Badania FŻ dla górnika

• Dzień dobry,

bardzo proszę o podpowiedź, jakie dokładnie badania powinienem wybrać w Formach Życia dla górnika. Waham się, czy lepsze są technologie dające po 0,06% do wszystkich surowców, czy te dające po 0,08% do jednego. Oraz czy wybrać w niektórych etapach bonus do produkcji energii, czy do kopalni?

Oraz, czy jeśli zmienię Ludzi na Rocktalów, to stracę punkty za ich budynki?

Pozdrawiam i dziękuję,

Szez

• Moim zdaniem to zalezy od tego jaką masz proporcje w produkcji surowcow i do którego poziomu zamierzasz to budowac, bo koszt nie rośnie 2x tylko różnie. Ja bym wybrał 3 surowce, bo na oko lepiej, ale tego nie liczyłem w ten sposob. Punktów przy zmianie rasy sie nie traci Argumenty przeciwko Rocktalom

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Co do punktow to nie stracisz i gdybys chcial cofnac na ludzi po 2 dniach(taki limit bez anty:P) to bedziesz mial je juz postawione i tylko populacja sie bedzie musiala dobic, zeby badania odblokowac. A co do samych badan, tam gdzie sie da bierzesz x3 wydobycie, a reszte pojedyncze surowce ;)

W sumie wychodzi lacznie na 18 slotow 6x 3x surka 2x deuter 2x metal 1x krysztal ;) + wzmocnienie klasy zbieracz

• Moim zdaniem to zalezy od tego jaką masz proporcje w produkcji surowcow i do którego poziomu zamierzasz to budowac, bo koszt nie rośnie 2x tylko różnie. Ja bym wybrał 3 surowce, bo na oko lepiej, ale tego nie liczyłem w ten sposob. Punktów przy zmianie rasy sie nie traci Argumenty przeciwko Rocktalom

koszty poziomow sa porownywalne procz T1 6 slot mechow i T2 2 slot ludzi troszke drozej wychodzi

• 3surowce: Patrzyłem to koszty tych badań wydobycia rosna podobnie, wiec jeśli nie masz przykładowo 100x większej produkcji dexu do mety i krychy to lepiej ci sie opłaci wziąć 3 surowce.

Energia: Energii u siebie ja nie biorę bo akterantywą są zawsze surowce. Gdybyś miał duże braki energii to może by się opłacało, a potem zamienić to na surowce, ale polecam raczej fuzyjna + satki zamiast marnowac slot na tego typu badanie.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• A jak mam do wyboru bonus energii, albo kopalni, to co lepsze?

Ja mam roktalow i tylko i wylacznie mam metal i dex x0.08 dex 1 x2 metal mixu nie mam x8 wybralem inne ustawienia musze miec kryjowke orbitalna zalezy jak dlugo chcesz grac energia potrzebna jak chcesz wysoko staeiac budynki to baterie wulkaniczne musisz posiadac i komore zaklucen srednio mam 4800satelit eko ponad 2 mld w pkt a wydobywa mi sie prawie 4 mld sury musze miec kryjowke przeciej jak wydobycie zostanie podwojone to wtedy mialbym byc farmiony ^^? Pomysl wczesniej zanim dostosujesz swoje konto pod gre pozniej mozesz zalowac na vela gracze powinni mieć orbitalnej kryjówki nie mogą mieć obrony eko x10 niektórzy myślą tylko i wyłącznie żeby było jak najwieksze wydobycie a co jeśli ktoś chciałby zgarniać sure w nocy 😂 baterie wulkaniczne spoko spokojnie można wyciągnąć 70-80% energi więcej kiedy ukończę wszędzie laboratoria i orbitalnej kryjówki będę ciągnąć wyżej jak 20lvl baterii

Posiadamsame satelity bez jakiejkolwiek elektrowni i nie krzywduje

• Tam gdzie można to brać bonus do 3 surowców. Badania pod energię to jest kpina.

Nie moze byc inaczej te 0.25 robi dużą roznice , jezeli masz wyskoki poziom kopalni czy budynkow form zycia to jednak sumaryczny poziom 0.25 jest wystarczajacy 1600 satelit na planete moge miec przez to mniej , dla mnie i tak wystarczajace sa bonusy ktore posiadam 5xmix x2metal x1 deuter na planecie jest looz i bonus zbieracza

• Tam gdzie można to brać bonus do 3 surowców. Badania pod energię to jest kpina.

