Kolejne odkrycie, zostało jedno nieznane.

🏆 Ukryte trofea (★★★★★★) - dyskusja
-
-
Rozumiem że trzeba odebrać wszystkie typy przedmiotów w tym 4 platynki dopałek? Daj jakkeś wyjaśnienia jak masz czy chodzi o to czy np o odebranie konkretnej liczby?
Jak tak to czy można wymieniać wtedy przedmioty za anty zeby to przyspieszyć?
No i czy to jest sekretny numerolog?
Gratuluje odkrywcy, kimkolwiek ta osoba jest
i dzięki za podzielenie się informacja
-
Podejrzewam, że trzeba odebrać każdy rodzaj boostera, największy problem będzie z platynami, bo trzeba dostać co najmniej 4 (przy założeniu, że rollowanie działa + wyrolluje to, czego brakuje).
Wg wklejonego screena to Secret Numerologist. -
Gdzieś czytałem że platynka wpada 1 w miesiąc, a i u mnie tak wychodzi. Według czatu potrzeba 8,3 prób średnio
jak stosujemy wymiany za antyprzy 4 itemkach a 18 prób przy 7 itemkach, resztę łatwo policzyć jak zna się dokładnie co ile dni występuje złoto i to ono może być tutaj problemem jasli jest rzadziej niż 2,2 razy w miesiącu. To jest szacunek ,,na oko,, ale myśle że tutaj bedzie podobnie trudno z platyną i złotem.edit, to jest ciekawe - https://pl.wikipedia.org/wiki/…kolekcjonera_kupon%C3%B3w
Poprawka, tak jest bez wymian jak napisałem, a z wymianami będzie szybciej bo przeczież jak są 2 mozliwe wymiany to 3 typy uzyskamy już po 3 próbach... Jak widać nie można ufać ślepo czatowi...
Z wymianami to wychodzi dla platyny 4,33, a dla złota i innych 7 typów to będzie 9,26.
Podsumowując, bez wymian ponad 8 miesięcy to zajmnie, a z wymianami za anty ok połowa tego czasu - jakieś 4,5 miesiąca. Od wprowadzenia osiągnięc mineło 6m 20dni więc to ma jak najbardziej sens z eventami i gość miał więcej szcześcia. Alternatywnie to może być 200-250 sztuk do odebrania.
-
może Wam to jakoś pomoże w innym języku nie mam
-
To już nieaktualne jest. Nie ma kosmiczej ciekawostki holona i Wholesaler'a o którym pisze Fenrir. Pozostało 1 osiagniecie do odkrycia, pewnie z sekretnego numerologa i potwierdzenie tego 365 dni grania bez u, pewnie z supertropiciela, ale pewności nie ma. Ciekawe co to może być, bo chyba nie handlarz złomu- np. wynegocjuj 69% odzysku 100 razy
Jeszcze 1 Fenrir - jak to się po polsku nazywa lub czy wiesz kto to odkrył żebym mógł dodać w poście głównym?
-
Jeszcze 1 Fenrir - jak to się po polsku nazywa lub czy wiesz kto to odkrył żebym mógł dodać w poście głównym?
Odkrył jakimdaniel, ale to jeszcze u kogoś na profilu znalazł, nie mam informacji o tym, jak się to po polsku nazywa.
-
Przy okazji rozwijania nowego konta pod sezon I i II sprawdzałem osiągniecie liczykrupy. Już wiadomo że nie trzeba szybko nic odbierać ani miec równo 7k trytu. Tu chodzi o liczbe odebranych przedmiotów w sumie.
U mnie to były 52 przedmioty na obu kontach.
Myślałem że to może jest 50, więc w 1-4 nagrodach na herkulesie odberałem 49 naród w sumie ze sztabem ale odebranie sztabu w 5 nagrodach (suma = 50) nie dało mi osiągniecia. To wpadło przy 2 poziomie - osmiornica + ośmiornica FZ, w sumie 52. Jakby liczyć tylko dodatkowe nagrody to owa ośmiornica FZ była moją 24 nagrodą, zaś zwykłych nagród odebrałem do liczykrupy 28. Jedyna uwaga, że w nagrodach na otwarie uni nie zapisałem i to może być 50 bo możliwe że dotarłem do 6 a nie 7 nagrody głównej i wtedy liczykrupa by wpadła przy 51, a że w drugim poziomie wpadały hurtem 2 nagrody to 50 jest możliwe.
Także na podsumowanie chodzi o ilość odebranych nagród, sztab to przyspiesza i chodzi najprawdopodbniej o >50 przedmiotów.
-
Dostałem namiary, tak wygląda to po polsku.
-
Zrobiłem aktualizacje w 1 poście, dodana tabela z skróconymi wyjaśnieniami do trofeów, ponizej screen. Białe napisy to są raczej pewne dane.
Kto wie czy ostatni sekretny numerolog nie dotyczy przypadkiem liczby 15
- zdobycia wszyskich ukrytych osiągnieć (albo zapchania całego układu
) i jakiś awatar w nagrode, moim zdaniem to może mieć sens...
-
Jeżeli można to dopytam, planeta ma mieć dokładnie 500 pól czy powyżej?
-
Niestety tak, choc osobiście nie sprawdzałem bo czekam na +20 i +15 pól z eventu, ale terra i bud. kaleszy mam zbudowany i wyliczony na równo 500 pól.
-
Niestety tak, choc osobiście nie sprawdzałem bo czekam na +20 i +15 pól z eventu, ale terra i bud. kaleszy mam zbudowany i wyliczony na równo 500 pól.
możesz sie nie doczekać na takie łakocie z nagród ale może przy jakimś bonusie przy logowaniu, nadzieję warto mieć
a dopytam jeszcze osiągnięcie i skin nie znikną mi w momencie gdy po uzyskaniu równo 500 pól dobuduje kolejny dajmy na to terraformer?
-
osiągnięcie i skin nie znikną mi
Osiągniecie ze 100 buddy mi nie znikło... Nawet jak skasujesz konto dla testu i założysz nowe, to odblokowane osiągniecia się przywróca. Osiagniecia moga zniknąć tylko jak przekażesz konto. Możliwe że są gracze co ,,pracują,, a potem sprzedają takie ,,produkty,, np. z odblokowanymi sezonowymi kąskami. Niepowtarzalność = cena. Osobiście nic nie wiem o tym procederze.
-
Osiągnięie nie znika, jeśli je zdobyłeś. Dla przykładu jeśli masz 100k gwiazd śmierci i je stracisz, to osiągnięcie zostaje w profilu, ale jeśli miałeś ich 99 999 i je straciłeś, to żeby zdobyć osiągnięcie, musisz na nowo postawić 100 000, a nie 1 brakującą.
-
Chciałbym poruszyć kwestię dwóch osiągnięć:
- Licytator. Na discordowej grupie dyskusyjnej jeden z graczy potwierdził, że do zdobycia tego osiągnięcia był zmuszony wygrać 1000 aukcji. Możesz więc już, Crysis, usunąć pytajnik. Cieszę się także, że nie miałem racji co do wygrywania tylko 1 ofertą – tak jest łatwiej...
- Hurtownik. Swego czasu prowadziłem statystykę przedmiotów i cen w I/E. Myślę, że mogę pomóc z przeliczeniami do tego osiągnięcia.
Z wymianami to wychodzi: dla platyny 4,33, a dla złota i innych 7 typów – 9,26.
Podsumowując: bez wymian zajmie to ponad 8 miesięcy, a z wymianami za anty – około połowę tego czasu, czyli jakieś 4,5 miesiąca.
Zgadzam się z pierwszym zdaniem cytatu, ale z drugim już nie. Rzeczywiście, dla złota i platyny potrzeba średnio tylu prób, ile podajesz. Po przemnożeniu przez częstość ich występowania otrzymamy liczbę dni. Nie możemy jednak jako finalnego czasu przyjąć większej liczby dni – prawdopodobieństwo nie działa w ten sposób. Aby się nie rozpisywać (bo i tak nie ma to tutaj sensu), pokażę po prostu wyniki symulacji dla trzech przypadków:
- Przypadek A: odbieramy 25 różnych przedmiotów bez wymian.
- Przypadek B: odbieramy 25 różnych przedmiotów, stosując maksymalnie 2 wymiany złota i 2 wymiany platyny.
- Przypadek C: losujemy 25 różnych przedmiotów, stosując maksymalnie 1 wymianę srebra, 2 wymiany złota i 2 wymiany platyny. Przedmioty odbieramy po ostatniej wymianie.
Wymiana wszystkich kolorów przedmiotów najbardziej skraca czas, ale też najwięcej kosztuje. Liczba wymian została więc zoptymalizowana tak, by znacząco skracać czas, a jednocześnie zachować umiarkowane koszty. W każdym z przypadków A, B i C wyznaczyłem rozkład gęstości prawdopodobieństwa, średnią liczbę dni oraz wydatek antymaterii i odchylenie standardowe.
Ponadto warto wiedzieć, że:
- Losowanie kontenera odbywa się dopiero po wejściu w zakładkę importu/eksportu. Kontenery nie są losowane w godzinach ich możliwego pojawienia się ani bezpośrednio po zalogowaniu.
- Nieodebrany przedmiot nie przepada – blokuje każde następne losowanie kontenera.
- Przedmioty, przed ich odebraniem, można wymienić za antymaterię maksymalnie dwa razy. Typ wymienionego przedmiotu musi być różny od poprzednich i mieć tę samą jakość/kolor.
Z punktów 1 i 2 dowiadujemy się, że osiągnięcie nie wpadnie oczywiście za samo logowanie (jak doszedłem do tych faktów, to już opowieść na inną okazję). Punkt 3 gwarantuje, że przedmioty można losować dziennie 3 razy – i będą to zawsze 3 różne przedmioty tego samego koloru, np. K40, D40 i E80.
Najważniejsze pytanie brzmi: Czy wystarczy jedynie zobaczyć, co oferuje I/E (wylosować), czy trzeba ten przedmiot również odebrać?
Jeżeli wystarczy wylosować – wówczas można skorzystać z Przypadku C. Jeśli natomiast przedmiot trzeba odebrać – poprawne są Przypadki A i B.Jak widać na załączonym obrazku:
Przypadek A Średnia liczba dni: 344,6 ± 146,2 (miesięcy: 11,5 ± 4,9)
Średnia liczba AM: 0 ± 0Brak wymian Przypadek B Średnia liczba dni: 173,8 ± 60,7 (miesięcy: 5,8 ± 2,0)
Średnia liczba AM: 68 032 ± 30 8462xG i 2xP Przypadek C Średnia liczba dni: 106,2 ± 49,5 (miesięcy: 3,5 ± 1,6)
Średnia liczba AM: 106 502 ± 28 3991xS, 2xG i 2xP Problemy z osiągnięciem
Popatrzmy na wykres niebieski. Okazuje się że już po 100 dniach istnieje niewielkie prawdopodobieństwo - 0.2%, że ktoś powinien odblokować osiągnięcie bez stosowania wymian, choć oczywiście wykres ma niezerowe wartości już od 25 dnia. Aktualnie minęło ponad 200 dni, zatem szansa na odblokowanie jest dużo wyższa, około 15% graczy wchodzących regularnie do I/E powinno mieć to osiągniecie. Co się więc stało? Okazuje się że GF popsuło I/E i Licytatora, gdzie nie pojawiają się brązowe dopalacze kryształu i energii K10 i E20.
Skumulowane prawdopodobieństwo, które powyżej podaję można odczytać z wykresu dystrybuanty:
-
Czy dużo osób bawi się w te dziwne osiągnięcia sezonowe?
Czy to jest strata czasu i pomysł nietrafiony?
Dla mnie to bezsensowny pomysł.
-
Czy dużo osób bawi się w te dziwne osiągnięcia sezonowe?
Czy to jest strata czasu i pomysł nietrafiony?
Co kto lubi, mi się nie chce walczyć o skiny wygenerowane przez AI.
-
walczyć o skiny
Zamiast cyferek zdobywasz napis lub obrazek. Ogólnie to skiny planet są zazwyczaj fajne, a tych standardowych się zdobyć bez anty nie da, więc uważam, że warto sobie pograć i powykonywać zadania. Jak się komuś nie chce czy co tam uważa to jego sprawa.
To nie jest temat do dyskusji filozoficznych poruszajacych kwestie tego co jest lepsze - cyferki czy obrazki, to jest temat dla łowców trofeów. Kapsle też można zbierać z wypitego piwa w np słoiku albo je kupować i segregować w albumie.
-
Mam i ja w końcu
Osiągnięcie odblokowane!
Od:
dowódca floty01.06.2025 16:48:01
Udało ci się ukończyć następujące osiągnięcie: Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel
Zadanie osiągnięcia:Należysz prawdopodobnie do najbardziej towarzyskich form życia w całym universum.Informacja: wszystko, co odblokujesz, jest dla ciebie dostępne na wszystkich twoich serwerach. Jeśli chcesz zobaczyć wszystkie swoje osiągnięcia i nagrody, zajrzyj do swojego profilu: