Aktywacja form życia na wszystkich serwerach

• Nie wiem, skad Wy bierzecie info ze na nowych serverach wszystko jest super b

Grałem na nowym i nic się nie wieszało.

Ale przyszedł art i wyjaśnił w czym rzecz więc temat uważam za zamknięty. :closed:

Swoje wyjaśnienie również napisałem kilka postów wyżej.

ze u68 nie jest tym wyjatkowym ktory boryka sie z problemami FZ? fajnie,

:closed2:

• Niby w czym miałeś rację? Z tego co widzę to rzuciłeś tylko jakiś losowy ciąg znaków, nazwałeś go swoją teorią, następnie wysmarowałeś kolejny losowy ciąg, ogłosiłeś go uzasadnieniem swojej teorii, a teraz cieszysz się z tego jak małe dziecko. Czy ktokolwiek na tym forum w ogóle zrozumiał co miałeś na myśli? Czy ty w ogóle sam rozumiesz siebie samego? Szczerze wątpię. System zdarzeń w tego typu aplikacjach zbiera wszystkie zainicjowane czynności na serwerze, segreguje je i przekazuje dalej odpowiedniemu skryptowi. Trafia do niego zarówno informacja o powrocie floty, wybudowaniu budynku, czy zainicjowaniu bitwy... to że algorytm wyliczania potyczek może w ten sposób wpłynąć na pozostałe zdarzenia zbierane w kolejne kogokolwiek dziwi, czy zaskakuje? Szczerze wątpię. Wszystkie te elementy są ze sobą powiązane. Jeśli ktoś akurat stoczy bitwę, której z jakiego powodu program nie wyliczy na czas, to komuś innemu w efekcie może zawiesić się powrót floty, czy budynek... przyczyna i skutek.

• Póki co gram na uni bez FZ. Jedni nie mogą się doczekać, inni wręcz przeciwnie (do tych drugich się zaliczam) . A czy nie powinno być tak, że GF wprowadzając (po testach na bemudzie) tak dużą aktualizację - bo FZ to duża aktualizacja, nie oszukujmy się. Czy GF nie powinno tego przewidzieć? Jakie kolwiek serwery by nie mieli do tej pory (chyba ziemniaczane xD), to ledwo dawały rade, a teraz?! Niby jak te ziemniaki mają to dźwignąć?

Dialog w zarządzie GF:

- (it) Panie prezesie, ledwo dajemy rade, serwery z ziemniaków pachną frytkami, aaaa!!

- (p) tak ma być!

- (it) Panie prezesie to zraz jeb..e!!

- (p) Co zrobi??

- (it) JEB.NIE!!!

-(p) spokojnie, nie jeb.nie, mam świetny pomysł, hehe!

- (it) jaki ?

- (p) obciążymy nasze ziemniaczane serwery jeszcze bardziej, HAHA!

- (it) ale panie prezesie...

- (p) chcesz dostać wypłatę w tym miesiącu?

- (it) rozumiem

...

Główny IT schodzi do piwnicy (do swoich podwładnych)

- (it) obciążyć ziemniaki na 110% !!!

jego podwładni: AAAA!!!

Gracze: AAAA!!!

tak to widze

:trollface:

• Póki co gram na uni bez FZ. Jedni nie mogą się doczekać, inni wręcz przeciwnie (do tych drugich się zaliczam) . A czy nie powinno być tak, że GF wprowadzając (po testach na bemudzie) tak dużą aktualizację - bo FZ to duża aktualizacja, nie oszukujmy się. Czy GF nie powinno tego przewidzieć? Jakie kolwiek serwery by nie mieli do tej pory (chyba ziemniaczane xD), to ledwo dawały rade, a teraz?! Niby jak te ziemniaki mają to dźwignąć?

Panie, oni potrafili wersję testową wrzucać jednocześnie na PST i normalne serwery, a ty oczekujesz przewidywania i testów przed wdrożeniem.

Panie, oni potrafili wersję testową wrzucać jednocześnie na PST i normalne serwery, a ty oczekujesz przewidywania i testów przed wdrożeniem.

Cos w tym jest,
    Jest deadline gdzie ma byc jakis update wdrozony, mniejszy wiekszy, i nie wazne czy jest on ukonczony w 90%, czy jest w pelni przetestwany czy nie. Ma byc :D I takie cyrki wychodza. Serwery nie uciagaja albo kod nie jest zoptymalizowany :D Cokolwiek to by nie bylo, nie ma updatow doskonalych, zawsze bedzie cos do naprawienia.
    A pozniej ktos zbiera ta cala gownoburze w postaci niezadowolonego klienta :D Pracujac w przeszlosci w software house jako support, przewaznie bylem to ja lol

Ale z drugiej strony rozumiem tez devow i testerow, ze nie jestes w stanie wszystkiego sprawdzic przed wypuszczeniem updata, bo zawsze moze byc jakas kondycja przy ktorej cos nie bedzie dzialac tak jak powinno ale tylko w pewnych okolicznosciach.

Pozdro

• Nie zrozumiałaś co napisałem. Czytaj całość co napisałem.

Czytałam i widzę takie coś:

Czyli to jest chyba to o czym jak pisałem, że problem w większości nie jest w wieszaniu się floty i kolejki budynków. Bo ja tych problemów nie zauważyłem.

Gram na u68 i widzę że dalej są lagi w flotach i budynkach a Ty piszesz że nie widzisz problemu. Dlatego pytałam czy grasz na u68 żeby oceniać sytuacje na u68.

Więc problem nie tkwi w wieszaniu się floty i kolejki budowania a w systemie obsługi wydarzeń po zmianie badań LF.

