Porozmawiajmy na temat UniFusion

• Dużo głosów faktycznie jest żeby połączyć w końcu u68 i Kalyke... uni które są do siebie bardzo zbliżone.

Zbliżone? Całkowicie maja inne parametry.

u68 klasyczne

Kaleki udziwnione.

Z jednej strony fajnie byłoby połączyć ale chyba lubię u68 właśnie za najbardziej klasyczne parametry.

Na kalekim musiałabym atakować szaraki sondami :D

• Czy faktycznie całkowicie inne? :/

Różnica jest tylko trzech parametrów, wielkość PZ, SS i liczka galaktyk :)

Do you feel in charge?
    I'm the shadow, and the smoke in your eyes... I'm the ghost, that hides in the night ...

• Grając eko ktoś w 6 miesięcy jest w stanie postawić konto jakie ja zrobiłam w 14 lat. :S

Dokładnie, szybko dziś można się rozbudować grając mądrze.

Gracze z serwerów docelowych już zacierają rączki, trafi do nich świeże mięsko,

Stracić flotę możesz na każdym uni jeżeli nie zadbasz o dobre FS.

Dokładnie tak jest, a jak ktoś chce, to może zawsze iść na uni Kerberos, ono jest stosunkowo najsłabsze ze wszystkich docelowych.

Kalyke dla słabszych graczy również się sprawdzi.

Na kalekim musiałabym atakować szaraki sondami

ładowność sond to klasyka.

Różnica jest tylko trzech parametrów, wielkość PZ, SS i liczka galaktyk

Ale to są dość znaczące różnice.

• Nasze posty są, ale też według, niektórych ich ni ma. Amba fatima było i ni ma xD

Masz rację. Decyzja już zapadła i nasze zdania mają w nosie i albo się dostosujesz albo wio konto na cmentarz albo wieczny U i zaczynasz se od zera na nowym żeby za rok wycieli Ci taki sam numer albo kończcie grę i elo mordeczki :S Te zaklinanie rzeczywistości jest śmieszne i nawet szkoda już marnować czasu na komentowanie tego. Dało się to przeprowadzić lepiej, ale wyszło jak zawsze. I masz rację na końcu wypowiedzi. Przynajmniej w jednym wyświadczyli przysługę i będzie łatwiej przejść ponownie na emeryturę.

• Cmentarz jako narzędzie nigdy nie był docelowym narzędziem do zwiedzania sobie świata OGame. To, że gracze tak z niego korzystali to inna sprawa.

Oceniając nowe targety, które pojawiły się ostatnio raczej się u nas nie sprawdziły -> narzekano na brak relokacji (i to nie ze względu, że konto zostawało w dużej mierze przeniesione bez zmian) ale nie pasował dobór sąsiadów, brak promocji 100% i sam fakt, że graczy wcale nie pojawiło się sporo niż z góry zakładano. Ostatnio też czytałam, że nie jest to dobry pomysł.

Dzięki za odpowiedź. Cmentarz gracze przystosowali do tego co obiecywał GF czyli itemu przenosin konta, który nie doszedł do skutku i jak rozumiem nigdy nie dojdzie. Smutne że kreatywność graczy została ukarana :-(

Podpowiesz gdzie prowadziła się dyskusja w sprawie nowych targetów, a raczej tego że nie sprawdziły się u nas? Nie kojarzę sytuacji UF gdzie jako targety zostały stworzone całkowicie nowe Uni. Co do doboru sąsiadów itd, to jest druga strona medalu. Ludzie na targetach nie mają wyboru kto trafi obok, a ludzie w exodusach zdani są na losowość. Jakby nie patrzeć i tak istnieje kolonizacja. Nowe Uni jako target wyrównuje ten temat dla wszystkich niezależnie od tego czy ktoś uznaje to za bonus czy za minus, mogą co najwyżej dyskutować o tym ale wszyscy traktowani są równo i jednakowo dostając jednakowe szanse. Mimo, ze nie uszczęśliwia wszystkich to uważasz, że serio nie brzmi jak najlepsze rozwiązanie?

Możliwe, że jest to jakieś rozwiązanie na przyszłość. Tym razem, gracze pytali, część odpowiedziała, więc nie do końca też ten temat był niewidoczny dla reszty.

