Posts by Forumowy_As
-
-
-
To jest dobry przykład. Gratuluję!
-
Proszę podać przykład liczby naturalnej, która jest palindromem w co najmniej trzech systemach pozycyjnych i w każdym z tych systemów ma co najmniej dwie cyfry. Proszę podać także podstawy tych systemów lub ich nazwy.
Liczba jest palindromem w pewnym systemie pozycyjnym, jeśli pozostanie niezmieniona po zapisaniu jej cyfr w kolejności odwrotnej, czyli wspak.
-
2^y - 7 = x^2 jest rówaniem Ramanujana-Nagella.
https://en.wikipedia.org/wiki/…n%E2%80%93Nagell_equation
Istnieje dokładnie pięć rozwiązań (x,y) ∈ N x N:
(1,3)
(3,4)
(5,5)
(11,7)
(181,15)
-
Za panowania tego cesarza Imperium Rzymskie osiągnęło największy rozmiar terytorialny. Jak się nazywał ten cesarz?
-
Najlepszy jest paradoks Roberta Korzeniowskiego:
-
Hawking?
-
-
Pozwolę sobie doprecyzować pytanie. Chodzi o takiego kapitana, który był nieprzerwanie kapitanem od początku do końca wyprawy.
-
Dobrze! Światło z drugiej wiązki jest niebieskie. Twoja kolej.
Dodam jeszcze, że zjawisko mieszania kolorowych świateł opisują prawa Grassmanna.
-
U mnie też pokazuje 28 deu. Wyniki końcowe znajduja się w zielonych komórkach. 26,98520613 nie jest wynikiem końcowym. Ten wynik trzeba zokrąglić i dodać jeden.
-
Magellan został zamordowany na Filipinach i nie ukończył wyprawy.
-
Polecam mój arkusz dla flociarzy:
megadrive.pl/#/view/file/dthpdqjdcbmfdpcnsffi/FLO.xls
Popełniłeś błąd, że uwierzyłeś w faq, który zawiera błędne wzory.
-
Myślę, że najlepiej będzie jak zapytasz samych autorów, co mieli na myśli.
Kolejne pytanie będzie z pogranicza biologii i optyki. W wyniku zmieszania dwóch wiązek uzyskano
światło białe. Jedna wiązka miała kolor żółty. Jaki kolor miała druga wiązka?Czy da się odpowiedzieć na tak postawiony problem bez znajomości składu widmowego poszczególnych wiązek?
-
Pierwszy kapitan, który opłynał świat. O kim mowa?
-
Nie może być tlenek glinu, bo w pytaniu jest wyraźnie napisane, że chodzi o metal przejściowy. Czytaj pytanie ze zrozumieniem.
-
Theodor Kaluza
-
Co chwila zmieniasz zdanie. Hehe
-
Oczywiście! Myślę, że Adam Mickiewicz też spotkał się z tą zagadką.