Posts by zmechuU28

No właśnie - moim zdaniem wprowadzenie ładowności SS i deu na PZ nic by nie zmieniło zarówno dla nowych jak i starych graczy. Jestem po prostu ciekaw argumentów 2xNIE (oczywiście oprócz "nie bo nie bo po co zmieniać więc nie a w ogóle to nie") :-) Ankieta wprowadziła sporo nieporozumień - przecież nawet autor tego wątku w tytule pytał o PZ z obrony, więc to nie była taka oczywista oczywistość.

Działania GF i logika... Dobre :-) Wielce bym się nie zdziwił jak jutro okaże się że mamy PZ z obrony, floty x5 i wyłączony ACS - GF już nie raz (dwa, trzy, dziesięć, sto razy) pokazała że jak coś będzie chciała zmienić to zmieni choćby nie wiem jak to głupie/nieprzemyślane/niesprawdzone/zabugowane by było.

Jak dla mnie - słabo wyszło. Była szansa wprowadzić trochę świeżości, ale jak widać - vox populi, vox Dei :-) Zmiany NIC by nie wprowadziły do balansu gry a wszyscy mogli by zyskać. No, może poza hurtownikami deu, mogą być niepocieszeni jak flociarze będą mieli trochę deu na PZ.

Moim zdaniem ankieta była źle zrobiona - nawet tutaj większość nie orientowała sią czy PZ ma być z floty (pomysł fajny) czy z obrony (pomysł średni), a w grze to pewnie jeszcze bardziej. Stąd też możliwe że wynik ankiety jest jaki jest.

Czy zakres zadań w Evencie Systemu Nagród jest już ściśle zamknięty? Jak kolejny raz mam rozpoczynać budowę Doku Sojuszniczego (czy ktoś tego w ogóle używał chociaż raz w ostatnich 20 latach???) to już słabo :-) Może czas na ciekawsze albo bardziej oryginalne zadania?

Ankieta wymaga to uściślenia. bo pojawiają się nieścisłości: deu na PZ z floty (= dodatkowy surowiec po walce flot na PZ) czy też chodzi też o rozszerzenie na deu z obrony (= PZ z obrony)?

Skoro na u68 nie ma pz z obrony to co tu jest do uściślania? ^^

Jak widać jednak jest silne niezrozumienie, o jakie zmiany w ogóle chodzi.

Poproszę Team Ruda o uściślenie czy w ankiecie deu na PZ ma być z floty czy obrony - bo jest to dosyć duża różnica.

bo będzie można podkraść agresorowi komplet surowców z PZ a nie tylko M+K.

Ciekawe ile razy obrońca kradnie złom, 5% RW? to ten argument taki... słaby :P

0,05 > 0 :-)

Generalnie, w ankiecie chodzi o to czy chcemy jakichś zmian czy nie. W zasadzie zmiany są bezbolesne i nikt nic nie traci. Obrońca do tej pory na PZ deu nie widział i tyle. Po zmianach 5% z obrońców skubnie sobie deu z PZ. Flociarze będą mieli większy zysk z lotów a szansa na dodatkowy deu w magazynach może być kuszącą opcją. Pojemność SS - ani dobrze ani źle. Dla szybkiego farmingu albo transportu drobnych ilości się nada, ale jak sama zauważyłaś - raczej masowo tego się nie będzie używać. Ot taka ciekawostka. Szkoda że zamiast średniego pomysłu ładowności SS nie pojawiła się opcja zwiększenia szybkości flot, szybszego eko czy większego PZ z floty.

No jak Team ręcznie sprawdza wszystkie loty, ataki, skany i transporty, to rzeczywiście nie ma się co cykać i jechać na botach, dodatkach a surowce kupować na Ali :-) Nie znam metod pracy Teamu, ale chyba przez te 20 lat udało się stworzyć narzędzia które potrafią boty wykryć. Niech to będzie nie 100% ale 20% - osobiście bym się bał poświęcać konto z szansą na wpadkę jak na moona. Oczywiście, Top pewnie ma takich kont na pęczki ale gra i tak jest Pay2Win....

A że transport SS będzie drogi? Kto bogatemu zabroni, a jak komuś nie pasuje to może używać MT/DT. Dla mnie ładowność SS to dziwna opcja - ani daje coś ekstra, ani nie zabiera nikomu.

Dwa razy nie.

Nieważne czy pz będzie z obrony czy z floty. Trafią się tacy co będą orać wszystko, mały czy duży bunkier. Gracze słabsi porezygnują będą uciekać i tak w koło...

Ale jak ktoś dostanie złoma, to i tak miał flotę i nima. Więc czy deu będzie na PZ czy nie, to obrońcy nic nie robi. Powiem więcej - nawet to zaleta, bo będzie można podkraść agresorowi komplet surowców z PZ a nie tylko M+K.

Przypadki orania bunkrów dla samego orania to przypadki szczególnie - jak ktoś się uprze to nie zrobi tego dla PZ tylko frajdy/złośliwości, a na to nie ma rady. OGame to nie gra dla osób zaglądających raz na tydzień.

Jako stary tetryk na starym Uni - jestem 2x na TAK.

Deu na PZ - nie wiem czy tylko z floty czy z obrony. Jak z floty - to pomysł bardzo fajny. Obecnie po starciu deu znika i tyle. Jak będzie deu po starciu to zawsze to jakiś bonusik dla agresora że mu się jednak chciało flotkę ruszyć. IMHO da to więcej motywacji flociarzom do latania i w ST będzie więcej niż 2-3 osoby.

Jeżeli też z obrony - to oznacza że będzie się opłacało oranie bunkrów. Ale to raczej ankieta nie obejmuje, bo byłoby pytanie o złom z obrony, a pytanie jest o deu.

Ładowność SS - jak dla mnie oznacza możliwość szybkiego i drogiego transportu surowców. Oraz szybkiego farmingu idlerów bez obrony. Pojawiły się głosy że pojemności SS używają boty - a to już jest zadanie dla Teamu aby sobie z tym poradzić. Nie wyobrażam sobie aby w XXI wieku ktoś swawolnie używał bota i nie dało się tego wykryć.

Moim zdaniem zmiany są czymś ciekawym co wniesie trochę powiewu nowości.

Czy jest mod, co potrafi fachowo się zająć spamerem na tym dziale i innym ?, bo to co się wylewa, to zakrawa o ban: za treści językowe, celowe omijanie interpunkcji, brak składni, spamowanie po pełnej bandzie itp. :rolleyes3:

Klikasz obrazek usera, potem z prawej strony masz ikonkę usera, klikasz, wybierasz "block" i po kłopocie. naprawdę pomaga :-)

Nie no, rozumiem, ale jakoś lubie sobie te pare minut poklikać i mieć przyjemność z tego , niz 30 sekund;-)Ale nie neguje tych dozwolonych dodatków,każdy gra jak lubi;-)Jak cos jest dozwolone i nie koliduje z grą jest ok.Raz kiedys zainstalowałem taka wtyczkę co zmienia obrazki planet na zdjęcia gołych babek, i jak zonka to zobaczyła to była chryja na całego;-)więc wiecej "ulepszeń"nigdy nie instalowałem;-)

Kwestia gustu. AGR po prostu upraszcza mnóstwo rzeczy, bez uszczerbku dla lubiących klikać. Przykład pierwszy z brzegu - zwózka surowców. Przy "gołym" interfejsie wchodzę na planetę, patrzę ile musze zabrać statków, potem "dalej", wybieram z listy rozwijalnej cel, ładuję surowce, klikam "wyślij". Potem następną to samo i następną. Jak prawidłowo wyliczę ile trzeba MT/DT na zwózkę i nie pomylę się na liście rozwijalnej to wszystko jest OK.

Przy AGR wygląda to następująco: klikam w ikonkę "zwózka surowców". Od razu zaznacza mi się tyle DT/MT aby wysłać 100% - nie musze nic liczyć. Potem wciskam Enter i pojawia się podstrona, w której mam już wypełnione pola surowców i wbite koordy wysyłki. Wciskam Enter i zwózka jest zrobiona po czy automatycznie przełącza mnie na kolejną planetę. Wszystko co musze zrobić to znów 2x wcisnąć Enter - DT same się wybiorą w odpowiedniej liczbie, same się zapełnią surowcami i same polecą na wybrane koordy i sama planeta przełączy się na następną do zwózki.