Skoro przedstawiono narrację, że za mało się ludzie udzielali w konsultacjach i teraz nie powinni dzielić się "mądrościami" to jednak uważam, ze to dość istotny aspekt. Ja np. nie wiedziałem, że istnieje otwarta dyskusja o kształcie UF, bo nie zagląda na forum jak siedzę na urlopie. Za to zaglądam do gry co tam się dzieje i tak trafiłem na ogłoszenie fuzji. Domyślam się, że nie jestem jedyną taką osobą.
    Generalnie jednak odpowiedzi w tym temacie bardziej nakierowują na informację, że sugestie moje czy b4el nie byłyby wzięte pod uwagę bo to "nie jest dobry pomysł", to trochę zniechęcające.

• Podpowiesz gdzie prowadziła się dyskusja w sprawie nowych targetów, a raczej tego że nie sprawdziły się u nas? Nie kojarzę sytuacji UF gdzie jako targety zostały stworzone całkowicie nowe Uni.

U67, 68 i 69 były jako nowe serwery utworzone przy fuzji.

Ludzie na targetach nie mają wyboru kto trafi obok

Od kiedy możesz przenosić kolonie łatwo + zawsze jakiś flociarz może zrobić lotkę - to tak naprawdę nigdy nie wiesz kto się obok Ciebie pojawi.

Nowe Uni jako target wyrównuje ten temat dla wszystkich niezależnie od tego czy ktoś uznaje to za bonus czy za minus, mogą co najwyżej dyskutować o tym ale wszyscy traktowani są równo i jednakowo dostając jednakowe szanse.

Nowy serwer też nie jest sprawiedliwy dla wszystkich. Ktoś wyżej powiedział że nie podoba mu się fuzja bo przeniesie mu kolonie. Starsze serwery mają po 2-3 fuzje już za sobą. Nowe jeszcze rozwalanych kolonii nie miały.

Na nowym serwerze też nie masz wpływu jakie konta się pojawią obok Ciebie.

Żadna fuzja nie będzie nigdy sprawiedliwa. :)

Zastanawiam się czy też byś tak walczył tutaj jakby był przedmiot np. za 1kk anty żeby przenieś konto na dowolny serwer lub/i cmentarz istniał w starej formie (i mógłbyś skakać między u68 / uK).

Sprawdzimy ale obstawiam że większość graczy pójdzie na uK - bo uchodzi za słabsze + jesteście bardziej otwarci na zmianę parametrów.

Gdy do wyboru było u68 / uK w 2022 roku:

Świadomie (bez ostatniego dnia gdy przenoszone były losowo nieaktywne konta) uni wybrało:

u68 - 321 osób.

uK - 894 osób.

Jak wygląda to punktowo?

Top 1-3:

1 1.569.077.812 6.918.886.045
    2 1.391.087.039 4.334.522.994
    3 1.080.116.430 4.152.810.148

Słabsze konta poszły na u68,

Top 50:

50 325.673.081 693.830.031

Top 100:

100 150.532.197 564.681.768

Top 200:

200 30.626.326 366.471.533

Na uK - 366kk punktów to jeszcze jakieś konto jest (sama tyle punktów mam)

na u68 - 30kk można zrobić takie konto w ciągu.... miesiąca.

Ktoś powie, punkty to nie wszystko.

Jak wzrosła aktywność?

Przed:

u68 - 721

uK - 166

Po miesiącu od fuzji:

u68 - 964

uK - 785

Wniosek: Pomimo że na u68 przyszło sporo konto to znacznie mniej potem z nich grało, czasem jak pisałam do kogoś PW to odpisywali że to ich drugie konto, mniej ważne. Mogli skasować lub przejść nim na u68 i tak trafili na u68.

=======

Pozdrawiam uciekinierów z u67 -> Nekkar -> Kalyke

Macie teraz taki sam serwer jak u68 (niczym nie odstajecie) :D

• To robienie czegoś z kotka przy pomocy młotka.

Zdarzyło mi się posiadać pewne konto.

Włączony urlop.

Nie było czasu dla gry.

Najpierw przenieśli mnie na cmentarz. A potem na argentyńskie OGame.

I wyłączyli mi urlop.

Wszystkie floty poszły się ...

Chciałoby się użyć brzydkich słów - lecz ... powstrzymam się.

• Gracze z serwerów docelowych już zacierają rączki, trafi do nich świeże mięsko, które nie dość, że ma wielokrotnie mniejsze floty to już od pierwszej chwili będzie musiało walczyć o ustawienie planet żeby pierwszej nocy nie stracić floty. Przecież to będzie rzeź, to już lepiej ustawić urlop i sprzedać konto to chociaż trochę kasy się zwróci. Nic dziwnego, że ludzie skaczą z serwera na serwer, nie ma się co przyzwyczajać jak zaraz taki strzał w twarz. Niech szanowny team mi wytłumaczy jak gracze najmłodszego serwera biorącego w fuzji (thuban) mają tam z kimkolwiek uczciwie rywalizować? Dlaczego nie połączycie nas zgodnie z jasno przedstawioną prośba z serwerami takimi jak perseus i juno? Tam rywalizacja ma sens, to co nam proponujecie jest delikatnie mówiąc nieprzemyślane, i dla mnie osobiście oznacza koniec gry.

Nic nie zacierają bo na Quasar Quantum Kerberos nikt nie przyjdzie. Jedynym wygranym fuzji jest tylko Rosa

• U67, 68 i 69 były jako nowe serwery utworzone przy fuzji.

Dzięki za podsumowanie :-) Na Ciebie zawsze można liczyć.

Odnośnie nowych serwerów, skoro ten pomysł był testowany 12 lat temu i wtedy się nie sprawdził to uznajemy że przez 12 lat w ogame nic się nie zmieniło i nadal ten pomysł jest zły? Przecież to okropnie konserwatywna opinia.

Jak dla mnie to tylko przykład, że po tylu latach i zmianach w ogame oraz społeczności czas na ponowny test tego rozwiązania.

Od kiedy możesz przenosić kolonie łatwo + zawsze jakiś flociarz może zrobić lotkę - to tak naprawdę nigdy nie wiesz kto się obok Ciebie pojawi.

Ta sama logika dotyczy wszystkich i to chciałem uwidocznić. Płacz o kolonie i przenosiny dla mnie nie ma uzasadnienia w przypadku żadnej ze stron.

Zastanawiam się czy też byś tak walczył tutaj jakby był przedmiot np. za 1kk anty żeby przenieś konto na dowolny serwer lub/i cmentarz istniał w starej formie (i mógłbyś skakać między u68 / uK).

Jakby taki przedmiot istniał, to z pewnością nie napisałbym tu ani jednego posta. Bo we własnych rękach miałbym wybór, który jest obiecywany przy okazji fuzji.

Sprawdzimy ale obstawiam że większość graczy pójdzie na uK - bo uchodzi za słabsze + jesteście bardziej otwarci na zmianę parametrów.

Z głosowanych parametrów tylko sondy wygrały, Deu na pz oraz speed flot pokojowych przepadły. A chętnie bym obie rzeczy zobaczył.

Już zostałem uświadomiony w temacie tego jakie było rozłożenie w trakcie ostatniej fuzji. Dziękuję za potwierdzenie i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ciekawe jest tylko jak te statystyki wyglądają teraz, ile z tych dużych kont pozostało na uK, bo wiele z nich emigrowało w inne miejsca.

Tak czy inaczej podsumowując, może 12 lat to dobry czas na zmiany i ponowne poddanie koncepcji nowych uni pod głosowanie. Dlaczego nie zrobić tego w tej wersji jak ankiety tworzenia nowych uniwersów. Niech każdy może oddać głos w ankiecie która zdecyduje o parametrach każdego nowego targetu dla danej prędkości flot bojowych. Demokratyczna większość i nie zostawia pola na spekulacja odnośnie chęci działania teamu.

• ciap lekko wprowadzila Ciebie w blad bo Narvi i Ozone z zeszlego UF byly calkiem nowymi uniwersami.

Nie wprowadziłam w błąd, po prostu dałam jeden przykład bo go pamiętałam bez sprawdzania :P

Ciekawe jest tylko jak te statystyki wyglądają teraz, ile z tych dużych kont pozostało na uK, bo wiele z nich emigrowało w inne miejsca.

To też jest do sprawdzenia.

Jak ładnie poprosisz to poświęcę te 5 min :P

• ciap lekko wprowadzila Ciebie w blad bo Narvi i Ozone z zeszlego UF byly calkiem nowymi uniwersami.

Łączenia uniwersów OGame.pl

Ooo fajny temat. Dodam sobie do zakładek. Zapewne wypadałoby się teraz wrócić czy faktycznie wskazano tam tyle problemów które przewyższałyby ogólnie zyski z tego płynące. Tak tak nadal nie potrafię zrozumieć dlaczego musimy być wyróżnieni i mieć dwa uniwersa x1.

Co do itemu przenosin mowisz, ze mialbys wybor, nawet przy cenie 1kk. Moze Ty bys mial, a ktos inny by mowil ze go nie stac/szkoda pieniedzy i on nie ma wyboru ;) wiec to wiadomo tez taka indywidualna sprawa.

