Fizyczny

• Hydrostatyka. W naczyniu z gliceryną zanurzona jest drewniana kulka R=20mm. Na jaką wysokość ponad powierzchnię cieczy wyskoczy kulka zakładając, że jej ruch w naczyniu ustabilizuje się pod wpływem siły oporu. Gęstości gliceryny ρg i drewna ρd oraz lepkość gliceryny η są dane. Należy pominąć wpływ napięcia powierzchniowego.

no to proszę wskaż mi tą gęstość

• I. Widzę, że zadanie nie poszło jak należy. Sądziłem, że to oczywiste, że w odpowiedzi należy po pierwsze podać wzór ogólny, a dopiero potem stałe gęstości i lepkości odczytać z tablic fizycznych i podać wynik - dlatego podałem wymiar kulki R=20mm. Niby jak miałbym stwierdzić że rozumowanie było dobre, bez znajomości wyprowadzenia? Jeśli uprawiacie już zgadywankę, to przynajmniej róbcie to inteligentnie. Zawsze można zadać pytanie o co chodziło autorowi jeśli treść wydaje się niejasna. Gęstości kulki można przyjąć taką aby poruszała się, musi być więc mniejsza od gęstości gliceryny.

Apofis uprawiasz proceder nabijania pustych postów, od czasu kaonów. W przeciwieństwie do twojego pytania ja szukam tematów ciekawych i przydatnych. Twierdzisz, że dla kaonów czas płynie do tyłu. Jakbyś w % znał mechanikę kwantową wiedziałbyś, że czas nie może płynąć do tyłu i takie przypadki zastępuje się odwróceniem symetrii CP jednocześnie rozwiązują zadania z tej dziedziny przypadki ujemnego czasu wyklucza się!

II. Zadanie należy podzielić na 2 etapy:

1. Sprawdzić, czy przepływ kulki w cieczy jest laminarny - Liczba Reynoldsa Re<10; Re = 2R*ρg*v/η

2. Na podstawie (1) skorzystać z prawa Stokesa dotyczącego zależnosci siły oporu w ruchu kuli w cieczy/ gazie/ plazmie od prędkości jej ruchu, w tym wypadku w glicerynie: F = 6π*η*R*v

Następnie wyznaczyć wysokość o którą chodzi. Prawidłowa odpowiedź to 26mm. Proszę to udowodnić zakładając ρg=1260 kg/m^3, ρd=500 kg/m^3, η=0,934 Pa*s, g=9.81m/s^2

• Holon to miały być pytania a nie zadania

Jakbyś w % znał mechanikę kwantową wiedziałbyś, że czas nie może płynąć do tyłu i takie przypadki zastępuje się odwróceniem symetrii CP jednocześnie rozwiązują zadania z tej dziedziny przypadki ujemnego czasu wyklucza się!

Ty tak twierdzisz? Kim jesteś naukowcem? masz jakieś osiągniecia w tym temacie. Na konferencji mówili co innego ale ty się masz ;widzę za lepszego od profesorów widzę i naukowców daruj sobie takie wywody, że wiesz coś lepiej bo nie wiesz. Nie masz racji w tym temacie. Nie tylko ja tak twierdze ale i naukowcy tak twierdzą. Czas może płynąc do tyłu wiedział byś jak byś znał fizykę teoretyczną i mechanikę kwantową.

Dla ciebie rozwiązywanie zadań jest fajne dla mnie nie koniecznie i ty nabijasz puste posty z zadaniami, których nikomu się nie chce robić

• W przeciwieństwie do ciebie nie uważam , że wiem wszystko , bo nie wiem i nikt nie wie. Słabe to jest twierdzenie twoje, że wiesz na pewno że coś nie może być. Otóż jak byś był Fizykiem wiedział byś że dużo rzeczy może być możliwe i trzeba udowodnić swoja rację, np. że czas nie może płynąc do tyłu

Widać tego nie rozumiesz bo nie jesteś naukowcem. Nie można powiedzieć, że czas nie może płynąć w obie strony dopóki tego nie udowodnisz.

Gdybyś zrobił sobie zadanie z mechaniki kwantowej to byś wiedział że czas nigdy nie płynie

W twoich zadaniach nie płynie, ale w eksperymentach widać co innego.

