Posts by mistrzou

Może istnieje kolejny próg po przekroczeniu przez top1 1kkk punktów tylko nie wiadomo jak działa, może co każde kolejne 1kkk punktów zwiększa się łup z tych najrzadszych eventów na max surki. Przecież oni to pisali, czemu GF nie oświeci graczy jak to działa? Może boją się krytyki, że wyszło by na jaw, że formuła ekspedycji jest byle jak napisana bez przemyślenia co widzimy po różnicach między generałem i zbieraczem a odkrywcą.

o 3:00 w nocy wywala serwer i każde zalogowanie ponowne do gry jest najpierw na matkę, a On nie miał aktywności na matce do czasu ataku, pierwsza aktywność była 5 min po ataku, Nie wiem co do mnie pisałeś bo od razu Ciebie zablokowałem w grze, i ticket do suportu napisałem już na Ciebie w niedzielę.

KAT Bot nie ucieka jeśli atakująca flota nie ma X punktów to po pierwsze, a po 2gie nie wydaję realnych pieniędzy na grę bo to nie ma sensu wydawać na pixele a tym bardziej odkąd wprowadzili paczki na surowce. Ale widzę że najlepiej wyzywać ludzi od "nieogarów" i paymentów.

Specjalista od botów od 7 boleści xD. Może sam pisałeś te boty, że wiesz jak działają? To jest typowe, szeroko znane i powielane działanie frustratów, którzy po spaleniu ogromnych ilości deuteru na nieudane ataki dostają zapalenia pierścienia odbytu i nie mogąc usiedzieć czym prędzej piszą tickety do supportu bo przecież jak wysyłam taką dużą flotę to chociaż co 3 atak powinien wejść a jak nie wejdzie to znaczy, że typ używa bota - cholera ile już deuteru spaliłem no on musi używać bota! :D

Wczoraj, też dostałem link z pokaźnym zyskiem wykraczającym poza widełki, ale był to screen z uni testowego, na którym badanie nowych form życia powiększa maksymalne zyski z ekspedycji.

Zweryfikuj, czy kolega nie płata Ci figla, bo w ogłoszeniach nic nie pojawiło się dotyczącego zmian w ekspedycji, a raczej nie przeszłoby to bez echa

Udostępnił raport, więc raczej nie ma mowy o figlu.

Co więcej, doszukaliśmy się informacji że https://expocalc.universeview.be: "Uwaga! - kalkulator znajduje się na serwerze zewnętrznym i jest dziełem osób trzecich. Administracja Ogame.pl nie gwarantuje, że wyniki obliczeń są prawidłowe i zgodne z rzeczywistym algorytmem zastosowanym w grze. Wszelkie problemy z tym związane należy zgłaszać bezpośrednio do autorów kalkulatora."

nigdy nie widziałem tak wielkiego łupu z jednego ekspa ale jeśli to prawda to znaczy, że warto wysyłać trochę więcej niż wskazuje kalkulator. W tym przypadku na dojrzałym uni gdzie top1 ma powyżej 1kkk na Twoim miejscu wysyłał bym po 4500DT zamiast 3000.

tak samo pytanie Avinashi - czym się różni to od spamu ctrl + enter? niczym, czysto? czysto :)

niby tak, ale jednak jakby nie :P

bo żeby móc zaspamować ctrl+enter to trzeba mieć już flotę na pokładzie i wybrać wszystko kliknąć enter i wybrać cel. A w tym przypadku już wcześniej wpisujesz to co ma Ci wysłać i tylko klikasz fast send jak Ci flota wyląduje. No więc taki jednak trochę bot, które jednak nie są dozwolone :P

Z drugiej strony to też jest bez sensu wstukiwać ciągle cyferki w pola i sprawdzać czy wybrało się dobre statki na ekspa, jak ktoś ma 13 slotów do wysłania to trochę bez sensu wstukiwać 13 razy to samo zamiast skorzystać z dodatku do przeglądarki i wysłać jednym przyciskiem.

