Księżyce – teoria kosmicznej ciekawostki

Prace techniczne (07.04.2025) Blokada ataków będzie aktywna w godzinach od 04:30 do 10:00.

• Mond6969-3.png

Wstęp

Jak zapewne każdy wie, księżyc powstaje w bitwie. Jest to albo nagroda pocieszenia dla gracza, swoisty impuls do lepszego zgłębienia mechaniki fleet save’a, albo co występuje znacznie częściej, efekt przemyślanego i wyrachowanego działania – moonmakingu.

Najistotniejszymi parametrami księżyca są: średnica i prawdopodobieństwo jego powstania. Parametr temperatury nie ma praktycznego zastosowania w grze.

1. Średnica i szansa na księżyc są związane z ilością złomu powstałego w wyniku stoczonej bitwy. Aby księżyc mógł powstać musi być spełniony warunek minimalnej ilości złomu równej 100.000 jednostek, zaś wartość powyżej 2.000.000 nie wpływa na parametry księżyca.
    2. Większa średnica księżyca oznacza, że trudniejsze jest jego zniszczenie przy pomocy gwiazdy śmierci. Zazwyczaj dąży się do maksymalizacji tego parametru.
    3. Na prawdopodobieństwo powstania księżyca składa się podstawowa wartość ze złomu pz w granicy od 1% do 20%, wpływ księżycowej grawitacji kwantowej pq zwiększającej szansę od +0% do +3% w zależności od fazy ziemskiego księżyca (nów = +0%) oraz dni bonusowych pb podnoszących bazową szansę albo o +5% lub +10% (np. urodziny OGame) albo w przypadku eventu księżycowego o +20%.

Teoria

Prawdopodobieństwo kreacji

Procent z bitwy p0 jest to niezaokrąglone do pełnych procentów podstawowe prawdopodobieństwo powstania księżyca ze złomu w liczbie z dane wzorem:

p0 = min(z/100000, 20)/100

Prawdopodobieństwo powstania księżyca p zależy od zaokrąglonej do pełnych procentów wartości z bitwy pz=100· p0/100 oraz wpływu faz księżyca pq∈{0%, 1%, 2%, 3%}, dni bonusowych pb∈{0%, 5%, 10%, 20%} i dodatkowego prawdopodobieństwa od poziomu budynku kaeleshów Supra-Refraktora PF12K.

p = pz+pq+pb+0.005·PF12K

Średnica

Średnica księżyca jest związana z procentem z bitwy p0 ≥ 1% i liczbą losową X∈{0, 1, 2,…, 10} o jednostajnym rozkładzie prawdopodobieństwa daną wzorem:

d = (1000·sqrt(10+X+300·p0))(1+0.005·PF12K)

Wnioski: dla tej samej ilości złomu z można uzyskać 11 rożnych, równie prawdopodobnych średnic księżyca. Przyjmując brak Supra-Refraktora PF12K=0, są to na ogół kolejne całkowite wartości od 3605km do 8944 km, różniące się co 1km. Dobierając odpowiednio ilość złomu można w tym przedziale uzyskać dowolną wartość średnicy księżyca np. 6969km, rzecz jasna jeżeli pozwala na to skład floty i derbis na uniwersum. Z uwzględnieniem bonusu Supra-Refraktora maksymalna średnica wynosi 9400 km.

Księżycowa grawitacja kwantowa

Pod tą nazwą kryje się bonus związany z fazami ziemskiego księżyca, który to zwiększa szansę o maksymalnie 3% w chwili pełni. Parę lat temu prowadziłem z graczem Aurora Borelais całoroczne pomiary tego parametru - 1 próba dziennie. Poniżej znajduje się wynik tej analizy z uwzględnieniem wykrytych dat specjalnych, kiedy szansa na księżyc wynosi 25% i 30%.

11089-dermond-png

Patrząc na powyższy wykres możemy zauważyć pewne przesunięcie w fazie, ponieważ sinusoida fazowa księżyca od NASA wyprzedza tę z gry. Być może wynika to z faktu, że unowocześnienie to wprowadzono w 2016 roku i przez lata błąd miesiąca synodycznego o okresie T=29.5 dnia narastał. Pozostaje wierzyć, że GF wprowadzi kiedyś kalendarz gregoriański i księżycowe noce przestępne xD.

Ukryte trofeum

W celu przetestowania pokazanej teorii na własną rękę można pokusić się o odblokowanie ukrytego trofeum – „Kosmiczna ciekawostka”. Zadanie polega na zdobyciu księżyca o dokładnie ustalonej średnicy równej 6969km.

Kosmiczna-ciekawostka-trofeum.png

Historia

Krótka historia mojego odkrycia… Otóż chciałbym wstępnie zaznaczyć, że początkowo niespecjalnie interesowały mnie same osiągnięcia. Zamysł uważam za bardzo dobry, ale gorzej z realizacją. Zdobycie przysłowiowej „platyny” powinno być osiągalne, a jest aktualnie poza zasięgiem kogokolwiek. Uznałem, że twórcy przesadzili, znajdując kolejny sposób na mikropłatności, które nomen omen nie usprawniają konta, a dają jedynie złudną satysfakcję z „dobrze” zainwestowanych bilionów surowca za 5 gwiazdek.

Dopiero limitowane sezonowe skiny i zadania, te które realnie da się zaliczyć na piątkę, zachęciły mnie do powrotu do gry. Tutaj plusik dla twórców, no i są jeszcze te ukryte achievementy, za najbardziej nieintuicyjne, a jednak kreatywne podejście do gry. Od lat polowałem na ukrytą mechanikę gry, fakty statystycznie i ich matematycznie opisanie i zoptymalizowanie… Pomysł z księżycami wydawał się trafiony, jednak porzuciłem go po lekturze poradnika, w którym jawnie/jak byk pokazano, że średnice księżyców są dyskretne i można je wszystkie wypisać do niewielkiej tabeli 20x11. https://owiki.de/index.php/Mond.

Wracamy do uniwersum sezonowego. Księżycowa zła passa trwała w najlepsze, ponad 20 prób bez kulki, a poniesione straty skumulowały się do tego, że spadło statków za 19%, a nie za 20% złomu. W efekcie powstała nietypowa średnica, której oczywiście nie było w tabeli! Ależ jak to możliwe? Tutaj zaczyna krótka historia księżyca, czyli próba znalezienia i usunięcia osobliwości z teorii. Aby się zbytnio nie rozpisywać, bo przecież widać jak pozostałe kropki się łączą, wystarczy mi powiedzieć że specjalistyczna formacja 3131 sond szpiegowskich kamikadze padła, z 12% prawdopodobieństwem postał księżyc …o bardzo szczególnej średnicy, dokładnie tej, której oczekiwałem. Otwarcie skrzynki w kategorii OGame było w istocie osobliwym doświadczeniem, którego już od dawna Ogame mi nie dało, a za co trzeba podziękować odkrywcom pozostałych ukrytych trofeów.

Obliczenia do osiągnięcia

SONDY6969.png

Podsumowanie

Cóż rzec więcej? Udanych łowów, bo to nie prima aprilis! :trollface: Link do wersji po angielsku: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7246936#post7246936

uc?id=0B3eZ9U8rQ-UkaElRV2luSHhNOFU

Edited 3 times, last by holon ().

Qnick, Crysis and Lama like this.