Wersja 9.X - dyskusja

• 9 planet i kopalnie 34/30/30 to lekko mowiac miesiac albo dluzej mozolnego budowania standardowego ogame, a to jest serwer testowy form zycia, ja bym chciała potestowac nowosci a nie pitolic sie z rozbudowa. rozczarowana tym jestem i obawiam sie ze max dzien czy dwa to jeszcze poklikam i porzuce ten serwer, dali nagrody, no super, tylko jak sobie odbiore 15mln mety czy 10kk krysi czy 5kk dexu to nawet nie mam czym tego zabrac i jeszcze dlugo nie bede miala, a w antymaterie na jakims testowym serwerze nie zamierzam inwestowac bo to jest marnotrastwo pieniedzy moim zdaniem.

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• 9 planet i kopalnie 34/30/30 to lekko mowiac miesiac albo dluzej mozolnego budowania standardowego ogame, a to jest serwer testowy form zycia, ja bym chciała potestowac nowosci a nie pitolic sie z rozbudowa. rozczarowana tym jestem i obawiam sie ze max dzie

To jest wskazówka odnośnie normlanego serwera. Do testowego była rozdana antymateria 20 mln na testowanie. Teraz to już jest po testach. Możesz sobie bez anty rozbudować ze 20 poziomów kopalń i coś pobudować z form życia żeby wiedzieć co z czym się buduje i posprawdzać jak to wygląda.

• Skoro testowanie juz było, to po co otworzyli kolejny testowy serwer, jeden dla wszystkich ogamowych narodowosci?, jak juz wszystko przetestowane to wgrywac formy zycia na wszystkie serwery i sobie wszyscy gracze na spokojnie sprawdza nowosci na swoich juz rozbudowanych kontach , bo teraz to jest zwyczajna strata czasu. Było npisac ze to normalny serwer juz do grania zbiorczy dla wszystkich ogamowych narodowosci a nie testowy. Takie moje zdanie.

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Ja dodam ze swojej strony że sytuacja z "zakazem ataków" na Bermudzie jest mocno problematyczna

Skoro gra została wypuszczona na Live server, pora żeby móc w końcu normalnie potestować ataki i realne sytuacje, a nie próba szukania graczy którzy są chętni na to żeby zniszczyć ich flotę >.<

Pierwszy warning już dostałem, nie wiem czy ktoś jeszcze nie złoży.

Wysłałem od razu feedback przez menu w grze i teraz tak czekam za ile dostanę bana...

• To ja bym chciał się podzielić taką ciekawostką:

Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego WR został zniszczony? EDIT:

Dokopałem się do informacji że najpierw liczona jest obrona a potem kopuły...? To tak na serio powinno działać?

combat-bug.jpg

P.S.: Tarcza obrońcy ma 4200 pkt. :)

EDIT2:

The Attacker fires a total of 1 shots at the Defender with a total strength of 520. The defender`s shields absorb 42 points of damage.

The Defender fires a total of 2 shots at the Attacker with a total strength of 186. The attacker`s shields absorb 2 points of damage.

Zagadka nr 1: Mój pathfinder ma siłę tarczy w wysokoś ci 260 pkt. Dlaczego "the attacker's shields absorb 2" ? To jest tylko dmg z małej powłoki ochronnej. Co z obrażeniami z WR?

Zagadka nr 2:

Staty WRa obrońcy:

RL

Technical data

Structural Integrity 4.800

Shield Strength 42

Attack Strength 184

Dlaczego 'defender's shields absorb 42" czyli tylko tarcza WRa działa?

• Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego WR został zniszczony? EDIT

A to nie jest tak, że pole ochronne działa jako jedna jednostka obronna tak samo jak wyrzutnia. Mogę się mylić bo nie pamiętam aż tak ale przy obronie były 2 jednostki obronne. Mimo remisu co jest zrozumiałe bo pionier nie przebije się przez powłokę a wyrzutnia miała 70 % chyba szans na odbudowanie ale została zniszczona. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem albo pomyliłem. :D Jak dla mnie wszystko jest ok. Ale pewien nie jestem.

• A w jaki twoim zdaniem sposób, przetopienie surowców na obronę lub statki pomoże szybciej przetestować nowe opcje?

