Posts by Nerthil

Nerthil

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy te prędkości z badań na różnych planetach się sumują, będzie próba wysłania takiego samego statku np. do układu obok i porównanie czasu lotu. Jakby się to nie sumowało, to czas lotu byłby inny. Na Twoim SS są jedynie wyszczególnione dodatkowe bonusy każdego statku na każdej planecie. Dla pełnej przejrzystości GF powinno jeszcze dodać coś w stylu "suma bonusów statków z wszystkich planet".

Ja już robiłem te testy, wklejałem na forum takie wyniki które to potwierdzają i dalej nie ma żadnej reakcji.

Chwilę mi to zajmie, ale postaram się dziś wkleić tutaj screeny z każdej z 8 planet dla 2 typów statków (cywilny i bojowy) o różnicach w czasie lotu, które występują od samego początku Lifeform

EDIT: Dla pełnej przejrzystości GF powinno jeszcze dodać coś w stylu "suma bonusów statków z wszystkich planet".

No już jest taka zakładka, Player Bonuses, z niej też wynika że część badań działa tylko na swojej planecie. Bonus do wydobycia metalu jest wpisany dla konta, ale bonusy statków nie są, wyświetlają się odbrębnie dla każdej planety.

Nie stąd biorę jednak pewność o błędzie tylko z faktycznego czasu lotu (nawet wyświetlany czas lotu przed wysyłką nie jest dla mnie w 100% wiarygodny, bo mamy nie mało visual bugów obecnie, takich jak czas budowy itp)

Proszę o oficjalną odpowiedź czy badania Lifeform Technologies działają poprawnie na całe konto, czy wciąż obecne są błędy w mechanice.

Jeśli działanie jest zgodne z zamysłem, błędne są opisy:

Właśnie na jednej z planet Mecha, ukończyłem na poziom 15 Plasma Drives

Na innej z planet nie ma żadnego boostu do prędkości statków:

Na screnie widoczna inna z planet Mecha (z Plasma Drives na poziomie 11 - badania się nie sumują) oraz planeta Rocktal z której wysyłałem statki.

Na planecie Mech efekt pokrywa się z badaniami TYLKO Z TEJ PLANETY, tak samo na Rock'tal

Opis badania Plasma Drives (zgodnie z wykładnią oficjalną) nie ma dopisku "on this planet" czyli powinien działać na wszystkich planetach, a tak nie jest.

"Researching the Plasma Drive increases the speed of all ships (excluding Deathstars) with each level."

Czy jest szansa żeby gdzieś pojawiła się oficjalna odpowiedź na to?

Od początku testów LF zwracam na to uwagę i jestem zbywany tekstem "że LF Techs działają globalnie na konto", przy czym osoby odpisujące mi w ten sposób chyba nawet nie spojrzały na liczby które potwierdzają moje słowa

Czas najwyższy się przyznać do błędu i zacząć pracować nad rozwiązaniem tego skoro gra jest już na serwerze Live...

dobra już wszystko wiem, testy na sztabie dowodzenia i boostach 40% i większość tu nie ma swojego zdania tylko ma na imię Gameforge.

Czyli żebym dobrze zrozumiał:

Otworzyłeś enty temat o tym że potrzebne są zmiany natychmiast w balansie klas bo tak jest źle i niedobrze.

Pojawiły się (te same co zawsze, sprawdzone) argumenty które chyba Ci się nie spodobały albo nie chcesz ich przyjąć.

I teraz najlepsze:

Po otrzymaniu kilku punktów widzenia, z czego dominujący wskazuje na to że klasy mają w tej chwili w miarę odpowiedni balans, Ty dopiero zaczynasz testy?

Po czym spamujesz w temacie żeby go zamknąć bo jednak nie pomyślałeś, nie sprawdziłeś?