Nikt mnie nie złomował pytałem żeby tego uniknąć. Poza tym już chyba nikomu się nie chce siedzieć i kogoś wyliczać jak kiedyś po tym jak wprowadzili ekspy. I nie jestem flociarzem, więc też. Na tym etapie na którym jestem na Ferdinand żeby mnie zezłomować ktoś musi wydać 20kk deuteru wysyłając flotę z układu obok co dopiero kilka układów dalej i to przy spalaniu 0.5. Już sam koszt deuteru dla agresora boli a fakt, że ma małe szanse powodzenia tym bardziej. Mając moony z obroną to trochę awykonalne dla jednego gracza bo jest limit 6 ataków na 1 planetę na 24h a żeby rozwalić obronę na księżycu musi zaatakować conajmniej kilka razy później zostanie mu jakieś 2 ataki gsami a przy średnicach moona powyżej 8.8k szanse na zniszczenie są nikłe a nawet jeśli jakimś cudem przeprowadzą na mnie zmasowany atak i rozwalą dwa moony z których puszczam fsa to flota wleci na planetę niewidzialna dla falangi bo z misją zawracaj ze stacjonuj a z planety posyłam na kolejnego moona i nici ze złoma :P

Okej, to ostatnie pytanie, powiedzmy, że ktoś mnie wyliczył ale wysłał atak 3-4 sekundy po tym jak ląduje mi flota. Czy używając rozszerzenia ogame fast expeditions gdybym ustawił taką flotę na ekspedycje jaka mi wraca to był bym w stanie poderwać flotę w 2 sekundy używając przycisku fast send?

Szybkie pytanie: Wysyłam FS z moona na moona. Gracz X niszczy mi moona, z którego posłałem FS'a. Co dzieje się z flotą? Trafia na moona docelowego czy zawraca na planetę?

Co w przypadku, gdy moon zostanie zniszczony w momencie, gdy FS będzie leciał z misją zawróć?

I druga sytuacja - co się stanie gdy zostanie zniszczony moon na który leci FS? Flota zawróci się na moona startowego czy wyląduje na planecie gdzie został zniszczony moon?

Wszystko z misją stacjonuj - w których przypadkach FS widać na falandze?

również punkty honoru za takie ataki nie są naliczane. Ranking międzyserwerowy dostępny, więc można by było sprawdzić swoją pozycję na tle całego ogame i pozycje w rankingu działają tak samo jak na zwykłych universach czyli można być dla kogoś zielonym i ten gracz nie może Cię wtedy zaatakować. Różnice między serwerami będą uwzględniane podczas ataków międzyserwerowych dla przykładu jeśli gracz gra na universum z prędkością ekonomii x8 i chce zaatakować gracza, który gra na serwerze z prędkością eko x4 to będzie mógł wysłać tylko połowę swojej floty

Jak ten caly wywód ma sie do form życia (poza tym ze przeczytanie całego moze zając więcej niz jedno życie)? Stworz lepiej osobny temat dla swojej mgławicy nieprzyzwoitości..

Brodaty zapytał mnie o to jak miało by to wyglądać więc mu tak po krótce przedstawiłem ogólnikowo koncept. Tak się ma, że wolał bym bardziej coś takiego niż kolejną zmianę promującą grę PvM, tylko po co grać w to samemu? :P Im więcej graczy, zdrowa rywalizacja i społeczność tym lepiej dla tej gry i to właśnie zachęca graczy do grania w grę (efekt śnieżnej kuli) dlatego uważam, że nie w tą stronę idzie gameforge by sięgnąć po wasze portfele. Rozumiem, że chcą stworzyć grę bardziej atrakcyjną ale tu głównym problemem nie jest to, że contentu jest za mało tylko to, że brakuje graczy i serwery się wyludniają.

