Ukryte trofea (★★★★★★) - dyskusja

• Jak wiadomo, GF ogarnęło po 10 latach od propozycji osiągnięcia w grze. Dostępnie są osiągniecia podstawowe 270 i UKRYTE 15 oraz 300 sezonowych.

Łącznie do gry dodano 570 osiągnięć.
    - 270 to osiągnięcia podstawowe, które będą dostępne cały czas. Z kolei 15 tych osiągnięć jest ukrytych i wymaga odkrycia przez graczy.
    - 300 osiągnięć to osiągnięcia sezonowe, które będzie można ukończyć w trakcie odpowiedniego sezonu na serwerze sezonowym.

Zatem mój pomysł jest taki, by ten kto wiedzę tajemną posiadł, a chce pomóc, niechaj czyni przechwałki i swawole lub przynajmniej doradzi.

Moja lista trofeów globalnych graczy + aktualizacje, wraz z nowymi ustaleniami:

Lp. To musi być przypadek Supertropiciel Sekretny numerolog
    1 Przypadkowe znalezisko Niszczyciel przekąsek Liczykrupa
    2 Talent improwizacyjny Social Buterfly Skin planety
    3 Zagrożenie dla ogółu Robonauta
    Well-Wisher (?)
    4 Bohater rebeliantów Auctioner (?) ?
    5 ? ? ?

W tabeli 3 typy trofeów, po 5 ukrytych osiągnięć każdy (moja teoria). Żółte sią niepotwierdzone, tylko na skojarzenie dodane!

1/ Ukryte osiągnięcie - Sekretny numerolog

• Zadanie: Kto może odmówić, jeśli jest to za darmo?
    • Tytuł: Liczykrupa
    • Wyjaśnienia: :wall: (zwiazane z eventam z nagrodami - odbiór itemów)

Liczykrupa.png

2/ Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel

• Zadanie: Aby twój lud mógł się wyżywić, przelała się twoja krew.
    • Tytuł: Niszczyciel przekąsek
    • Wyjaśnienia: Rabunek 1kkk jedzenia (wg Fenrir)

Niszczyciel-Przek-sek.png

3/ Ukryte osiągnięcie - Sekretny numerolog

• Zadanie: Posiadaj planetę ze ściśle określoną liczbą pól planety.
    • Tytuł: Skin planety
    • Wyjaśnienia: 500 pól.

Planet-Kwinto.png

4/ Ukryte osiągnięcie - To musi być przypadek

• Zadanie: Znajdź określoną liczbę artefaktów podczas misji eksploracyjnych.
    • Tytuł: Przypadkowe znalezisko
    • Wyjaśnienia: 69 artefaktów.

Przypadkowe-znalezisko.png

5/ Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel

• Zadanie: Twój księżyc jest absolutnie na najwyższym poziomie pod względem nowczesnych technologii i robotycznych pracowników.
    • Tytuł: Robonauta
    • Wyjaśnienia: 20 poz. fabryki robotów na moonie.

Robonauta-x-Prezesx.png

6/ Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel

• Zadanie: Należysz prawdopodbnie do najbardziej towarzyskich form życia w całym uniwersum.
    • Tytuł: Social Buterfly
    • Wyjaśnienia: 100 znajomych w buddy :piwko:.

Social-Butterfly.png

7/ Ukryte osiągnięcie - To musi być przypadek

• Zadanie: Twoja nietypowa strategia się opłaciła: udało ci się zaskoczyć przeciwnika zupełnie nieoczekiwaną flotą i wygrać.
    • Tytuł: Talent improwizacyjny
    • Wyjaśnienia: Atak 10.000 statków kolonizacyjnych.

Talent-improwizacyjny-Scaramouche.png

8/ Ukryte osiągnięcie - To musi być przypadek

• Zadanie: Nie można się tu nawet złościć. Ta bitwa była absolutnie epicka!
    • Tytuł: Zagrożenie dla ogółu
    • Wyjaśnienia: Zniszczenie 6969 sond szpiegowskich.