Pytam na przyszłość - wyciągnąłeś jakieś wnioski z tej sytuacji? Jeśli nie, daj znać to będę szerokim łukiem omijać otwierane przez Ciebie tematy

Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego WR został zniszczony? EDIT

A to nie jest tak, że pole ochronne działa jako jedna jednostka obronna tak samo jak wyrzutnia. Mogę się mylić bo nie pamiętam aż tak ale przy obronie były 2 jednostki obronne. Mimo remisu co jest zrozumiałe bo pionier nie przebije się przez powłokę a wyrzutnia miała 70 % chyba szans na odbudowanie ale została zniszczona. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem albo pomyliłem. :D Jak dla mnie wszystko jest ok. Ale pewien nie jestem.

Idąc bieżącym tokiem kolejności ataku:

Strzela atakujący, obrońca przyjmuje obrażenia (lub absorbuje) - następuje kalkulacja obrażeń które przeszły przez tarcze, odpowiednia ilośc jednostek zostaje zniszczona

Następnie strzela obrońca, i sytuacja analogiczna.

Odnośnie Powłok ochronnych, z tego co rozumiem są one liczone w starciu po innych jednostkach obrony (sic)

Jeśli tak jest, to:

• dlaczego ten WR w ogóle do mnie strzelił? powinien zostać zniszczony po strzale mojej floty
    • dlaczego wedle informacji z raportu strzał WRa nie był absorbowany przez moje tarcze? Tylko atak małej powłoki jest basorbowany
    • Mam raport w którym wysłałem 9 Pathfinderów przeciwko tej samej kompozycji (siła strzału 9 pathfinderów jest większa niż wartość powłoki: 4.680 > 4.200), raport wygląda identycznie - WR strzela, ginie w pierwszej rundzie, jego strzał nie jej absorbowany przez moje tarcze, walka po 6 rundach kończy się remisem

To z Rundy 1:

The Attacker fires a total of 9 shots at the Defender with a total strength of 4.680. The defender`s shields absorb 2.122 points of damage.

The Defender fires a total of 2 shots at the Attacker with a total strength of 186. The attacker`s shields absorb 2 points of damage.

To z Rundy 6:

The Attacker fires a total of 9 shots at the Defender with a total strength of 4.680. The defender`s shields absorb 2.080 points of damage.

The Defender fires a total of 1 shots at the Attacker with a total strength of 2. The attacker`s shields absorb 0 points of damage.

To ja bym chciał się podzielić taką ciekawostką:

Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego WR został zniszczony? EDIT:

Dokopałem się do informacji że najpierw liczona jest obrona a potem kopuły...? To tak na serio powinno działać?

combat-bug.jpg

P.S.: Tarcza obrońcy ma 4200 pkt. :)

EDIT2:

The Attacker fires a total of 1 shots at the Defender with a total strength of 520. The defender`s shields absorb 42 points of damage.

The Defender fires a total of 2 shots at the Attacker with a total strength of 186. The attacker`s shields absorb 2 points of damage.

Zagadka nr 1: Mój pathfinder ma siłę tarczy w wysokoś ci 260 pkt. Dlaczego "the attacker's shields absorb 2" ? To jest tylko dmg z małej powłoki ochronnej. Co z obrażeniami z WR?

Zagadka nr 2:

Staty WRa obrońcy:

RL

Technical data

Structural Integrity 4.800

Shield Strength 42

Attack Strength 184

Dlaczego 'defender's shields absorb 42" czyli tylko tarcza WRa działa?

Ja dodam ze swojej strony że sytuacja z "zakazem ataków" na Bermudzie jest mocno problematyczna

Skoro gra została wypuszczona na Live server, pora żeby móc w końcu normalnie potestować ataki i realne sytuacje, a nie próba szukania graczy którzy są chętni na to żeby zniszczyć ich flotę >.<

Pierwszy warning już dostałem, nie wiem czy ktoś jeszcze nie złoży.

Wysłałem od razu feedback przez menu w grze i teraz tak czekam za ile dostanę bana...

Po twoich ss'ach widać że jedzonko trzymasz wyżej, a gdybyś trzymał wyżej budynek 1 to być może byś miał więcej dostępnego. Właśnie o to mi chodziło czy trzeba rozwijać 1:1 czy coś trzymać wyżej :)

Generalnie wydaje mi się że oprócz Rock'Tal, wszystkie rasy są mocno głodne. Potrzeba rozwijać budynki wspierające produkcję żywności + samą farmę na wyższe poziomy niż budynki mieszkalne.

Drugi plus tego rozwiązania jest taki, że jeśli masz nadwyżkę żywności, to rozwinięcie kolejnego poziomu mieszkalnego pozwoli na szybszy przyrost populacji, bo będą już mieli co jeść. (u mnie większość nadwyżki na screenach wynika z atakowania graczy, gdzie Żywność przywożą mi statki jako 4ty surowiec)

SPIN DOKTOR chyba pracuje nad modelami opłacalności rozwoju ras z punktu widzenia konwersji ludności na T2 i T3, bo i tutaj różnice są spore

Pablo

Odnośnie Twojego pytania w wątku zbiorczym, wrzucę Ci kilka screenów z Bermudy z poziomami budynków LifeForm, Rasą, Ludnością i Żywnością.

Rasy różnią się od siebie jeśli chodzi o wszystkie te wartości - startowa liczba, tempo przyrostu, tempo produkcji, dostępność budynków do przyspieszania tempa przyrostu czy produkcji itd. Jak widać, Mechy potrzebują wyższe poziomy produkcji jedzenia do utrzymania populacji niż inne rasy. Rock Tal przyrasta najwolniej, ale najrówniej pod względem stosunku ludność/jedzenie

Jak masz więcej pytań to postaram się coś odpowiedzieć, ale jak widzisz w niektórych liczbach jest jakaś czarna magia, której nie potrafię wytłumaczyć

No i wciąż mamy bug z tym "zasypianiem" populacji na planetach (widoczny akurat na screenach) - czasami zapominają jeść dopóki nie wejdziesz na ich planetę

napisał, chyba ktoś w GF tam ma gotowe formatki, tylko trzeba je przeedytować bieżącymi danymi i aktualizować na forum.

jako informatyk napiszę Tobie jedno... "zapiski" z etapu produkcji totalnie nie nadają się do dalszej publikacji. Programiści w swoich "dokumentach" nie skupiają się na tym jaki ma być efekt końcowy, ale na tym jak go osiągnąć... no chyba że masz ochotę poczytać o sposobach transformacji baz danych.

No ale ciągle nie potraficie odpowiedzieć mi na jedno pytanie... jak nie społeczność, to kto? Ruda? Kiedyś to zapewne zrobi, spokojnie, ale podejrzewam że ma lepsze rzeczy do roboty niż być na każde wasze zawołanie... zwłaszcza, że ona robi to za darmo. Wracając jeszcze do punktu wyżej... nawet jeśliby istniała już jakaś sensowna, możliwa do przetrawienia dokumentacja to jest ona stworzona w języku niemieckim lub angielskim... ktoś to musi przetłumaczyć, o czym zdajecie się zapominać. jeśli natomiast uważacie, że GF powinno już teraz zatrudnić jakąś osobę do przygotowania poradnika, to zgłoście pomysł na anglojęzycznym forum, a nie tu... tutaj nikt posiadający odpowiednie możliwości tego nie przeczyta.

Zgadzam się z Tobą że żadne zapiski programistów się nie nadają do publikacji

Ja mówię natomiast o dziale Content Writing który na pewno w GF jest

Tam tworzy się opisy - pewnie inny dział do gry, inny na forum a inny do materiałów informacyjnych/promocyjnych.

Ale od takiego działu jako użytkownik produktu oczekuję że coś takiego stworzą :) Patrzę na to jak klient - tylko i aż.

Nie o narzekanie mi chodzi, choć przyznaje szczerze że sceptycznie podchodzę do tak szybkiego wdrażania tego rozszerzenia.

Jeśli chodzi o same formatki, na pewno powstają w języku niemieckim czy angielskim, wystarczy je przetłumaczyć

Jak są możliwości to ja chętnie przyjmę zlecenie na przetłumaczenie z angielskiego na polski tego co trzeba, a jak dla Ogame to i po niższej stawce :)

Jeśli chcemy przerzucać coraz więcej na społeczność to nie skończy się to najlepiej :P

Szczerze uważam że forma FAQ czy tutoriala to dobra praktyka ze strony dewelopera, nawet w fazie rozwojowej - skoro testy przeprowadza w dużej części społeczność.

Jeśli podamy im proste mechanizmy działania to szybciej będą wydajnie dla wydawcy testować, prawda?

Teraz natomiast jesteśmy już LIVE

To nie jest test serwer oficjalnie (choć piszą że oczywiście będzie tam rozwój przeprowadzany - tak jak przecież na każdym live serwerze?)

A jeśli udostępniamy grę jako "gotową" na otwartym serwerze to znaczy że jest to produkt (mniej-więcej) finalny.

Także w momencie wypuszczania nowego serwera (a najlepiej dzień przed), powinien pojawić się poradnik.

Dlaczego nie napisany przez społeczność?

Po pierwsze bo nie od tego jest, po drugie większość nie ma na to czasu/zdolności, a po trzecie ja tam nie wziąłbym odpowiedzialności za opisanie rzeczy które na serwerze "LIVE" zmieniają się co kilka dni powodując błędy.

Tak jak Peper_SMT* napisał, chyba ktoś w GF tam ma gotowe formatki, tylko trzeba je przeedytować bieżącymi danymi i aktualizować na forum.

A ja mimo że klikam co nieco na Bermudzie od początku form życia, sam chętnie przeczytał bym oficjalną wykładnię odnośnie niektórych kwestii.

Szkoda że tak istotny dodatek zmieniający mocno mechaniki gry nie posiada odpowiedniego Samouczka.

Osoby który grały na Bermudzie i spędziły sporo czasu na testach wiedzą (mniej więcej) co i jak działa ale dzięki metodzie prób i błędów.

Mimo że sam system Form Życia niby skomplikowany nie jest, to widzę że sporo graczy nie wie jak się za to zabrać, a tak podstawowe elementy jak odkrywanie nowych ras, system przyrostu populacji, żywności czy konwersji T1>T2>T3 nie są nigdzie opisane.

Ponadto na Bermudzie cały czas pojawiają się bugi, na ten moment najgorszy to kolejka stoczni na planetach z rasą Mechy lub Kaleesh i rozwiniętym budynkiem to skracania czasu produkcji statków...

Jak wpisuję w kolejkę 1000 recyklerów, czas budowy wyświetla się krótszy na tooltipie niż potem jest faktycznie (tak jakby gra zapomniała w momencie kliknięcia "buduj" uwzględnić zmniejszony czas budowy). I tu zaczyna się zabawa

1000 recyklerów w kolejce, skracam czas o połowę, zostaje 500, kończę natychmiastowo i... i zostaje jakieś 79 recyklerów które dalej się budują... Mogę je "skrócić natychmiastowo" jeszcze raz, ale to buguje w ogóle to zlecenie budowy(zjada anty, ale czas raz rośnie a raz spada - efekt jest taki że trzeba użyć albo przedmiotu do skracania czasu produkcji stoczni, albo poczekać na normalne zakończenie budowy). Dodatkowo po zakończeniu budowy tych 79, gra wyświetlała że przez następne 7 minut będzie budować 3 recyklery (czas budowy jednego to 4 sekundy), odlicza budowę, przeładowuje stronę, ale oczywiście żadnej budowy nie ma...

Dopiero wylogowanie i ponowne zalogowanie rozwiązało problem

EDIT: Zapomniałbym o dużym bugu nr 2

Zacząłem w końcu testować loty bojowe i niestety dalej występuje dziwny bug remisu.

Czasem do walki nie dochodzi w ogóle (ekspy ale też i normalne misje atakuj), czasem wygląda to jakby statki bojowe nie brały udziały w walce, a tylko cywilne (przykład z wczoraj, Niszczarki + Krążki + Pionki + DT wysłane na dofarm (1 duża powłoka, kilkaset LDL i WRów), doleciały i wyszedł remis w 6 rund (starty tylko w DT po mojej stronie).

Kolejny dofarm w takiej samej kompozycji statków ale o połowie mniejszej liczbie, przeprowadził atak normalnie i wygrał w 2 rundy

u mnie po aktualizacji wszystko wyświetla się prawidłowo, bez konieczności czyszczenia ciasteczek

Przeglądarka: Opera GX

EDIT: Od wczorajszej aktualizacji nie działają opcje "zbierz pole zniszczeń" z raportów wojennych oraz w podglądzie galaktyki

Wszystko trzeba wysyłać przez Flotę

Jedyną widoczną poprawką jest zmiana nazwy wersji z 9.0.0-rc7 na 9.0.0."

N
    No to chyba oznacza że wdrożenie wersji 9.0.0 na serwery live nastąpi szybciej niż wielu z nas mogło się wydawać...

Ja właśnie z braku czasu ostatnio głównym kontem siedzę na urlopie, a w wolnych chwilach klikam co nieco na Bermudzie

Dalej widzę że część badań działa tylko na poszczególnych planetach, a nie na wszystkich (prędkość statków, zużycie paliwa), co jest ponoć sprzeczne z oficjalną wykładnią (i nie chodzi mi tu o badania z dopiskiem "on this planet", tylko te bez dopisku żadnego)

Kolejna kwestia to niedziałające bonusy na moonie i tutaj zaszła niby mała poprawa, ale dalej nie mam 100% pewności że to odpowiednio działa

Przyznam szczerze że prezent od GF w postaci sklonowania mojej floty się przyda i chyba pora potestować ataki, szpiegi, falangi i jeśli się uda to i obrony

Liczę też na pociągnięcie dalej tematu o bonusach do wydobycia Metalu, Krzyształu i Deuteru - jak wiemy obecnie metal i kryształ mają % boost na odpowiednich planetach, a wydobycie dexu zależne jest od temperatury. Spora dyskusja toczyła się o tym że obecne Lifeform Techy zdecydowanie bardziej premiują ten % boost i pojawiła się idea żeby zrównać rodzaj boostu dla wszystkich surowców - albo dla wszystkich ustawić %, albo dla wszystkich uzależnić od temperatury

Warto tu zauważyć że badań na podniesienie wydobycia dexu jest najwięcej, a i tak ich efekt jest najsłabszy w finalnym rozrachunku

Czy ktoś z Was jeszcze testuje na Bermudzie?

Czy u Was też ładowanie się stron zajmuje wieczność?

Śledząc wątki na ogólnoświatowym forum, wychodzi na to że im więcej lifeform techów na koncie, tym bardziej gra zamula i chyba niestety się to potwierdza.

W obliczu ogłoszenia że ta wersja niedługo trafi na serwery live, jestem dosyć przerażony =O

Dalej jest bardzo dużo błędów i nierozwiązanych problemów - jak się to połączy z rozwiniętymi universami to niezbyt widzę możliwość czynnego grania, zwłaszcza na speed uni...

Serwer mieli niemiłosiernie, lagi okrutne

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, właśnie sklonowało mi flotę na jedne z planet:S

I to tak z polotem, bo wybrało tylko flotę która latała na ekspedycji dziś, ale nie w trakcie ostatnich 4 godzin

Jedyne co, to pozostaje mieć nadzieje że przyszłe prace techniczne o takim zakresie będą przez GF ogłaszane wcześniej, bo dziś wyszło to... zabawnie

Czy u kogoś w przeciągu weekendu też pojawił się remis z piratami/obcymi na 0 / 0 ?

Tak jakby floty patrzyły się na siebie przez 6 rund po czym odleciały?

EDIT: Widzę że nawet nie było rund... jest tylko START i nic więcej :S

Zdarzyło mi się tak 3 razy...