Okej, rozumiem, że poświęcili na ten dodatek jakiś tam swój czas i to nie mało ale brakuje komunikacji między nimi a graczami. Powinni najpierw spytać nas czego my chcemy jako gracze i czego oczekujemy od tej gry ale oni za naszymi plecami coś tworzyli i teraz nam to narzucają czyli jakieś nowe formy życia. Community najwidoczniej wymarło więc postanowili sami coś stworzyć nie z myślą o nas tylko o nowych graczach, szczególnie o promowaniu gry aplikacją mobilną. Tylko chodzi o to, że ludzie polubili tą grę bo była niegdyś dobrą grą strategiczną i taki jest jej zamysł a teraz zadajcie sobie pytanie czy ten nowy dodatek wprowadzi do gry więcej strategii czy raczej contentu do wyklikania, który po wyklikaniu i wymaxowaniu przestanie nas obchodzić?

Większego absurdu dawno nie czytałem. Atakuję argument, nie argumentującego.

Na swój dam tyle - to nie idzie w parze z germanskim Geldem. Serwery mają być odseparowane i po to są fuzje robione, żeby zarabiać na noobach w pierwszych dniach powstawania. Na starych uni po fuzjach miałoby to sens, ale po co? W dodatku nie wiem jak wyobrażasz sobie ten cały balans w tym całym buforze. Może nas jakoś olśnisz :)

Po pierwsze to nie zaburzyło by to w żaden sposób zysków z otwierania nowych serwerów bo był by to serwer buforowy czyli taki serwer globalny do którego można by było się zapisać na zasadzie płacisz 5000 antymaterii i jesteś jednocześnie na swoim serwerze i na tym serwerze supercluster. To by działało na zasadzie transparentności czyli wszystkie surowce, technologie itp. działały by na serwerze na którym grasz ale był byś widoczny dla graczy z innych serwerów i mieli by oni możliwość atakowania Ciebie i vice versa. Nie zmieniła by Ci się prędkość ekonomii ani nic z tych rzeczy.

Supercluster dodawał by dodatkową pozycję do kordów czyli zaczynając od 1 serwera przykładowa pozycja była by 1:1:205:8 - 1 na przedzie oznacza serwer na którym ktoś gra i kolejne uni miało by numer 2 itd.

Żeby aktywować tą opcję nie może w danej chwili nikt Cię atakować, nie możesz mieć ruchu flot, aktywnych badań, budować na planetach, mieć statusu wyjęty spod prawa i Twoje konto musi mieć powyżej 100.000 punktów. I nie możesz dezaktywować i stać się niewidoczny dla graczy z innych serwerów gdy ktoś Cię atakuje, budujesz coś czy masz aktywne badania lub ruch flot. (gracze nie mogą wysyłać ataków które przekraczają 24h).

Loty pomiędzy serwerami nie kosztują dodatkowego deuteru. Jeśli atakujesz gracza o pozycji 2:6:234:8 ze swojej pozycji 1:6:234:8 to koszt deuteru będzie liczony jak lot z Twojego macierzystego serwera z pozycji 6:234:8 do 6:235:8 lub 6:233:8 (jeden układ różnicy w deuterze). Jeśli chodzi o czas lotu to był by taki sam jak w universach z prędkością floty x4. Więc Twój najszybszy atak z 1:6:234:8 do 2:6:234:8 krążownikami zajmie około 10 minut. Jeśli pozycje są inne to czas lotu się wydłuży tak samo jak na universach z prędkością floty x4. Współczynnik spalania między serwerami 0,5 dla każdego. Wyjęty spod prawa nie istnieje na tym serwerze i nie można go otrzymać za ataki międzyserwerowe, również punkty honoru za takie ataki nie są naliczane. Ranking międzyserwerowy dostępny, więc można by było sprawdzić swoją pozycję na tle całego ogame i pozycje w rankingu działają tak samo jak na zwykłych universach czyli można być dla kogoś zielonym i ten gracz nie może Cię wtedy zaatakować. Różnice między serwerami będą uwzględniane podczas ataków międzyserwerowych dla przykładu jeśli gracz gra na universum z prędkością ekonomii x8 i chce zaatakować gracza, który gra na serwerze z prędkością eko x4 to będzie mógł wysłać tylko połowę swojej floty na każdą z planet przeciwnika a gdy gracz z prędkością eko x4 chce zaatakować gracza grającego na x8 eko to może wysłać całą swoją flotę. Jeśli chodzi o obronę na planetach to pozostaje bez zmian (ewentualnie można wprowadzić jakiś lekki bonus do odbudowy struktur obronnych).

