Posts by zmechuU28

Ale to nie przejdzie! Dlaczego ataki na Ekspedycji mają być z tego wyłączone? Zaraz pojawią się głosy sprzeciwu Związków Zawodowych Piratów albo Centralne Siły Bezpieczeństwa Obcych że oni też sobie nie życzą starć na 16-tej pozycji.

Więc postuluję o blokadę ataków, tylko na idlaków z nieaktywnością powyżej 21 dni, a dozwolone tylko 4 ataki w każde nieparzyste środy miesiąca dwa tygodnie po pełni Księżyca i wpłaceniu GF opłaty manipulacyjnej 20k Antymaterii za każdy atak (i 250k Antymaterii za każdy atak poza limit).

Jednakże w tym momencie dochodzimy do meritum. [...]

Ha, miło że ktoś jeszcze pamięta KFZ :-)

Spróbuję odpowiedzieć na Twój żal. Tak, gra się zmieniła. Kiedyś też były sposoby na ucieczkę flotą, zdaje się szybkie przeklikiwanie na moonie umożliwiało 2-3 sekundy. Ważny był spryt, szybki internet, trochę szczęścia, dobra myszka i zwinne palce. Pamiętanie o wolnych slotach, obronie przed GSami, FSy z przed-Reckami itd. 1GS kosztowały relatywnie więcej więc samo zdjęcie moona było dużym wyzwaniem, a do tego dochodziło jeszcze zdjęcie FSa.

Teraz ważna jest Antymateria. Nie płacisz - to dziubiesz flotkę i pilnujesz konta. A jak jesteś "bogolem" to KUPUJESZ flotę, KUPUJESZ sloty i KUPUJESZ usługi które umożliwiają działania i postępy NIEDOSTĘPNE dla "biedaków". Można na to narzekać, ale każda taka ucieczka flot albo surowce w Handlarzu to złote monety na koncie GF, więc dlaczego by nie.

Ogame już dawno przeszło się na "play for free, pay for win". I jak to się mawia - co zrobisz jak nic nie zrobisz Bożenko.

Moim zdaniem - decyzja Teamu jest "mniejszym złem". Można by wprowadzić obostrzenia w zasadach gry - że nie wolno więcej niż ileś-tam, nie częściej niż ileś-tam, limit handlu z graczem, ograniczenia czasowe na handel, zależności między ilością pkt a widełkami itp. Wprowadzi to dodatkowe zamieszanie, stworzenia nadzoru nad całym procesem - a i tak zaraz znajdzie się sposób jak to obejść :-)

Sztywne widełki to jak za PRL - jeszcze niech GF wyda kartki "wymiana 3x10mln deu na tydzień" i mamy totalny luz. Ceny surowców ustalane przez linię partii zabijają wolny rynek.

Ale chyba lepsze to niż walka z kombinatorami. Handel nie upadnie, ludzie się przyzwyczają i tyle. Teraz tylko czekać jak GF wyrówna wszystkim prędkość statków i napędy, no bo jak to że jeden leci reckami 2:30 a drugi 1:55...

Obawiam się że Team wiele tu nie wskóra, dopóki gracze używają metod (handel) i narzędzi (handlarz) oferowanych przez grę.

Od dawna znany jest sposób na cykliczny handel między kontami A-B-C, gdzie raz stosuje się przeliczniki minimalne a raz maksymalne, a spread trafia na nasze konto. Taki handel wahadłowy znalazł się w obostrzeniach, ale wątpię aby ktokolwiek mógł to wyśledzić jak się nie robi przypału.

Tutaj podpada to pod paragraf pusha gdy "[...] manipuluje przelicznikami handlowymi wykorzystując do tego funkcję Handlarza surowców za Antymaterię w celu wzmocnienia silniejszego gracza". Jakby było jakieś automatyczne narzędzie które wychwytywałoby takie zdarzenia to sprawa jest czysta, a tak to pewnie wymaga indywidualnej obserwacji gracza - a tu trzeba czasu, sił i środków.