Sumarycznie - zwózka ze wszystkich planet to wybranie ikonki "zwózka" i wciskanie Enter. Zajmuje to jakieś 15 sekund. Oczywiście, jak ktoś lubi klikać to może to klikać ręcznie, chodzi wyłącznie o to że to automatyzuje monotonne, powtarzalne czynności. I takich bajerów jest mnóstwo, łącznie z zaznaczaniem farm, wyszukiwaniem użytkowników w całej Uni, wyróżnianie dużych PZ-ów, pokazywanie pozycji gracza itp. Jak z samochodem - można jeździć w manualu i używać papierowej mapy, a można jeździć w automacie i używać nawigacji satelitarnej. Jedno i drugie to przemieszczanie się, ale to drugie wygodniej, przyjemniej i bezpieczniej. Dlatego też tak wielki lament jest że AGR nie działa, bo jak człowiek zobaczy jak siermiężny i prymitywny jest oryginalny interfejs gry, to aż żal sciska.

Tak offtopicznie, polecam, naprawdę pomaga:

ZZIlKsR763IW.png

W ustawieniach jest coś takiego.

Alpha -en...

Co to takiego? :D

Czyli tych obrazków w wiadomościach się nie da usunąć? :D

Da się. Z tego co chodzą plotki GF już nad tym pracuje i powrót do "starego" interfejsu będzie możliwy. 60k Anty/tydzień, 200k Anty/30 dni albo 700Anty za pojedyncze odsłonięcie raportu szpiegowskiego. Kompatybilność z AGR będzie można znaleźć na Ekspedycjach (szanse ~1/2000), Odkrywca ma bonus 5% szans więcej. Planety i moony będzie można lajkować jak na facebooku, plus integracja starszych Uni z OnlyFans. No i nerkę można będzie wymienić na 170 mln Anty (+2 darmowe relokacje planet).

Genialne! Żeby widzieć wszystko, muszę zaznaczyć "nic", ale żeby wiedzieć "mniej" to trzeba wybrać więcej opcji. Ale żeby nie było tak dobrze to dostępnych jest tylko 6 z 25 kombinacji.

Wiadomo, wszelkie zmiany które wprowadza się do interfejsu z którym gracze się oswoili będą odbieranie negatywnie.

Ale dziś GF przeszło samych siebie. Przez lata amatorzy przerabiali interfejs gry, żeby nie był nudny, zawalony i łatwiejszy w obsłudze. Te Antigame i inne dodatki naprawdę robią dobrą robotę. Inni amatorzy przez lata dopieszczali symulatory walk i dziś to są proste ale porządne narzędzia.

A GF stwierdza, że zrobi wszystko po swojemu i na opak. Jakby tu utrudnić grę... hmmm... może ikonki zmieńmy do mikroskopijnych, ukryjmy wszystkie ważne informacje, pokazujmy dane nikomu nie potrzebne i nic nie mówiące, a co się da (oraz nie da) zastąpmy obrazkami. Coś czuję że przy następnej aktualizacji zobaczymy "Gracz Józek ma 1️⃣3️⃣ mln surowca ❗ale jest na twojej 🩷buddy-liscie. Wysłać 💯Pancerników do 💣ataku 💥💥💥🤔"

Jak się bronić przed tak potężnymi flotamk czy można z nim coś zrobić czy jest ktoś do pomocy dla słabych graczy na uni quantum.

Powód ataku jest prosty - bo tak działa ta gra. Popatrz na raport - zabrał Ci 11mln surowców, a to znaczy że trzymałeś na planecie co najmniej drugie tyle. Do tego umiarkowanie sensowna obrona, do tego zostawiłeś flotkę z której jeszcze było ponad 30mln surowca. I bilans ataku jest na plus, nic dziwnego że agresor poleciał.

Sposób na to jest taki sam od lat - zabierać surowce z planety i latać na FSy. Zresztą - sam budujesz Pancerniki, więc na pewno myślisz o atakowaniu innych. A jak planujesz atakować, to na pewno nie z silniejszą flotką, tylko tych słabszych :-) I kółko się zamyka.