ACS włączony - ale można atakować w ACS tylko z graczami ze swojego serwera na gracza z innego serwera. Opcja transportuj niedostępna gdybyśmy chcieli wymieniać surowce między serwerowo (nie było by boostowania graczy z nowych uni). Kolonizowanie też nie działa ale nadal można kolonizować na swoim serwerze i planeta skolonizowana pojawi się również na serwerze supercluster. Jeśli chcesz atakować graczy ze swojego serwera to prędkość floty x4 nie działa tak jak dla ataków między serwerowych a jest równa takiej jaką masz na swoim serwerze. Pole zniszczeń w supercluster realm ustawione na 80%. Szczątki powstałe w wyniku ataku dwóch graczy z tego samego serwera nie są widoczne w supercluster realm - tylko międzyserwerowe walki się liczą. Sklep, handlarz, kantyna i nagrody nadal działają ale na Twoim serwerze (nie ma opcji podwójnych nagród z tytułu uczestnictwa w supercluster realm). Nie możesz wysyłać ekspedycji w supercluster realm ale nadal możesz wysyłać ekspedycje na swoje koordy z serwera. Bonus do technologii bojowych dla graczy grających na wolniejszych universach lub z wolniejszymi badaniami wyliczony tak żeby pasować do formuł na koszta technologii bojowych i badań. Tak więc gracz, który gra na prędkości badań x4 nie powinien mieć 400% bonusu do badań w walce z graczem, który gra na serwerze z prędkością badań x16 a dopasowany do kosztów tych badań. Niszczenie moonów między serwerowe działa ale można by zredukować szansę powodzenia w zależności kto na jakim eco speed gra np. gracz z eco speed x1 miał by normalne szanse na zniszczenie moona a gracz z eco speed x8 miał by 8x mniejsze. Nie można stacjonować na planetach należących do innych gracz z innych serwerów. Twój sojusz działa w supercluster realm. Gracze z różnych sojuszy mogą wypowiadać sobie wojny międzyserwerowe. Możesz pisać do każdego gracza należącego do supercluster realm. Eventy nieaktywne - działają tylko na Twoim serwerze. Wszystkie nieaktywne konta będą widoczne w supercluster realm i można będzie je atakować. Można aktywować urlop będąc w supercluster realm.

Jest jeszcze wiele zasad i reguł do ustalenia ale wygląda to logicznie. Ten serwer działał by na zasadzie takiej, że aktywując go było by się w dwóch miejscach jednocześnie na swoim serwerze i na tym globalnym można by było się przełączać w zakładce galaktyka między obydwoma.

Lepiej skupić się na jakimś supercluster realmie, który był by łącznikiem między serwerowym dla graczy tak by mogli grać ze sobą niezależnie od tego na jakim serwerze się zarejestrują.

O! Panie! Teraz to już Cię poniosło po całości! GF nie daje rady ogarnąć interakcji między graczami w ramach jednego serwera, a co dopiero takie karkołomne przedsięwzięcie!

To tak jakbyś próbował dzieciom z klas 1-3 wprowadzić w szkole rachunek różniczkowy! :D Choć z tym rachunkiem mogłoby to się częściej udać niż tu pewne rzeczy! ;)

To nie jest żadna wielka filozofia stworzyć serwer buforowy i dać możliwość graczom grania na nim jednocześnie pozostając na swoim serwerze. Odpowiednie reguły i skalowalność sprawiły by, że każdy mógł by sobie atakować na graczy z innych serwerów z zachowaniem balansu niezależnie od prędkości uni. https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7172845#post7172845 - poczytajcie sobie to nie jest takie trudne do wprowadzenia jak się wydaje, trzeba tylko troszkę pomyśleć i wszystko robi się proste. W niektórych grach mobilnych takie rozwiązania są wprowadzane.

Ej, ale to chyba nie jest miejsce na swobodne dyskusje, tylko do kwestii związanych z omawianiem bieżącej aktualizacji.

