Witam. Chyba każdy kto w miare przegląda co się dzieje na różnych universach Widzi co się stało miedzy innymi na u68.
Nie łudźmy się GF paczek z surowcami ot tak nie usunie. Ale wpadłem na pomysł jak możnaby utrudnić życie Pusherom którzy wykorzystują antymaterie w moim mniemaniu w sposób nielegalny. Chodzi mi o sytuacje w której to konto topowe z Mega dużym eko wspiera po przepaleniu paczek konta flotowe bez eko które jest niżej w statystykach. Na ten moment według zasad nie łamią zasad Pushu. Ale czy jest tak w rzeczywistosci ?
A jakby wprowadzic mały update do zasad że surowce mogą być przesłane tylko z naturalnego wydobycia ? bez antymaterii ? Bo w tym momencie osoba bez Eko pobiera sobie nienaturalne korzyści z paczek a na to nie zapracowała w żaden sposób. Ekonom taki profit ma bo zdecydował się iść tą drogą i rozwinął swoje wydobycie na tyle że zakup paczki przynosi mu mega zyski. Tak wiem najlepiej jakby nie było paczek ale tak jak już wspomniałem tego od GF raczej cieżko oczekiwać. Jak macie pomysły co jeszcze zmienić to piszcie śmiało. Zapraszam do dyskusji.
Aktualizacja Regulaminu gry.
- Mrozu
- Closed
-
-
Mrozu co ta za różnica że Ty sobie kupisz ze swojego konta czy dostaniesz z innego, czy kupisz sobie konto topowe w eko i na nim zbudujesz flotę za pieniążek??? przecież to co się dzieje i jaką możliwość dysproporcji w grze daje kupowanie floty czyli potencjalnie zamożniejszym "graczom" dając im tak wielką przewagę że nie ma szans w zwykłej grze tego odrobić a te dysproporcje będą dalej się pogłębiały, więc jaki sens jest grać normalnie, ja już naprawdę wolałem puszerów a nawet jak teraz na to patrzę to ekspedycje sprzed zmian bo wtedy każdy mógł to robić w tym momencie puszować się za dudki może robić tylko garstka ludzi ...
Trzeba zrobić ogólno serwerowy protest i wszyscy zainteresowani powinni włączyć urlop do odwołania i albo GF coś z tym zrobi albo ta garstka graczy będzie sobie grała sama
-
Mrozu co ta za różnica że Ty sobie kupisz ze swojego konta czy dostaniesz z innego, czy kupisz sobie konto topowe w eko i na nim zbudujesz flotę za pieniążek??? przecież to co się dzieje i jaką możliwość dysproporcji w grze daje kupowanie floty czyli potencjalnie zamożniejszym "graczom" dając im tak wielką przewagę że nie ma szans w zwykłej grze tego odrobić a te dysproporcje będą dalej się pogłębiały, więc jaki sens jest grać normalnie, ja już naprawdę wolałem puszerów a nawet jak teraz na to patrzę to ekspedycje sprzed zmian bo wtedy każdy mógł to robić w tym momencie puszować się za dudki może robić tylko garstka ludzi ...
Trzeba zrobić ogólno serwerowy protest i wszyscy zainteresowani powinni włączyć urlop do odwołania i albo GF coś z tym zrobi albo ta garstka graczy będzie sobie grała sama
Paczki są dostępne dla każdego. Niestety ale GF wprowadziło taką politykę. Kiedyś ciskalismy się że wprowadzili Admirałów i Antymaterie do gry. Ale dyspropocją jest to że ktoś kto nie ma eko może mieć przyrosty za dużo mniejsze pieniądze niż osoba z takim samym eko tylko dlatego że nie ma dojść do konta top ekowego. To jest tak samo jak gsówką która pracuje tylko po to żeby flociarz nie trafił gęsi na swoim głównym koncie. Jest to nie fair.
-
Paczki są dostępne dla każdego. Niestety ale GF wprowadziło taką politykę. Kiedyś ciskalismy się że wprowadzili Admirałów i Antymaterie do gry. Ale dyspropocją jest to że ktoś kto nie ma eko może mieć przyrosty za dużo mniejsze pieniądze niż osoba z takim samym eko tylko dlatego że nie ma dojść do konta top ekowego. To jest tak samo jak gsówką która pracuje tylko po to żeby flociarz nie trafił gęsi na swoim głównym koncie. Jest to nie fair.
GSówka nie tak działa żeby nie tracić GSów tylko GSówkę możesz każdemu wrzucić w układ to po pierwsze (GSówka nie zawsze musi należeć do gracza - na GSówce może siedzieć inny gracz, który rozwija to konto a przy okazji pomaga w niszczeniu )
- a co to za różnica że kupisz o 10 paczek mniej niż kolega i tak to idzie w miliardach surowców i np dzisiaj zakładam konto jutro jestem w Topce na serwerze który ma dekadę, czy to jest mądre bo GF ma taką politykę? to jest sprowadzenie tej gry nawet nie na samo dno tylko jeszcze niżej, zastanów się nad tym troszeczkę głębiej...
byłem jednym z największych przeciwników rynku i Odkrywcy ale po tym jak można za pieniążki się pushować to patrząc z perspektywy czasu tamta patologia była w miarę równa bo każdy mógł z niej skorzystać niestety z "Dudkami" nie wygrasz ale to moje zdanie
Ty będziesz tego bronił, gdyż sam korzystasz jako kupiec z tej świetnej maszynki do zarabiania pieniędzy ale z mojej perspektywy po prostu się pushujesz tylko w białych rękawiczkach
bez urazy pozdro
-
A jakby wprowadzic mały update do zasad że surowce mogą być przesłane tylko z naturalnego wydobycia ? bez antymaterii ? B
To by GF nie zarabiało. Raczej nie przejdzie. No zobacz co się stało z graczem u nas top 1 floty w parę dni ponad 1 mld pkt.
Ta gra się już dawno zepsuła i już się jej nie uratuje do stanu takiego jak była przed klasami. Odkrywcy, klonowanie sury i paczki pogrzebały grę jaką znamy z przed x lat. Szkoda zachodu.
-
Ale taki podpunkt istnieje w OWU, no ale kto by czytał OWU...
Quotec) kupować, sprzedawać i wymieniać wirtualnych dóbr z usług firmy Gameforge od osób/usług trzecich za realne środki płatnicze lub dokonywać próby podjęcia tych działań, o ile nie zostało to w pojedynczym przypadku dozwolone.
-
Ale taki podpunkt istnieje w OWU, no ale kto by czytał OWU...
Quotec) kupować, sprzedawać i wymieniać wirtualnych dóbr z usług firmy Gameforge od osób/usług trzecich za realne środki płatnicze lub dokonywać próby podjęcia tych działań, o ile nie zostało to w pojedynczym przypadku dozwolone.
Przecież ich tłumaczenie jest takie : Nie dostałem żadnych pieniedzy. To mój kolega. Jest niżej w statystykach pomagam mu. I GO ma związane ręce.
-
ta gra zatoczyła koło i zjada swój ogon...
To już koniec gry niestety.
Nic nie zmieni zmiana regulaminu gry, Dopóki pieniądze będą rządziły tą grą.
GF zmieniło rozgrywkę i zarobiło kase i może zamknąć serwer od tyle w temacie. GF jest właścicielem konta mojego Antharas. Valhalla. I kazdego z nas. Więc Art. Przekaż niemcom, aby już zamykali serwer.
Adijos
P.S.
Zrobmy bojkot i poprostu idźmy na urlopy... A kombinatorzy niech sobie grają sami. Zobaczymy co zrobi GF
-
-
Fajnie by było zobaczyć nowe Uni, wystarczy tylko jedno, bez anty, oficerów, itp. gołe. Myślę, że cieszyłoby się dużym zainteresowaniem.
-
Fajnie by było zobaczyć nowe Uni, wystarczy tylko jedno, bez anty, oficerów, itp. gołe. Myślę, że cieszyłoby się dużym zainteresowaniem.
Nie byłabym tego taka pewna... Pamiętam braki kryształu zanim wszedł handlarz (ten jest chyba od 2009 roku). Wtedy gra była na o wiele niższym poziomie kopalń i badań. Teraz brak kryształu byłby zabójczy przy speed x8.
Wtedy wyglądało tak "sprzedam dex za mix", "ok" i na 20kk metalu dostawało się 1kk kryształu. Piękny mix.
-
Juz widzę , jak wszyscy grają na uni bez anty , boosterów itp. . Może jeszcze X1 badania i czekamy na turborecki 3 miesiące , blokując wszystko w koło ...😂 Nigdy nic się nie cofnie , wszystko się zmienia. To tak jakbyś chciał cofnąć się do Fiata 126p bo było jakoś tak fajniej ...
Wracając do tematu. Pamiętaj , że GF również zarabia na tym . Sami sobie w kolano nie strzela. Ten ktoś kto sprzedaje , musi kupić paczki. Różnica polega na tym , że mamy więcej. Powiedziałbym , że nawet tym oto sposobem GF ma lepsze zyski . Dlaczego ? Bo wiele osób nie kupi paczki 10kk i GF ma zero zysku. Mając paczkę 500kk już kilku na pewno się znajdzie. Reasumując ? Co chcesz blokować ? Nigdy tego nie zablokujesz. Masz tylko wybór , grasz i akceptujesz , albo znikasz nie oczekuj , że ktoś przyblokuje zyski bo sam jakbyś miał firme i kosmiczne zyski to staralbys się to rozwinąć , a nie iść do tyłu. Takie jest dzisiejsze OGame
-
MamDres. Może i masz racje z tym, że dziś takie jest ogame. Prawda jest taka, że gra tutaj wielu ludzi, ktorzy zaczynali wtedy, gdy ważne były umiejętności, poznanie mechaniki gry, zawieranie sojuszy itp. , a nie zasobność portfela. I larum podnoszą te osoby dla ktorych p2w jest nie do przyjęcia bo nie taka była idea gry tej gry ktorej poswiecili z 20 lat "życia".
Teraz przyjdzie taki Antharas. Lub Valhalla. Sypnie cebulakami plus walnie przekręt z brazylijską antymaterią i jest numer jeden. Dla normalnych graczy jest to jawne walenie w uja...., a GF klaska i woli zarobić, aniżeli utrzymać przy życiu grę.
I tak mniejszość rządi większością.... Tak jak w Polsce pisuary rzadzą większością
-
MamDres. Może i masz racje z tym, że dziś takie jest ogame. Prawda jest taka, że gra tutaj wielu ludzi, ktorzy zaczynali wtedy, gdy ważne były umiejętności, poznanie mechaniki gry, zawieranie sojuszy itp. , a nie zasobność portfela. I larum podnoszą te osoby dla ktorych p2w jest nie do przyjęcia bo nie taka była idea gry tej gry ktorej poswiecili z 20 lat "życia".
Teraz przyjdzie taki Antharas. Lub Valhalla. Sypnie cebulakami plus walnie przekręt z brazylijską antymaterią i jest numer jeden. Dla normalnych graczy jest to jawne walenie w uja...., a GF klaska i woli zarobić, aniżeli utrzymać przy życiu grę.
I tak mniejszość rządi większością.... Tak jak w Polsce pisuary rzadzą większością
Nie wiem czy śledziłeś serwer świąteczny. Jeśli nie to mogę Ci powiedzieć , że zapewne jeden lub dwóch graczy z Turcji w 2 tyg spłacili wszystkie inne serwery . Po kilka miliardów pkt ( a gdzie inni ?). Dodaj do tego innych , inne kraje , nawet w PL troszkę funduszy poszło. Także jak na każdym uni zostało by po 5 graczy to i tak GF by miało kosmiczne zyski :))) nie ma szans na zmiany , nie ma szans na protesty i urlopy. To i tak nigdy nie nastąpi , a GF było i będzie zarabiać. Grałem w tych czasach co mówisz , było innaczej , ale też wszystko się zmienia. Wtedy utrzymanie serwerów na pewno nie kosztowało tyle co teraz . I tak można było by wszystko wymieniać. Trzeba zrozumieć jedna rzecz. GF nigdy nie cofnie się wstecz , ponieważ przestałoby zarabiać. To bez sensu. Co z tego , że gra 10 razy mniej ludzi , jak gra przynosi 20 razy więcej profitu . Każdy który by ta gra zarządzał nie zmieniałby tego. Nigdy. Wręcz przeciwnie , będą się co jakiś czas nowe dodatki pojawiać , nowe pomysły. Jeszcze chwila i będziemy mogli skracać czas lotu flot. Może nie w całości , ale 10% na przykład. Kiedyś do tego dojdzie. Zobaczysz a póki co to wołamy o opamiętanie się firmy , która nigdy nas nie wysłucha . Nawet kosztem odejścia. Zawsze znajdzie się ktoś kto zainwestuje , kto spróbuje , kto kupi. I o to w tym chodzi . Miłego dnia
-
To może i ja wtrącę swoje trzy grosze jako przedstawiciel tych graczy którzy poświęcili 20 lat życia na tą grę ^^
Znałem kiedyś i grałem na jednym uni z pewnym THORem, konkretnie było to UNI30 w jakimś 2004 roku chyba. Mam jednak nadzieję że to nie Ty bo tamten THOR był wyważony, rozsądny a to co mówił było zawsze podparte solidnymi argumentami. Ty z tego co widzę powtarzasz bez skończoności w wielu tematach jedne i te same frazesy.
