Ile razy w ciągu doby wskazówki godzinowa i minutowa tworzą kąt prosty?
Posts by Forumowy_As
-
-
min(f(x))=1/e
max(f(x))=e
-
Zgadza się. Brawo!
-
Skoro jesteśmy w temacie trójkątów, to kolejne pytanie brzmi:
Ile jest równy wymiar fraktalny trójkąta Sierpińskiego?
-
Trójkąt Pascala.
-
-
Dobrze! Twoja kolej.
-
W Europie tak, ale nie na świecie.
-
Kolejne pytanie dotyczy stolic państw. Które dwie stolice są najbliżej siebie?
-
Szerokość: 44°55′40″N
Długość: 122°59′01″W
-
Na konferencji naukowej na, której byłem wyjaśniłem to że dla kaonów czas płynie w drugą stronę. To potwierdziły badania, które przedstawiono,
Tak jak i nie wykluczone jest, że czas płynie w drugą stronę. Ale dowodu nie ma na oba zjawiska.
Rozumowi bluźnisz! Zdecyduj się. Są dowody doświadczalne czy ich nie ma? Jest taka zasada w logice: wóz albo przewóz.
Skoro doprecyzowałeś bieżącą zagadkę, to odpowiadam: efekt Zenona.
-
Doprecyzuj pytanie. Co to znaczy, że zjawisko zostało udowodnione? Czy to oznacza, że po prostu zostało zaobserwowane?
Przykład: Upuściłem piłkę. Czy to oznacza, że udowodniłem zjawisko przyciągania?
Aha. Tunelowanie jako część wiekszego zjawiska.
-
Przyroda jest obojętna na nazwy. To jest jak najbardziej zjawisko.
-
Być może atomy rubidu utworzyły kondensat Bosego-Einsteina, skoro były w tym samym kolektywnym stanie.
Zatem nazwa zjawiska: kondensacja Bosego - Einsteina.
-
Atomy zaczęły tunelować
Jak to nie? Sam sobie zaprzeczasz.
-
Odpowiedź zawarta w treści problemu. Zjawisko tunelowe.
-
Można podać wzór, a jak autor poda gęstość kulki, to się podstawi dane i już.
-
Haha! Macie poczucie humoru. Kulka w ogóle nie wyleci z wody, bo jest wykonana z najgęstszego drewna świata!
-
Prawidłowej odpowiedzi udzielił holon. Sześcian będzie pływał w pozycji nr 1. Łatwo to sprawdzić doświadczalnie za pomocą kostek lodu. Zatem minimalna głębokość basenu jest równa 90 cm. W ogólności stablina pozycja sześcianu może być inna. To zależy od jego gęstości. Problem można rozwiązać na co najmniej dwa sposoby:
Po pierwsze można sprawdzić, czy wychylenie sześcianu z pozycji równowagi skutkuje pojawieniem się momentu prostującego. Trzeba po prostu określić położenie środka ciężkości i środka wyporu.
Drugi sposób polega na obliczenieu energii potencjalnej układu sześcian-woda i zastosowaniu zasady minimum energii. Ten sposób zastował autor niniejszego artykułu:
-
Pytanie tak naprawdę dotyczy tego, jaka jest stabilna pozycja sześcianu. Być może sześcian pływa wierzchołkiem zwróconym do góry, a może krawędzią? Jeśli podstawy górna i dolna są równoległe do tafli wody, to odpowiedź holona jest prawidłowa. Kto pierwszy to rozstrzygnie, temu zaliczę odpowiedź.