Nie to że się czepiam, bo nic do Was nie mam, ale jednak jeśli kogoś interesują widoczne bugi, czy jakieś cenne uwagi i chciałby wpłynąć na szybszy rozwój testów ku wprowadzeniu, to jednak warto byłoby zostawić minimum miejsca na offtop, bo jednak czasem ludzie w pracy nie mają czasu na siedzenie przy kompie i woleliby mieć przejrzyste treści z całego dnia, do wglądu. Zaznaczam - nie mam tu niczego osobistego do wtrącania.

Edit: Gwoli sposobności, zamiast zakładać nowy wątek w dziale pytań, zagadnę tutaj. Art smoki  Ruda, wiadomo coś na temat tego, czy można mieć więcej niż jedno konto na uni testowym? Przy 7.0 była taka możliwość dla graczy, chcących testować różnymi strategiami i stylami gry (a 20kk anty piechotą nie chodzą).

Im później to wyjdzie tym lepiej. Osobiście jestem przeciw wprowadzaniu tego. To będzie coś w stylu wbij to na wszystkich planetach, wymaxuj techy i zapomnij. Po co to komu? Lepiej skupić się na jakimś supercluster realmie, który był by łącznikiem między serwerowym dla graczy tak by mogli grać ze sobą niezależnie od tego na jakim serwerze się zarejestrują.

Jeśli jest tak jak piszecie i jest opcja zwiększania prędkości poszczególnych statków i łatwego manipulowania ich prędkościami poprzez usuwanie poziomu badania czy drzewka umiejętności to to definitywnie zniszczy PvP w tej grze. Nie po to się siedzi z 6 stoperami w ręku żeby nie móc wyliczyć flot przeciwnika. Losowanie za antymaterię lub losowanie jakiś bonusów z góry jest złe i cholernie krzywdzące dla graczy. To nie ma być rng tylko strategia, w której Twoje decyzje liczą się najbardziej. Już dość rng jest z ekspedycjami, po co nam więcej? Po co się denerwować, że przez złe rng coś nam nie chce wejść. Po co wkurzone dzieci okradać z pieniędzy ich rodziców?

Ta gra powinna być przejrzysta, wszystko powinno dać się obliczyć bez konieczności tworzenia skomplikowanych wzorów. Ten dodatek to tylko zamęt i pchanie na siłę contentu, który jest zbędny i zaburzający balans gry. Nie chodzi o to aby dać więcej zakładek do klikania dla graczy ale o to, żeby ta gra miała jakąś strategię, która przyciąga sama w sobie. Gracze poznają najlepsze buildy pod te drzewka i będzie kopiuj-wklej lub szybkie wyjaśnianie za antymaterię i w kilka dni wymaxowanie bonusów ras na wszystkich planetach i zapomnienie o dodatku ewentualnie tylko pilnowanie populacji jeśli ma wpływ na bonusy.

Ten pomysł umieściłem najpierw na forum angielskim, dopiero później przetłumaczyłem tutaj.

Ja wybrałem raz generała na starcie co działało jako straszak na małe ataki rabunkowe, a wszyscy odkrywcy przestali na mnie latać mimo że logowałem sie 1 dzienne na minutę odebrać item i klknąc obrone i budynek. Są plusy, trzeba tylko prawidłowego punktu widzenia pod dany styl gry. Jak nie wiesz jak chcesz grać to graj jak inni a nie idź pod prąd (bo cie kopnie).

A nie zastanawiałeś się przypadkiem czy z racji, że grałeś generałem częściej skanowałeś innych graczy a tym samym miałeś lepiej rozwiniętą technologię szpiegowską co sprawiło, że nikomu nie chciało się wysyłać po 100 sond by sprawdzić Twoje techy przed atakiem? Zapewne tak było i dodatkowo budowałeś dużą obronę przez co byłeś nieatrakcyjnym celem. To samo mogę zrobić odkrywcą. Graj jak inni, graj jak większość czyli graj odkrywcą? xD

Podajcie mi przykład kogoś, kto grał generałem i był na początku serwera w top10. Podajcie mi przykład generała, który w ogóle jest na jakimś serwerze w top10. Stfu ścierwo klasa.