Proponuję nieco meliski na skołatane nerwy :-)

Nie 12h tylko 24h. I nie spam podglądu tylko działanie zgodnie z zasadami gry. Kwestia czasu reakcji supportu to zupełnie inna sprawa i nie mieszajmy rzeczy.

Gra umożliwia atakowanie 6x na dobę a obecny zmodernizowany system bash nie do końca na to pozwala. Poza tym - nie chodzi mi o bezsensowne oranie gracza, więc jak nie znasz kontekstu - to nie znasz kontekstu :-)

Bash właśnie po to jest żeby uniemożliwić oranie, ale działa nie do końca prawidłowo - pozwala wysłać powyżej 6 ataków i wszystkie powyżej zawraca (super!) ale z drugiej strony nie pozwala wysłać żadnego ataku mimo że według zasad gry powinien, i na to właśnie zwracam uwagę.

Mam wrażenie, że nowy system bash ustawiony jest bardzo zachowawczo i blokuje to czego blokować nie powinien.

Atakuję gracza 6 falami, dolatują wszystkie równo w południe (12:00). Oznacza to, że kolejny atak mogę zrobić następnego dnia o 12:01 (musi upłynąć 24h, zaokrąglam do pełnych minut).

Niestety system blokuje możliwość wcześniejszego ustawienia ataku tak, aby dolot floty był o 12:01. Czyli, muszę odczekać do 12:01 i dopiero wtedy system pozwala mi na wystartowanie ataku, a nie mogę zawczasu wystartować flotki o 11:01 aby doleciała w momencie, gdy obrońcę bash już nie chroni.

IMHO system powinien pozwalać na wcześniejsze wysłanie floty, skoro bash w momencie dolotu nie będzie obowiązywał, czyli reguła powinna być zawsze sprawdzana w momencie dolotu a nie startu.

Na plus:

- wow, nic się nie popsuło, AGR działa! Parę błędów widać od razu ale żadnego który by uniemożliwiał gry.

- nowe obrazki do klikania

Na minus:

- chyba ze setka wiadomości że mam jakiś wbity jakiś level i ikonkę planety albo nazwę mogę sobie wybrać. Nazwy i ikonki jak z generatora AI.

- ani to ładne, ani przydatne. Nie wiem czy ktoś będzie się bawił w zbieranie kolejnej skórki, tym bardziej że niewiele się różnią od domyślnych obrazków. Jak coś wpadnie to może i wybiorę, a jak nie to nawet o tym nie będę wiedział.

Dajcie jakieś mini-gierki we flashu, zróbcie pomiędzy "Flota" a "Stacja" guzik do sklepu żeby można było zamówić pizzę i jakieś dodatkowe okienko żeby można było się wymieniać z innymi graczami przepisami siostry Anastazji.

No właśnie - niekoniecznie.

10 planet z 44lvl kryształu da wydobycie godzinowe 4,465 mln/h. Podbicie o jeden lvl na jednej planecie (9x44+1x45) da łącznie 4,523 mln/h. Natomiast podbicie plazmowej o 1lvl da więcej o 0,66% od całości, czyli 4,495 mln/h. Różnica jest, ale raczej symboliczna. Im ktoś ma więcej planet i będzie rozwijał dalej kopalnie, tym bardziej się opłaca wziąć jako nagrodę lvl up plazmowej.

Witajcie!

Próby moonowe za free. Wystarczy spełnić następujące warunki:

1. Mieć powyżej 250k pkt
    2. Napisać (w tym wątku, na forum) fraszkę, wiersz, haiku, pieśń - lub inny utwór słowno-muzyczny, którego tematem jest uwielbienie dla najlepszego Sojuszu na Uni68, czyli [WINE].
    3. W utworze muszą znajdować się słowa, które za każdym razem będą losowane z puli maszyny losującej.
    4. Każda zwrotka to jedna próba moonowa z 1667LM.
    5. Z zabawy wyłączeni są rdzenni mieszkańcy Dżibuti, agenci FBI oraz właściciele samochodów marki KIA z przebiegiem powyżej 150 tyś km.
    6. Decyduje kolejność zgłoszeń. Gracze poniżej mojej pozycji zachowują dla siebie złom.

