- New
- +3
Contents [Hide]
Wstęp
Jak zapewne każdy wie, księżyc powstaje w bitwie. Jest to albo nagroda pocieszenia dla gracza, swoisty impuls do lepszego zgłębienia mechaniki fleet save’a, albo co występuje znacznie częściej, efekt przemyślanego i wyrachowanego działania – moonmakingu.
Najistotniejszymi parametrami księżyca są: średnica i prawdopodobieństwo jego powstania. Parametr temperatury nie ma praktycznego zastosowania w grze.
- Średnica i szansa na księżyc są związane z ilością złomu powstałego w wyniku stoczonej bitwy. Aby księżyc mógł powstać musi być spełniony warunek minimalnej ilości złomu równej 100.000 jednostek, zaś wartość powyżej 2.000.000 nie wpływa na parametry księżyca.
- Większa średnica księżyca oznacza, że trudniejsze jest jego zniszczenie przy pomocy gwiazdy śmierci. Zazwyczaj dąży się do maksymalizacji tego parametru.
- Na prawdopodobieństwo powstania księżyca składa się podstawowa wartość ze złomu pz w granicy od 1% do 20%, wpływ księżycowej grawitacji kwantowej pq zwiększającej szansę od +0% do +3% w zależności od fazy ziemskiego księżyca (nów = +0%) oraz dni bonusowych pb podnoszących bazową szansę albo o +5% lub +10% (np. urodziny OGame) albo w przypadku eventu księżycowego o +20%.
Teoria
Prawdopodobieństwo kreacji
Procent z bitwy p0 jest to niezaokrąglone do pełnych procentów podstawowe prawdopodobieństwo powstania księżyca ze złomu w liczbie z dane wzorem:
p0 = min(z/100000, 20)/100
Prawdopodobieństwo powstania księżyca p zależy od zaokrąglonej do pełnych procentów wartości z bitwy pz=⌊100· p0⌋/100 oraz wpływu faz księżyca pq∈{0%, 1%, 2%, 3%}, dni bonusowych pb∈{0%, 5%, 10%, 20%} i dodatkowego prawdopodobieństwa od poziomu budynku kaeleshów Supra-Refraktora PF12K.
p = pz+pq+pb+0.005·PF12K
Średnica
Średnica księżyca jest związana z procentem z bitwy p0 ≥ 1% i liczbą losową X∈{0, 1, 2,…, 10} o jednostajnym rozkładzie prawdopodobieństwa daną wzorem:
d = ⌊(1000·sqrt(10+X+300·p0))(1+0.005·PF12K)⌋
Wnioski: dla tej samej ilości złomu z można uzyskać 11 rożnych, równie prawdopodobnych średnic księżyca. Przyjmując brak Supra-Refraktora PF12K=0, są to na ogół kolejne całkowite wartości od 3605km do 8944 km, różniące się co 1km. Dobierając odpowiednio ilość złomu można w tym przedziale uzyskać dowolną wartość średnicy księżyca np. 6969km, rzecz jasna jeżeli pozwala na to skład floty i derbis na uniwersum. Z uwzględnieniem bonusu Supra-Refraktora maksymalna średnica wynosi 9400 km.
Księżycowa grawitacja kwantowa
Pod tą nazwą kryje się bonus związany z fazami ziemskiego księżyca, który to zwiększa szansę o maksymalnie 3% w chwili pełni. Parę lat temu prowadziłem z graczem Aurora Borelais całoroczne pomiary tego parametru - 1 próba dziennie. Poniżej znajduje się wynik tej analizy z uwzględnieniem wykrytych dat specjalnych, kiedy szansa na księżyc wynosi 25% i 30%.
Patrząc na powyższy wykres możemy zauważyć pewne przesunięcie w fazie, ponieważ sinusoida fazowa księżyca od NASA wyprzedza tę z gry. Być może wynika to z faktu, że unowocześnienie to wprowadzono w 2016 roku i przez lata błąd miesiąca synodycznego o okresie T=29.5 dnia narastał. Pozostaje wierzyć, że GF wprowadzi kiedyś kalendarz gregoriański i księżycowe noce przestępne .
Ukryte trofeum
W celu przetestowania pokazanej teorii na własną rękę można pokusić się o odblokowanie ukrytego trofeum – „Kosmiczna ciekawostka”. Zadanie polega na zdobyciu księżyca o dokładnie ustalonej średnicy równej 6969km.
Historia
Krótka historia mojego odkrycia… Otóż chciałbym wstępnie zaznaczyć, że początkowo niespecjalnie interesowały mnie same osiągnięcia. Zamysł uważam za bardzo dobry, ale gorzej z realizacją. Zdobycie przysłowiowej „platyny” powinno być osiągalne, a jest aktualnie poza zasięgiem kogokolwiek. Uznałem, że twórcy przesadzili, znajdując kolejny sposób na mikropłatności, które nomen omen nie usprawniają konta, a dają jedynie złudną satysfakcję z „dobrze” zainwestowanych bilionów surowca za 5 gwiazdek.
Dopiero limitowane sezonowe skiny i zadania, te które realnie da się zaliczyć na piątkę, zachęciły mnie do powrotu do gry. Tutaj plusik dla twórców, no i są jeszcze te ukryte achievementy, za najbardziej nieintuicyjne, a jednak kreatywne podejście do gry. Od lat polowałem na ukrytą mechanikę gry, fakty statystycznie i ich matematycznie opisanie i zoptymalizowanie… Pomysł z księżycami wydawał się trafiony, jednak porzuciłem go po lekturze poradnika, w którym jawnie/jak byk pokazano, że średnice księżyców są dyskretne i można je wszystkie wypisać do niewielkiej tabeli 20x11. https://owiki.de/index.php/Mond.
Wracamy do uniwersum sezonowego. Księżycowa zła passa trwała w najlepsze, ponad 20 prób bez kulki, a poniesione straty skumulowały się do tego, że spadło statków za 19%, a nie za 20% złomu. W efekcie powstała nietypowa średnica, której oczywiście nie było w tabeli! Ależ jak to możliwe? Tutaj zaczyna krótka historia księżyca, czyli próba znalezienia i usunięcia osobliwości z teorii. Aby się zbytnio nie rozpisywać, bo przecież widać jak pozostałe kropki się łączą, wystarczy mi powiedzieć że specjalistyczna formacja 3131 sond szpiegowskich kamikadze padła, z 12% prawdopodobieństwem postał księżyc …o bardzo szczególnej średnicy, dokładnie tej, której oczekiwałem. Otwarcie skrzynki w kategorii OGame było w istocie osobliwym doświadczeniem, którego już od dawna Ogame mi nie dało, a za co trzeba podziękować odkrywcom pozostałych ukrytych trofeów.
Obliczenia do osiągnięcia
Podsumowanie
Cóż rzec więcej? Udanych łowów, bo to nie prima aprilis! Link do wersji po angielsku: https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7246936#post7246936