Taka sama zasada obowiązuje dla każdego zakupu za Antymaterię. :-) Więc skoro uznajemy, że inne są w porządku i np przenosiny planet za antymaterię w kontekście UF jest podawane jako alternatywa, to zdecydowanie to samo by się tyczyło itemu przenosin między uniwesami nawet jeśli kosztowałby 10kk anty.

• dodam swoje parę groszy jak zawsze uni fuzion jest ,,dorżnięciem graczy którzy wybrali dane uni tylko ze swoich względów.

wybrali bo im to pasowało a teraz wrzucani są do ,, jakiś'' worów nazywanymi fuzją i niekoniecznie się z tym zgadzają więc mają wybór grać na uni którego nie wybrali lub zakończyć grę

takie są fakty...

• Co do itemu przenosin mowisz, ze mialbys wybor, nawet przy cenie 1kk. Moze Ty bys mial, a ktos inny by mowil ze go nie stac/szkoda pieniedzy i on nie ma wyboru ;) wiec to wiadomo tez taka indywidualna sprawa.

Taka sama zasada obowiązuje dla każdego zakupu za Antymaterię. :-) Więc skoro uznajemy, że inne są w porządku i np przenosiny planet za antymaterię w kontekście UF jest podawane jako alternatywa, to zdecydowanie to samo by się tyczyło itemu przenosin między uniwesami nawet jeśli kosztowałby 10kk anty.

Przenosiny podczas UF masz za darmo za kazde zmienione kordy ;)

• Pierwszy raz dali wybór dla wszytskich a wy biadolicie starsze, młodsze, gorsze, lepsze. Raczej trzeba się cieszczyc z tego ze fuzja jest.

Chociaż ja dostrzegam inny problem na który chyba nikt nie zwrócił uwagii i mysle jest dość istotny bo podobnie było podczas tamtej fuzji, a mianowicie z 13uni ma powstać 6 a uważam ze jakby powstały 3 byłoby optymalnie a nie ze na koniec roku będzie potrzebna kolejna fuzja.

Narvi 50 aktywnych Gaspra 40 aktywnych Lacerta 80 gdzie jeszcze pewnie 20% z tego to jakieś słabe konta reszta do fuzji tez nie jest grubo ponad 100.

A chyba nikogo nie urządza fuzja podczas której dojdzie 20-30kont do jakiegoś uni bo nie licząc u68/Quantum/Quasar/Kalkye to pustawo jest wszędzie i ta fuzja nie rozwiąże żadnego problemu bo albo komuś nie odpowiadają parametry albo przewaga wiekowa serwera albo dalej będzie poprostu pusto. Ale w sumie co nasze zdanie się liczy

• Pierwszy raz dali wybór dla wszytskich a wy biadolicie starsze, młodsze, gorsze, lepsze. Raczej trzeba się cieszczyc z tego ze fuzja jest.

Chociaż ja dostrzegam inny problem na który chyba nikt nie zwrócił uwagii i mysle jest dość istotny bo podobnie było podczas tamtej fuzji, a mianowicie z 13uni ma powstać 6 a uważam ze jakby powstały 3 byłoby optymalnie a nie ze na koniec roku będzie potrzebna kolejna fuzja.

Narvi 50 aktywnych Gaspra 40 aktywnych Lacerta 80 gdzie jeszcze pewnie 20% z tego to jakieś słabe konta reszta do fuzji tez nie jest grubo ponad 100.

A chyba nikogo nie urządza fuzja podczas której dojdzie 20-30kont do jakiegoś uni bo nie licząc u68/Quantum/Quasar/Kalkye to pustawo jest wszędzie i ta fuzja nie rozwiąże żadnego problemu bo albo komuś nie odpowiadają parametry albo przewaga wiekowa serwera albo dalej będzie poprostu pusto. Ale w sumie co nasze zdanie się liczy

ja wybrałem takie uni które mi pasuje a teraz jestem zmuszony do zmiany to jest właśnie ta różnica...

• ja wybrałem takie uni które mi pasuje a teraz jestem zmuszony do zmiany to jest właśnie ta różnica...

Najważniejszym parametrem jest prędkość flot a wybór masz spory. Reszta to szczegół do przebolenia. :D

ja wybrałem takie uni które mi pasuje a teraz jestem zmuszony do zmiany to jest właśnie ta różnica...

Najważniejszym parametrem jest prędkość flot a wybór masz spory. Reszta to szczegół do przebolenia. :D

to twój ból a nie mój ja nie chcę zmian na uni w którym gram