Po co w ogóle go wybierać na początku gry jak ktoś nie wie to sobie odpuści grę.

Podkreslam nie mozna besztac czegos, czego potencjalu nie wykorzystujemy na dany moment, styl gry.

Jak jesteś leniwy od samego początku bierzesz zwieracza, a jak chcesz dobrze przygotować konto to odkrywce. Cała folozofia, tyle na początku wystarczy wiedzieć a nie tworzyć krucjatę o zmiany w stylu odyseja.

Wolę mieć do wyboru na starcie 3 klasy z której każda będzie grywalna i miała swoje mocne strony niestety generał takich nie ma na początku gry więc to jest taki strzał w kolano jak ktoś go wybiera. Ja nie mając bladego pojęcia o tym, że dodali klasy i jak w praktyce one działają zakładałem, że są zbalansowane, gorzko się przekonałem, że jednak nie są i do cholery na prawdę brakuje balansu. Nie ważne czy generał może teoretycznie być mocniejszy w późniejszej fazie gry, zróbcie coś żeby nie odstawał od reszty w początkowej fazie gry.

Tak samo jak zbieracz, inaczej - jesli nie patrzysz na ranking to mozesz i nawet grac bez klasy(tak jest taka mozliwosc :D) ale nadal pamietajmy ze ogame to gra strategiczna, w sklad jej wchodza rowniez klasy.

Sam widzisz, ze zbieracz dopiero swieci i przegania odkrywczaka tam gdzie na dobe nie nadazy puscic wiecej expow niz wydobycie z kopalni zbieracza(szybciej, pozniej wszystko zalezy od predkosci uni) zaznaczajac, ze ten sobie wchodzi na konto raz, dwa razy dziennie albo i rzadziej wykladniczo sobie rosnac - do niego tez nalezy miec pretensje, ze tak wlasciwie robi minimum, minimum w tej grze a rosnie? no nie

Podkreslam nie mozna besztac czegos, czego potencjalu nie wykorzystujemy na dany moment, styl gry.

Zgadzam się ale jak by nie patrzeć generał to nie jest klasa dobra na start gry, to nie jest nawet klasa dobra na środek gry, to jest klasa, którą warto wybrać gdy kończymy powoli z odkrywcą i mamy przerzucać się na zbieracza ale jeszcze zbieracz przynosi nam zbyt małe zyski a ekspy już nie wiele nam dają. Takim generałem pograsz kilka miesięcy max rok i zmiana na zbieracza. Po co w ogóle go wybierać na początku gry jak ktoś nie wie to sobie odpuści grę. Nie lepiej by było wprowadzić opcje posiadania tej klasy dajmy na to od 10mln punktów czy tam nawet od 1mln punktów konta?

Odkrywca sprawdzi się na każdym serwerze i wszędzie na początku gry przynajmniej. Generał był by dobry gdyby na serwerach grało 2000+ graczy aktywnie ale tak nie jest. Co mi z tych dodatkowych pól jak to tylko tymczasowy bonus, który znika po zmianie klasy podczas gdy odkrywca i tak ma +20% do zasięgu falangi? Odnoszę ogólne wrażenie, że cała ta klasa generał jest tymczasowa. Ja na młodym uni właśnie wybrałem generała nie zdając sobie sprawy z tego, że po 3 latach od tego jak ostatni raz grałem zrobili klasy i dali dla odkrywcy 24x większe zyski. Nawet jeśli 12x to i tak to ogromna przepaść w porównaniu do innych klas. Wybierając generała sądziłem, że okej odkrywca może tam 2x więcej z ekspów będzie przywoził i 50% mniej trafiał na piratów ale nie, on zarabia minimum 12x więcej.

Korzystam z generała, gram aktywnie ale jak bym się nie starał to nie dogonię nim odkrywców. Nie mogę wykorzystać natomiast jego pełnego potencjału bo po prostu nie mam z czego zbudować flotę a jak już ją zbuduję i chcę zaatakować to okazuje się, że odkrywca w tym czasie porobił sobie 10x większą flotę.

Tak jak pisze specyfika tej klasy jest jaka jest czyli 'specficzna' :D

Specjalnej troski raczej ala wybierz mnie na początku gry a pokażę Ci jak bardzo ssiesz pałę w porównaniu do odkrywcy. Mocniej niż dobry odkurzacz bosha.

Nie rozumiemy się. Chodzi o to, że taki odkrywca strzela większe cele niż generał i więcej zarabia na atakach na graczy niż generał bo ma większą flotę, więcej surowców do wpakowania na flotę i ogólnie większe możliwości. Odkrywca to nie jest klasa, która tylko wysyła ekspy ale która również jak generał atakuje na innych graczy. Czyż nie lepiej jest być odkrywcą i mieć potężne łupy z ekspedycji ale również łupy z ataków na innych graczy? Zużycie deuteru czy szybkość flot nie robi tu wielkiej różnicy serio. Nie ma dobrego generała jako tako jako klasa. Dobry generał to może być jakiś typ co grał rok na odkrywcy i doszedł do takiej wielkości flot, że mu się zaczęło opłacać, chociaż później i tak zbieracz przewyższa i generała i odkrywcę. Chodzi o to, że klasa generał jest wstrzelona gdzieś pomiędzy odkrywcą a zbieraczem a między tymi klasami przeskok jest bardzo wąski i ten wąski przedział zajmuje generał, innymi słowy jest klasą mocno sytuacyjną i tymczasową nie to co odkrywca czy później w late game zbieracz. Chodzi też o to, że na ekspy możesz puszczać w nieskończoność i mieć uśrednione stałe zyski podczas gdy na serwach gra coraz mniej graczy, jest mniejsza aktywność i generał ma problemy w znalezieniu dobrej ofiary i wykręcenia dobrych łupów. Nie skrażył bym się gdybym grał na serwerze, gdzie za dnia średnio jest 2000 osób online ale niestety jest 100 online a to wielka różnica. Problem też w tym, że te wielkie cele są bardzo trudno dostępne i zabudowane tak, że generał nie ma po prostu z czego zbudować floty by móc stanowić zagrożenie dla takiego odkrywcy, który walnie sobie na planecie 100k wr 100k ll 1k plazm i coś tam jeszcze.

Żeby w tym był jakikolwiek balans uważam, że genrał powinien mieć bonus + 100% do łupów z ataku na innych graczy. Wtedy ta klasa by była konkurencyjna i warta zastanowienia ale w chwili obecnej to jest ścierwo najgorszego sortu. Ryzykuję za każdym razem swoją flotą, zasobami, tym, że jakiś gracz się na mnie uweźmie i będzie mścił nie mając z tego zysków tylko dla zasady a taki odkrywca nie dość, że ma wory surowców z ekspów to jeszcze tak samo atakuje sobie innych graczy przy okazji jak jest aktywny.

odkrywca ma 24 krotnie wyższe łupy na moim uni, tak 24 krotnie większe nagrody z ekspedycji

x12, a nie x24

Łupy powyżej 60kk potwierdzone, kalkulator mówi, że na speed x8 max to 120kk więc około 3,5k dtków

Nie wiem jak Ty to tam sobie liczysz, ale ja skorzystałem z oficjalnych wzorów... pamiętaj że pioner podwaja zysk bez względu na posiadaną klasę.

Sprawdziłem dla generała nie podwaja to błąd. Tak samo pewnie dla zbieracza bo według kalkulatora powinienem mieć max 10kk metalu z ekspedycji jeśli by podwajał a nawet nie trafiłem 5kk a puszczałem 2000+ ekspedycji.

ekspedycja.png

Ekspedycja z rozpruwaczami łączna wartość surowców floty + nie trzeba ich produkować zyski łączny: 14.632.000 metal 8.768.000 kryształ 2.703.000 deuter.

