Posts by Nerthil

EDIT: Przeklejam już z posta Rudej

Wchodzi o godzinie 14:00

Proponuję w miarę możliwości po wejściu poprawek zgłaszać swoje uwagi do poniżej wymienionych

Changelog:

- Naprawiono błąd powodujący, że można było budować budynki z formami życia, gdy fabryka nanitów lub fabryka robotów była rozbudowywana

- Naprawiono błąd, który uniemożliwiał porzucanie planet

- Naprawiono błąd, w którym redukcja czasu budowy "Kamiennej Wieży" była zbyt duża

- Naprawiono błąd, w wyniku którego nie otrzymywało się wiadomości o ekonomii dla nieudanych budynków form życia lub technologii

- Naprawiono błąd, w wyniku którego nie działały poprawnie limity premii

- Naprawiono błąd, w wyniku którego nie działała premia dla "wszystkich statków".

- Naprawiono błąd, który powodował zbyt duży spadek w statystykach przy porzuceniu planety

- Naprawiono błąd, który powodował, że pierwsza planeta zaczynała się z 100 formami życia

- Naprawiono błąd, w którym wartości form życia były kopiowane z planety macierzystej

- Naprawiono błąd, w wyniku którego nie można było transportować jedzenia

- Naprawiono błąd, w wyniku którego dezaktywacja i reaktywacja formy życia wymazywała drzewo technologiczne

- Naprawiono błąd, w wyniku którego informacje o budynkach przestawały się ładować, gdy kolejka była pełna

- Naprawiono błąd, w wyniku którego można było natychmiast ukończyć budynki

- Naprawiono błąd wizualny, który pokazywał, że tracisz populację w remisowych walkach

- Naprawiono błąd powodujący, że nie można było zresetować wyższych drzewek technologicznych, jeśli niższe nie było wypełnione

- Naprawiono błąd, który powodował, że można było zburzyć budynek techniczny podczas badań

- Naprawiono błąd z buforowaniem

- Naprawiono błędną wartość w ludzkiej technice "Odkrycie".

- Naprawiono wyświetlanie "statku handlowego" w widoku imperium

- Naprawiono, że nieaktywni gracze otrzymywali wysokie ilości jedzenia i form życia

- Naprawiono błąd, w którym priorytet łupów był nieprawidłowy

- Naprawiono błąd, w wyniku którego technologia "Pojemność jamy formy życia" nie miała efektu

- Naprawiono błąd, w wyniku którego premia do klasy zbieracza nie zwiększała premii do energii

- Naprawiono błąd, w wyniku którego szacowany czas zużycia żywności przeskakiwał zbytnio

- Naprawiono błąd, w wyniku którego anulowanie badań nad formami życia czasami nie zwracało zasobów

- Naprawiono błąd, w wyniku którego strona wydarzeń floty nie pokazywała żywności w transportach

- Naprawiono błąd, w wyniku którego aktywność planety nie była aktualizowana

- Naprawiono błąd, w wyniku którego nie można było wysłać misji odkrywczej do gniazda, do którego się przenosisz

- Naprawiono błąd, w którym surowce się zacinały

- Naprawiono błąd, w wyniku którego dezaktywacja formy życia z działającymi kolejkami mogła powodować problemy

- Naprawiono błąd, w wyniku którego Pole Zniszczeń nie uwzględniało premii za przestrzeń ładunkową dla recyklerów

- Naprawiono błąd, w wyniku którego można było dezaktywować formę życia podczas walki

- Dodano brakujące informacje do informacji o technologii statku/obrony, aby pokazać premię do formy życia

Uwaga: Ze względu na niektóre z tych poprawek, populacja i żywność formy życia musiały zostać zmniejszone na wszystkich kontach.

Nerthil reset tier2 to koszt 120k anty

No to tak jak koszt przesiedlenia planety przy 50% off

Wciąż znośnie

Teraz kwestia tego ile bonusów będziemy chcieli wybrać innych niż naszej rasy.

