Posts by Forumowy_As

Już ten wzór podawałem w poprzednich postach. Jeśli źródło wyemitowało dwa sygnały w odstępie Tz, to obserwator, który oddala się od źródła wzdłuż linii prostej z prędkością v odbierze te sygnały w odstępie To = Tz*sqrt(1+v/c)/sqrt(1-v/c).

Wzór jest prawidłowy. To nie ulega wątpliwości. Jedyną rzeczą, którą możesz zakwestionować jest diagram, który narysowałem. Być może źle zrozumiałem opis problemu.

Podpowiedź::

Traktujecie przestrzeń w swoich obliczeniach jako niezależne, natomiast w teorii względności należy traktować czas i przestrzeń razem jako czterowymiarową czasoprzestrzeń. Wtedy ruch z prędkością v interpretujemy jako pewien obrót w czasoprzestrzeni. Obliczenia wtedy wyglądają zupełnie inaczej i dzieje się coś zupełnie innego.

To nie jest zwykły obrót, tylko obrót hiperboliczny. Twoja rada sprowadza się do użycia transformacji Lorentza. To zdumiewające, bo właśnie tej transformacji użyłem w obliczeniach!

Narysowałem diagram czasoprzestrzenny, na którym naniosłem zdarzenia, zgodnie z opisem sytuacji:

Fizyczny

Znalazłem punkty przecięcia sygnałów radiowych z trajektorią odbiorcy.

Następnie użyłem transformacji Lorentza z układu nadawcy do układu odbiorcy celem ustalenia, w jakim odstępie czasu te sygnały zostały odebrane.

Tak samo w podręcznikach wyprowadza się relatywistyczny efekt Dopplera. Zakłada się, że nadawca emituje sygnały w równych odstępach czasu i ustala się, w jakich odstępach docierają do odbiorcy.

To udowodnij to.

Mogę ci krok po kroku wytłumaczyć, skąd się bierze wynik końcowy. Zapraszam na priw.

To opisz to zjawisko w pytaniu, bo nie ma żadnej wzmianki o dodatkowych zjawiskach.

Pytasz, kiedy do statku B dotrze 3 wiadomość video. Emisja tej wiadomości jest rozłożona w czasie, więc poszczególne

części tej wiadomości będą docierać w różnych chwilach czasu. Moment dotarcia pierwszej części już podałem. Powiedzmy, że wiadomość wideo dotrze, kiedy fala radiowa z ostatnim kadrem filmu doleci do statku B. Czas na dekodowanie informacji nie jest podany, więc przyjmuję że dekodowanie jest natychmiastowe. Od emisji końcówki 2 video do emisji końcówki 3 video w układzie statku A upłynęły 23 minuty. Zatem w układzie statku B między odbiorem końcówki 2 video i odbiorem końcówki 3 video upłynął taki czas:

(23 minuty)*sqrt(1+v/c)/sqrt(1-v/c)

Przypomnę, że v to jest prędkość z jaką statek B oddala się od statku A po odbiorze końcówki 2 video.

Jeśli podstawimy dane liczbowe, to okaże się że na statku B od momentu, kiedy zaczął się oddalać do momentu dotarcia końcówki 3 video upłynęły 23 minuty i 21 mikrosekund.

Po jakim czasie? Od którego zdarzenia? Od wysłania pierwszej wiadomości? Niech będzie!

10 milardów lat na przelot + 20 minut na oglądanie 1 video + 3 minuty przerwy + 20 minut na 2 video + 3 minuty z małym hakiem po przecinku.

To daje razem: 10 milardów lat i 46 minut i niecałe 3 mikrosekundy

Sygnał dotrze, ponieważ założyliśmy, nie ma przeszkód między statkiem A i statkiem B. Po drugie

założyliśmy, że przestrzeń się nie rozszerza. W takim przypadku sygnał świetlny zawsze dotrze do odbiorcy, który

porusza się ruchem jednostajnym. Na diagramie linie sygnału i odbiorcy przecinają się.

Sygnał mógłby nie dotrzeć, gdyby odbiorca poruszał się cały czas z przyspieszeniem. Wówczas jego prędkość dążyłaby asymptotycznie do prędkości światła.

Pochylmy się nad ostatnim zdaniem: To nie będzie ponad 180 sekund. Zatem twierdzisz, że będzie mniej.

Zatem według naszego wykształconego uczonego obserwator, który się oddala wzdłuż linii prostej łączącej go ze źródłem sygnałów, będzie te sygnały otrzymywał częściej, aniżeli obserwator, który spoczywa względem źródła.

Wyjaśnij to prostym językiem niewykształconemu, ciemnemu ludowi, który nie rozumie fizyki.

Zielona linia to punkty czasoprzestrzeni odwiedzone przez statek A, a niebieska - przez statek B.

Czerwone linie to linie sygnałów radiowych z treścią filmów.

Oznaczenia:

c - prędkość światła w próżni: 299 792 458 m/s

v - prędkość oddalania się statku B po zakończeniu oglądania 2 video: 4,5 m/s

t - odstęp czasu między emisją 2 video i 3 video w układzie statku A: 180 s

Odstęp czasu między odbiorem końcówki 2 video, a odbiorem początku 3 video w układzie odniesienia związanym ze statkiem A:

t/(1-v/c) ≈ 180,0000027186921 s

Odstęp czasu między odbiorem końcówki 2 video, a odbiorem początku 3 video w układzie odniesienia związanym ze statkiem B:

t*sqrt(1+v/c)/sqrt(1-v/c) ≈ 180,0000027186919 s