Zagro-enie-dla-og-u-Scaramouche.png

9/ Ukryte osiągnięcie - To musi być przypadek

• Zadanie: Zniszcz Gwiazdę Śmierci za pomocą lekkiego myśliwca
    • Tytuł: Bohater rebeliantów
    • Wyjaśnienia: ,,Manewr Hamilla,, na Generale (z szansą 1 na milion o której mówł Han Solo 8o).

Bohater-rebeliant-w.png

10/ Ukryte osiągnięcie -

• Zadanie: Play the game on a very special day: the day the universe was born.
    • Tytuł: Well-Wisher
    • Wyjaśnienia: Login w urodziny ogame 3 Października. :bday:

Well-Wisher.png

11/ Ukryte osiągnięcie -

• Zadanie: Competition means sometimes having to dig deeper in your pockets to get what you want.
    • Tytuł: Auctioner
    • Wyjaśnienia: :smash: Podobno trzeba wygrać z rzędu 14-15 akucji w ciagu dnia (15/18) (wg Fenrir) :?::!:.

Auctioner.png

12/ Ukryte osiągnięcie -

• Zadanie: ?
    • Tytuł: ?
    • Wyjaśnienia: :trollface:

13/ Ukryte osiągnięcie -

• Wyjaśnienia: :spam:

14/ Ukryte osiągnięcie -

• Wyjaśnienia: :offtop:

15/ Ukryte osiągnięcie -

• Wyjaśnienia: :ban:

Zapraszam do dyskusji/pomysłów i chwalenia się odkryciami :trollface:

Główne podziekowania dla: Fenrir, Ashwagandha i reszty dyskutatnów.

________

edit

1. Dodałem nowe ustalenia.

2. Dodałem nazwy osiagnieć, pojawiają sie po odblokowaniu w wiadomościach, prosze też o te brakujące, dzieki.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited 12 times, last by Crysis ().

• Hejo, super temat, odnośnie nr 5 - wyczytywałem na discordzie komentarze, że to fabryka robotów na poziomie 20 na księżycu - zbudowana PO wprowadzeniu osiągnięć (nie jest to osiągnięcie retro-aktywne) - do weryfikacji, ma to ktoś?

• Po angielsku jest to znane przysłowie o ..uzębieniu darowanego konia.

Mysle że tu chodzi o nagrody, tylko pytanie o co dokładnie? Z ponad polowa osób ktore przegladałem to ma, odebrane w zblizonym terminie.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Po angielsku jest to znane przysłowie o ..uzębieniu darowanego konia.

Mysle że tu chodzi o nagrody, tylko pytanie o co dokładnie? Z ponad polowa osób ktore przegladałem to ma, odebrane w zblizonym terminie.

Crysis, ja to mam odebrane 08.12.2024 - łączy się to ze świąteczną specjalną edycją eventu systemu nagród - 🦌6-8.12.2024: Codzienny bonus przy logowaniu - edycja świąteczna🎄 - do odbioru był wtedy +1 poziom napędu nadprzestrzennego i jakieś 2 innego bonusy do wybrania (wśród nich, chyba był też +1 poziom technologii plazmowej)

• Szóstka to podobno 100 osób na buddy liście (powodzenia XD), dziś odkryto kolejny, Licytator (czy jak się to po polsku zwie), są przesłanki, że trzeba wygrać kilkanaście (~15) aukcji pod rząd (więc też sporo roboty i klikania).

Siódemka to podejrzewam będzie bitwa z użyciem kolonizatorów albo recków, ale nie wiem, jakie dokładnie są warunki.

• Fajny pomysł.

Dodałbym w przypadku planety 500 pól, że musi to być dokładnie 500 pól, nie 501 czy 502 (przynajmniej tak czytałem na discord) - więc tak trzeba przeliczyć wielkość planety + przedmioty pól + terraformer + budynek kaleshów, żeby wyszło równe 500 pól.

Ja mam podejrzenie jeśli chodzi o #10, że może trzeba być pierwszym, który założy konto na nowym Uniwersum a nie, że w ciągu pierwszego dnia. Druga opcja te osiągnięcie nie jest do "złapania" na Uniwersum Sezonowym (ale znając jakość kodu GF tego się nie spodziewam, że mają w tym przypadku przełącznik "ifSeasonal=no")

Pozdrawiam

• Na 99,999% to nie jest "bądź pierwszy na uni", bo to oznaczałoby, że osiągnięcie jest praktycznie niemożliwe do zdobycia (chociaż raz udało mi się tak zarejestrować, ale to było jeszcze przed osiągnięciami). Warunki istniejących są absurdalne, ale zawsze jest możliwe ich zgarnięcie. Podejrzewam, że to faktycznie po prostu granie w dzień urodzin serwera (NIE narodzin), ale tego się dowiemy najwcześniej pod koniec roku, gdy minie rok od wprowadzenia osiągnięć do gry.

• Już widze jak mozliwe jest to z aukcji, moj rekord to chyba 3. Siedzieć 15 godzin przed ekranem, sporo tych nadgodzin.. Nomen omen ktoś zobaczy to po złości pyknie za 1-100kkk i pozamiata, chyba że to ty zamiatasz i 15 razy z rzedu możesz tyle wydać, abo później takiego delikwenta, jak to mówi marszałek ,,wdeptać w ziemię,,.

Fajne jest osiagniecie z GS vs 1000000 LM.

Zastanawiam sie czy nie ma też jakiegoś co do moonów np najmniejsyz możliwy rozmiar który powstaje z 1% szansy , to też byłoby coś...

Co do tych urodzin ogame, to były jakoś w październiku 6 albo 7.

• Errata, bo się pomyliłem - w siódemce chodzi o zarąbanie co najmniej 1kkk żarcia, przy obecnych mechanikach gry jest to właściwie niemożliwe, więc trzeba pozbierać żarcie, przesłać do idlaka i od idlaka to ukraść w jednym ataku (odkrywca 75% zysku, reszta 50%). Pamiętajcie o włączeniu grabieży żarcia w opcjach dodatków typu AGR.

• Osiągnięcie - 10 000 kolonizatorami atak w idlaka potwierdzone, działa.

10k faktycznie? Bo jeśli tak, to edytuję (nie sprawdzałem mniejszych wartości).

Tak , sprawdziłem To dzisiaj 10 000 w idlaka :)

Osiągnięcie odblokowane!
    Od:
    dowódca floty
    05.01.2025 16:50:15

Udało ci się ukończyć następujące osiągnięcie: Ukryte osiągnięcie - To musi być przypadek
    Zadanie osiągnięcia:Twoja nietypowa strategia się opłaciła: udało ci się zaskoczyć przeciwnika zupełnie nieoczekiwaną flotą i wygrać.W nagrodę otrzymujesz 100 pkt. osiągnięć. Oprócz tego otrzymujesz:
    Tytuł
    Talent improwizacyjny

• osiągnięcie z 100 osobami w buddy odblokowane

Osiągnięcie odblokowane!

Od:

dowódca floty

05.01.2025 20:14:35

Udało ci się ukończyć następujące osiągnięcie: Ukryte osiągnięcie - Supertropiciel

Zadanie osiągnięcia:Należysz prawdopodobnie do najbardziej towarzyskich form życia w całym universum.

W nagrodę otrzymujesz 100 pkt. osiągnięć. Oprócz tego otrzymujesz:

Tytuł

Social Butterfly

Informacja: wszystko, co odblokujesz, jest dla ciebie dostępne na wszystkich twoich serwerach. Jeśli chcesz zobaczyć wszystkie swoje osiągnięcia i nagrody, zajrzyj do swojego profilu: Profil

• Te zadanie, to jakieś nieporozumienie X/ 100 osób :>