Nie moze byc inaczej te 0.25 robi dużą roznice , jezeli masz wyskoki poziom kopalni czy budynkow form zycia to jednak sumaryczny poziom 0.25 jest wystarczajacy 1600 satelit na planete moge miec przez to mniej , dla mnie i tak wystarczajace sa bonusy ktore posiadam 5xmix x2metal x1 deuter na planecie jest looz i bonus zbieracza

Zależy ci na energii, jednocześnie budujesz monument na 16lvl :/ Ciekaw jestem na którym lvl masz centrum badań minerałów

• 06% do wszystkich surowców, czy te dające po 0,08% do

Możesz wziąć też miksa, czyli MKD bonus i kilka samego kryształu roktali, bo jest większy procent i ta różnica urośnie przy większych poziomach. .

Większy zysk krychy ale kosztem metalu i dexu oczywiście. Zależy od gracza.

• W żaden sposób nie opłacają się badania pod energię, bo nawet jeśli codziennie orają wam satki, to taniej wyjdzie elektrownia fuzyjna. Jeśli brałeś Rocków (skoro pod górnika), to:

1. Technologia Katalizatora (ale uwaga, na jednej planecie musisz mieć choć 1 poziom Międzygalaktycznych Posłańców, bo inaczej odkryć nie zrobisz).

2. Wysokowydajne Ekstraktory

3. Wysokoenergetyczne Systemy Pomp

4. Rozszerzenie Ładowni

5. Wydobywanie Magmowe

6. Zautomatyzowane Linie wydobywcze

7. Sondowanie głębinowe

8. Ulepszone Technologie wydobywcze

9. Tu tak naprawdę wsio ryba, jeśli planujesz jeszcze rozwijać plazmową, to Ulepszony Stellarator na maks. 10 lvl, jeśli nie, to najprawdopodobniej krążki pod farmienie idlaków z jakąś tam obroną

10. Hartowane diamentowe...

11. Sejsmiczna technologia wydobycia, choć możesz tu też pomyśleć o bonusie do szybkości badań

12. Psycho-harmonizer

13. Sztuczna inteligencja zbiorowa

14, 15, 16 - zależy od stylu gry, ja akurat biorę niszczyciele i pancki, ale jeśli nie planujesz latać bojowo, to co ci bardziej pasuje do konta

17 - IMO najlepiej bonus do skrócenia czasu badań

18. Oczywiście bonus do zbieracza.

Dużego boosta do energii dają Komory Zakłóceń w budynkach LF, a są stosunkowo tanie.

A kartezem się nie przejmujcie, nawet zrozumienie jego wypowiedzi to wyższa szkoła jazdy, a co dopiero znalezienie w nich sensu.

Zależy ci na energii, jednocześnie budujesz monument na 16lvl :/ Ciekaw jestem na którym lvl masz centrum badań minerałów

centrum badań minerałów 0 ponieważ nie podnoszę kopalni dlaczego miałbym nie robić monumentu skalnego na 16ty kiedy robię t3 i cała resztę magme na 25 a docelowo 29 to co bardziej się opłaca 11 monument ? Czy brak budowy wystarczy że obecnie posiadam komore zaklucen na 30 a docelowo na 37 . Centrum badań minerałów na 10lvl kiedy zacznę podnosić kopalnie będzie wystarczający i efektywny

• Podobnie. 4, 11 oraz17 mam inne

• 4. slot właściwie nie ma sensownej innej opcji niż ładowność. Jak grasz pod eko, to ekspy cię średnio interesują, a jednak te surowce na kopalnie trzeba wozić. O ironio zresztą wyższa ładowność przekłada się na możliwość słania mniejszej liczby statków na ekspy, jeśli jako zbieracz dorabiasz sobie te grosze na ekspach.

• 4. slot właściwie nie ma sensownej innej opcji niż ładowność. Jak grasz pod eko, to ekspy cię średnio interesują, a jednak te surowce na kopalnie trzeba wozić. O ironio zresztą wyższa ładowność przekłada się na możliwość słania mniejszej liczby statków na ekspy, jeśli jako zbieracz dorabiasz sobie te grosze na ekspach.

Pomaga też przy farmieniu nieaktywnych graczy i przy recyklerach. Nie jest to taka zła technologia :)

• Czy ktoś już liczył czy się opłaci zorbić Roktali pod eko a ludzi/mechy pod skracanie badań i kosztow ? Chodzi o dodatkowe koszty budynków versus zaoszczedzone koszty, bo szkoda mi marnowac sloty na badania ale jednak może opłacało by się przełączać ...

