Posts by Nerthil

Tak jak napisał Zara powyżej.

Możesz zweryfikować jakie wartości się wyświetlają wchodząc po pierwsze w szczegóły samego badania i zobaczyć czego daje ile każdy kolejny poziom.

Oprócz tego w zakładce Surowce > Szczegóły > Bonusy Gracza na samym dole znajdziesz pozycję Exploration Flight Duration Bonus przy której powinieneś zobaczyć odpowiednią wartość

Nie testowałem czy to konkretne badanie się sumuje, latałem na odkrywanie tylko z jednej planety, po zmianie systemu XP przestałem latać bo jest to bez sensu i badanie zmieniłem na inne

Musisz mieć w pamięci że tylko Ludzie mogą odkrywać inne rasy, jeśli wysyłasz misję z planety Mechów to marnujesz czas, dex, sloty i zaburzasz obraz działania mechanizmu dla reszty :D

Aby się upewnić możesz deaktywować formy życia na planetach, sprawdzić wartości i włączyć je z powrotem.

Jesli chcesz sprawdzić tylko badania form życia, zrób free reset, sprawdź i przywróć je

Na Bermudzie wszystko działa jak powinno.

z tego, co wcześniej oglądałem wynika, że po osiągnieciu kolejnego poziomu dosajesz dla takiego zbieracza kolejne 25% do wydobycia i współczynniki dla danej klasy dla szybkości i ładowności transporterów. Czyli przy 4 lvl, mamy 100% do wydobycia i 400% do prędkości transporterów i 100% ładowności.

yyyy a to nie jest przypadkiem % na każdy lvl, a nie mnożnik x...

Co do zbierania exp, to nie jestem pewny, ale chyba Nerthil liczył ile razy trzeba przelecieć całą galaktykę, aby podnieść procent.

Nie liczyłem bo przy obecnych wartościach to jest nieopłacalne :)

1 poziom to 1% zwiększenia bonusu z badań/budowli form życia.

Czyli dla zobrazowania, jeśli mam na 10 poziomie Enhanced Production Technologies, co daje podniesienie wydobycia o 0.6%, to żeby doliczyć bonus z poziomu formy życia, biorę 1% mnożę razy 0.6& i... i nawet nie wpisuje wyników bo to jest żałosne

Usunąłem wszystkie techy do odkrywania na planetach i nie latam na odkrywanie nowych ras bo to marnowanie deuteru.

Jeśli ktoś dalej uważa że to dobry pomysł, niech podzieli ilość XP potrzebnego na kolejny lvl, przez średnio przynoszone przez odkrycie ilości XP.

56677e6bc88a4142.png

To nie jest żadna wtyczka czy dodatek (zwał jak zwał) - to jest dodatkowa opcja przy wykupionym "Sztabie dowodzenia". Ja nie korzystam z żadnych wtyczek, ani innych dodatków. Od czasu do czasu wykupuję tylko sztab na 3 miesiące i tyle ;)

Sprawdziłem już to i niestety przy atakach to nie ma żadnego znaczenia. Jest to tylko pomocne przy transporcie surowców, wtedy gdy od razu pakujesz transport do pełna, a nie masz ładowności na tyle aby zabrać wszystko za jednym razem. W momencie wybierania konkretnych surowców zanim klikniesz ładowanie do pełna można ustalić kolejność, który surowiec ma iść do transportu jako pierwszy. To właśnie symbolizują cyfry rzymskie (I, III i III) i ta podświetlona na pomarańczowo wskazuje w której kolejności dany surowiec jest ładowany.

Ta opcja jest ale nie działa

Testowane przy atakach gdzie flota ma mniejszą pojemność niż możliwy rabunek

Niezależnie od wyboru priorytetów, flota albo:

Załaduje wszystkiego po równo, jeśli wszystkich surowców jest więcej niż ładowność

Załaduje do pełna wszystko, jeśli tylko jednego typu surowców jest ponad ładowność

Ale z tego co rozumiem klasa Generał przez jakiś błąd ucierpiała bardziej (a chyba Generałem liczyłeś spalanie?) niż pozostałe, więc może stąd podywżka 50%?

Generał ale już spalanie jest naprawione. Jest jak wcześniej.

OK, czyli nie ma tragedii jeszcze

Na Bermudzie zgodnie z zapowiedzią pozostało podwyższone spalanie, wydaje mi się że jest to ~25%

dzo wysoka (jakieś 25%?)

ok 50 % więcej jakoś bo jak zobaczyłem ile mi mln dexu zażarło więcej wysłanie floty to byłem we wszoku=O :D

\Ale będą to zmieniać.

ja na Bermudzie mam klasę Odkrywca i tutaj policzyłem z pamięci proporcją, także wynik nie jest pewny

Ale z tego co rozumiem klasa Generał przez jakiś błąd ucierpiała bardziej (a chyba Generałem liczyłeś spalanie?) niż pozostałe, więc może stąd podywżka 50%?