Im więcej tym więcej razy trzeba będzie resetować, a reset bez anty daje też dużo dłuższy cooldown

Zakładając 2 bonusy które chcemy z innych ras, losowo je losujemy, każdy ma 25% szans na trafienie, no i jeśli trafimy jeden, to niekoniecznie drugi :P

Przy T2 czy T3 faktycznie będzie to już droższa zabawa

Mały update po kolejnych testach:

• bonusy wynikające z form życia - zwłaszcza budowli, nie działają przez większość czasu (czas budowy statku taki sam u rock'tala i Mecha, budowla Automatised Assembly Centre oraz Ship Manufacturing Hall nie działa); Ilość energii najczęściej "zapomina" o bonusach form życia, konieczne wejście w zakładkę LifeForms aby przypomnieć o bonusie. Niestety jedno lub dwa kliknięcia poza zakładką form życia i bonus znika
    • Bonusy prędkości statków/spalania nie działają większość czasu - taki sam mechanizm - koszt wysłania i czas lotu ekspedycji puszczonej z pozycji 8 na 1 h o identycznym składzie identyczne na planecie rock'tal, mech i kaleesh, mimo znacząco rozwiniętych bonusów u kaleesh. To niestety znowu kwestia "dwóch" kliknięć potrzebnych poza zakładką lifeform aby wysłać flotę. Na stronie "Flota I" być może bonus jeszcze działa, na stronie "Flota II" już jak widać nie
    • resetowanie drzewka technologicznego - test T1, reset za antymaterię. Czas cooldownu (po tym czasie można znowu resetować drzewko) 2 minuty, koszt anty 60 tys. Operacja błyskawiczna i moim zdaniem w cale nie droga - jeśli porównamy do kosztu sztabu na tydzień czyli 42.5 K Anty, to naprawdę dobra cena. Niedługą sprawdzę czy (tak jak moim zdaniem powinno być) koszty resetowania T2 i T3 są wyższe

A propos spostrzeżeń to mam jedno odnośnie zerujących się surowców po odświeżeniu strony.

One chyba mimo wszytko się gdzieś zapamiętują, bo mogłem puścić budynek do budowy nawet gdy pokazywało mi, że nie mam tyle surowców. Kolejnego poziomu budynku już niestety nie dało rady puścić bo pokazało, że za mało metalu, ale kryształu już nie pokazało na czerwono mimo iż u góry wyświetlało ilość o wiele mniejszą niż potrzeba do budowy.

Coś jest tak jakby z jakimś resetującym się skryptem w przeglądarkach czy może jakaś niezgodność z tym związana! Problem jest na pewno na Edge i FireFox innych przeglądarek niestety nie sprawdzałem.

może być coś w tym co mówisz, bo miałem rano bug na planecie, resetował się metal to 33 180 jednostek.

Wszedłem na tą planetę 15 minut temu i był nagle wypełniony magazyn mety do 592 tysięcy

Żadnych lotów tam czy innych zdarzeń

No ja wczoraj miałem podobnie, a dzisiaj zbudowałem po 4 poziomy mieszkań T1 i biofarmy za free :D

Pokazywało mi, że budowa jest możliwa, mimo iż nie miałem na tyle surki ;) - więc zacząłem budowę, przyspieszyłem za antymaterię ze wczoraj i pyk weszło i tak po 4 razy każdy z budynków :D

Nie wiem co to był za bug, ale chyba w czasie aktualizacji, bo budynki się budowały i nawet ta surka którą miałem nie znikała w ogóle, jak przyspieszałem za antymaterię to jej też w ogóle nie odejmowało ;)

aktualizacja nie weszła, odłożona do odwołania

Ten bug z budowlami/badaniami form życie nie zużywającymi surowców zdarzył mi się już z 2 albo 3 razy

Raz nie miałem nawet surowców wystarczających, mimo to poszło

W jednym przypadku nawet 2 budynki (pierwszy kliknięty i drugi z kolejki) nie zjadły surówki :P

Szybki update

Po około 2 godzinach wydobycie metalu na kolonie się nie zeruje

Ale w tym samym momencie na matce resetuje się do wartości 85 Metalu

tym razem tylko 600 k w plecy, ale dobrze że zauważyłem przed wysyłka ekspedycji bo były znów klops

EDIT:

próbując rozwiązać problem z resetowaniem się wartości Metalu, wysłałem atak sondami, przywiozły metal, gra przez moment wyświetliła 0 na czerwono, po przeładowaniu strony bug naprawiony!!!

Jeśli ktoś będzie miał taką sytuację dajcie znać czy to jest rozwiązanie, czy zbieg okoliczności ;)

EDIT 2:

Ma radość przedwczesna... Dalej się resetuje, ale do innej wartości

ja na bermudzie odebrałem wczoraj 2 mln anty, po 15 minutach od odebrania zakładka "Nagrody" zniknęła, na dodatek była tylko 1 Ranga eventu

Dziś zakładka była rano, znowu tylko jedna ranga eventu, wszedłem, niby nic nie wybrane, wybrałem anty 2 mln znowu, pojawiła się informacja "już odebrałeś tę nagrodę" i nic się nie stało

Po 20 minutach na koncie pojawiło się dodatkowe 2 mln anty

Teraz widzę że pojawił się event już na 4 rangi i mogę odbierać od nowa :D

Super że to się pojawiło bo znacznie przyspieszy to testy całej społeczności - dobra robota!

Rozbudowa to jedno, ale czy to badanie będzie dalej działać, orientujesz się może?

Jeśli zbadałem np na poziom 1, spada mi ilość ludności, okienko z badaniem robi się szare - blokuje to tylko rozbudowę czy też efekt samego badania?

Mnie wydobycie spadło jak utraciłem możliwość robienia tego badania podwyższającego wydobycie po spadku populacji. To testowałem kilka dni temu i tak było.

No to jest w takim razie kolejny problem przy próbie jakichkolwiek wyliczeń czasu lotów.

No i też (choć w mniejszym stopniu) może powodować pomyłki przy wysyłce fsów.

Tutaj pozostaje kwestia czy te bonusy będą wpływać na prędkość Gęsiny prawidłowo czy nie - moim zdaniem klasa Generał już nie działa z GSami poprawnie, ale może coś źle rozumiem.

A jeśli spadnie mi ilość ludności przy wartości granicznej koniecznej dla danego badania formy życia i badanie też wygaśnie?

To powinno być zmienione moim zdaniem. Nie powinno być tak, że się traci możliwość wykonywania nagle tego badania.

Rozbudowa to jedno, ale czy to badanie będzie dalej działać, orientujesz się może?

Jeśli zbadałem np na poziom 1, spada mi ilość ludności, okienko z badaniem robi się szare - blokuje to tylko rozbudowę czy też efekt samego badania?

to ja mam co do klas taki system:

Gram generałem więc zawsze wybieram pierwszego generała, potem odkrywcę, następnie zbieracza albo generała i od nowa

Zamysł jest dosyć prosty:

Zbieram paczki z eventów (czasem też dokupię za anty), zmieniam na zbieracza, odpalam paczki, buduję Crawlery, zmieniam na Odkrywcę, w stocznie wpycham Pioniery, puszczam badanie i wracam na generała.

Najczęściej staram się jeszcze łączyć Odkrywcę z 25% krótszym czasem badań i już jest w ogóle świetnie

Muszę sprostować:

Badania Form Życia dzielą się na dwa rodzaje - te które wpływają na całe konto (dopisek "on all planets") i te które działają tylko na danej planecie

Budynki Form Życia wpływają tylko na daną planetę

Czyli:

Mogę odkryć wszystkie 4 formy życia, rozwinąć maksymalnie ich badania, a potem zresetować formy życia na wszystkich planetach i osiedlić na każdej z moich planet tylko tą rasę (rasy) której budynki chcę mieć. Badania dostępne będę miał zarówno wybranej rasy, jak i innych (z tym że tutaj wybór innej technologii wiąże się z 25% szansą trafienia jednej z 4 dostępnych). Ten test z resetowaniem przede mną, tutaj się podzielę wynikami niedługo.

Tutaj jest więc podstawowy i największy problem - skoro budynki i część badań działają tylko na danej planecie, zakładając czasem ruletkę z wyborem innej technologii - ujednolicenie bonusów na wszystkich planetach będzie bardzo trudne. A nie mówimy tu o prostym wydobyciu surowców czy energii, ale o czasie lotu, spalaniu, ładowności.

Jeśli wyślę flotę i od razu po tym zmienię badania na planecie na inne (np. usunę wszystkie dopalacze prędkości statków i zmienię na eko), to jak będzie informowany potencjalny cel o mojej prędkości - czy będzie monit o bonusach z momentu wysyłki? A czy może gracz na którego wyślę flotę puści skana, zobaczy inne techy, będzie miał inne informacje o prędkości mojej floty i poprawnymi wyliczeniami otrzyma błędne wyniki?

A jeśli spadnie mi ilość ludności przy wartości granicznej koniecznej dla danego badania formy życia i badanie też wygaśnie?

Tu jest bardzo duże pole do theorycraftingu, który moim zdaniem powinien przyjść z GF i być jasną wykładnią co i jak - inaczej będzie kicha.

Nie mam jeszcze żadnego moona, ale rozumuję że na księżycu będą dostępne te same bonusy (budynków i badań) co na planecie powiązanej.

PS: właśnie na jednej koloni co odświeżenie resetuje mi się metal do 0... straciłem kilka baniek >.<

Na razie dziś kolejka działa poprawnie, ale oprócz błędu w nocy, wczoraj popołudniu 7 raz anulowałem kolejki na różnych planetach - zarówno badan i budowli form życia.

Dziś lecą dalej testy to zobaczymy

Na pewno dalej istnieje bug który czasem zamiast zakończyć badanie/budowę, rozpoczyna ją od nowa na ten sam poziom, bez pobierania surowców. Na razie zaobserowałem to tylko przy normalnych badaniach i budowlach, nie przy formach życia

Właśnie skończyło mi się Astro na 7 i po automatycznym przeładowaniu strony leci od nowa...

EDIT: Z tego co napisała właśnie Ruda fix dopiero wejdzie o 13

Z ciekawości zostawię wszystko w kolejce i w locie, zobaczymy co się wydarzy z flotami i budowlami

Dwa spostrzeżenia od wczoraj

Bug kolejki budowania pojawia się częściej niż poprawne działanie... wczoraj wieczorem wypełniłem kolejki, dziś rano na 3 z 4 planet okazuje się że nic nie ruszyło

Na dodatek od wczoraj surowców w ogóle nie przywraca po anulowaniu zbugowanej kolejki - nawet jeśli mam miejsce w magazynie...

Jeśli chodzi o kwestię tego jak ustawić formy życia na planetach, zaraz będę stawiał 5tą planetę i na niej zacznę eksperymenty z resetowaniem drzewek.

hardy wydaje mi się że nie każdy gracz będzie potrzebował 4 form życia, sądzę że dla niektórych maksymalizowanie jednej formy lub dobrze dobrany miks 2 będzie optymalny.

Jak się pobawię trochę ze zmianą rasy na planecie i resetowaniem badań wrócę z kolejnymi przemyśleniami.

Przy obecnym stanie rzeczy natomiast wszelkie kalkulacje (czasu lotów, pojemności, siły ataku itp) są chyba zbyt skomplikowane.

Z każdej planety statek leci z inną prędkością, z innym zużyciem dexu i z inną pojemnością, z innym kosztem zawrotki...

Rozumiem ideę poszerzania możliwości w grze i może sam pomysł jest fajny, ale w obecnej formie kompletnie niszczy to wiele fundamentalnych założeń OGame

ja kibicuję tylko tym którzy grają czysto

Pytacie co ma wspólnego przeszłość ze starciem tutaj?

A to że jeśli to Wy jesteście po wygranej stronie to nie widzicie nic złego w łamaniu regulaminu, wystarczy że minie trochę czasu i jak jesteście z drugiej strony to próbujecie robić rewolucje...

Bądźcie poważni - skoro sami gracie nieczysto, to nie płaczcie że ktoś inny gra nieczysto

W tym starciu nie gratulowałem i nie pogratuluję nikomu - nie wiem i nigdy się nie dowiem jaka była prawda, kto co zrobił i dlaczego.

I też dlatego do samego starcia nie odnoszę się w ogóle.

Tylko do tego bagna które powstało pod nim :)

Surowce się nie produkują (ciągle mam 2 sztuki deuteru przy wydobyciu k/h XD )

Badania w kolejce robią się np 2,3,4,5 ale zawiesza się po skończeniu 2 i stoi ale bierze surowce za kolejny poziom, po przerwaniu nie mam ani 2lvl ani surowców XD

Skrócenie czegoś z anty nie działa, znaczy pobiera anty ale nie skraca XD

Na jednej planecie mam 43/43 mieszkania i żywność ale tylko ~25mln ludzi, na kolonii mam 13/12 i 1kkk ludzi XD

Odnośnie ludności i kolonii - tutaj jest (chyba) tak że kolonizując planetę ona ma konkretną populację

W ramach rozwoju Form życia (podnoszenia poziomu budynków mieszkalnych i produkujących żywność) ta ilości będzie Ci stopniowo spadać, aż w końcu zrówna się z tym ile faktycznie możesz mieć i wyżywić

Przykład:

Na kolonii 3 w momencie założenia, było 465 Milionów ludzi (4 razy więcej niż miałem na rozwiniętej matce z prawie całym odkrytym drzewkiem T2)

W miarę rozbudowy od zera form życia na kolonii - gdzieś na etapie badania T1 - z tych 465 mln zostało tylko 29 mln - reszty nie miałem jak wyżywić ani gdzie ulokować więc pewnie zmarli (albo odlecieli gdzieś).

