Formy życia - Feedback

• Witam

Chciałbym powrócić do 13 badania Rock'Talów a mianowicie (Moduły Kryształów Jonowych) bo jak patrzę na bonusy Pełzaczy to nic mi się nie zgadza.

1) Podstawowe wydobycie metalu: 124.161 (33lvl)

2) Bonus z pełzaczy to 43.568 (w podglądzie - ustawienia zasobów)

i teraz

Ilość pełzaczy jaką mam to: 774 (Klasa: Zbieracz, Klasa sojuszu Handlarz)

wielkość bonusu od nich to: 0,03 x 150% (przeładowanie) x 774 = 34,83% x 124.161 daje 43.245 bonusu

różnica w podglądzie 43.568 - 43.245 = 323 metalu

Mam wbity 11lvl Modułu Kryształów Jonowych co zgodnie z info powinno dać +1,1% do wydobycia Pełzaczy ale:

1,1% x 124.161 (wydobycie podstawowe) = 1365 > 323 - za dużo

1,1% x 43.568 (sam bonus od pełzaczy) = 479 > 323 - za dużo

Czy można prosić Team to wyjaśnienie jak liczyć dokładnie ten bonus oraz czy nadal obowiązuje ograniczenie 50% wydobycia od Pełzaczy.

• Premia technologiczna form życia

mam wbity 2 lvl czyli 2% premii i tutaj też nie wiadomo od czego to jest liczone bo tak

Kopalnia metalu; Wydobycie: 124161

Premia metalu od badań to 7,12%

Premia technologiczna form życia którą mi pokazuje to 8873 a 7,12% x 12416 daje 8840 czyli różnica to 32,7

2% od 124161 to 2483 > 32,7 - za dużo

2% od 8840 to 176,8 > 32,7 - za dużo

też nie wiadomo od czego jest liczona na premia - jako premia technologiczna powinna być liczona od wydobycia jak pozostałe premię a nie jest.

tak jest z każdym surowcem.

• Tak niewielkie różnice często wynikają z błędów w zaokrągleniach. Radzę nie sugerować się w pełni danymi z ustawień wydajności, bo przykładowo - nie ma tam bonusów od bezwarunkowego wydobycia metalu, wynikających z posiadania kordów na pozycjach 7-10 i kryształu na pozycjach 1-3.
    Jeśli chodzi o moje dociekania takich drobiazgów, to wolę poczekać aż wprowadzą to na żywca i będzie pewne, że przez kolejne tygodnie nic im się nie zmieni, ani nie odwidzi. Pokombinowałbym na Twoim miejscu eksperymentując z arkuszami (sam na pewno tak uczynię, gdy przyjdzie na to pora). Kilka symulacji zaokrągleń powinno dać odpowiedź gdzie jest błąd. Ale na to trzeba trochę czasu i uwagi.

Nie pomogłem twierdzącą odpowiedzią, ale być może chodzi właśnie o zaokrąglenia.

• Dokładnie tak, jak Brodaty napisał. Te różnice mogą wynikać z zaokrągleń. Podstawowe wydobycie też jest ważne. Ja na Bermudzie stworzyłem jedną kolonię identyczną z tą jaką mam na głównym koncie na uQuasar. Pomijając fakt różnic w prędkości uni po przeliczeniu wszystkiego, zanim zacząłem budować budynki oraz robić badania którejś z form życia, wychodziły mi delikatne różnice. Mimo iż wszystkie budynki, wszystkie poziomy badań mam identyczne + sztab itp. (stworzyłem identyczne warunki w tej kolonii jak na Quasar) wychodziły różnice. Jedyne co nie było identyczne to zakres temperatur, ale to nie powinno mieć wpływu na wydobycie metalu.

Więc może tak być, że trzeba po prostu poczekać jak ta aktualizacja wejdzie i dopiero wtedy sprawdzać zmiany na bieżąco.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Ja już odpuściłem sobie to testowanie. Nie tylko z braku chęci, ale też z braku czasu. A od pracy też trzeba odpocząć.

Gdy wszystko się wyklaruje, będzie można tworzyć nowe wzory do arkuszy, ale póki co, to sobie odpuszczam. Wolę mieć przejrzyste liczby, które dotyczą konta na Quasar i w nich dopatrywać się zbieżności ze starymi wzorami. Między Bermudą a Quasar, w parametrach jest przepaść. To co pokazują arkusze, to tylko symulacja, a serwer to jednak serwer.

• "Formy życia" spotkały się z dużym zainteresowaniem, serwer Halley.en pęka w szwach i w końcu się poddał ;)

11.07: Formy Życia trafiają na pierwszy serwer!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Pablo GF już myśli o zakończeniu fazy testowej i zaserwowaniu nowej aktualizacji z rasami na inne serwery, a Ty pytasz o taką podstawową rzecz dopiero?
    Rozumiem, że na Bermudzie nie grałeś w ogóle nic, a w tym wątku nie przeczytałeś, nawet pobieżnie, żadnej z wypowiedzi innych graczy?! Ok!
    Więc aby mieć inna rasę niż Human, na którejkolwiek z Twoich kolonii musisz tą rasę najpierw odkryć! Odkrywanie innych ras polega na wysłaniu statków, coś w rodzaju ekspedycji, tylko że nie na 16 pozycję układu, a dowolną inną od 1 do 15. Najlepiej to widać z poziomu podglądu układu słonecznego! Przy np. niezasiedlonych pozycjach planet, obok ikonki „kolonizuj” i „przenieś” jest trzecia, którą należy kliknąć aby wysłać statki poszukiwawcze! Nie każda taka wyprawa przynosi rezultat w postaci odnalezienia innej rasy, ale jak je będziesz wysyłał to prędzej czy później na którąś na pewno trafisz!

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Szkoda że tak istotny dodatek zmieniający mocno mechaniki gry nie posiada odpowiedniego Samouczka.

Osoby który grały na Bermudzie i spędziły sporo czasu na testach wiedzą (mniej więcej) co i jak działa ale dzięki metodzie prób i błędów.

Mimo że sam system Form Życia niby skomplikowany nie jest, to widzę że sporo graczy nie wie jak się za to zabrać, a tak podstawowe elementy jak odkrywanie nowych ras, system przyrostu populacji, żywności czy konwersji T1>T2>T3 nie są nigdzie opisane.

Ponadto na Bermudzie cały czas pojawiają się bugi, na ten moment najgorszy to kolejka stoczni na planetach z rasą Mechy lub Kaleesh i rozwiniętym budynkiem to skracania czasu produkcji statków...

Jak wpisuję w kolejkę 1000 recyklerów, czas budowy wyświetla się krótszy na tooltipie niż potem jest faktycznie (tak jakby gra zapomniała w momencie kliknięcia "buduj" uwzględnić zmniejszony czas budowy). I tu zaczyna się zabawa

1000 recyklerów w kolejce, skracam czas o połowę, zostaje 500, kończę natychmiastowo i... i zostaje jakieś 79 recyklerów które dalej się budują... Mogę je "skrócić natychmiastowo" jeszcze raz, ale to buguje w ogóle to zlecenie budowy(zjada anty, ale czas raz rośnie a raz spada - efekt jest taki że trzeba użyć albo przedmiotu do skracania czasu produkcji stoczni, albo poczekać na normalne zakończenie budowy). Dodatkowo po zakończeniu budowy tych 79, gra wyświetlała że przez następne 7 minut będzie budować 3 recyklery (czas budowy jednego to 4 sekundy), odlicza budowę, przeładowuje stronę, ale oczywiście żadnej budowy nie ma...

Dopiero wylogowanie i ponowne zalogowanie rozwiązało problem

EDIT: Zapomniałbym o dużym bugu nr 2

Zacząłem w końcu testować loty bojowe i niestety dalej występuje dziwny bug remisu.

Czasem do walki nie dochodzi w ogóle (ekspy ale też i normalne misje atakuj), czasem wygląda to jakby statki bojowe nie brały udziały w walce, a tylko cywilne (przykład z wczoraj, Niszczarki + Krążki + Pionki + DT wysłane na dofarm (1 duża powłoka, kilkaset LDL i WRów), doleciały i wyszedł remis w 6 rund (starty tylko w DT po mojej stronie).

Kolejny dofarm w takiej samej kompozycji statków ale o połowie mniejszej liczbie, przeprowadził atak normalnie i wygrał w 2 rundy

• Myślę, że masz dużo racji Nerthil - temat porządnego samouczka można by poruszyć, bo to byłaby fajna sprawa. Jestem przekonany, że nie tylko dla osób, które w ogóle nie miały styczności z "formami życia", ale dla każdego z nas byłoby to bardzo przydatne.

• Samouczki tworzy się po wydaniu ostatecznej wersji... nie przed. Nikt nie ma jeszcze pewności, czy nie dojdzie do jakiś większych zmian w aktualizacji. Napisanie poradnika nie jest proste, oraz zajmuje sporo czasu, więc mało kto chce to robić na marne. Poza tym... są tu osoby które strasznie przechwalały się faktem, na ile to gruntownie sposobów testowały nowe funkcje. Skoro tak dokładnie znają grę, to niech skrobną coś na szybko... bo kto jak nie oni?

• wampek ja zdaję sobie sprawę, że to nie jest łatwa sprawa.

Wiem, też że taki samouczek nie powstanie wcześniej, niż aktualizacja trafi ostatecznie na wszystkie serwery, na które docelowo jest przewidziana. Moim zdaniem po prostu mogłoby powstać coś w stylu tego co jest na przykład teraz w dziale FAQ. Byłyby tam zawarte wiadomości dotyczące kwestii budynków, badań przekazujące w sposób "łopatologiczny" co się z czym je, co na czym polega i jakie są skutki określonych działań.

Wydaje mi się, że w formie elektronicznej na naszym forum mogłoby coś takiego powstać w odpowiednim dziale. Zawsze, w razie jakichś grubszych zamian, można wprowadzić korekty i po temacie.

Doskonale wiem, że ludzie są bardzo wygodni i zamiast przewertować forum i znaleźć odpowiedzi na nurtujące ich pytania, wolą założyć całkowicie nowy temat (pewnie już któryś raz powielony) i ponownie zapytać wprost o interesującą ich kwestię. Kończy się to z reguły zawsze tak samo. Znajdzie się ktoś, kto odpowie na temat i wyjaśni pytającemu sprawę, pojawi się jeszcze kilka innych wpisów do przeczytania, a ostatecznie zostanie wklejony odnośnik do odpowiedniego działu na forum, który problem szczegółowo rozwiązuje i wątek zostaje zamknięty. ;)

• Ja jestem daleki od narzekania. ;)

Poparłem tylko fajny i moim zdaniem ciekawy pomysł, który mógłby pomóc wielu osobom. Chodzi mi tu głównie o tych, którzy na przykład nie mieli na tyle czasu i możliwości aby zagrać na uBermuda w fazie testowej.

Poza tym ktoś, kto wymyślił "formy życia" ma pewnie gotowce, które po odpowiednim zredagowaniu można tylko wrzucić na forum.

Osoby, które testowały na Bermudzie i dokonywały wpisów w tym wątku (ewentualnie wpisywały swoje spostrzeżenia bezpośrednio poprzez feedback), doskonale wiedzą, że były to ostateczne konsekwencje podejmowanych działań w grze. Wyniki, jakie otrzymywaliśmy często były rozbieżne z tym co było przewidziane dla konkretnej budowli, czy konkretnego badania,a co za tym idzie miały, nie taki jak założony, wpływ na rozwój kolonii. Dlatego też, wszystkie takie anomalia zgłaszaliśmy bezpośrednio w grze lub wpisywaliśmy tutaj.

• Jeśli chcemy przerzucać coraz więcej na społeczność to nie skończy się to najlepiej :P

Szczerze uważam że forma FAQ czy tutoriala to dobra praktyka ze strony dewelopera, nawet w fazie rozwojowej - skoro testy przeprowadza w dużej części społeczność.

Jeśli podamy im proste mechanizmy działania to szybciej będą wydajnie dla wydawcy testować, prawda?

Teraz natomiast jesteśmy już LIVE

To nie jest test serwer oficjalnie (choć piszą że oczywiście będzie tam rozwój przeprowadzany - tak jak przecież na każdym live serwerze?)

A jeśli udostępniamy grę jako "gotową" na otwartym serwerze to znaczy że jest to produkt (mniej-więcej) finalny.

Także w momencie wypuszczania nowego serwera (a najlepiej dzień przed), powinien pojawić się poradnik.

Dlaczego nie napisany przez społeczność?

Po pierwsze bo nie od tego jest, po drugie większość nie ma na to czasu/zdolności, a po trzecie ja tam nie wziąłbym odpowiedzialności za opisanie rzeczy które na serwerze "LIVE" zmieniają się co kilka dni powodując błędy.

Tak jak Peper_SMT* napisał, chyba ktoś w GF tam ma gotowe formatki, tylko trzeba je przeedytować bieżącymi danymi i aktualizować na forum.

A ja mimo że klikam co nieco na Bermudzie od początku form życia, sam chętnie przeczytał bym oficjalną wykładnię odnośnie niektórych kwestii.

• A jeśli udostępniamy grę jako "gotową" na otwartym serwerze to znaczy że jest to produkt (mniej-więcej) finalny.

Nie bez powodu aktualizacja została udostępniona tylko na jednym uniwersum... Bermuda jest serwerem testowym, o nieco innej specyfikacji od serwerów "komercyjnych". Po pierwsze zapewne działa na niej mnóstwo dodatkowych nakładek mających na celu zbieranie danych, co mocno rzutuje na obciążenie, wskutek czego niemożliwym jest dokładne przeanalizowanie wpływu na wydajność wprowadzanych zmian. Po drugie Bermuda jest serwerem starym, z mnóstwem rozwiniętych kont... aktualizacje należałoby sprawdzić również na nowym, czystym serwerze. Dlatego w mojej opinii pierwszy udostępniony serwer komercyjny jest po prostu kolejnym etapem testów mających sprawdzić kolejne punkty na liście elementów do sprawdzenia.

napisał, chyba ktoś w GF tam ma gotowe formatki, tylko trzeba je przeedytować bieżącymi danymi i aktualizować na forum.

jako informatyk napiszę Tobie jedno... "zapiski" z etapu produkcji totalnie nie nadają się do dalszej publikacji. Programiści w swoich "dokumentach" nie skupiają się na tym jaki ma być efekt końcowy, ale na tym jak go osiągnąć... no chyba że masz ochotę poczytać o sposobach transformacji baz danych.

Dlaczego nie napisany przez społeczność?

Po pierwsze bo nie od tego jest

No ale ciągle nie potraficie odpowiedzieć mi na jedno pytanie... jak nie społeczność, to kto? Ruda? Kiedyś to zapewne zrobi, spokojnie, ale podejrzewam że ma lepsze rzeczy do roboty niż być na każde wasze zawołanie... zwłaszcza, że ona robi to za darmo. Wracając jeszcze do punktu wyżej... nawet jeśliby istniała już jakaś sensowna, możliwa do przetrawienia dokumentacja to jest ona stworzona w języku niemieckim lub angielskim... ktoś to musi przetłumaczyć, o czym zdajecie się zapominać. jeśli natomiast uważacie, że GF powinno już teraz zatrudnić jakąś osobę do przygotowania poradnika, to zgłoście pomysł na anglojęzycznym forum, a nie tu... tutaj nikt posiadający odpowiednie możliwości tego nie przeczyta.