Dla mnie problem to floty i kolejka budowy. Ponieważ flota czasem mi wisi i nie chce wylądować.

Jako typowego gracza mało mnie obchodzi gdzie tkwi rozwiązanie tego problemu - ważny dla mnie jest efekt naprawienia tego problemu - żeby mi kolejka nie wisiała.

Jako gracz nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie jest rozwiązanie tego buga tylko widzisz efekty np. niedziałającą kolejkę, wracające floty. Ty piszesz że problemu nie zauważyłeś w tym aspekcie. Patrz czerwony cytat u góry.

Spytam kolejny raz:

Na jakim serwerze grasz? Pod jakimi nickami?

Żeby nie było - ja gram na u68 pod nick Dagusia.

a Ty?

• No tak, GO kłamią że są bugi, bo im się nie chce wprowadzać LF. GF kłamie, że są bugi bo mają juz tyle hajsu, ze nie potrzebuja wiecej wiec po co wprowadzac gotowy sprawny dodatek ktory mozna spieniezyc. No i ja i inni zwykli gracze, ktorzy nawet nigdy nie mieli ze sobą kontaktu, z róznych unii też kłamiemy bo tak, ja mam to po co innym.

Dobrze, że przyszedl ktoś i wyjaśnił wszystkich BO NIC SIE NIE WIESZA:beaten:

Chociaż jak to czytam, to sam mam ochote :trollface:

• Cześć Wszystkim :)

Z góry zaznaczam: nie jestem informatykiem. Widząc problemy z wprowadzeniem FŻ na starych uni nasuwa mi się pytanie, czy zamiast dostosowywać oprogramowanie na starych uni, nie łatwiej byłoby przenieść bazę danych graczy ze starego serwera na serwer z wgraną nową, hulającą wersją gry? Jakoś przy fuzji nie było z tym większych problemów...

• A ja mam takie pytanie ?

Bylibyście w stanie zaakceptować znane błędy, podczas gry, gdyby podjęli decyzję o wprowadzeniu FŻ na resztę serwerów ?

Pytanie grzecznościowe, bez żadnych zaczepek.

• A ja mam takie pytanie ?

Bylibyście w stanie zaakceptować znane błędy, podczas gry, gdyby podjęli decyzję o wprowadzeniu FŻ na resztę serwerów ?

Pytanie grzecznościowe, bez żadnych zaczepek.

Zacznijmy od tego, że przy wprowadzeniu nowej wersji ze "znanymi problemami" jednocześnie na wszystkie serwery, nastąpiłby efekt skali. Błędy, które na 68 uni destabilizowały grę, w obszarze całej społeczności po prostu by zwiesiły całkowicie serwery... to tak w uproszczeniu

• Ja, skromny eko-żuczek, odpowiem za siebie: czemu nie? Czemu tylko na U68 gracze mają się borykać z tymi problemami? Lepiej już teraz zobaczyć, czym TO pachnie. Kto da gwarancję, że tydzień po wprowadzeniu FŻ błędy nie wrócą? Ci, którzy już teraz się z nimi borykają, będą wiedzieli, jak je obejść lub jak zminimalizować straty.

• Cześć Wszystkim :)

Z góry zaznaczam: nie jestem informatykiem. Widząc problemy z wprowadzeniem FŻ na starych uni nasuwa mi się pytanie, czy zamiast dostosowywać oprogramowanie na starych uni, nie łatwiej byłoby przenieść bazę danych graczy ze starego serwera na serwer z wgraną nową, hulającą wersją gry? Jakoś przy fuzji nie było z tym większych problemów...

Odpowiem w dużym uproszczeniu, tak by nie rozkładać Twojego pytania na czynniki pierwsze... nowa, hulająca, pozbawiona błędów wersja po prostu nie istnieje.

• wampek, dzięki za odpowiedź :) No ale przecież co trzy tygodnie otwierają się nowe universa z działającymi FŻ. To one też nie są wolne od błęd

Problem leży nie tylko w błędach, ale i w wydajności nowej wersji... po prostu nie daje ona rady na rozwiniętych uniwersach. Na nowych serwerach "mniej się dzieje".

• wampek, dzięki za odpowiedź :) No ale przecież co trzy tygodnie otwierają się nowe universa z działającymi FŻ. To one też nie są wolne od błęd

Problem leży nie tylko w błędach, ale i w wydajności nowej wersji... po prostu nie daje ona rady na rozwiniętych uniwersach. Na nowych serwerach "mniej się dzieje".

Może przez miesiac, tego nie wiem - ale zaczynalem na juno 3 tyg po starcie a to bylo chyba pierwsze nowe uni z FŻ i od tamtej pory do teraz są te same problemy co na 68

• wampek no to wychodzi że nie ma złotego środka i tylko nowe serwery z FŻ są w miarę stabilne.

Mówisz że gdyby wprowadzili FŻ na wszystkie serwery, to by to całkiem się zwiesiło.

A gdyby wprowadzać FŻ - ale nie wszystko naraz - tylko np dziś ten serwer, a za dwa miesiące następny...mogło uratować to sytuację, lub przynajmniej załagodzić ?

• wampek no to wychodzi że nie ma złotego środka i tylko nowe serwery z FŻ są w miarę stabilne.

Mówisz że gdyby wprowadzili FŻ na wszystkie serwery, to by to całkiem się zwiesiło.

A gdyby wprowadzać FŻ - ale nie wszystko naraz - tylko np dziś ten serwer, a za dwa miesiące następny...mogło uratować to sytuację, lub przynajmniej załagodzić ?

Nie, bo problem leży w kodzie, który technologicznie zatrzymał się gdzieś w 2006, jak jeszcze stażysta dopłacający za staż miał chęci.