Słowa dla pierwszego chętnego: fototranzystor, kolczuga, dioptria.

Jak wygląda forma aktywacji trzeciej rangi (kopalnia+, plazma+, terraformer+)? Czy np. poziom plazmy podniesie się od razu po odbiorze nagrody czy będzie można ją aktywować później? Jak odbiór i zwiększenie lvl jest od razu, to co się dzieje jak badanie/kopalnia już trwa?

A może byłaby szansa na powrót jako jednej z nagród "+15 pól do planety"? Ostatnio same "+9" się pojawiły. Może nawet "+25" by można było zdobyć? Z takiej nagrody chyba każdy byłby zadowolony :-)

No to na poważnie: dyskutujmy, ale bądźmy realistami... Serwer na abonament? Bonusy za surowce? Pomysły może ciekawe, ale bez najmniejszych szans na sukces.

Abonament nie przejdzie z kilku powodów. Nie może być duży, bo nikt nie będzie grał w drogą grę w której w dodatku może wszystko przegrać. Wyobrażacie sobie jak ktoś płaci 100zł na miesiąc a po pół roku dostaje złoma? W życiu nikt na to nie pójdzie. OK, w takim razie - może mały abonament, np. 10zł? W teorii to przejdzie, ale w praktyce nie. Po prostu mnóstwo osób (z tych resztek co grają) gra za friko. Nie sądzę aby nagle ktoś miał płacić nawet 10zł za coś co było za free. Ludzie albo przestaną grać, albo włączą urlopy. I to będzie koniec tej gry.

Bonusy za surowce? Jak to sobie wyobrażacie? Jak np. dodatkowy slot ekspedycji będzie kosztował 1mln metalu, to na nowym Uni nikt tego nie kupi - bo nikogo nie będzie stać. Po jakimś czasie okaże się jednak że 1mln surowca to popierdółka jest i mając 100mln pkt takich slotów kupię sobie 50. Można oczywiście zrobić gradację kosztów bonusów, ale w dalszym ciągu dla nowych będą piekielnie drogie. Plus zaburzy to bilans gry - po co robić drogie Astro skoro mogę sobie kupić dodatkowy slot za 1h wydobycia z jednej planety?

Całkowity brak Anty? Czyli - GF ma zrezygnować z budowanego latami biznesu na Anty, ucinać sobie dojną krowę, zmieniać tysiące linii kodu dla opłaty abonamentowej? Przecież to rok zajmie a potem kolejne 5 naprawy tryliona bugów które wyjdą w praktyce. To nie tak że wyrzucą kod Sklepu i wszystko będzie OK.

Więc jak ktoś myśli że powstanie serwer bez Anty to można dalej sobie fantazjować. Równie dobrze można sobie życzyć że GF zaoferuje średnią hawajską dla każdego.

Jak juz pisałem wyżej - rozwiązaniem dla "firmy" mogłoby być uni abonamentowe - bez AM.

Jest sporo graczy, w tym ja, których nie interesuje stałe wkladanie masy kasy w grę, aby móc powalczyć o TOPke - tak jest przy AM.

Przy abonamencie, miesięczny wkład każdego gracza byłby taki sam - więc to czy będziesz w TOPce, będzie zależne od prowadzenie gry, strategi gry , a nie od ilości włożonej w nią kasy.

to ma sens

To może w ogóle wprowadźmy zasady jak w prawdziwym życiu - chcesz mieś usługę, to płać co miesiąc. Dałbym jeszcze np. pakiet FS-ów na miesiąc limit transportu np. paczkę miesięczną na lot 5000 układów. Dorzuciłbym jeszcze Policję Galaktyczną - znosimy limity prędkości statków (zarówno w zabudowanym, tj w układzie, jak i poza) ale jak ktoś trafi na kontrolę policyjną to płaci karę finansową w surowcach albo Anty albo zbiera punkty karne. I kwestię urlopów na koncie można zmodernizować, max 26 dni urlopu i dodatkowy dzień za każdy rok gry. To by dopiero rozbujało OGame jak GA odmówi ticketowego wniosku urlopowego!