Nie ma przymusu odpowiadania nie podoba się, to nie wchodź tutaj. Każdemu wyjdzie na tym na plus...

Quiz polega na zadaniu pytania i odpowiedź na nie, a nie serii wywodów opracowań, wzorów czy wypracowania.

Ja odpowiadam na pytania bo chce a że w zadaniach robię błędy i źle wychodzą mi wyniki i długo czasu mi zajmuje ich robienie to nie lubię. Chcesz to sobie pisz co chcesz twoja sprawa

ja szukam tematów ciekawych i przydatnych.

Nie twierdzę, że tak nie jest ale nie każdy lubi tyle liczyć. Zadawaj pytania jakie sobie chcesz, najlepiej takie, które nie wymagają aż tak dużo liczenia

Reszta rozważań na temat fizyki nie ma tu sensu bo najlepiej jest na żywo i po to sa konferencje.

• Jak byś nie zauważył to ja akurat odpowiadałem na zadawane przez was pytania. Także nie wiem w czym masz problem.

Sam siebie też będziesz zgłaszał bo sam piszesz posty nie będące odpowiedzią.

Komu brak zapału nie ma czego tu szukać.

No bardzo pochlebne słowa gratulacje za taki słaby tekst

• Czytam czytam, i na starym forum ten quiz to porażka. Tutaj porażką nie jest sam quiz tylko poziom (ale nie zadań xd). Proponuję wejść w podgląd naczelnych spamerów tego forum. Zaznaczyć aby ich posty były blokowane - po prostu się nie wyświetlały i olewać w ten prosty sposób. Taki element istnieje zawsze to nicienie tego forum.

A teraz odpowiedź, przyznam że trzeba było poczytać wiki, ale wydaje mi się, że trzeba użyć tego wzoru:

{\displaystyle v_{p}={\frac {2}{9}}\cdot {\frac {r^{2}\;g\;(\rho _{p}-\rho _{f})}{\eta }}}

A wysokość policzyć z energii kinetycznej i potencjalnej h = vp2/(2g). Nie chce mi się tego liczyć ale wydaje mi się że będzie dobrze.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Co to jest hartowanie stali? W odpowiedzi należy podać o jaką przemianę fazową chodzi i jak nazywają się struktury, które w tym procesie biorą udział.

Powiedzmy, że nic nie wiem o hartowaniu, a chcę wziąć udział w programie Forged in Fire. Czytając odpowiedź mam zrozumieć na czym polega ten proces - jak zahartować stal - temperatury - jak nazywają się stany fazowe z których przechodzę - ile maksymalnie procent węgla ma mieć taka stal? Mam widzieć, że mogę zaufać wiedzy udzielającego odpowiedź.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Przemiana artemiczna, nagrzewanie i schładzanie stali izotermiczna martenzytyczna i bainityczna

Hartowanie stopów żelaza to rodzaj obróbki cieplnej stopów żelaza (np. stali), polegający na odpowiednio szybkim schłodzeniu uprzednio nagrzanego materiału w celu wytworzenia struktury martenzytycznej bądź bainitycznej. Materiał nagrzewa się najczęściej do temperatury wyższej o 30 do 50 °C od temperatury przemiany austenitycznej. Dla stali niestopowej o zawartości węgla 0,77–2,11% temperatura ta wynosi Ac1 = 727 °C.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hartowanie

Nie za dużo w jednym pytaniu? :)

• Teraz mogę zaliczyć odpowiedź. Nie jest ona napisana w 20 sekund. Wszystkie mechanizmy utwardzania wprowadzają defekty sieci krystalicznej, które działają jak bariery dla poślizgu dyslokacji o to ogólnie chodzi.

• W pewnym eksperymencie, użyto atomów rubidu, które zachowywały się jak w ciele krystalicznym Były to ultrazimne atomy, które pozostawały w takim samym stanie kwantowym.

Masa została zawieszona pomiędzy wiązkami lasera. Atomy zaczęły tunelować jednak częstość tego tunelowania zaczęła się zmieniać.

Jakie zjawisko zostało tutaj udowodnione? (Potoczna nazwa)

• No to może chodzi o fuzję jądrową?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein