Event z nagrodami - dyskusja

• Rób jak uważasz :)

Podejrzewam, że niewielu graczy zdecyduje się na odbiór badania jako nagrody. Górników jednak jest większość, a im bardziej się chyba jednak przyda kopalnia.

No właśnie - niekoniecznie.

10 planet z 44lvl kryształu da wydobycie godzinowe 4,465 mln/h. Podbicie o jeden lvl na jednej planecie (9x44+1x45) da łącznie 4,523 mln/h. Natomiast podbicie plazmowej o 1lvl da więcej o 0,66% od całości, czyli 4,495 mln/h. Różnica jest, ale raczej symboliczna. Im ktoś ma więcej planet i będzie rozwijał dalej kopalnie, tym bardziej się opłaca wziąć jako nagrodę lvl up plazmowej.

Bardziej chodziło mi o różnicę w kosztach - 45 lvl kopalni to 69 miliardów surki. Plazmowa na 23 lvl - 28 miliardów. Rzeczywiście z punktu widzenia opłacalności w wydobyciu badanie może okazać się lepsze, ale mając na uwadze darmowe 28kkk lub 69kkk chyba wolałbym to drugie :)

W pierwszym odruchu też tak pomyślałem, bo mam jedną kolonie z kryształem na 45, więc darmowy poziom 46 brzmi mega, jednak po namyśle, wolę przepchnąć plazmową o ten jeden poziom za odłożone surowce i dostać drugi za darmo, gdzie da to większą korzyść dla całego eko :)

Punkty za kopalnie są kuszące, ale bardzo wątpię żebym tak wysoko podniósł resztę planet żeby zrównać poziom.

• Bardziej chodziło mi o różnicę w kosztach - 45 lvl kopalni to 69 miliardów surki. Plazmowa na 23 lvl - 28 miliardów.

Przy kryształ 44 plazma powinna być na 24 poziom. Wtedy całkiem inaczej wyglądają koszta.

Jak komuś bardziej opłaca się kryształ to ma po prostu źle budowane eko.

Trochę dziwie się zefirze Twojej analizie :P

Bo... plazma kosztuje dex, jeżeli ktoś zamierza grać dłużej niż rok to w przyszłości łatwiej zebrać surowce na kopalnie kryształu niż plazmę. Do tego plazma swoje się buduje czasu więc zawsze to trochę oszczędności w anty. :S

• nie wiem jak Wy ale ja po północy będę mieć 26 poziom plazmowej mnie to się opłaca przy eko 10 mld na 24h to mnie wynosi taniej jak rozwój form zycia nawet podnieść 2 lvl plazmowej z upustem 27 procent to jest ok kto nie myślał wcześniej o rozwoju plazmowej ten :trollface: Sucker :D:D:D po polsku fra[...] i tak mialem w przyszlosci ponosic plazmowa wiec urodziny udane :D przy odpowiednim poziomie form zycia to gradka podnosic plazmowa :trollface: oplacalny biznes 2 lvle koszyja duzo taniej jak dalszy rozwoj form zycia oczywiscie koszt plazmowej zwroci sie za kilka lat :trollface::trollface::trollface::trollface::trollface::trollface::trollface: ale przynajmniej frajda jest 411 mln punktow zostanie dodane :trollface::trollface::trollface::trollface::bicz:

• Trochę dziwie się zefirze Twojej analizie :P

Problem wynika z tego, że rozważasz kolejny poziom budynku/badania tak jakbyś sama musiała wydobyć surowce potrzebne na jego budowę. Liczysz stosunek i czas zwrotu kosztów, opłacalność itd.

A to jest prezent. Surowce wzięte z powietrza. One nie będą się amortyzować. Po prostu pojawią się na koncie.

Wg mnie w tym przypadku to kwestia ceny powinna być brana pod uwagę przy wyborze nagrody. Dla jednego cenniejsza będzie kopalnia, a dla kogoś innego badanie.

Tak z ciekawości - jest ktoś, kto rozważa odebranie terraformera jako nagrody? Nie oceniam. Tylko pytam...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Liczysz stosunek i czas zwrotu kosztów, opłacalność itd.

Liczę eko które mam na koncie, jeżeli mamy eko budowane najbardziej optymalne to plazmowa da więcej punktów. Jak ktoś nie buduje optymalnie eko to widać nie zależy mu na punktach to darmowy poziom też może dowolny wziąć patrząc na moje argumenty :P

• będę mieć 26 poziom plazmowej

Jak tak szybko zebrałeś surowce? :)

Mam sure z 2 ostatnich miesiecy :Dwięc na plazmowa na 24 i 25 mnie stać a 26 będzie bonus :D Oczywiście że stać robię eko I zbieram zawsze surowce co 20 dni mogę zrobić metal na 54 lvl 😁 a deuter na 17 zrobiłbym w 3 miesiace z 48 na 49 . Najpierw metal później krysztal 1 lvl wszędzie 18 planeta krysztal finalnie 44 więcej nie podniose za chiny ludowe deuter do 51 i wracam do metalu na 55 :D Oczywiście na wiosnę muszę zrobić terraformery do 15 na wszystkich planetach najpierw artefakty muszę pozbierać 6-8 miesięcy mnie to zajmie by w ciągu kilku tygodni zrobić tańsze terraformery wiosna albo na jesień jeszcze chatmonigramu nie znam wolałbym kupić artefakty jak zbierać i dłubaninę się tygodniami :D:trollface::trollface::trollface: nie mozna zapomniec ze za jakis czas bedzie trzeba podniesc orbitalną kryjowke na kazdej planecie xD

• Zastanawiam się czy oprócz krótkich okazjonalnych eventów nie można by było wprowadzić eventu długoterminowego. Czegoś na zasadzie dyrektyw z tym że tutaj premiowane by było np. osiągnięcie określonej ilości planet lub określonego wydobycia dziennego metalu total albo uzyskanie danej ilości zniszczonych punktów militarnych lub punktów badań, wykonanie iluś misji odkrywczych itp. Wtedy GF mogłoby się pokusić o ciekawsze nagrody, bo też i wkład w realizację takich zadań przez graczy byłby o wiele większy. Taki luźny pomysł do dyskusji ;)

• Zastanawiam się czy oprócz krótkich okazjonalnych eventów nie można by było wprowadzić eventu długoterminowego. Czegoś na zasadzie dyrektyw z tym że tutaj premiowane by było np. osiągnięcie określonej ilości planet lub określonego wydobycia dziennego metalu total albo uzyskanie danej ilości zniszczonych punktów militarnych lub punktów badań, wykonanie iluś misji odkrywczych itp. Wtedy GF mogłoby się pokusić o ciekawsze nagrody, bo też i wkład w realizację takich zadań przez graczy byłby o wiele większy. Taki luźny pomysł do dyskusji ;)

Nowość w grze: Avatary i Osiągnięcia!

Będzie coś takiego, ale formą nagrody będą skiny.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

Średnio zachęcające patrząc na to, że jak to wprowadza, większość będę miał zaliczone.

Średnio zachęcające patrząc na to, że jak to wprowadza, większość będę miał zaliczone.

fajnie wyglądają skiny na planetach, jeśli to będzie takie jak teraz na testowym

• No fajnie, ale mi chodzi, że nie będę, miał przyjemności z odblokowania tego w dniu wprowadzenia już większość będę, miał.

Dlatego ZEr0 ma racje, żeby wprowadzić taki ewent trudniejszy, żeby troszkę z zadaniami się pomęczyć, a nie 5 min i skończone.

• to co dla Ciebie będzie łatwe, dla innych będzie wręcz nieosiągalne, zawsze niestety będzie przepaść między kontami które maja kilka lat, nad tymi które dopiero co się założyły

• No właśnie chodzi mi o event dla tych kont co mają kilka lat :)

• ale nie wszystkie konta są kilka lat i trzeba mieć na uwadze ze nie każdy flociażem czy eko musi być to tak zrobione żeby jedni i drudzy zrobili a nie wyłącznie dla jednej klasy bo flociarze zrobią zadania dla eco ale już eco nie zrobi dla flociarzy

• Tak nie wszystkie konta mają po kilka lat dlatego uważam że fajnie gdyby tacy gracze rozwijający konta dłuższy czas byli docenieni extra. To jak to ułożyć żeby było dobrze to już sprawa GF...

Do zrobienia jak najbardziej dla silniejszych kont trudniejsze zadania dla słabszych łatwiejsze kwestia ustawić widełki od punktów

• Akurat pomysł Majchera ma sens, bo kontent będzie ten sam na wszystkich krajach, społecznościach i uniwersach, co za tym idzie i na Quantum/Quasar i na nowych jak Delfinek czy inne uni.

A osiągnięcie czegoś na starszych uniwersach będzie łatwiejsze ze względu na to, że konta mają x lat. Widełki dostosowane to była by super sprawa. Bo nie oszukujmy się, ale 90% nowych kont nie odblokuje nawet 50% tych osiągnięć ze względu na absurdalne wymogi.

A jeżeli coś będzie realne do osiągnięcia to jest szansa, że na dłużej gracz zostanie w grze.

Ja bym poszedł dalej, zaproponowałbym aby osiągnięcia były dzielone w lobby w jakimś sensie, ale na pewno nie 1:1, żeby na starcie nowe konto nie miało wszystkiego.

Jedyny problem to GF, my możemy sobie gdybać, a oni i tak wszędzie dadzą to samo.