Cześć,
nie wiem czy ten pomysł już był zgłaszany, aczkolwiek uważam, że świetnym pomysłem byłaby sprzedaż zbędnych przedmiotów z Ekwipunku np. Dopalacze Energii u Handlarza.
Obecnie u Handlarza, można dokonywać wiele przydatnych ruchów, między innymi złom zbędnej floty czy obrony, można wymienić surowce itp.
A co z przedmiotami ? Co o tym sądzicie ?
Sprzedaż przedmiotów u Handlarza
- Apokalipsa
- Closed
-
-
W imporcie/eksporcie można wymieniać itemy za anty zaś na licytacjach nie trzeba kupować tych, które nas nie interesują. Można zatem powiedzieć, że handlarz przedmiotów już istnieje i jest losowy. Nie mówię, że osobne narzędzie byłoby bezużyteczne, ale gryzie się z istniejącymi rozwiązaniami które są skarbonką na anty. Tutaj mogłoby być tylko gorzej.
-
-
Tak jak napisałem, GF na tym straci, a lepiej tworzyć takie pomysły, które są korzystne dla obu stron, czyli mają szanse wprowadzenia. Wymiana typu itemu za anty ma, ale sensu praktycznego dużo mniej, a za darmo nic nie ma - bo by sobie każdy wymieniał na dopałki metalu za free.
Czemu jeszcze gorzej, jak nie za anty, to na surowce zgodnie z cennikiem w imporcie/eksporcie, czyli:
30-60k - brąz;
100-200k - srebro;
300-500k - złoto;
800-1000k - platyna.
To oczywiście pod warunkiem, że konto ma wiek minimum 1+7*11=78dni (dla młodszych kont ceny są niższe, startując od 1/10 przedstawionych wartości i rosnąc nieliniowo co tydzień). Uprzedzając stwierdzenie, powrót rynku to też nieoptymalna możliwość, choć zawsze jakieś rozwiązanie w tej kwestii.
-
Tak żeby pomysł był pod dyskusję z GF, może w ten sposób:
Opcja wymiany 2 takich samych przedmiotów, przy użyciu antymaterii (koszt taki jak wymiana codziennego import/eksport na inny), na 1 inny losowy przedmiot o tym samym poziomie.
W tym momencie GF traci trochę mniej, a gracze dostają możliwość pozbycia się niechcianych przedmiotów.
Tutaj można by jeszcze rozważyć rozwiązanie gdzie wymiana "skracaczy czasu" nie może skutkować otrzymaniem "wspomagaczy wydobycia" i odwrotnie
-
Wymiany losowej przedmiotu w I/E (za anty) można dokonać tylko 2 razy, nie można tego robić tego w nieskończoność. Po każdej wymianie nowy typ nie może się powtórzyć, czyli mamy rozkład 1/6 i 1/5 na wylosowanie właściwego typu w każdej z wymian. Wprowadzając narzędzie na proponowanych zasadach niwelujemy te obecne prawidła. Poza tym kiedyś liczyłem opłacalność takich wymian w I/E (w oparciu o paczki) i śmiało mogę powiedzieć, że dla górnika w większości przypadków opłaca się wymieniać tylko energię i skracacze brąz lub ewentualnie jeszcze srebro.
Powstaje jeszcze pytanie co z przedmiotami o dłuższym czasie trwania?
Może lepiej by było, gdyby przedmioty można wymieniać jak u handlarza złomu, czyli dostawać za nie jakąś określoną cześć ich wartości (eko planety) jak po odczekaniu czasu trwania np. 75% wartości dopałki metalu dostajemy natychmiast zamiast w ciągu 7 dni. Niestety, tu tracimy jeszcze więcej bo na takiej wymianie nie otrzymujemy korzyści z możliwości wymiany typu przedmiotu na inny. Jest to jednak inny wariant handlu którego jeszcze nie ma.
-
Może lepiej by było, gdyby przedmioty można wymieniać jak u handlarza złomu, czyli dostawać za nie jakąś określoną cześć ich wartości (eko planety) jak po odczekaniu czasu trwania np. 75% wartości dopałki metalu dostajemy natychmiast zamiast w ciągu 7 dni. Niestety, tu tracimy jeszcze więcej bo na takiej wymianie nie otrzymujemy korzyści z możliwości wymiany typu przedmiotu na inny. Jest to jednak inny wariant handlu którego jeszcze nie ma.
W końcu! Właśnie o to mam na myśli.
Inne kwestie mnie nie interesowały w tym temacie. Możecie dopowiadać swoje zdania, ale w końcu, ktoś zrozumiał o co mi chodzi. -
Pozostaje jeszcze ustalić ile warte są itemy. Można to zrobić w oparciu o eko, albo ceny w anty w shopie i wartość paczki surowców. Druga opcja daje możliwość oszacowania wartości skracaczy. Zwracana byłaby część ich wartości np 35%, 55%, 75% za podbicie w anty. Wcześniej podałem możliwość wyceny jak w I/E ale wówczas taki handlarz byłby, jak podkreśliłem, bezużyteczny.
-
I tu znowu przychodzi z odsieczą rynek - zamiast 'załatać' nadużycia wynikające z handlu wahadłowego tym samym przywracając go do żywych lepiej zapomnieć i do niego nie wracać... ehh
Wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda - niepotrzebne statki z ekspedycji, przedmioty, zmiany klasy i przede wszystkim zaoszczędzony czas na dogadywaniu, pilnowaniu, odbieraniu
-
Cześć,
nie wiem czy ten pomysł już był zgłaszany, aczkolwiek uważam, że świetnym pomysłem byłaby sprzedaż zbędnych przedmiotów z Ekwipunku np. Dopalacze Energii u Handlarza.
Obecnie u Handlarza, można dokonywać wiele przydatnych ruchów, między innymi złom zbędnej floty czy obrony, można wymienić surowce itp.
A co z przedmiotami ? Co o tym sądzicie ?to zaraz, chodzi o wymianę przedmiotu na inny, czy sprzedaż przedmiotu za % jego wartości?
Bo wtedy mamy dwa skrajne pomysły, a ten ze sprzedażą za % wartości dotyczy tylko boosterów surowców. No i powiedzmy sobie szczerze, czym to się różni w tym momencie od paczki z surowcami?
Podchodząc realistycznie do tematu (czyli nie proponując np. sprzedaży niechcianych przedmiotów za antymaterię), i trzymając się pierwotnie zrozumianego przeze mnie założenia, to wymiana bezużytecznych przedmiotów (dyskusyjne co dla kogo bezużyteczne) na inne byłaby fajnym mechanizmem.
holon tutaj o prostszy mechanizm chodzi
Wchodzimy do nowej zakładki w obrębie handlarza, tam z ekwipunku mamy możliwość wybrania przedmiotu (np booster energii brąz), potrzebujemy dwie sztuki żeby móc przystąpić do wymiany. Płacimy wartość w Antymaterii tak jak w I/E za wymianę brązowego przedmiotu i w efekcie dostajemy jeden losowy przedmiot brązowy (inny niż wymieniany)
W ten sposób nie ma opcji "przeklikiwania" kilka razy. Zjada nam anty, 2 niepotrzebne przedmioty i dostajemy jeden inny w zamian.
Możemy oczywiście ten otrzymany przedmiot użyć do kolejnej wymiany, o ile oczywiście mamy też taki drugi i wymaganą antymaterię.
W ten sposób można by faktycznie wymienić nieprzydatne przedmioty i to bez straty dla GF
-
Myślę, że przedstawiony mechanizm wymiany pasuje raczej do zakładki shopu. Mamy tam opcje "kup", "kup i aktywuj", oraz nową opcję "wymień 2 na 1". Taka opcja podoba się i mnie, mamy zatem szansę 1/6 na wylosowanie właściwego dla nas typu w każdym losowaniu.
Co do wymiany na surowce raczej jestem sceptyczny mimo wszystko ze względu na trudność wyceny. Spójrzmy prawdzie w oczy, musiałoby być to robione w oparciu o ceny w shopie i paczki metalu albo ceny w I/E. Pierwsza opcja jest nazbyt zawiła dla GF, a druga zwyczajnie bezużyteczna dla graczy.
-
-
"wymien 5 na 1"
Taki przelicznik to przy wymianie brązu na srebro albo złoto, nie przesadzajmy.
-
Jak dla mnie pomysł Apokalipsa całkiem dobry - jeśli byłaby taka możliwość to ja się pod tym podpisuję!
-
Apokalipsa takie pomysły trzeba zgłaszać na angielskim forum. Tu temat przepadnie i zaraz zostanie zapomniany...
-
To można zamknąć wątek - dziękuję za wasze wypowiedzi i pomysły!