Sezon Radości

• No nie powiem = ale ktoś z programistów / twórców chyba nie gra w tą grę,

albo to zadanie dla Majs = hahaha

"Skolonizuj 2, 4, 8, 16 i 32 planety"

po prostu posikałem się radości :)

Te dwa zadania też są superaśne:
    - Rozwijajcie depozyt sojuszniczy do poziomu 10 i 15.

- Osiągnijcie łącznie 50, 75 i 100 poziomów depozytu sojuszniczego na wszystkich planetach.

• caly ten koncept polegajacy na zabraniu mozliwosci udzialu ludziom, ktorzy nie maja zamiaru zakladac kolejnego konta na kolejnym uni z takimi samymi parametrami jest idiotyczne i niesmaczne... GF to chyba juz kazdego z nas nie zaskoczy brakiem klasy bo kazdy wie ze tej klasy po prostu nie ma...

• Wydaje mi się jednak, że "skolonizuj" to co innego niż "posiadaj", czyli porzucone planety (bo np. za małe, za ciepłe etc.) też się będą liczyły. Szczególnie że cała reszta zadań jest wręcz absurdalnie mało wymagająca, jeśli je zestawić z tym, co mamy na serwerach "niesezonowych".

• To nie problem nawet 44 planety nawet dla ciebie zamiast 3 kont jedno

• Ciekawa informacja od Art z discorda odnośnie osiągnięć z Uniwersum Sezonowego:

image.png?ex=67791d17&is=6777cb97&hm=6d3050a0a23285f0632df85c57a0e16b92540755686128a351d460e44485b75f&

(nie wiem w jakie gry grał nasz COMA ale nie znam takiej gry gdzie normalne jest usuwanie osiągnięć/nagród zdobytych podczas wszelkiego rodzaju eventów, ale widać w GF jest to normalne i "nie ma się co dziwić")

• Ciekawa informacja od Art z discorda odnośnie osiągnięć z Uniwersum Sezonowego:

image.png?ex=67791d17&is=6777cb97&hm=6d3050a0a23285f0632df85c57a0e16b92540755686128a351d460e44485b75f&

(nie wiem w jakie gry grał nasz COMA ale nie znam takiej gry gdzie normalne jest usuwanie osiągnięć/nagród zdobytych podczas wszelkiego rodzaju eventów, ale widać w GF jest to normalne i "nie ma się co dziwić")

Jeszcze bardziej bawi mnie fakt, że CoMa, który powinien takie informacje mieć w małym paluszku, ciągle to przypuszcza, to zgaduje, to pisze "zapewne".

• Fenrir nasz COMA wielokrotnie pokazywał, że najwyżej wie tyle co sprzątaczka w GF, a nawet mam podejrzenie, że sprzątaczka wie więcej niż on.

Zresztą nadal w info o tym Sezonowym Uniwersum jest niepoprawiona lista osiągnięć (jest tam informacja o wygrywaniu aukcji) ale jakoś Arta to nie rusza bo standardowo "power saving mode" jest na "active" jeśli chodzi o swoje obowiązki.

:S

• Nie mam niestety wiedzy jak system osiągnięć działa od strony technicznej. Każde zapytanie konsultujemy z osobami odpowiedzialnymi.

Na chwilę obecną wiem jedynie to, że skasowanie konta spowoduje usunięcie sezonowych osiągnięć. Sytuacja została zgłoszona dalej i będzie analizowana.

Rozbieżności w ogłoszeniu dotyczące osiągnięć zostały skorygowane.

• Czyli jak odblokowałem sobie zwykłe (ukryte) osiągniecia na sezonowym to mi też usuninie i musze kupić anty + wieczny urlop?

Gdyby skiny znikały po zakończeniu sezonu to byłby skandal i to wydaje mnie się mało możliwe..

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Na chwilę obecną mam niejasne informacje. Niby avatary miały zostać, ale Fenrir przekazał, że po osiągnięciu 50 znajomków i skasowaniu konta z serwera sezonowego, osiągnięcie się zresetowało do stanu z innego konta i avatar zabrało.

Dlatego próbuję ustalić jak dokładnie ten system działa. Jak będę wiedział coś więcej, to dam znać.

• Okazuje się, że jest to tak zaplanowane. Wszelkie nagrody za osiągnięcia powiązane z kontem na serwerze sezonowym także znikają, jeśli konto zostaje skasowane.

Zatem na chwilę obecną, jedynym rozwiązaniem pozostaje utrzymanie konta i ew. przechowywanie go na cmentarzu.

• to nie jest tak że to lokalny team decyduje o parametrach ? bo jak widze jak są otwierane inne uni w innych krajach to mają różne konfiguracje tylko w pl jest ctrl c ctrl v

• Okazuje się, że jest to tak zaplanowane. Wszelkie nagrody za osiągnięcia powiązane z kontem na serwerze sezonowym także znikają, jeśli konto zostaje skasowane.

Zatem na chwilę obecną, jedynym rozwiązaniem pozostaje utrzymanie konta i ew. przechowywanie go na cmentarzu.

Czy to dotyczy sytuacji gdzie konto sezonowe zostanie usunięte W TRAKCIE trwania sezonu czy również wtedy kiedy sezon się zakończy? (pkt. 3 niżej)

Dodatkowo proponuję abyś zapytał się od razu o kilka scenariuszy (niżej S/A/O to S-skórki, A-Avatary, O-osiągnięcia bo może dla GF to są różne pojęcia...; US - Uniwersum Sezonowe) i uzyskał jasną deklarację TAK lub NIE:

1/ Czy kasacja dowolnego konta NIEZWIĄZANA z US z dowolnej społeczności w ramach jednego Lobby kasuje S/A/O które się na nim zdobyło i S/A/O nie są dostępne na innych kontach w ramach jednego Lobby (widziałem informacje, że obecnie S/A/O się kasują, i to nie dotyczy US a zwykłych Uniwersów)

2/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne na kontach PO zakończeniu Sezonu (kiedy to US zmieni status na normalny) - Twój screen z discord sugeruje, że nie i że trzeba wszystko ponownie zdobywać jeśli te zadania pojawią się ponownie na jakimś kolejnym US...

3/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne jeśli skasuje się konto sezonowe W TRAKCIE trwania Sezonu (zgodnie z tym co napisałeś to nie, tak jest zaplanowane i S/A/O się kasują - warto tą informację dodać do ogłoszenia...)

4/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne jeśli skasuje się konto sezonowe PO zakończeniu Sezonu (czy też trzeba będzie trzymać w Lobby hordę kont sezonowych i utrzymywać je przy "życiu")

5/ Czy projektując system osiągnięć i ew. stratę S/A/O jak kasuje się konta GF brał pod uwagę fuzję Uniwersum i to, że gracze mogą być zmuszeni do kasacji kont (warto by było od razu ten temat wyjaśnić bo jak się pojawi informacja o fuzji to już będzie przysłowiowa musztarda po obiedzie i wtedy odpowiedź GF będzie "no nie jest nam smutno, ale nie chciało nam się dało się tego przewidzieć wcześniej").

Dziękuje.

Pozdrawiam

• Tutaj chodzi o technikalia, które mam nadzieję, że zostaną zmienione: czyli przypisanie osiągnięć do konta, a nie lobby.

Więc, na chwilę obecną należy utrzymać konto przy życiu.

Co do tematu fuzji, żaden z graczy nie był zmuszony do kasacji konta. Wystarczy wrzucić urlop i poczekać na przenosiny na Cmentarz.

• Przeniesienie konta na Cmentarz z którego nie da się powrócić bo wpada się w multi jest prawie równe kasacji. Nie widzę różnicy czy konto będę musiał skasować czy wpadnie na wieczny cmentarz skoro w obu przypadkach nie da się na nim grać, a od wersji ~11 nadal tego GF nie naprawił. I nie zanosi się żeby coś zostało wkrótce naprawione.

A o technikalia właśnie chodzi bo zarówno Ty jak i cały GF ciągle operujecie takimi ogólnikami jak "mam nadzieje", "pewnie", "raczej", "zapewne", "może", "lub", "przypuszczam", "zgaduje", "na chwilę obecną" (czyt. na zawsze) a potem jest "No trudno, taki mamy klimat".

• Jezeli nie bylo zadnego regulaminu, fao i kij wie czego, to wychodzi na to, ze to sezonowe uni to kolejny perfidny scam GF... twierdzilem, ze ten pomysl to frajerstwo ze strony GF ale nie sadzile, ze oni zrobia frajera z gracza... No to kupujcie AM zeby konto zostalo :)