Ankieta rozesłana.
Potrwa do 21.06.2024 do 23:30.
dzieki
Ankieta rozesłana.
Potrwa do 21.06.2024 do 23:30.
dzieki
Cywilne to floty pokojowe.
Cywilne to floty pokojowe.
Ja to wiem, ale inni mogą tego nie wiedzieć i pomyślą że chodzi o zwiększenie prędkości tylko statków cywilnych np DT, a nie wezmą pod uwagę że to ma wpływ np na FS
Dlatego na dole ankiety jest wyjaśnienie jakich misji dotyczy zmiana.
Dlatego na dole ankiety jest wyjaśnienie jakich misji dotyczy zmiana.
Jeśli ktoś oczywiście doczyta
Wiem, że zdania są podzielone i jedni chcą zmian, a inni nie. Ale ważne jest aby wszyscy głosowali w pełni świadomie i wtedy niech wygra większość.
Ja tylko przypominam, że zwiększenie flot pokojowych x2 to 2 razy większe zużycie deuteru, paliwa.
Spora utrata w ciągu tygodnia deuteru.
A w jakim sensie bo sprawdzałem na x2 i x5 i jest to samo spalanie?
dla autora chodzi o to że FS będzie wracał szybciej ... czasami przez co trzeba będzie go częściej wysyłać i spalisz tym samym więcej dexu
co oczywiście nie tyczy się tych którzy wysyłają na 10%lub inaczej i zawracają tak aby im wróciło o konkretnej porze
więc większa ilość dexu będzie się tyczyć nielicznych tych co floty bojowe używają od święta i wysyłają je na jak najdłuższe fs się da, lub paru odosobnionych przypadków
albo autor posta nie wie o czym pisze, to ta druga opcja
Ja tylko przypominam, że zwiększenie flot pokojowych x2 to 2 razy większe zużycie deuteru, paliwa.
Spora utrata w ciągu tygodnia deuteru.
To chyba sprawdzałeś co innego. Bo już któraś osoba na tym forum i discordach ogólnie wypisuje takie farmazony. ALbo po prostu pojęcia nie ma co sprawdza i dlaczego.
FS puszczony z 1 do drugiej gali - przykładowo. Pomijamy patologię latania we własnym us czy na pz.
I jesli tobie przy takich samych badaniach na pokojowych x 2 flota na takowej stacji przykładowej z 1 na 2 galę pali tyle samo co na pokojowych x5 to albo coś ćpałeś albo gramy w inne gry Prędkości się zwiększają i jak to ktoś gdzies już napisał - im flota leci szybciej tym więcej pali.
10 baniek MT spali więcej przy stacji pomiedzy galami na pokojowych x5 niż na pokojowych x2.
Sprawdzałem przez gale i minimalnie większe spalanie jest na x2 ale to pewnie przez napędy
Pojawiła się ankieta - gratuluję tym którzy optowali za głosowaniem. 👏
Ubolewam iż w całym wątku nie ma żadnego rzetelnego podsumowania jak zmiana wpłynie na grę. Ankieta również nic nie wyjaśnia.
Aktualne ustawienie to NIE, możliwa zmiana na TAK.
Pojawienie się deuteru na PZ:
Można się pokusić o stwierdzenie że deuter na PZ uni przyniesie korzyści tylko tzw. "flociarzom", a uni jest ekonomiczne.
Aktualna wartość to x1, możliwa zmiana na x2.
Zmiana na x2:
Źródło wiedzy:
EDIT:
- dodałem dla zmian flot pokojowych x2 nr 6,
- dodałem Q&A nr 9.
Prośba do Ruda ,
jako że widać że gracze nie są pewni co do wpływu zmiany prędkości na uni na wpływ na zużycia deuteru (sam przed chwilą zwątpiłem) to czy mogę prosić o dodanie do Twojego posta:
uwagi nr 5 wyjaśniającej wpływ zmiany prędkości uni na zużycie deuteru?
Dało by to nam jednoznaczną informację w temacie.
EDIT:
Bazując na wzorach ze strony:
wydaje się że koszt spalania pozostanie bez zmian, bo dla wzoru koszt przelotu między galaktykami:
KosztPalGal = 1 + ZuzycPaliwa * ( 20000000 * Dystans ) / 35000000 * ( MinCzasLotu / CzasLotuFl + 1 ) ^ 2
zmiana prędkości flot pokojowych może wpłynąć tylko na parametry MinCzasLotu oraz CzasLotuFl .
Ale wygląda że dla szybkości 100% zmienią się one oba jednocześnie w tym samym stopniu, finalnie nie wpływając na spalanie.
FS puszczon
Może prowadzić do dwukrotnego wzrost zużycia deuteru dla misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, ponieważ będzie trzeba wysłać je dwa razy częściej👎
tym samym stopniu, finalnie nie wpływając na spalanie.
dla autora chodzi o to że FS będzie wracał szybciej ... czasami przez co trzeba będzie go częściej wysyłać i spalisz tym samym więcej dexu
Dokładnie o to chodzi.
Q: Czy jeżeli latam na FS używając GS na pozycję 16 z misją szpieguj to x2 coś zmieni?
A: Nie, w tym przypadku czas i koszty pozostaną identyczne.
Tylko można się zastanowić ile osób lata na takie FS.
Dlaczego nie wspomniałeś o tym że najbezpieczniejsze FS i najtańsze - stacjonuj w układzie zostanie skomplikowane?
Będzie mniej opcji wysłania - łatwiej wyłapać.
Trzeba będzie latać poza układ - to FS kosztuje mnie np. 3 razy więcej.
Bo już któraś osoba na tym forum i discordach ogólnie wypisuje takie farmazony.
Wzrost kosztów FS będziesz mieć przy zmianie 'fs w układzie' na 'fs poza układ'.
Mi godziny podzielone przez /2 nie pasują.
Q: Czy jeżeli latam na FS używając GS na pozycję 16 z misją szpieguj to x2 coś zmieni?
A: Nie, w tym przypadku czas i koszty pozostaną identyczne.
Tylko można się zastanowić ile osób lata na takie FS.
Nikt normlany, kto dobrze gra.
Nikt normlany, kto dobrze gra.
Albo ktoś kto nie obawia się zdjęcia moona.
Sam żałuje że tak nie latałem, w ciągu 4-5 lat raz mi zdjęli moona. I to ze względu na sprawę osobistą a nie na fs. Ile dexu mogłem zaoszczędzić:)
Albo ktoś kto nie obawia się zdjęcia moona.
Nie ma takich sytuacji.
Zawsze trzeba się tego obawiać i być przygotowanym.
Inaczej grasz złą strategią.
Możesz 5 lat nie mieć ataków a jednej nocy ci zdejmą i masz po flocie i kilka lat zbierania floty w piach.
Możesz 5 lat nie mieć ataków a jednej nocy ci zdejmą i masz po flocie i kilka lat zbierania floty w piach.
Ale wiesz że większość graczy nie zbiera floty kilka lat? Tylko trzyma tyle DT żeby wysłać na fs te kilka miliardów surki z eko. Ewentualnie floty z expów ale to i tak się rozkłada po wszystkich moonach.
Większość graczy nigdy nie będzie miała zdjętego moona bo się po prostu nie opłaca tego robić.
Problem zmiany prędkości dotyczy flociarzy i topki która ma wystarczająco dużą flotę żeby koszt paliwa był odczuwalny i żeby opłacało się zdejmować im moony.
Problem zmiany prędkości dotyczy flociarzy i topki która ma wystarczająco dużą flotę żeby koszt paliwa był odczuwalny i żeby opłacało się zdejmować im moony.
Zgadza się.
I tu dochodzimy do odpowiedzi na wasze zdziwienie "kto wysyła w ten sposób fsy?!". Mnóstwo graczy xd