Dex na pz i floty pokojowe

• Ruda w ankiecie jest błąd, przez który ludzie mogą źle zagłosować. Do wyboru jest zmiana "prędkości flot cywilnych" a nie "prędkości misji pokojowych".

Prośba o korektę i powtórzenie ankiety.

Do you feel in charge?
    I'm the shadow, and the smoke in your eyes... I'm the ghost, that hides in the night ...

• Cywilne to floty pokojowe.

Ja to wiem, ale inni mogą tego nie wiedzieć i pomyślą że chodzi o zwiększenie prędkości tylko statków cywilnych np DT, a nie wezmą pod uwagę że to ma wpływ np na FS :)

Do you feel in charge?
    I'm the shadow, and the smoke in your eyes... I'm the ghost, that hides in the night ...

• Dlatego na dole ankiety jest wyjaśnienie jakich misji dotyczy zmiana.

Jeśli ktoś oczywiście doczyta :D

Wiem, że zdania są podzielone i jedni chcą zmian, a inni nie. Ale ważne jest aby wszyscy głosowali w pełni świadomie i wtedy niech wygra większość.

Do you feel in charge?

• A w jakim sensie bo sprawdzałem na x2 i x5 i jest to samo spalanie?

dla autora chodzi o to że FS będzie wracał szybciej ... czasami przez co trzeba będzie go częściej wysyłać i spalisz tym samym więcej dexu
    co oczywiście nie tyczy się tych którzy wysyłają na 10%lub inaczej i zawracają tak aby im wróciło o konkretnej porze
    więc większa ilość dexu będzie się tyczyć nielicznych tych co floty bojowe używają od święta i wysyłają je na jak najdłuższe fs się da, lub paru odosobnionych przypadków

albo autor posta nie wie o czym pisze, to ta druga opcja :P

• Ja tylko przypominam, że zwiększenie flot pokojowych x2 to 2 razy większe zużycie deuteru, paliwa.

Spora utrata w ciągu tygodnia deuteru.

A w jakim sensie bo sprawdzałem na x2 i x5 i jest to samo spalanie?

To chyba sprawdzałeś co innego. Bo już któraś osoba na tym forum i discordach ogólnie wypisuje takie farmazony. ALbo po prostu pojęcia nie ma co sprawdza i dlaczego.

FS puszczony z 1 do drugiej gali - przykładowo. Pomijamy patologię latania we własnym us czy na pz.

I jesli tobie przy takich samych badaniach na pokojowych x 2 flota na takowej stacji przykładowej z 1 na 2 galę pali tyle samo co na pokojowych x5 to albo coś ćpałeś albo gramy w inne gry :) Prędkości się zwiększają i jak to ktoś gdzies już napisał - im flota leci szybciej tym więcej pali.

10 baniek MT spali więcej przy stacji pomiedzy galami na pokojowych x5 niż na pokojowych x2.

• Pojawiła się ankieta - gratuluję tym którzy optowali za głosowaniem. 👏

Ubolewam iż w całym wątku nie ma żadnego rzetelnego podsumowania jak zmiana wpłynie na grę. Ankieta również nic nie wyjaśnia.

Pozwolę sobie spróbować zebrać fakty zaczynając od prostszego czyli "deuter na PZ".

Aktualne ustawienie to NIE, możliwa zmiana na TAK.

Pojawienie się deuteru na PZ:

1. zwiększy zyski z napadów na cudze floty, (dobre dla graczy grających agresywnie)
    2. koszty przelotu i strat we flocie atakującego zmniejszą się więc wzrośnie ryzyko napadu wśród graczy w defensywie, (czyli źle dla graczy grających eko)
    3. pojemność recyklerów pozostanie identyczna, więc do zebrania PZ będzie potrzeba ich więcej

Można się pokusić o stwierdzenie że deuter na PZ uni przyniesie korzyści tylko tzw. "flociarzom", a uni jest ekonomiczne.

Drugi temat to Prędkość flot pokojowych

Aktualna wartość to x1, możliwa zmiana na x2.

