Opiszcie swoje przygody, pomysły i doświadczenia z formami życia

• Do napisania tego tematu zmusza mnie fakt, iż jest to nowość której wszyscy się uczymy.

Druga sprawa, znalazłem w galaktyce trzy nowe formy życia. Znalazłem Rock'talów, mechy i ludzi :)

Nie wiem jeszcze jak optymalnie wykorzystać to swoje znalezisko, więc licze na mentalną pomoc z waszej strony.

Mam 13 planet, gdzie 8 planet mam na pozycji 15 i 5 planet na pozycji 8 - pomyślałem, ze na 8 pozycjach bede rozwijał rase Rock'talów, a na 15 zostawie sobie rase ludzka. Dodam, że klasa mojego sojuszu to handlarz, a klasa mojego konta to zbieracz

Co o tym myślicie ?

Prawda, że jest to gra strategiczna i owy temat jakby odsłania nasze strategie, ale mimo to liczę na waszą aktywnośc w temacie. Zwłaszcza, że nie ma podobnych w całym ogejmowym DiD

• jak grasz eko to wybierasz wszedzie rockatlow bo to typowo ekonomiczka rasa. badania losujesz i tak ze wszystkich 4 ras jeśli będziesz mieć je wszystkie odkryte. jeśli flotą to w sumie nie wiem :D

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Avinashi

Zrobiłem tak jak napisałeś, ale już wiem że to był błąd :)

Rock'talowie na pewno będą rządzić na moich wszystkich zimnych planetach, ale trzy planety zarezerwuje pod pozostałe rasy...dla samych badań i z czystej ciekawości

• dla samych badań - czyli?

ja majac ekowe konto mam wszędzie rocktalów bo w nich najwięcej jest do wydobycia, a z innych ras da się wylosować badania do wydobycia, nie mając ich aktywnych na żadnej planecie - po prostu muszą być odkryte, takze nie widzę sensu posiadania innych ras na planetach, tym bardziej, że rocktalowie mają BUDYNKI do każdego rodzaju surowców i są dużo tańsze w budowie niż na innych rasach...

i tak na mechach masz tylko do deuteru budynek, który daje 1,5% na poziom i koszt od 0 do 15 lvl:

metal - 1,140,000,000

kryształ - 455,000,000

deuter - 228,000,000

ludzie mają tylko do metalu budynek i też po 1,5% na poziom, koszt do 15 lvl:

metal - 102,000,000

kryształ - 68,000,000

deuter - 34,000,000

rocktalowie mają wzrost po 2% i to do każdego surowca...

koszt do budynku metalu do 15 lvl

metal - 48,700,000

kryształ - 39,000,000

deuter - 4,900,000

do b. kryształu:

metal - 414,000,000

kryształ - 214,000,000

deuter - 121,700,000

i do b. deuteru:

metal - 584,000,000

kryształ - 243,400,000

deuter - 97,400,000

także na moje oko aktywne rasy mechów ludzi czy kaleshy na innych planetach mija się z celem, ale to tylko moje zdanie :)

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• dla samych badań - czyli?

Po prostu zastanawiam się, czy będą się sumować na planecie/planetach bonusy mechów i rock'tailów.

Z drugiej strony, nie chce badać losowo..wiec potrzebuje jeszcze ludzi by znaleźć wszystkie rasy.

W ogóle podejrzewam, że możliwość szukania ras jest ważna dla podnoszenia poziomów doświadczenia, bo gdy odkryłem na początku ludzi, to kółeczko doświadczenia w pewnej cześci zmieniło kolor na zielony i dało mi to do myślenia.

Nie wiem też, czy jak wrócę do ludzi, to będzie zachowany pierwszy poziom doswiadczenia. Wierze że tak, bo nic nie restartowałem.

Więc to badanie fajnie mieć na koncie...a ze nie badam losowo, to chce przeznaczyć jedną planetę na ludzką rasę, właśnie po to, by próbować podnieść poziomy doświadczenia.

No i musze znaleźć tych gostków od eksoedycji do kompletu :)

• Zasiedliłem Rock'talów na moich planetach, ale zostawiłem po jednej planecie dla pozostałych ras.

Z tego co widzę, badania technologiczne do wydobycia i bonus z tym związany, który wypracowują mi Rock'talowie, ukazuje sie w zakładce surowców, na planecie, która jest zasiedlona przez ludzi.

Czyli wychodzi na to, że gdy rozwijamy rasy, które mają badania na zwiększone wydobycie, to wszystkie te bonusy sumują się na planetach.

W efekcie mamy na planecie zsumowane bonusy wydobywcze Rock'talów i np Mechów lub Ludzi.

Podobnie sprawa ma się ze statkiem do szukania ras.

Wystarczy jedna planeta z rasą ludzką i odpowiednie badanie, a możemy wysyłać dedykowany statek, nawet z planet gdzie mieszkają np Rock'talowie.

Ale nie wiem czy jest podobnie, gdy wybadamy je losowo..teoretycznie powinno być

Jeszcze co mnie ciekawi, to badanie Kaeleshów do zwiększania ilości pól na planecie.

Chce do niego dojść, zbadać i dostać jedno pole pod zabudowę. Następnie wysiedlić Kaeleshów, zasiedlić innych i przekonać się czy to dodatkowe pole które dodały mi badania Kaeleshów zostanie przypisane do planety na stałe, czy zniknie wraz z wysiedleniem.

• kapsmik przyznaje się, że przy moim stylu gry, lagi mnie nie irytują, a sam dodatek sprawił, że zauroczyłem się w oGame na nowo.

Można strasznie podkręcić wydobycie, ale trzeba się z tym trochę pobawić i zaznajomić.

Ja na to poświęciłem 3 bite dniówki po 12h, a i tak jadę tylko na przypuszczeniach.

Co do reszty, zaakceptowałem fakt, że nie ma co patrzeć w staty. Bo nie wiesz czy ścigasz się z zapałem innego gracza, czy jego portfelem :)

A z przyjemniejszych, to znalazłem już 4 rasy i teraz kolekcjonuje procenty doświadczenia.

Ale by to robić, trzeba wysyłać duuużo statków badawczych.

Do zdobycia 1%, trzeba np znaleźć Ludzi w galaktyce aż 4 razy.

Jeszcze nie wiem jak z innymi rasami, ale u Mechów to wygląda bardzo podobniei więc zakładam że też podobnie będzie u pozostałych ras.

Czyli do pełnych 100% będę musiał ich znaleźć 400 razy - heheheh dziekuje Ci oGame, za następne 15 lat :P:)

Ciekawi mnie, czy do kolekcjonowania procentów doświadczenia np Mechów, to trzeba mieć koniecznie tą rasę aktywną.

Czy np mając np na każdej planecie aktywnych ludzi, to w przypadku jak znajdziemy np 2 razy mechy, to czy ich punkty doświadczenia 'zbierają się w tle' ?

Wie coś ktoś ? może Ruda ? :)

edit: chyba się myliłem, bo po znalezieniu Ludzi 5 razy mam taki zapisek:

Poziom 1: 7014/154001 doświadczenia

Bonus do technologii form życia: 1 %

Boję się, że do zdobycia kolejnego 1%, nie wystarczy znaleźć Ludzi tylko 4 razy...

LUB

Trzeba znależć Ludzi 4 razy, by włączyć ich licznik doświadczenia, a do pełnych 100% wystarczy znaleźć ich około 22 razy.

Sugeruje się tym zapiskiem :

Poziom1: 7014/154001 doswiadczenia

Jeżeli mam 7014 punktów na 154001 potrzebnych, to dzieląc te liczby przez siebie wychodzi mi około 22

Dobrze myśle i kminie ?

• kapsmik

Czy np mając np na każdej planecie aktywnych ludzi, to w przypadku jak znajdziemy np 2 razy mechy, to czy ich punkty doświadczenia 'zbierają się w tle' ?

zbierają się w tle. możesz później zmienić rasę jeżeli będziesz chciał zmienić styl gry

• No prosze, jaka niespodzianka.

Okazało się ze 'bio-modyfikator' u Kaeleshów, wraz z kazdym poziomem, podnosi iloś pól na planecie o 2.

Miałem 260, a teraz przez ciekawość mam 264 :)

Czekam na następny etap testu...czyli wysiedlenie Kaeleshów i przekonanie się, czy pola dopisały się do planety na stałe.

Jeżeli się dopiszą, to mamy rozwiązanie na ciasne planety :)

Troszkę będzie kombinowania, bp planete trzeba przygotować pod ten budynek, ale nie należy to do drogich inwestycji

bagietka_czosnkowa takie dwa pytania.

Bo każda rasa ma jakieś badania na wzmocnienie statków, prędkość, pojemność itp.

i tak mnie zastanowiło.

- Jeżeli rozwijam te badania dotyczące floty u wszystkich rasch, to te bonusy też się łaczą z sobą,

jak w przypadku badań na wydobycie ?

- Co się dzieje z tymi wszystkimi badaniami, gdy mamy je wybadane do jakiś poziomów, a później wysiadlamy np rase Mechów z planet i zostawiamy np tylko Rock'talów na wszystkich planetch ?

Czy badania Mechów zostają na koncie, czy 'zamrażają się' wraz z wysiedleniem i aktywują się przy ponownym zasiedleniu Mechów na jakiejś koloni ?

Bo wydaje mi się to zbyt piękne i myślę by badania danej rasy dalej były aktywne na koncie, to trzeba tą rase zostawić chociaż na jednej planecie.

Mam rację ?

Cały czas mówie o sytuacji, w której NIE BADAMY LOSOWO, bo podejrzewam że gdy badamy jakieś badanie wybrane losowo przypisane do jakiejs konkretnej rasy, to bonus tego badania zostaje na koncie, nawet gdy nie mamy jej aktywnej, ale musimy mieć ją znalezioną

• No prosze, jaka niespodzianka.

Okazało się ze 'bio-modyfikator' u Kaeleshów, wraz z kazdym poziomem, podnosi iloś pól na planecie o 2.

Miałem 260, a teraz przez ciekawość mam 264 :)

Czekam na następny etap testu...czyli wysiedlenie Kaeleshów i przekonanie się, czy pola dopisały się do planety na stałe.

Jeżeli się dopiszą, to mamy rozwiązanie na ciasne planety :)

Jak wyrzucisz Kalesonów to pola znikną

• Sprawdzałeś ? Pytam, bo jeżeli masz to organoleptycznie sprawdzone, to nie ma sensu mi tego sprawdzać.

Ogólnie miałoby to sens..wysiedlasz Kaeleshów to i znikają ich budynki.

• Jakbym nie sprawdzał to bym nie pisał niesprawdzonych informacji. Usuwasz Kalesonów pola znikają, jesli do nich wrócisz na tej smej planecie to pola wracają. Sprawdzone na Bermudzie

Mozna wykorzystać na małych planetach. Na Kalesonach stawiasz budynki a potem przechodzisz np na Roctale, tylko musisz odczekać dwa dni na zmianę

• Bardzo fajny wątek,

Szukałem info na forum na temat doświadczenia i % powodzenia akcji ekspedycyjnych poszukujących form życia. Takich informacji nie znalazłem

Czy ktoś zna odpowiedi na pytania:

ile dostaję się pkt doświadczenia za znalezienie rasy?

jaki jest % szany na znalezienie rasy i czy jest to rozłożone proporcjonalnie po 25% na rasę?

jakie są wartości na wyższe lvl?

czy sa limity zbajdowania ras na dobę?

mam 37 slotów, więc dziennie mógłbym wysłać ok 740 misji. Jestem ciekaw, jakie wyniki mógłbym z tego uzyskać i w jakim tempie mógłbym osiągnąć lvl 4 danej rasy.

Czy ktoś może próbował grindować właśnie levelowanie rasy i może podzielić się wnioskami. Na swoim uni nie mam jeszcze LF, ale właśnie rozkminiam grind na levelowanie.

Czy wiadomo może, jakim napędzie latają misje?

Ruda, czy wiesz może coś w tym temacie?

z tego, co wcześniej oglądałem wynika, że po osiągnieciu kolejnego poziomu dosajesz dla takiego zbieracza kolejne 25% do wydobycia i współczynniki dla danej klasy dla szybkości i ładowności transporterów. Czyli przy 4 lvl, mamy 100% do wydobycia i 400% do prędkości transporterów i 100% ładowności.

• z tego, co wcześniej oglądałem wynika, że po osiągnieciu kolejnego poziomu dosajesz dla takiego zbieracza kolejne 25% do wydobycia i współczynniki dla danej klasy dla szybkości i ładowności transporterów. Czyli przy 4 lvl, mamy 100% do wydobycia i 400% do prędkości transporterów i 100% ładowności.

yyyy a to nie jest przypadkiem % na każdy lvl, a nie mnożnik x...

Co do zbierania exp, to nie jestem pewny, ale chyba Nerthil liczył ile razy trzeba przelecieć całą galaktykę, aby podnieść procent.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Przyznaje, że nie wiem jak naliczane są te punkty, bo jestem w trakcie poznawania.

Zaczynałem od ludzi by znaleźć inne rasy i w momencie poszukiwań, jak znalazłem jeszcze raz ludzi. to kółko doświadczenia w jednej czwartej zapełniło mi się na zielono.

//kółko znajdziesz po kliknięciu ikony rasy, która znajduje się obok ikony zbieracz,okrywca....//

Po trzecim znalezieniu ludzi, kółko było w 3/4 zapełnione na zielono i byłem przekonany, że po 4 razie zapełni się do końca, dopisze się procent doświadczenia i historia się powtórzy....że co znalezisko, to kółko zapełni o 1/4 i następny punkt.

A tu nie...

Bo po 4 znalezieniu ludzi, kółko nie zapełniło się do końca.

Piąte znalezienie ludzi spowodowało to, że pojawił się nowy zapisek:

Poziom 1: 7014/154001 doświadczenia

Bonus do technologii form życia: 1 %

Teraz kółko też nie zapełniło się w 1/4 jak wcześniej..tylko w minimalnej części.

Po szóstym znalezisku, ten minimalny zielony obszar zaznaczony na kółku niby się powiększył..ale w dalszym ciągu nie określę, ile spotkań muszę mieć, by kółko zapełnić w całości.

Podejrzewam też, że własnie wtedy dostane 2% doświadczenia.

Nie ma limitów co do ilości wysyłania flot, jak np ekspy - także masz farta z tymi 37 slotami.

Nie wiadomo na czym to lata. w układzie do sąsiada ma chyba niewiele ponad 1h 2sek

Możesz to skrócić, podnosząc level owego badania.

Od levelu zależy chyba częstotliwość spotkań, ale nie wiem, bo tego jest tak dużo, że mogło mi się coś pomieszać z tą cżęstotliwością.

Sprawdzić nie sprawdzę, bo serwer padł :P

Ja puszczam fale 19 slotów i co drugą lub co dwie takie 19nasto slotowe fale znajdę rasę lub nawet dwie.

Zauważyłem że najciężej spotkać Kaeleshów, w drugiej kolejnośći Mechy...