Aktywacja form życia na wszystkich serwerach

• Kartez to akurat zależy... ja losując badania (pod roctali) na 1 planecie mam już ustawione badania z 1 poziomu wydając tylko 200 artefaktów na kupienie ostatniego badania - bo o ile można zaryzykować wylosowanym dexem, by spróbować wylosować mix, to nie warto ryzykować losowania ostatniego mixa. jak nazbieram kolejne 200 artefaktów będzie zrobiona kolejna planeta, a po kolejnych 200 artefaktach będzie gotowa 3 planeta (tu akurat z robocikiem do wysyłania misji - gdzieś musi być). Tym sposobem zaoszczędzone mam 1200 artefaktów - a przy tym jak nimi "sypie" to jest sporo.

na kolejnych 5 planetach udało się wylosować pierwszy dex, także znów oszczędność 1000 artefaktów i masz już w sumie 2200 zaoszczędzone. Za 8h mogę resetować planety na których mam wylosowany dex. jak uda się wylosować pierwszy dex to próbuję losować mix, jak się nie uda to przywracam do dexu. Warunek tylko taki, że najpierw trzeba najpierw zresetować dex by móc wrócić tylko do niego po przywróceniu badań :P

Pamiętam jeszcze to losowanie na 68 po wprowadzeniu form i ta niepewność czy po wylosowaniu dexu i pierwszego mixa, uda się wylosować ostatni mix :lool:

Ja się tak bawiłam na u68 ponieważ jak startowało to nie było mowy o jakiś artefaktach.

Teraz już się tak nie bawię, szkoda czasu, nerwów i zdrowia na takie zabawy. Do wyboru jest 5 badań, zanim je zrobię to spokojnie zresetuje sobie poziom 1 na wszystkich planetach.

Nawet na ekspedycje DNA nie latam, jednego dnia zrobi się tygodniowy limit i wymieni badania :)

• Wprowadzenie kontrowersyjnego limitu na stare uniwersa i niedawna przeróbka Quantum na ten sam obraz nędzy i rozpaczy ma niestety solidne podstawy finansowe. Nie bez powodu GF zmniejszyło x10 niezbalansowany koszt resetów, a następnie sztucznie stymuluje nań popyt.

Formy życia są tak skonstruowane, że jeżeli ktoś chce mieć coś na już, musi wydać bardzo dużo antymaterii na skracanie przydługiego czasu (>75lvl mieszkań) i tysięcy poziomów badań dla każdej planety. Mnie tylko cieszy fakt, że nie wpadli najpierw na pomysł obniżenia kosztów resetów (pierwotnie wydatek anty w dziesiątkach milionów) lecz wprowadzili artefakty. Nie mogą się teraz z tego wycofać, choć robią co mogą by do nich zniechęcić - limit lotów, pojemność 3600 artefaktów etc etc...

Warto jednak zachować cierpliwość i być mądrzejszym. Tak jak pisałem wcześniej, najlepiej wybrać to co można, a rzeszę wylosować bez względu na rezultat. Szybko uzyskamy bonusy pierwszych poziomów bez straty kilku miesięcy, a gdy już się uzbiera artefakty, wystarczy resetować sukcesywnie sloty, wykupując to co wcześniej pozostawiono przypadkowi. Co do losowania pierwszego obcego badania w slocie, to też sensowa możliwość, bo nie ma nic do stracenia przy tak wolnym zbieraniu artefaktów.

Najlepsze jaja jednak na Quantum, bo tam najaktywniejszych graczy ukarali koniecznością losowania, a tłumaczenie tego przekrętu naprawą błędu... poniżej godności, zwyczajne złodziejstwo $. Mam nadzieję, że nikt z was nie będzie resetował za anty i dawał im satysfakcji ze zmiany na lepsze (dla nich).

• :trollface: Na wstepie mojego postu jestem niezmiernie wdzięczny że GF zmniejszył koszt kryjówki ponieważ jest teraz realne bez nadmiernego obciążenia finansowego 8o Wybudować 24 poziom Orbitalnej kryjówki tylko kwestia czasu [...]

Oraz chce podziekowac holon

:D mialem Twoj post z dystansem poniewaz od kad wprowadzili artefakty przeoczylem albo wbilem sobie do glowy grajac na smieciowym koncie ze trzeba artefaktami placic :trollface: owszem xD nie zobaczylem a :evil: tkwi w szczegole xD przynajmniej 1800 artefaktow zaoszczedzone na początek :trollface: dla mnie priorytetem jest schowac wszystkie dostepne surowce , narazie zaprzestane na ¾ z powodu czasu xD i na kumulowaniu bezcennej energii 😁😁😁🤭🤭🤭🤭

kiedy Avinashi powtórzył twierdzenie :D "Magisterka" az z ciekawosci zerkłem ciap 'a ze mnie :love: dziekuje Waszej trójce bijac sie w pierś 😁😊 czasem nie zerke na drobny szczegol z przyzywajenia . Absurdalnie to zabrzmi , ale jestem bardzo pomimo faktu szczegolowy :trollface::trollface::trollface::trollface:.

wyjasnic nie wyjasnione xD:saint:

PS. Tylko te pierwsze( upatrzone) wybory mogę losować bo później to już poprostu się nie opłaci, ale zawsze to jakaś oszczędność ^^

• Jest na to system jak w lotto, trzeba latać minimum przez 3 galaktyki i wysyłac w co drugi układ, najlepiej nieparzysty w parzyste dni tygodnia, a parzysty w nieparzyste i dobrze żeby pozycja 1 była skolonizowana :trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Formy życia są tak skonstruowane, że jeżeli ktoś chce mieć coś na już, musi wydać bardzo dużo antymaterii na skracanie przydługiego czasu (>75lvl mieszkań) i tysięcy poziomów badań dla każdej planety.

Nie mogę się z tym zgodzić. Może taki zamiar był GF ale naprawdę nie potrzeba używać antymaterii.

Jest ogromna różnica między losowaniem badań na u68 a losowaniem teraz. Na u68 miało się szansę 1/64. Teraz możesz mieć 1/16 + 200 artefaktów - ani szansa, ani koszt nie przeraża. Z ciekawości na jednym uni przetestowałam sobie - po 2 dniach ustawiłam poziom 1 na 7 planetach. Ba u68 nigdy tego nie miałam tylko losując. Po miesiącu losowania miałam 2 planety ustawione.

Teraz popatrzmy na 75 lvl mieszkań.

Mam konto dość słabe - około top 400 uni + nanity na 6. Po 4 dniach byłam w stanie odblokować p3s1.

Kiedyś pisałam że p3s6 się nie opłaca - oczywiście on się opłaca ale nie w początkowej fazie gry formami życia.

Np. jeżeli jakiś gracz ma eko 45 / 39 / 41 x 16 to p3s6 opłaca się przy wydaniu ok 145kk surowców na badania od eko + budynki ROCK 2%. Do tego trzeba doliczyć inne budynki np. Kolejne +/- 30kk może kosztować rozbudowa (mieszkania, jedzenie, T2, T3, budynek zmniejszający koszt budowy fz, budynek przyspieszający badania).

Dla takiego przeciętnego eko p3s6 będzie opłacać się po 100 dni rozbudowy. Jeżeli rozbudowa do p3s1 trwa ok tygodnia, to konto potem ma 90 dni na podniesienie +10 lvl mieszkań/jedzenia. To nie są terminy że trzeba używać antyaterii.

Anty do badań?

Przykładowe badanie - czas zbierania wszystkich wcześniejszych poziomów trwa 65 dni. Czas badania wszystkich wcześniejszych poziomów to 31 dni. Czyli badania przynajmniej dwa razy szybciej się robią niż surowce zbieramy na rozbudowę całych form życia. ;)

Ps. Na u68 mam mieszkanie na 74 a p3s6 mam rozbudowany.

Nie trzeba >75 lvl.

• Wystarczy miec nanity na 12tym 😁🤭🤭🤭

• Przykładowe badanie - czas zbierania wszystkich wcześniejszych poziomów trwa 65 dni. Czas badania wszystkich wcześniejszych poziomów to 31 dni.

Przykład przykładowi nie równy. Czas i koszty badań form życia rosną w postępie geometrycznym y(x)=B*x*q^(x-1). Nie zawsze jednak iloraz ciągu q jest taki sam we wzorach na koszt (k) i czas (t) pewnego badania, a najczęściej zachodzi: qk≥qt. Wprowadźmy stosunek kosztu do czasu:

R=yk(x)/yt(x) = (qk/qt)^(x-1)

Jak widać R:

a) podlega postępowi geometrycznemu rosnącemu gdy qk>qt.

b) jest równy 1 dla qk=qt, czyli dokładnie tak jak w przypadku wszystkich budynków i badań, które znamy od lat.

Przypadek a) oznacza, że od pewnego momentu, dla wysokich poziomów różnica między czasem gromadzenia, a budowania będzie drastycznie wzrastać, czyli podobnie jak w Twoim przykładzie (uwzględniasz sumy, a ja konkretny poziom). Dla niskich poziomów natomiast budowy będą się zwyczajnie dłużyć, a nie każdy dysponuje takimi pokładami cierpliwości jak Ty. Osobiście niczego nie mam zamiaru odpłatnie przyspieszać.

• Nie trzeba fajtycznie anty by t3 zrobic :trollface: roboty wysoko plus nanity

• Dla niskich poziomów natomiast budowy będą się zwyczajnie dłużyć, a nie każdy dysponuje takimi pokładami cierpliwości jak Ty. Osobiście niczego nie mam zamiaru odpłatnie przyspieszać.

Pokładami cierpliwości? Przesadzasz i dramatyzujesz niepotrzebnie.

Przecież robiłam od zera FZ i nigdy nie miałam surowców za dużo. Bez znaczenia jakie było to konto: top 5 na uni, top200 czy teraz top 400. Tak wiem że początkowa rozbudowa badan trwa dużej niż zbierasz surowce ale to też ten etap w którym robisz rozbudowę samych budynków FZ. Dlatego nigdy nie było surowców za dużo. Robiłam rozbudowę FZ na jakiś 10-15 kontach. Na moim koncie top miałam nawet zapasy surowców z kilku miesięcy. Brakło i tak. xD

Wyrównanie mamy gdzieś między P2S2 na 9 a P1S1 12 (ok 7kk punktów w badaniach)

Jak coś zostaje to mamy surowce do budynków.

Dodatkowo symulator działa w idealnym świecie - czyli wszystkie badania masz dostępne natychmiast i zawsze budujesz najbardziej opłacalnie. W idealnym świecie tak nie masz.

Np. na jednej planecie już badam P1S1 na poziom 11. Czyli już za 3 godziny kliknę poziom 12 na którym wydam więcej surowców niż jestem w stanie wyprodukować w tym czasie, a potem zrobię sobie P1S5 na 5 na którym zyskam surowców, żeby za chwilę wrzucić poziom 13 i znów stracić.

Na niektórych planetach mam do badania 5 badania - tam szybciej dojdę do lvl gdzie szybciej wydaję. Potem jak wybiorę resztę badań gdzie mam niższe lvl (i szybciej wydaję) to będę badania przeplatać z tymi które wydaję więcej = nie zbierają się surowce.

Teraz jest darmowy komandor i kolejka - ludzie dodatkowo nie tracą czasu między zakończeniem a kliknięciem czasu przy niskich lvl. Tym bardziej bardzo łatwo dojść do momentu gdy wydawane surowce > wykopywane. ;)

• Zrobilem wlasnie teraz na 4 lvl na jednej planecie wlasnie mialem o tym pisac lepiej eko niz pod pelzacze ja tylko skupie sie narazie na t1 t2 a kiedy artefakty bede zbieraz i tak musze restartowac xD wczoraj kilkaset anty wydalem by wszedzie miec orbitalna kryjowke ale nie moglo wskoczyc x2 eko :trollface: to wszystko będę musiał restartować później na nowo I artefaktami placic narazie musi być jak jest a na t3 to nawet narazie się nie skradam mam wyjątkowego pecha

Te 0.1 nic nie daje 4 lvl i nic nawet nie drglo :trollface::trollface::trollface::trollface:

Systemowe moduły wydobywcze taj to do 9 lvl dojedziesz bez problemu ja na 12ty bd robić

467 Energi tylko jest mniej poboru

Z 97920 na 97453

Ale eko nawet nie ruszyło o 0.1 jednostki ^^:D

• losowaniem teraz. Na u68 miało się szansę 1/64. Teraz możesz mieć 1/16 + 200 artefaktów - ani szansa, ani koszt nie przeraża

Nie mozna bylo wybrac badania rasy na planecie czy o co w tym chodzi? Nie kojarze tego ale jak tak było na stacie to faktycznie pod anty kasowe sk..wolstwo... A co czasu badan to najlepiej rozwinąć na poczatku lab, co sporo skraca czas i też nieznacznie koszt i dopiero zaczac badania, a rocktali zacząć od wymagań monumentu i jego budowy. Ja sie nie zgodze że fz nie są pod kase ze skracania, bo paczkomaty musza przeklikać bardzo duzo badan i budynkow by dojść do konkretnego bonusu - porownaj to sobie z przeklikaniem plazmowej, lub 15poz kopalń; czas zbierania surki nie ma tu nic do rzeczy. Zabawne jest tez to ze ludzie cisną te budnyki w miliardy a to badania daja najwiecej:trollface:

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• losowaniem teraz. Na u68 miało się szansę 1/64. Teraz możesz mieć 1/16 + 200 artefaktów - ani szansa, ani koszt nie przeraża

Nie mozna bylo wybrac badania rasy na planecie czy o co w tym chodzi? Nie kojarze tego ale jak tak było na stacie to faktycznie pod anty kasowe sk..wolstwo... A co czasu badan to najlepiej rozwinąć na poczatku lab, co sporo skraca czas i też nieznacznie koszt i dopiero zaczac badania, a rocktali zacząć od wymagań monumentu i jego budowy. Ja sie nie zgodze że fz nie są pod kase ze skracania, bo paczkomaty musza przeklikać bardzo duzo badan i budynkow by dojść do konkretnego bonusu - porownaj to sobie z przeklikaniem plazmowej, lub 15poz kopalń; czas zbierania surki nie ma tu nic do rzeczy. Zabawne jest tez to ze ludzie cisną te budnyki w miliardy a to badania daja najwiecej:trollface:

badania badaniami na 50lvl kopalni metalu maksymalny korzystny pułap magmy to 31 lvl 😀 japoczekam aż badania wyważe i wtedy magmę cyknąć stopniowo poziom po poziomie by z paczuszki wycisnąć jak najwięcej xD :trollface:

Sknera rok czasu czekałem :trollface::trollface::trollface::trollface:

A jak cyknąć magmunie xD to wtedy do 52 lvl metal będzie się opłacało i 17 planetę przekręcę :trollface::trollface::trollface: