klasy graczy, a pełzacze

• Cześć.

Czy pełzacze nie powinny być trochę zbalansowane? Tj. po zmianie klasy ze zbieracza na odkrywce/flociarza pełzacze powinny automatycznie być zdezaktywowane. Patrząc na to jak mocna jest klasa odkrywcy, właściwie bonusy jakie daje odkrywca są tak ogromne, że wszystkie inne klasy to żart w porównaniu z tym jak szybki rozwój ma Odkrywca dzięki gigantycznym zyskom z ekspedycji. Dlatego według mnie pełzacze nie powinny być aktywne po zmianie klasy. Pełzacz tylko dla zbieracza, a nie jakiś odjechany miks gdzie ktoś kto postawił sobie 500-1800 pełzaczy na planetę zmienia klasę na odkrywce i nie dość, że czerpie zyski z pełzaczy (które są przecież dla zbieracza) to do tego ma ogromne zyski z ekspedycji. Przy takim układzie - Odkrywca z aktywnymi pełzaczami, wcale nie opłaca się grać innymi klasami. To jest jakaś niezła jazda, że na jednym przelocie ekspedycyjnym (mniej więcej 4-6 flot) dostajesz w godzinę taki zysk jak normalnie przez cały dzień produkcji kopalń na wszystkich planetach albo i więcej. i do tego jeszcze masz ekonomicznego kopa od pełzaczy lol.

• Kurator, niezupełnie jest tak, jak piszesz. Odkrywca jest bezkonkurencyjny tylko w pierwszej fazie gry, gdy nie masz jeszcze odpowiednio rozwiniętego wydobycia. Jak już klepniesz odpowiedni lvl kopalń, to dzięki bonusom zbieracza (+25% produkcji kopalni, +10% pełzaczy, +50% przeładowania pełzaczy, o bonusie geologa nie wspomnę) zostawiasz odkrywcę daleko w tyle. Wiem, bo sam grałem odkrywcą, a obecnie gram zbieraczem :)

• Też planuję zbieracza (nawet próbowałem ostatnio ale na moim etapie to wróciłem zaraz do odkrywcy: darmowe zmiany klasy z eventów) tylko odrobinę podkręcę poziomy kopalń ale nie wiem czy cokolwiek może zastąpić ilość surowca pozyskanego z ekspedycji. Przykładowo dzisiaj uzbierałem tyle kryształu, że wątpie aby jakikolwiek zbieracz był w stanie uzbierać tyle dziennego wydobycia ze wszystkich swoich planet łącznie. No chyba, że mówiąc o wysokich poziomach kopalń macie na myśli coś stylu nie wiem..np 40lvl kryształu :D patrząc na niektóre raporty szpiegowskie z planet graczy w topce Juno to prawie wszyscy są odkrywcami używającymi pełzaczy. Kopalnie też rozwinięte mają.. No nie wiem, wydawało mi się, że pełzacz powinien być ograniczony do użytku tylko dla zbieracza. Tak by było ""sprawiedliwie" :) Odkrywca z masą pełzaczy i rozwiniętymi kopalniami to jakiś hardcore jeśli chodzi o balans.

Zibi jakie poziomy mniej więcej masz na myśli mówiąc o odpowiednio rozwiniętym wydobyciu?

ciap tylko co to za zyski, takie 1/10 tego co zbiera odkrywca jedna flota ekspedycyjna :)

Zibi  ciap jakie poziomy wydobycia polecacie tak, żeby opłacało się być zbieraczem? Tzn tak żeby nie odstawać tragicznie od tego co zbiera odkrywca.

• Kurator, niezupełnie jest tak, jak piszesz. Odkrywca jest bezkonkurencyjny tylko w pierwszej fazie gry, gdy nie masz jeszcze odpowiednio rozwiniętego wydobycia. Jak już klepniesz odpowiedni lvl kopalń, to dzięki bonusom zbieracza (+25% produkcji kopalni, +10% pełzaczy, +50% przeładowania pełzaczy, o bonusie geologa nie wspomnę) zostawiasz odkrywcę daleko w tyle. Wiem, bo sam grałem odkrywcą, a obecnie gram zbieraczem :)

Mam zbieracza do tego geolog i przeładowane pełzacze przy moim eko jest spoko 48/47 meta kris 39 dex 44 wydobycie w miarę

• ciap tylko co to za zyski, takie 1/10 tego co zbiera odkrywca jedna flota ekspedycyjna :)

:

Przykładowo dzisiaj uzbierałem tyle kryształu, że wątpie aby jakikolwiek zbieracz był w stanie uzbierać tyle dziennego wydobycia ze wszystkich swoich planet łącznie.

Nie podajesz liczb to ciężko się ustosunkować.

• Widać że kolejny temat bez przemyśleń założony, wywalenie pełzacy odkrywcy tylko przyspieszy agonie tej klasy.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Widać że kolejny temat bez przemyśleń założony, wywalenie pełzacy odkrywcy tylko przyspieszy agonie tej klasy.

Może masz częściowo rację ale piszę patrząc z perspektywy konta na którym mam tylko 30 mil. punktów .. i widząc, że np w jeden dzień zgarniam 90+ mil kryształu z kilku ekspedycji (grając klasą odkrywcy) to po prostu wydawało mi się używanie na dokładkę pełzaczy trochę kiepskie. Tak sobie wylewam troszkę żale bo niedawno próbowałem zbieracza i to była niezła męczarnia przy tym jaki high life ma odkrywca na moim poziomie. No ale może na tym najwyższym poziomie odkrywca tak bardzo odstaje od zbieracza, że jednak pełzacz jest wymagany. Tak przynajmniej widzę patrząc na to co robią gracze u mnie z 700/800mil punktów. Wszyscy to odkrywcy z pełzaczami..

• Kurator przeszukaj dokładnie forum, bo już, jak dobrze pamiętam, kilka razy były poruszane tematy wyboru klas, tudzież zbalansowania czy różnic pomiędzy nimi.

Każda klasa ma swoje "plusy dodatni i plusy ujemne" ;)

Przykład dam Ci taki i spróbuj zrobić sobie ten eksperyment.

Zagraj przez jakiś okres czasu klasą Odkrywcy, tak jak Zbieraczem. Mam na myśli to, że logujesz się, dajmy na to raz na dzień, na około 20 minut do 1h. Robisz w tym czasie zwózkę surówki ze wszystkich kolonii. Jeśli starczy na jakąś budowlę czy badanie robisz to i z powrotem na długi FS.

Myślę, że wystarczy Ci kilka dni, aby zauważyć różnicę pomiędzy tymi klasami. Generała celowo wykluczyłem z tego eksperymentu z wiadomych względów. Ta klasa jest dla zawodników, którzy najbardziej lubią eko sąsiada, a najlepsza ekspedycja to ta w tym samym układzie, również na kolonii sąsiada, który swjej zwózki czy FS nie odebrał na czas. ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Sorki, że dopiero dzisiaj odpisuję, miałem niestety młyn w pracy i brak czasu na przyjemności :(

Mam eko na poziomie 15 planet x 46 lvl kopalni metalu, 38 lvl kopalni kryształu i 42 lvl ekstraktorów deuteru, co daje mi dziennie przy klasie zbieracza ( z włączonymi kilkoma dopalaczami wydobycia, 19 lvl technologii plazmowej, 50% przeładowanych pełzaczach i aktywnym geologu) 894 kk metalu, 179 kk kryształu i 163 kk deuteru. Kurator, przy zmianie klasy ciężko byłoby mi uzbierać na expach 25% tej ilości surki...

Dlatego graj na razie na odkrywcy i ciesz się z tego, że masz możliwość używania pełzaczy, dzięki którym wydobywasz parę % więcej surki. W pewnym momencie dojdziesz do takiego poziomu wydobycia, że także Tobie bardziej się będzie opłacać gra zbieraczem, niż odkrywcą :)

Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :):):):thumbup::thumbup::thumbup:

• A ile wynosi maksym. bonus pełzaczy? Gdzieś było, ze wcale na 150% nie opłacało się ich ustawiac, czy co cos zwiazane z FZ?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Sorki, że dopiero dzisiaj odpisuję, miałem niestety młyn w pracy i brak czasu na przyjemności :(

Mam eko na poziomie 15 planet x 46 lvl kopalni metalu, 38 lvl kopalni kryształu i 42 lvl ekstraktorów deuteru, co daje mi dziennie przy klasie zbieracza ( z włączonymi kilkoma dopalaczami wydobycia, 19 lvl technologii plazmowej, 50% przeładowanych pełzaczach i aktywnym geologu) 894 kk metalu, 179 kk kryształu i 163 kk deuteru. Kurator, przy zmianie klasy ciężko byłoby mi uzbierać na expach 25% tej ilości surki...

Dlatego graj na razie na odkrywcy i ciesz się z tego, że masz możliwość używania pełzaczy, dzięki którym wydobywasz parę % więcej surki. W pewnym momencie dojdziesz do takiego poziomu wydobycia, że także Tobie bardziej się będzie opłacać gra zbieraczem, niż odkrywcą :)

Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :):):):thumbup::thumbup::thumbup:

Standardem z Mathilde jeśli licząc złomowanie floty to około 650-700kk surowców dziennie.

• Karotek, na Kalyke, po dotychczasowych fuzjach, jest to dużo bardziej zróżnicowane. Rok temu wrzucono do jednego wora kilka uni, z których najstarsze było założone prawie dwa lata wcześniej, niż Kalyke. Gracze dostali do wyboru albo nasze uni, albo U68... Ja obecnie w statystyce eko jestem na 129 miejscu (731 kk pkt.), a od 73 miejsca zaczynają się gracze, którzy mają ponad 1kkk pkt., tak więc niestety nie mogę Ci podać co jest u nas standardem :).

• Mówiłem wyłącznie o surowcach z ekspedycji na danej unii Zibi - Wiadomo że wszędzie będzie inaczej. Tu jest też LF więc też już troszkę więcej z eksp i mniej dziur..
    Jednym słowem - trzeba sobie wszystko przeliczyć i odkrywca opłaca się wyłącznie do pewnego czasu :)

• Jednym słowem - trzeba sobie wszystko przeliczyć i odkrywca opłaca się wyłącznie do pewnego czasu

Ciekawe czy ekspy z dexem na pz będą sie znów opłacaly i jak flote do tego dobrać? Niby drobnica nadal ale kto wie...