Zmiana na x2:

1. Spowoduje dwukrotne skrócenie czasu misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, nawet jeżeli wśród statków lecącej floty znajdą się statki wojenne,
    2. Nie wpłynie na czas misji atakuj, szpieguj, ACS, zbieraj, czas odliczania teleportera i niszcz, misja zatrzymaj (obrona ACS). 👍
    3. Może prowadzić do dwukrotnego wzrost zużycia deuteru dla misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, ponieważ będzie trzeba wysłać je dwa razy częściej👎
    4. Czas potrzebny na wykonanie misji Wyszukaj formy życia również skróci się dwukrotnie 👍
    5. Czas lotu na ekspedycję się skróci, a oszczędzony czas w skali 12-14h umożliwi wysłanie dodatkowo 2 misji tego typu, potencjalnie zwiększając zyski. (uwaga minimalny czas przebywania na ekspedycji 1h pozostaje bez zmian). 👍
    6. Na uni jest wielu graczy z długoletnim stażem i silnymi przyzwyczajeniami do sposobu w jaki robią FS.
      Będą musieli albo zmienić przyzwyczajenia, albo znaleźć alternatywne rozwiązania jak robić FS.
      Oba przypadki będą prowadzić do błędów i wystawią ich floty i zasoby na ataki. Zyskają tylko agresorzy, gracze eko stracą 👎

Q&A

1. Q: Czy jeżeli latam na FS używając GS na pozycję 16 z misją szpieguj to x2 coś zmieni?
      A: Nie, w tym przypadku czas i koszty pozostaną identyczne.
    2. Q: Czy jeżeli latam na FS z misją stacjonuj i szybkością 10% to x2 coś się zmieni?
      A: Tak, czas potrzebny na przelot skróci się o połowę, co w konkretnych przypadkach może kończyć się we środku nocy.
    3. Q: Czy zmiana x2 wpłynie na szybkość poruszania się GS?
      A: Zarówno tak i nie, bo zależy to od rodzaju misji.
      Podczas misji atakujących prędkość GS pozostanie tak jak do tej pory.
      Podczas misji pokojowych dla flot składających się z GS prędkość zwiększy się dwukrotnie.
    4. Q: Do tej pory latałem FS misję pokojową na 10% co pozwalało zajrzeć do gry raz dziennie, co będzie po zmianie na x2?
      A: Pozostając przy dotychczasowym przyzwyczajeniu do zaglądania raz dziennie, flota dotrze do celu znacznie wcześniej i będzie narażona na atak.
      Warto również rozpatrzyć dodanie do takiej floty 1 GS w celu obniżenia prędkości. Podstawowa prędkość spadnie znacząco. Być może da się taki FS wysłać z prędkością 90-100% uzyskując analogiczny wynik.
    5. Q: Zwożę surkę z planty na księżyc a następnie z księżyca na planetę matkę co będzie po zmianie na x2?
      A: Czas potrzebny na zwózkę surki robioną przy użyciu misji transportuj oraz stacjonuj skróci się dwukrotnie.
      Podczas dostaw surki na budowę czy badania dla w/w misji będzie tak samo.
    6. Q: Czy atakujący GSami będzie mógł zniszczyć księżyc szybciej?
      A: Nie, prędkość misji nisz pozostaje taka sama.
    7. Q: Czy jeżeli pozostanie prędkość pokojowa x1 to mogę coś z tym zrobić?
      A: Tak, każdy statek we flocie ma napęd, rozwijanie badań jednego z trzech rodzajów napędu pozwala zwiększyć jego podstawową prędkość dla każdej misji.
      Również badania form życia pozwalają na zwiększanie szybkości poszczególnych statków jak i zmniejszanie zużycia deuteru.
    8. Q: Lecę z misją atakuj na planetę bez obrony i floty samymi transporterami/pionierami, czy prędkość x2 przyspieszy przelot?
      A: Nie, prędkość i koszt farmienia celu bez obrony i floty samymi statkami cywilnymi pozostanie bez zmian.
    9. Q: Czy jeżeli latam na FS w tym samym układzie na stacjonuj to zmiana prędkości na x2 coś zmieni?
      A: Tak, skróci się dwukrotnie czas potrzebny na przelot FS. Jeżeli do tej pory lot na 10% zajmował np. 12h i pozwalał w 2 równych odstępach wchodzić do gry to teraz przelot będzie trwał tylko 6h.
      Możliwe że konieczna będzie zmiana podejścia do robienia FS aby dostosować się do ewentualnej zmiany (sposób robienia FS / wybrana misja / wybrany cel / pora wchodzenia).
      Jeżeli zdecydujesz się na ten sam typ misji ale lot do innego układu aby uzyskać dokładnie ten sam czas np. 12h to z pewnością zwiększy się dystans, a co za tym idzie ilość spalanego deuteru się zwiększy.
      Warto rozważyć lot z GS w misji pokojowej, ale z mniejszym modyfikatorem prędkości (np. 90% może dać 12h).

Źródło wiedzy:

Lista uniwersów OGame.pl

EDIT:

- dodałem dla zmian flot pokojowych x2 nr 6,

- dodałem Q&A nr 9.

• Prośba do Ruda ,

jako że widać że gracze nie są pewni co do wpływu zmiany prędkości na uni na wpływ na zużycia deuteru (sam przed chwilą zwątpiłem) to czy mogę prosić o dodanie do Twojego posta:

Lista uniwersów OGame.pl

uwagi nr 5 wyjaśniającej wpływ zmiany prędkości uni na zużycie deuteru?

Dało by to nam jednoznaczną informację w temacie.

EDIT:

Bazując na wzorach ze strony:

Wzory

wydaje się że koszt spalania pozostanie bez zmian, bo dla wzoru koszt przelotu między galaktykami:

KosztPalGal = 1 + ZuzycPaliwa * ( 20000000 * Dystans ) / 35000000 * ( MinCzasLotu / CzasLotuFl + 1 ) ^ 2

zmiana prędkości flot pokojowych może wpłynąć tylko na parametry MinCzasLotu oraz CzasLotuFl .

Ale wygląda że dla szybkości 100% zmienią się one oba jednocześnie w tym samym stopniu, finalnie nie wpływając na spalanie.

• FS puszczon

A w jakim sensie bo sprawdzałem na x2 i x5 i jest to samo spalanie?

Może prowadzić do dwukrotnego wzrost zużycia deuteru dla misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, ponieważ będzie trzeba wysłać je dwa razy częściej👎

tym samym stopniu, finalnie nie wpływając na spalanie.

dla autora chodzi o to że FS będzie wracał szybciej ... czasami przez co trzeba będzie go częściej wysyłać i spalisz tym samym więcej dexu

Dokładnie o to chodzi.

• Q: Czy jeżeli latam na FS używając GS na pozycję 16 z misją szpieguj to x2 coś zmieni?
    A: Nie, w tym przypadku czas i koszty pozostaną identyczne.

Tylko można się zastanowić ile osób lata na takie FS.

Dlaczego nie wspomniałeś o tym że najbezpieczniejsze FS i najtańsze - stacjonuj w układzie zostanie skomplikowane?

Będzie mniej opcji wysłania - łatwiej wyłapać.

Trzeba będzie latać poza układ - to FS kosztuje mnie np. 3 razy więcej.

Bo już któraś osoba na tym forum i discordach ogólnie wypisuje takie farmazony.

Wzrost kosztów FS będziesz mieć przy zmianie 'fs w układzie' na 'fs poza układ'.

Mi godziny podzielone przez /2 nie pasują.

• Możesz 5 lat nie mieć ataków a jednej nocy ci zdejmą i masz po flocie i kilka lat zbierania floty w piach.

Ale wiesz że większość graczy nie zbiera floty kilka lat? Tylko trzyma tyle DT żeby wysłać na fs te kilka miliardów surki z eko. Ewentualnie floty z expów ale to i tak się rozkłada po wszystkich moonach.

Większość graczy nigdy nie będzie miała zdjętego moona bo się po prostu nie opłaca tego robić.

Problem zmiany prędkości dotyczy flociarzy i topki która ma wystarczająco dużą flotę żeby koszt paliwa był odczuwalny i żeby opłacało się zdejmować im moony.