To co napisał MamDres w zasadzie powinno zamknąć temat bo nic dodać nic ująć. Albo się dostosowujesz, albo rezygnujesz. Czasy się zmieniają nieustannie - nie koniecznie na lepsze ale się zmieniają. Ja pamiętam grę na starym interfejsie bez antymaterii, klas, rynku, dopalaczy i całych tych "udogodnień". Łezka w oku się kręci ale cóż - to było i nie wróci, tak jak lata młodości więc nie ma co rozpamiętywać. Teraz jeżeli chcesz grać to po prostu się dostosowujesz do sytuacji i tyle. Życie poszło do przodu, żyjemy szybciej, intensywniej - nie wierzę że chciałbyś czekać na astro rok czasu
A jeżeli chodzi o paczki to tak, ja również korzystam jeżeli mam na to ochotę i sposobność. Nikt nikomu nie powinien zaglądać do portfela - to co każdy z nas robi ze swoimi pieniędzmi to jego indywidualna sprawa. Jedni wolną np. kupić sobie nową grę na konsolę za 300-400 zł, inni zakochali się w akwarystyce (wcale nie tanie hobby) a jeszcze inni traktują ogame jako hobby i ładują w nią pieniądze.
Nawijasz non stop jakie to nie fer. A spojrzałeś na to z innej strony? Przykładowo. Jeden gracz ma 20 lat, drugi 40-50 lat (tak tak - tacy też grają ). 20 latek siedzi po nocach, lata, robi ST, generalnie wymiata. 40 latkowi nie koniecznie chce się siedzieć po nocach. Wróci pewnie z pracy zmęczony - chcę się wyspać. No to 20 latek jest do przodu tak? No tak. Ale 40 latek ma może więcej kasy itd więc sobie może pozwolić na większy wkład finansowy. Może traktuję to jako wyrównanie szans? Popatrz na to szerzej a nie na odległość czubka swojego nosa
Generalnie skłoniłem się do napisania tego postu ponieważ nie znoszę takich Płaczków jak Ty Zamiast biadolić podejmij decyzję a nie ja już w którymś temacie czytam że masz to gdzieś i kończysz Więc albo skończ albo zaakceptuj - PROSTE.
-
tomi311. Ja tą grę mam głebiej niż Ty.
Nie nie jestem tym Thorem
Nie płaczę, wręcz przeciwnie śmieje się z tego wszystkiego
Wasza kasa moja kasa kogo to obchodzi... No jedynie osobę ktorą obdarujemy cebulakiem.
Tak z syntymentu biadole o starym ogeju
Ten obecny to nie jest ogame to jest P2W i tyle i aż tyle.
wiem i masz racje posty na forum niczego nie zmienią. GF ma gdzieś graczy i to nie tylko w tym temacie ale w prawie każdym
No to co nic nie pozostaje jak płacić cebulakami za możliwość współzawodnictwa xd
P.s.
A ja nie lubie ludzi którzy przechodzą obok wszystkiego obojętnie i nie potrafią skrzyknąc się przeciwko jakieś bzdurnej decyzji, regulaminowi itp.
Dlatego może mnogość tych moich postów, aby zainteresować tematem więcej graczy
Ty nie jesteś zainteresowany zmianami tylko akceptujesz wszystko co zrobi GF.
A ja choć pobiadole xd, a Ty siedź cicho jak mysz pod miotłą
-
Mi się wydaje że co poniektórzy troche mijają się z tematem albo nie zrozumieli. MI nie chodzi o to żeby usunąć paczki. Niech sobie ludzie wydają pieniądze na co chcą to ich pieniądze. Ale niech to robią na swoim koncie. A nie konta ze słabego eko dostają surowce z Paczek z konta ekowego. Myślicie że te paczki konto ekowe kupiło ze swoich pieniędzy i dobrowolnie oddało zyski z paczek na konto bez ekonomii na załóżmy zawrotną liczne 1.3 kkk pkt ? No nie sądzę. I mi chodzi tylko o takie przypadki. Wiadomo że ogame się zmieniło. Firma też musi zarabiać ale taki proceder jak opisałem wyżej nie jest sprawiedliwy.