Ekspedycja z sondami: 15.924.000 metal 36.276.000 kryształ deuter 6.375.000

Ponad 80mln sury z dwóch ekspedycji wykonanych w przeciągu 1h 20min. Gdzie ja tyle generałem zarobie? :P

Gdzieś był jeszcze raport z ekspedycji gdzie członek sojuszu zdobył 63.000.000 metalu.

Ale gościu czy ktoś ci karze grać generałem? Robisz gówno burze nie wnoszącą nic do gry jak sama nazwa klasy wskazuje jesteś generałem floty który ma się skupić na atakowaniu innych a nie na wysyłaniu ekspów od tego jest odkrywca tak samo jak zbieracz jest od tego by zbierać surowce na dalesze kolonie a nie wysyłać ekspedycje. Od samego początku założeniem klas było wybranie klasy pod swój styl gry a nie żeby wybierać daną klase bo jest op. jak to było kiedyś w przypadku odkrywcy i wysyłaniu na ekspedycje floty bojowej po pz teraz już sie to nie opłaca a generał od samego początku nie był zmienioną klasą jeśli by nawet miał 50% tego zbierać co odkrywca bo każdy by nim grał bo tak naprawdę jedyne co ma odkrywca to właśnie ekspy i ilość pól planet bo reszta bonusów tej klasy można w dupe sobie wsadzić gdyż nie jest użyteczna idkalków na uni nie ma już prawie wcale opłacalnych tak jak to było kiedyś że na starszych uni było sie w stanie z idlaków wyciągnąć drugie tyle surowcy co z wysyłania ekspów

Uniwersum Dione - latam po idlakach, skanuje od 1 do 499 w swojej gali wybieram cele z 400k res bez obrony. Zbiorę tak około 15-20kk surki a jak bym nie grał klasą bojową tylko odkrywcą to bym z nich miał 25% więcej. Jak to mam nie wysyłać floty na ekspedycje? A skąd indziej znajdę darmową antymaterię? Generał ma 100% do prędkości statków bojowych i recyklerów odkrywca ma 24 krotnie wyższe łupy na moim uni, tak 24 krotnie większe nagrody z ekspedycji. Odkrywca ma tylko ekspy i ilość pól planet? a 20% zasięgu falangi i skrócenie czasu badań o 25% to nic nie warte?? Dlaczego jako generał dostaję 5 pól dodatkowych księżyca ale gdy zmienię klasę te pola mi znikną podczas gdy odkrywca ma 10% do wielkości planet i jak zmieni klasę to mu te pola nie znikną? Odkrywca więcej nastuka i zdobędzie rozpruwaczy niż ja jestem w stanie grając bardzo aktywnie wyfarmić by zawalić sobie stocznie i je wyprodukować, odkrywca nie musi wcale ich nawet budować jak z jednego ekspa 100+ dostanie. Generał jest ścierwem a nie klasą. I jeszcze się te pierdolone sloty ekspedycji stackują dla odkrywcy z boosterów i weź tu powiedz, że te klasy są sobie równe. Takie tony surowców odkrywca zwozi, że bez produkowania w stoczni ma 10x większą flotę niż ja zbudowaną moją krwawicą.

Stąd właśnie inne klasy odpowiadają innemu stylowi grania:
    Odkrywca: jeśli jesteś w stanie kilka razy kliknąć co 1h 30 min to Odkrywca przywiezie realnie do 300-350mln jednostek (w przeliczeniu) deuteru na dobę, w czasie, gdy Zwieracz dawał mi 131mln.

Zwieracz: jak jesteś warzywem i nie trzymają Ci zwieracze, lub nie rozumiesz, z jakiego powodu ktoś w 2022 gra w gry przeglądarkowe... Logowanie dwa razy dziennie lub raz na dwa dni, w zależności od chęci. Sam z tego korzystam, gdy nie mam czasu lub chęci do grania.

Jenerał: W sumie sam nie wiem... Tańsze loty? Odkąd recyklery już nie palą 1, to nie widzę jakiegoś super szerokiego zastosowania tej klasy. Na Zwieraczu złomowałem więcej niż połowa Jenerałów.

Generał to najgorsza klasa w tej grze.