Dobrze!
Posts by Forumowy_As
-
-
Jak się nazywa zawodniczka, która wygrała Mistrzostwa Europy Juniorów w badmintona w grze pojedynczej w 2005 roku?
-
Produktem zderzenia fotonu i cząstki masywnej nie może być pojedynczy foton.
Przeprowadźmy dowód nie wprost.
Załóżmy, że produktem zderzenia był pojedynczy foton i nic więcej. Rozważmy zderzenie w układzie, w którym cząstka masywna spoczywa.
Zgodnie ze słynnym wzorem Einsteina energia spoczywającej cząstki masywnej jest rónwa:
E = mc^2
E - energia cząstki, m - masa cząstki, c - prędkość światła w próżni
Z zasady zachowania energii wynika że suma energii cząstki masywnej i fotonu z nią oddziałującego jest równa energii fotonu, który powstał po zderzeniu:
1) E1 + mc^2 = E2
E1 - energia fotonu zderzającego się z cząstką masywną
E2 - energia fotonu, który powstał po zderzeniu
Fotony nie mają masy, więc ich energia jest proporcjonalna do pędu, a ściślej jego wartości.
Pęd spoczywającej cząstki jest równy zero. Z zasady zachowania pędu wynika, że pęd fotonu zderzającego się z cząstką jest równy pędowi fotonu, który powstał po zderzeniu:
2) E1/c = E2/c
Przemnóżmy powyższe równanie przez stałą c.
3) E1=E2
Z otrzymanego równania dostajemy wniosek:
4) E2-E1=0
Z równania 1 wynika, że:
5) E2 - E1 = mc^2
Porównajmy prawe strony równań 4 i 5:
6) 0 = mc^2
Podzielmy obie strony przez c^2:
7) 0 = m
Otrzymaliśmy sprzeczność z założeniem, że masa cząstki jest różna od zera, czyli że cząstka jest masywna.
-
od 5 do 7 milisekund
-
Napisał książkę, w której opisał prawie cztery tysiące węzłów. Jedna z gór Georgii Południowej została nazwana na jego cześć.
-
Faktycznie, ODYSSEY odpowiedział. Jego kolej.
-
Nikola Tesla
-
Myślałem że to jakiś żart z tym hokejem i łyżwiarstwem, ale faktycznie dotarłem do artykułu, który potwierdza te informacje...
Bardzo dobrze! Qnick, skoro dotarłeś do artykułu, który to potwierdza, to zadawaj kolejne pytanie.
-
Znakomita odpowiedź! Właśnie taki kąt maksymalizuje zasięg w rzucie ukośnym, jeśli początkowa wysokość jest równa h.
Możesz zadawać kolejną zagadkę!
-
Nie denerwuj się. Ja ciebie lubię i nie jestem jadowity. Chętnie się spotkam z tobą na uczelni. Wtedy porozmawiamy sobie o logice i fizyce na spokojnie.
-
Jeśli się rysuje diagram, to powinnością jest dobrze opisać jego elementy. Podaj źródło w literaturze, bo kiepsko ci idzie przepisywanie łamaną polszczyzną.
Edit: Oczywiście przypomianm o aktualnej zagadce:
Rozważmy rzut ukośny w jednorodnym polu grawitacyjnym o natężeniu g. Załóżmy, że początkowa prędkość ma wartość v, a wysokość początkowa jest równa h. Jaką miarę powinien mieć kąt wyrzutu, żeby zasięg był jak największy?
Kąt wyrzutu to kąt miedzy prędkością początkową, a poziomem.
Proszę dodatkowo założyć, że nie ma oporów ruchu, podłoże jest poziome, a miotane ciało można traktować jak punkt materialny.
-
W dalszym ciągu nie wiem, gdzie napisałem bzdurę. Jak zwykle odwracasz kota ogonem.
Przypominam, że to jest aktualna zagadka:
Rozważmy rzut ukośny w jednorodnym polu grawitacyjnym o natężeniu g. Załóżmy, że początkowa prędkość ma wartość v, a wysokość początkowa jest równa h. Jaką miarę powinien mieć kąt wyrzutu, żeby zasięg był jak największy?
Proszę dodatkowo założyć, że nie ma oporów ruchu, podłoże jest poziome, a miotane ciało można traktować jak punkt materialny.
-
Udowodnij, że się mylę. Proszę o argumenty merytoryczne.
-
Nikogo nie obchodzi rozwiązanie zagadki, skoro nikt nie zna jej treści. Jesteś krętaczem. Miałes tyle czasu, żeby sprostować nieporozumienia. Ty nawet diagramu nie umiesz narysować poprawnie. Linie świata nie mogą być poziome, bo cząstki klasyczne nie mogą być w wielu miejscach naraz. Miałeś nanieść na diagramie zdarzenia emisji, odbioru, linie świata nadawcy, odbiorcy.
-
To prawda. Jeśli h=0, to kąt maksymalizujący zasięg jest równy 45 stopni. Co jeśli h ≠ 0?
-
Opóźnienie będzie równe około 150 lat.
Forumowy_As150 lat to się zgadza, tylko w pytaniu jest jeszcze ile i dlaczego?
Czemu sygnał dotrze? To już było dyskutowane. Tutaj jest odnośnik:
Wynik się zgadza, więc zadaję kolejny problem.
-
Czwartej wersji nie będzie, bo wyczerpały się pokłady cierpliwości uczestników quizu. To absurd, żeby zamiast szukać rozwiązania, dociekać co autor zagadki miał na myśli.
-
Jeden z postulatów szczególnej teorii względności jest taki, że prędkość światła w próżni jest stała według obserwatorów inercjalnych, ale oczywiście w ukladach nieinercjalnych, czyli poruszających się z rozmaitymi przyspieszeniami, prędkość światła nie musi być stała.
Wracamy do zagadki.
Załóżmy, że statek odbiorczy zaczął oddalać się w momencie wysłania 2 video. Wcześniej zakładałem, że zaczął oddalać się w momencie odbioru.
Mam nadzieję, że teraz trafiłem z interpretacją.
Gdyby statek odbiorczy stał w dalszym ciągu nieruchomo, to sygnał dotarłby po 10 mld lat, ale z treści zadania wiemy, że zaczął się oddalać z małą prędkością 4,5 m/s. Dzięki temu sygnał dotrze trochę później. Zaraz to obliczę.
edit: Już obliczyłem. Opóźnienie będzie równe około 150 lat.
-
Tak, pod warunkiem że wiązania podwójne liczymy podwójnie. Jest 60 atomów węgla. Każdy atom ma 4 połączenia z innymi atomami, ale każde połączenie jest dzielone miedzy dwa atomy. Zatem całkowita liczba połączeń-wiązań to 60*4/2=120.
Twoja kolej.
-
Dobrze, że ktoś nagrywa takie filmiki. Nie trzeba kupować chemikaliów, żeby zobaczyć jak reagują.
Czas na kolejną zagadkę.
Ile wiązań chemicznych jest w cząsteczce fullerenu C60?