Jeśli na serio ma to być 50% podwyżki w spalaniu, to pora zezłomować flotę :)

niestety tylko to mnie jara w tej grze więc wtedy już tu nie będę zaglądał...

Ta podwyżka w spalanym paliwie jest bardzo wysoka (jakieś 25%?)

Wystarczy spojrzeć na bonusy wynikające z form życia i od razu widać że to tłumaczenie nie ma żadnego sensu.

Jeśli natomiast weźmiemy pod uwagę WSZYSTKIE bonusy które wprowadzą formy życia i ich przełożenie na paczki surowców, to pewnie tutaj pies pogrzebany

Będzie wesoło :S

Ja też przeoczyłem ten moment zmiany zapisu, ale uważam że obecny jest bardziej precyzyjny

W zakładce powyżej widać efekty liczbowe budynków, dobrze że pojawia się też % wskaźnik, bo dzięki niemu wiemy dokładnie na jaką wartość sumują się bonusy np. budynku i poziomu rasy

Mając podany zarówno % jak i wartość łatwiej wyłapać ewentualne błędy w grze

Wydaje mi się że to jest prawidłowe

Nie jest napisane "Bonusy badań form życia", nie jest nawet napisane "bonusy form życia"

Tylko "Wszystkie bonusy dla gracza"

Podlicza to boost zarówno badań i budowli

Dzięki temu możesz podsumować ile bonusu dały Ci budowle rasy które działają tylko na tej planecie, a ile badania wpływające na dane konto

Witam

I. Tak mnie ostatnio naszło. Schemat gry jest zawsze ten sam, szybciutko do pancy bo są szybkie, maja bonus praktycznie na wszystko, mało pala. Jedyna przeciwaga są rozpruwacze ale na początku wszyscy graja Odkrywca żeby wysyłac ekspy lub Niszczyciele ale ze względu na swoją predkość oraz spalanie nikt ich zbytnio nie buduje. I tutaj mój pomysł żeby utrudnić nam trochę gre, zwiększyć znaczenie innych statków o delikatne zmiany. Jak juz pancerniki są szybkie, mają bonusy to niech palą jak smoki a jak niszczyciele które jako jedyne mogą im się postawic będą wolne jak są ale niech palą mało coś kosztem czegoś bo wg aktualnych standardów pance są prawie idealne. Wystarczy tutaj tylko zamienić wartości spalania pancerników z niszczycielami zeby nie wprowadzac jakiś większych i zamętu, taka zmiana napewno wprowadzi troche równowagi nawet na początku gdy lata się na aktywności bo może ktoś zapalił, może będzie okno po 4 przepałach i dużej stracie paliwa napewno każdy dwa razy się zastanowi.

To z praktyki czy z teorii?

Pance są i owszem bardzo mocnym statkiem, ale w dużej ilości

Nie nadają się na obronę, w cale siły ataku tak dużej nie mają (porównaj z OW), a ich ładowność jest zerowa

Niszczyciel z drugiej strony miażdży inne statki pod kątem powłoki i jako jedyny może bez mięsa mierzyć się z Gęśmi

Pali ogromne ilości paliwa bo i powiedzmy szczerze jest najpotężniejszym statkiem (kwestia rozpruwacza jest dyskusyjna - czasem jest trochę lepszy, czasem równy, czasem trochę gorszy, ale jednak to podobny pułap. Siła rozpruwacza to jego szybkość, pojemność i zdolność zbiórki PZ)

Każdy statek ma swoje zastosowanie i uważam że obecnie balans między nimi (kosztem, użytkowaniem, zastosowaniem i siłą) jest odpowiedni

Nie wiem dlaczego badania z drugiego poziomu są dużo droższe od pierwszego a bonus identyczny. To jest bezsensu czy mi się wydaje. :D

Chodzi tu konkretnie o wydobycie kryształu.

Też to zauważyłem i też niezbyt rozumiem założenie.

Nie pamiętam czy na początku wersji 9.X wyglądało to tak samo czy nie.

W tej chwili nie opłaca się rozwijać 2 czy 3 stopnia badania dopóki nie kosztuje mniej niż dalszy rozwój poziomu 1 (a do tego potrzeba różnicy kilku poziomów)

Dotyczy to wszystkich badań które mają więcej niż jeden poziom

Cześć,
    nie wiem czy ten pomysł już był zgłaszany, aczkolwiek uważam, że świetnym pomysłem byłaby sprzedaż zbędnych przedmiotów z Ekwipunku np. Dopalacze Energii u Handlarza.
    Obecnie u Handlarza, można dokonywać wiele przydatnych ruchów, między innymi złom zbędnej floty czy obrony, można wymienić surowce itp.
    A co z przedmiotami ? Co o tym sądzicie ?

to zaraz, chodzi o wymianę przedmiotu na inny, czy sprzedaż przedmiotu za % jego wartości?

Bo wtedy mamy dwa skrajne pomysły, a ten ze sprzedażą za % wartości dotyczy tylko boosterów surowców. No i powiedzmy sobie szczerze, czym to się różni w tym momencie od paczki z surowcami? :P

Podchodząc realistycznie do tematu (czyli nie proponując np. sprzedaży niechcianych przedmiotów za antymaterię), i trzymając się pierwotnie zrozumianego przeze mnie założenia, to wymiana bezużytecznych przedmiotów (dyskusyjne co dla kogo bezużyteczne) na inne byłaby fajnym mechanizmem.

holon tutaj o prostszy mechanizm chodzi

Wchodzimy do nowej zakładki w obrębie handlarza, tam z ekwipunku mamy możliwość wybrania przedmiotu (np booster energii brąz), potrzebujemy dwie sztuki żeby móc przystąpić do wymiany. Płacimy wartość w Antymaterii tak jak w I/E za wymianę brązowego przedmiotu i w efekcie dostajemy jeden losowy przedmiot brązowy (inny niż wymieniany)

W ten sposób nie ma opcji "przeklikiwania" kilka razy. Zjada nam anty, 2 niepotrzebne przedmioty i dostajemy jeden inny w zamian.

Możemy oczywiście ten otrzymany przedmiot użyć do kolejnej wymiany, o ile oczywiście mamy też taki drugi i wymaganą antymaterię.

W ten sposób można by faktycznie wymienić nieprzydatne przedmioty i to bez straty dla GF

Tak żeby pomysł był pod dyskusję z GF, może w ten sposób:

Opcja wymiany 2 takich samych przedmiotów, przy użyciu antymaterii (koszt taki jak wymiana codziennego import/eksport na inny), na 1 inny losowy przedmiot o tym samym poziomie.

W tym momencie GF traci trochę mniej, a gracze dostają możliwość pozbycia się niechcianych przedmiotów.

Tutaj można by jeszcze rozważyć rozwiązanie gdzie wymiana "skracaczy czasu" nie może skutkować otrzymaniem "wspomagaczy wydobycia" i odwrotnie

Wiem jak się wybiera ale chce żeby w tych losowych były tylko badania rocktalów

wtedy przecież nie będą "losowe" :D

więcej populacji na planetach jak mieszkań?

Pokaż fotkę. :D

U mnie na planecie Rock'tal jest taki przypadek. Bezdomni pojawili się dzisiaj w nocy i są niedożywieni.

Może warto to zweryfikować?

3c5c95cc20c9b320784b74df7987a79b.png

Myślałem że to zostało naprawione...

Na początku na Bermudzie, zasiedlenie nowej planety powodowało:

• w pierwszej fazie przyznanie na kolonii populacji, równej populacji na matce
    • w drugiej fazie pojawiały się ogromne wartości (powyżej miliarda populacji) które powoli, stopniowo spadały
    • w trzeciej fazie Rockt'Tal i Kaleash mieli błędne wartości (za wysokie)
    • OD jakiegoś już czasu jest normalnie i startuje się z niewielką ilością wszędzie, ale chyba nie identyczną dla wszystkich ras

guff widzę że to stało się u Ciebie już w trakcie rozwoju planety (obecna populacja T2)

pamiętasz może czy puściłeś jakiś konkretny budynek tej nocy kiedy populacja się ostro rozmnożyła? :P

Radzę powtórzyć testy na nowo, bo jednak było kilka patchy, które naprawiały bugi. Ja przed chwilą sprawdziłem u siebie na przykładzie DT próbując go wysłać o 100 układów dalej. Na planecie z bonusami +6, +1 i +0 czas lotu był taki sam i wynosił 29:55. Po dezaktywacji rasy na planecie z bonusem +1 czas wzrósł do 29:57 (ale ponownie na każdej planecie było to 29:57), a następnie zrobieniu tego samego na planecie z +6 czas wzrósł do 30:12 (i też na każdej planecie). Wniosek jest taki, że działa jak powinno działać, tzn. bonusy z badań z różnych planet się sumują.

Czary mary...

Przelogowałem się i czas się zmienił na wszystkich planetach, odpowiadając Plasma Drives na 15 poziomie

była różnica dokładnie 1 sekundy na wszystkich 7 planetach oprócz tej z ukończonym badaniem, teraz wszędzie wyświetla się ten sam czas