Nie wiem, nawet nie testowalem tego calego dziwactwa. Ale skoro ktos sie nie moze ogarnac z sura to jaki lepszy sposob by sobie poradzic? Testowales chyba skoro masz pojecie wiec mozesz wtlumaczyc, nie pogniewam sie za konstruktywne uwagi

• Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego WR został zniszczony? EDIT

A to nie jest tak, że pole ochronne działa jako jedna jednostka obronna tak samo jak wyrzutnia. Mogę się mylić bo nie pamiętam aż tak ale przy obronie były 2 jednostki obronne. Mimo remisu co jest zrozumiałe bo pionier nie przebije się przez powłokę a wyrzutnia miała 70 % chyba szans na odbudowanie ale została zniszczona. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem albo pomyliłem. :D Jak dla mnie wszystko jest ok. Ale pewien nie jestem.

Idąc bieżącym tokiem kolejności ataku:

Strzela atakujący, obrońca przyjmuje obrażenia (lub absorbuje) - następuje kalkulacja obrażeń które przeszły przez tarcze, odpowiednia ilośc jednostek zostaje zniszczona

Następnie strzela obrońca, i sytuacja analogiczna.

Odnośnie Powłok ochronnych, z tego co rozumiem są one liczone w starciu po innych jednostkach obrony (sic)

Jeśli tak jest, to:

• dlaczego ten WR w ogóle do mnie strzelił? powinien zostać zniszczony po strzale mojej floty
    • dlaczego wedle informacji z raportu strzał WRa nie był absorbowany przez moje tarcze? Tylko atak małej powłoki jest basorbowany
    • Mam raport w którym wysłałem 9 Pathfinderów przeciwko tej samej kompozycji (siła strzału 9 pathfinderów jest większa niż wartość powłoki: 4.680 > 4.200), raport wygląda identycznie - WR strzela, ginie w pierwszej rundzie, jego strzał nie jej absorbowany przez moje tarcze, walka po 6 rundach kończy się remisem

To z Rundy 1:

The Attacker fires a total of 9 shots at the Defender with a total strength of 4.680. The defender`s shields absorb 2.122 points of damage.

The Defender fires a total of 2 shots at the Attacker with a total strength of 186. The attacker`s shields absorb 2 points of damage.

To z Rundy 6:

The Attacker fires a total of 9 shots at the Defender with a total strength of 4.680. The defender`s shields absorb 2.080 points of damage.

The Defender fires a total of 1 shots at the Attacker with a total strength of 2. The attacker`s shields absorb 0 points of damage.

• dlaczego jezeli koszt budynku przekroczy milion jakiegos surowca to w wymaganiach wyswietlane jest 1mln gdzie w rzeczywistosci jest to np 1.260.000, dopiero po najechaniu myszka na obrazek widac dokładna ilosc surowca potrzebna do ulepsznia budynku, to strasznie niepraktyczne jest i irytujace

• skoro zbadane technologie z form zycia działaja na wszystkie planety to czemu na np planecie Rock'tali drzewko technologii form zycia mam zbadane na jakies poziomy, a na drugiej planecie tej samej rasy po zbudowaniu labolatorium, wszystkie technologie trzeba badac na nowo od 0, to jak to niby działa??, bo w standardowych badaniach jak na planecie x mam 10 level bojowej, to na planecie y po wybudowaniu lab juz widnieje 10 level bojowej a nie ze ja musze badac to od poczatku ,ktos cos jakies przemyslenia ? :)

• W dzienniku zmian nowej wersji (tj. 9.0.2-pl4) dodano punkt:

- Dodano limit dla pola zniszczeń pochodzącego z bitew z obcymi i z piratami

Coś przeoczyłem? Jaki jest ten limit? Od czego zależy?

• Wychodzi na to, że z wersją 9.X zamknięty zostaje etap gry: latanie na piratów/obcych. Po tych zmianach jest to zupełnie nieopłacalne.

Pionier przestaje być potrzebny.

Ruda a czy są plany aby analogicznie ograniczyć PZ dla rozpruwaczy?

• Zaskoczyła mnie ta informacja o limicie PZ z ekspedycji. Znajomi wykręcali miliardowe PZty - teraz będą topić flotę, a zwłaszcza pioniery, którymi zbierali te miliardy.
    Rozpruwacz, ma podobny cel w grze - zbiór PZ zaraz po walce. Dlatego pytam, czy może i w tym miejscu planowane jest wprowadzenie limitu. Limit od początku był dla pełzaczy, teraz wprowadzacie dla pionierów, zostały rozpruwacze...