Ogólnie to nie rozumiem co GF sobie myslało z tym skaracem kosztów i czasu. Skoro dali max 50% to te badania powinny działac w ten sposób , że na 3-5 planetach wystarczy je zrobić wysoko i już się ma ten max a na reszcie planet właściwe badania. Efekt byłby taki, że duzo większa różnorodność by się zaczeła opłacać, bo teraz to jak wyżej pisali, że jest gotowy plan na wszystkie planety i odstepstwa sa maginalno flotowe/ekspedycyjne. To jest bez sensu moim zdaniem. Bonusy powinny być z 10x większe, że wydając np. 10kkk na tych 3-5 planetach wychodzi na to samo co na 15 na niższych poz. badań, ale koszt i bonus ten sam.

• Czy ktoś już liczył czy się opłaci zorbić Roktali pod eko a ludzi/mechy pod skracanie badań i kosztow ? Chodzi o dodatkowe koszty budynków versus zaoszczedzone koszty, bo szkoda mi marnowac sloty na badania ale jednak może opłacało by się przełączać ...

Ogólnie to nie rozumiem co GF sobie myslało z tym skaracem kosztów i czasu. Skoro dali max 50% to te badania powinny działac w ten sposób , że na 3-5 planetach wystarczy je zrobić wysoko i już się ma ten max a na reszcie planet właściwe badania. Efekt byłby taki, że duzo większa różnorodność by się zaczeła opłacać, bo teraz to jak wyżej pisali, że jest gotowy plan na wszystkie planety i odstepstwa sa maginalno flotowe/ekspedycyjne. To jest bez sensu moim zdaniem. Bonusy powinny być z 10x większe, że wydając np. 10kkk na tych 3-5 planetach wychodzi na to samo co na 15 na niższych poz. badań, ale koszt i bonus ten sam.

Posiadasz kryzys wieku sredniego 🤭🤭🤭🤭 , rybki albo akwarium . Oplacalne jest wybranie 2 labolatoriow na t2 5 pozycja i t3 5 pozycja ja rezygnuje z nie wiadomo jak wybujalego eko na rzecz innych urzytecznych badan ktore sa ogromna zaletą , ktora jest pomijana przez stanowczą wiekszosc graczy . Jest oczywiste ze metalu najwiecej jest wydobywane i trzeba zamieniac na inne surowce , jezeli wezmiesz pod uwage kombinacje 0.1 x16 x15lvl to już coś dodatkowo dorzucając 13x0.2x16 prawdopodobną ilość planet która w ogóle nie jest niemożliwa do osiągnięcia w trybie poza paczkowym wieloletniej gry więc uzyskasz skrócenie czasu badan I form zycia na poziomie 65,6 do tego prawdopodobnie będziesz chciał stawiać technologie run więc na formy życia uzyskasz 99,99 % a jeżeli marzysz o tym by koszta były obniżone o ten sam poziom co czas samych badań to jesteś szalony i bez mózgu. Ogólne proporcje wprowadzone przez GF sa bardzo rozsądne i zrównoważone pod pierwotny klasyczny styl gry x1 kiedy powstało 50 uni I 669 był idealnym przykładem w którą stronę idzie GF i że posiada wizję rozwoju tej gry z perspektywicznym systemem logiki .

Twoja myśl jest całkowicie wyjęta z charmonogramu , proponuję abyś wykupił udziały akcyjne abyś zasiadał na zwyczajnym walnym zgromadzeniu to wtedy zamieszasz i będzie ugamella :D.

Osobiscie moge miec tylko i wylacznie zal do GF , ze tak dlugo zwlekal z wprowadzeniem LF na universa a cala reszte graczy chcial potraktowac jako kroliki doswiadczalne i wprowadzajac (co nie jest negatywne ) 120% bunusowej anty - osobiscie w 2022 roku pisalrm o tym 120-135 % anty by wprowadzil bedzie branie mechanizm o zgrozo nie tylko Art jest przekaznikiem w tej grze to forum jest obserwowane przez pracownikow ktorzy sa zwiazani z zarzadem spolki . Nie mieszaj wiecej w tym co posiada balans i jest nie zgodne z regulami gry strategicznej i przyrostu punktowego .

GF prawdopodobnie zaskoczy nas kolejnym dodatkiem badz rozszezeniem form zycia , powinien jeszcze wprowadzic regularna animacje z kazdego raportu bojowego nie tylko i wylacznie z powstawania ksiezyca i by nie wygladala banalnie i nudno .

Ta gra i tak pomalu zaczyna coraz mniej interesowac nowych graczy , ze wzgledu na cwaniactwo roznej gamy oszustow . Szczescie jedyne jest takie , ze gf posiada reszte gier ktore rowniez rozwija i czerpie zyski wiec prawdopodobnie nie zostaniemy odcieci od serwerow 😁