Display MoreArt napisałem to co prawda w pw, ale napiszę także tutaj. Może moja prośba znajdzie jakieś poparcie.
Czy do puli uniwersów docelowych nie można dołożyć Earth?
Argumenty, które na tą chwilę mogę wydumać na poparcie swojej tezy:
1. Jedyne zbliżone konfiguracją uniwersa to u68 i Kalyke, ale one są dużo starsze niż uni exodusowe. Miały już swoje fuzje i wchłonęły potężne konta.
Tym samym Earth stanowiłoby alternatywę dla tych, którzy chcą na nieco młodsze uni bez "napuchniętych kont".
2. Połączenie 1x floty bojowe + 2 x floty pokojowe, nie jest zbyt popularne, a ma swoje ogromne zalety.
Ktoś napisze, że będą ankiety. To prawda, ale one już były na niektórych uniwersach i nie było powszechnej zgody i jednomyślności.
3. I ostatnie dość symboliczne - Earth - nazwa uniwersum też jest unikatowa jak na grę, która osadzona jest w kosmicznych realiach.
Reszta uniweresów poza ostatnim cyferkowym (u68) jest oszczędnie symboliczna i luźno powiązana z realiami.
"Ratujmy Ziemię", jak to ktoś ładnie ubrał w słowa
Realia są takie że to zostawia aż 3 uniwersa z prędkością x1 przy Fuzji. Co jest mocno niekorzystne w kontekście rozłożenia graczy. Nadal uważam, że wyłącznie u68 powinno pozostać. Ewentualnie zrobić kompletny przewrót i pozostawić wyłącznie Earth ze względu na unikatowe parametry, które sam również uważam za idealny balans.
Wiele osób byłoby zadowolonych z pozostawienia tylko jednego docelowego uni x1, poruszyłoby to trochę umarłe uniwersa. Natomiast jeśli Earth miałoby zostać trzecim docelowym uni, to równie dobrze u68 oraz Kalyke mogłyby nie brać udziału w UF. Przy wyborze między tymi trzema uniwersami zapewne zdecydowana większość Exodusowych społeczności wybrałaby Earth.