-
Mi się wydaje że co poniektórzy troche mijają się z tematem albo nie zrozumieli. MI nie chodzi o to żeby usunąć paczki. Niech sobie ludzie wydają pieniądze na co chcą to ich pieniądze. Ale niech to robią na swoim koncie. A nie konta ze słabego eko dostają surowce z Paczek z konta ekowego. Myślicie że te paczki konto ekowe kupiło ze swoich pieniędzy i dobrowolnie oddało zyski z paczek na konto bez ekonomii na załóżmy zawrotną liczne 1.3 kkk pkt ? No nie sądzę. I mi chodzi tylko o takie przypadki. Wiadomo że ogame się zmieniło. Firma też musi zarabiać ale taki proceder jak opisałem wyżej nie jest sprawiedliwy.
Dokładnie tak jak mówisz.
Potrzebna jest zmiana regulaminu w tym zakresie.
Jednak widzisz że temat sie rozmywa...
W chwili obecnej konto mocniejsze może pomagać słabszemu...
Każdy wie, że konto słabsze płaci realne cebulaki za surowce.. Tylko jak to udowodnisz..
SGO i GO czekają na dowody. Ja napisakem, że Y2K. Wspomniał w poście o tym że dawał kase Antharas. Za paczki... I co z tym dalej zrobił super czy tam nadsuper operator gry??
No nic
-
I przypadek.
Jeśli gracz A ( konto mocno eko) ma więcej pkt niż gracz B ( flociarz) a gracz B wysyła pieniądze graczowi A a ten kupuje paczki i wysyła surkę na konto gracza B to jest to łamanie regulaminu, kupowanie surowca za pieniądze. Taki proceder jest nie dopuszczalny w grze i po wykryciu powinien być karany według regulaminu. Tylko pytanie jak to wykryć?
II przypadek.
Natomiast sytuacja jest moim zdaniem trochę inna gdy jak powyżej wszystko się odbywa z wyjątkiem kupienia komuś anty zamiast dawania pieniędzy. Sytuacja jeszcze bardziej nie do wykrycia, ponieważ nikt nie ma wglądu do przelewów ani telefonów. A pomoc jest tu już typowo, gracz mocniejszy pomaga słabszemu. Moim zdaniem nie ma tu nic nie legalnego, ponieważ każdy z obu graczy może zyskać na takiej transakcji. Kwestia czy gracz A będzie chciał coś na tym dla siebie ugrać czy też nie to kwestia pomocy i dogadania się.
Moim zdaniem tak to należy interpretować wedle obecnego regulaminu gry jeśli chodzi o kupowanie surowca za pieniądze i przesyłanie surowca do słabszego gracza.
Pierwszy przypadek łamanie regulaminu, sprzedaż surowca za pieniądze.
https://board.pl.ogame.gamefor…stID=8582198#a-b11a53e923
Drugi przypadek nie jest raczej łamaniem regulaminu. A raczej na pewno.
-
I przypadek.
Jeśli gracz A ( konto mocno eko) ma więcej pkt niż gracz B ( flociarz) a gracz B wysyła pieniądze graczowi A a ten kupuje paczki i wysyła surkę na konto gracza B to jest to łamanie regulaminu, kupowanie surowca za pieniądze. Taki proceder jest nie dopuszczalny w grze i po wykryciu powinien być karany według regulaminu. Tylko pytanie jak to wykryć?
II przypadek.
Natomiast sytuacja jest moim zdaniem trochę inna gdy jak powyżej wszystko się odbywa z wyjątkiem kupienia komuś anty zamiast dawania pieniędzy. Sytuacja jeszcze bardziej nie do wykrycia, ponieważ nikt nie ma wglądu do przelewów ani telefonów. A pomoc jest tu już typowo, gracz mocniejszy pomaga słabszemu. Moim zdaniem nie ma tu nic nie legalnego, ponieważ każdy z obu graczy może zyskać na takiej transakcji. Kwestia czy gracz A będzie chciał coś na tym dla siebie ugrać czy też nie to kwestia pomocy i dogadania się.
Moim zdaniem tak to należy interpretować wedle obecnego regulaminu gry jeśli chodzi o kupowanie surowca za pieniądze i przesyłanie surowca do słabszego gracza.
Pierwszy przypadek łamanie regulaminu, sprzedaż surowca za pieniądze.
https://board.pl.ogame.gamefor…stID=8582198#a-b11a53e923
Drugi przypadek nie jest raczej łamaniem regulaminu. A raczej na pewno.
No i włąśnie dlatego Drugi przypadek powinien być uznawany za łamanie regulaminu. Dlatego trzeba zmienić regulamin. Niech pomoc słabszym graczom nadal będzie możliwa ale z surowców pozyskanych w grze bez antymaterii. Taki zapis w zupełności wystarczy.