udało się odzyskać część surowców.
Zrabowano: 18.000.000 Deuter.
Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.
Jedyne co bym zmienił, to algorytm ekspedycji.
W tej chwili wielkość ekspedycji zależy od top1. Ale jak top1 wpakował kasę i bardzo odstaje od całej reszty, to automatycznie zyski z ekspedycji też odstają od normalnego rozwoju gry.
Proponowałbym aby brać top100, albo jakąś średnią z topki czy coś.
Tak jak jest obecnie, efekt jest taki, że grając intensywnie odkrywcą jest taki etap dość wcześnie, taki "kryzys urodzaju", że gracz dostaje więcej surowców niż jest wstanie wydać. To jest taki moment mniej więcej pomiędzy rozwojem Astro 1 a budową Nanitów 3. Jest taki moment, gdzie cały dorobek pcham w Nanity na wszystkich moich planetach, bo po prostu surowców tak dużo spływa...
Później się to juz stabilizuje i normalizuje, ale teraz na Earth mój główny dochód to nadal są ekspedycje. Pewnie gdybym bardziej latał po aktywnych graczach to by juz warto było Generała brać, ale nie mam tyle czasu na grę by to zrobić.
Display More
Zgadzam się. Ten algorytm brania wielkości nagrody od top1, który zawsze i wszędzie gra pay2win podbija tak niebotycznie nagrody z ekspedycji dla pozostałych graczy, że w początkowej fazie gry granie generałem czy zbieraczem to samobójstwo w porównaniu do tego jakie łupy zwożą odkrywcy. Nie chodzi mi o zredukowanie / zmniejszenie nagród dla odkrywcy ale fakt, że na pewnym etapie gry gdy grasz generałem czy zbieraczem te maksymalne 5kk łupu i to bardzo rzadko i na farcie z ekspedycji staje się totalnie nieopłacalne i tymi klasami w ogóle nie opłaca się robić ekspedycji. To zabiera możliwości dla tych klas podczas gdy odkrywca korzysta z całego wachlarzu opcji jaki oferuje ta gra.