Na początku byłem przekonany że to visual bug i jest tych ludzi 465, potem że 465 tysięcy, ale nawet na następny dzień było to 465 mln

Tak, Quantum przekrętom mówi stanowcze NIE, kierujemy je też do Twoich sojuszników za robienie sobie push/multi/bug-using podwórka, na uni

Nie latam na piratów co nie znaczy że nigdy nie próbowałem.

Zaciemnianie falangi o którym mówisz jest jasno zakazane regułami gry.

Nie podoba mi się każde starcie które jest wałkiem - nie ważne z której strony. Ale z tym nie da się nic zrobić - tak było, jest i będzie. Każdy grający uczciwie albo się z tym pogodził albo skończył grę.

Jeszcze bardziej natomiast nie podoba mi się robienie ze społeczności Quantum kretynów i zgrywanie tych niewinnych, białych, krystalicznych.

Twój sojusznik przyrosty ma nie tylko z piratów, a na wylistowanie jego wszystkich banów zabrakłoby miejsca w tym wątku :)

Cała ta szopka dla GO czy publiki czy dla kogo ona jest przy tego typu starciach robiona, nie musi ciągnąć się tyle stron i zagrzewać populistycznymi hasłami tłum do boju o... no właśnie, o co? Nikt nie ma żadnego wpływu na decyzje supportu, pręgierza nie ma - pisanie dla napisania tym drugim że ja jestem mniej umoczony od nich!

- Patrzcie, patrzcie! My mniej robimy nielegalnych przekrętów niż tamci!

- A my za to rzadziej łamiemy zasady!

- Nie, to my rzadziej, Wy jesteście buuuu i bleeee!

- A Wy bardziej, feeee!

Dzieci w piaskownicy reprezentują wyższy poziom kłócąc się o to kto ma fajniejszą fortecę.

Kasai już ostrzegała, więc spodziewam się ciach, ale może jeszcze zdążysz przeczytać

Nie zamykajmy tematu niech kwiatki dalej wyrastają :D

Fajnie się czyta jak od zarzutów do PA o oszustwa wychodzą oszustwa kryształków i ich kolegów :)

Nikt nie jest kryształowy, ale na banie wszyscy atakujący z P_A i tego nie zmienisz.

Kurczę no zawnioskujcie o ustalenia święta narodowego tego dnia i róbcie sobie obchody sukcesu <facepalm>

Ile razy już napisałeś w tym wątku że atakerzy na banie? Dodaj jeszcze kilka postów na ten temat bo może ktoś jeszcze nie widział

Fajnie przemilczałeś temat Theian, ale skoro to sojusznik to nie masz z tym problemu, prawda? Odkąd Zgon wszedł do EKO to też Ci nie przeszkadza że kupował konta i się nimi pushował?

Jesteś tak zacietrzewiony że chyba nie widzisz co tu ludzie piszą - od kilku stron nikt tu PA nie broni.

Wszyscy zwracają uwagę na to że u Twoich sojuszników są tak samo nielegalne akcje i nie powinniście się nawet odzywać na temat banów i uczciwej gry. "Obrona przez złomowanie" i "zaciemnianie falangii", tak pierwsze lepsze pod ręką chociażby

Pisanie o "sprawiedliwości" i "wyjaśnieniu" sprawy w dobie niepublicznego pręgierza to już kpina

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale uczciwi gracze tego unii nie wierzą ani Tobie i Twojej racji, ani drugiej racji i nic już nigdy tego nie zmieni

jeśli chodzi o premię technologiczną form życia którą podnosisz poprzez "odkrywanie" tej samej rasy kilkukrotnie, to z zamysłu powinna podnosić o tyle % ile masz obecnie wszystkie bonusu z Rasy - zarówno budowli i badań

Wydaje mi się że te "podobne" bonusy u różnych ras są specjalnie - u kogoś bardziej opłaci się full Rock'tal, u kogoś innego mix rock'tal i Kaleeshów bo lata ekspy, u kogoś innego rock'tal i human bo farmi.

Dzięki temu każdy z graczy będzie mógł mieć trochę bonusu do np floty/tech szpiegowskiej czy produkcji deuteru, bez konieczności użycia tej jednej rasy na jakiejś planecie po jeden bonus.

Dużym problemem jest brak wyświetlania populacja T2 i T3 na stronie głównej i kwiatki które tworzą się w połączeniu z populacją T1 "żyjącą własnym życiem" - wchodzę w zakładkę, mam 7 mln, klikam nowy slot, strona się przeładowuje - populacji 6.7 mln, slot niedostępny. 2 minuty później 7.7 mln populacji