Porozmawiajmy na temat UniFusion

• Realia są takie że to zostawia aż 3 uniwersa z prędkością x1 przy Fuzji. Co jest mocno niekorzystne w kontekście rozłożenia graczy. Nadal uważam, że wyłącznie u68 powinno pozostać. Ewentualnie zrobić kompletny przewrót i pozostawić wyłącznie Earth ze względu na unikatowe parametry, które sam również uważam za idealny balans.

Wiele osób byłoby zadowolonych z pozostawienia tylko jednego docelowego uni x1, poruszyłoby to trochę umarłe uniwersa. Natomiast jeśli Earth miałoby zostać trzecim docelowym uni, to równie dobrze u68 oraz Kalyke mogłyby nie brać udziału w UF. Przy wyborze między tymi trzema uniwersami zapewne zdecydowana większość Exodusowych społeczności wybrałaby Earth.

• Uwazam, ze szkoda ze te osoby co teraz tak sypia pomyslami i argumentami na uniwersa docelowe nie byly takie chetne do dyskusji jak Ruda miesiac temu pytala o pomysly na fuzje. Kazdy plan jest krzywdzacy dla kogos, nie da rady dogodzic wszystkim. To ze fuzja bedzie bylo oczywiste. Zawsze kiedys dochodzi do momentu, ze "mlode" uniwersa beda wchloniete przez starych wyjadaczy. Zastanawia mnie tylko to, ze tak samo jak wiele osob z mlodszych uniwersow chce fuzji, to tak samo wiele osob jest niezadowolone, ze ta fuzja ma miejsce. Wiec juz nawet po tym widac, ze nie zadowoli sie wszystkich ;)

• Realia są takie że to zostawia aż 3 uniwersa z prędkością x1 przy Fuzji. Co jest mocno niekorzystne w kontekście rozłożenia graczy.

Widzisz, ale mi nie chodzi o rozłożenie graczy i upchanie ich w jednym dużym worku, tylko o zachowanie pewnej różnorodność.

Prędkości flot na Earth, balansują wszystkie klasy (flociarzom - szybsze recki, górnikom - szybsze zwózki transportów, odkrywcom - więcej ekspedycji).
    Na Earth jest jeszcze deuter na pz, którego społeczności u68 i Kalyke nie chciały (jeśli się mylę to proszę mnie sprostować), mamy ładowość sond, którego nie ma np u68.
    Więc każdy wybór i przejście z Earth na docelowe uni powoduje ubytki funkcjonalności, do których tak łatwo się przyzwyczaić i dostosować.

Rozumiem, że fuzja to ze strony GF cięcie kosztów w połączeniu ze stymulacją (zachęceniem do kupna antymaterii) wśród dogorywających społeczności starszych uni.
    Nie oszukujmy się, to nie jest problem natury technicznej. W tym wypadku chodzi raczej o przejaw dobrej woli i ukłon w stronę graczy.

Stąd moja prośba do Art żeby wyszedł z taką inicjatywą, bo to nic nie kosztuje. Ratujmy Ziemię ;)

<Mefist> a w ogole to gra sie dla znajamych lam ; ]

&

<mirela> ja tam wole w 'moja' rozowa myszke klikac ; p

• Multikonto funkcyjne (2/2) z lwica •
    Multi-megalomania (2/2) z Chocolate •

• A Ja powiem że wszystkie rozmowy spełzną jak zawsze na niczym .

Jak można było zlikwidować Uni1 Np. ? to zawsze powinno być uni docelowe .

No ale to przeszłość ,teraz nie rozumiem po co jest aż 6 uni docelowych ? Zmieni to tyle że ,za rok ,czy dwa zrobią się 4 uni docelowe ,bo powstaną kolejne nowe uni które bedą miały wybór HA wybór TAA .

Ogólnie fuzja mnie cieszy ,oby jak najwięcej ludzi przyszło do nas :) kalyke tu zapewne spokojniej jak na zwariowanym 68 .

• Quantum ma ładowność sond i deu na pz 😂

• Po przeniesieniu obowiązywać będzie limit uniwersum docelowego.

Czyli idąc na Kalyke będą te osoby miały ograniczenia. A na u68 szał, bo można będzie przyśpieszyć, bo limit jest już dużo większy niż na kallyke. :D

Wybór prosty dla tych, co rozwijają LF i im na tym zależy. U68.

Kalyke dalej będzie opóźnione wobec reszty. :D

• Wybór między U68 (dziesięcioletnim) a Kalyke (rok-półtora starsze od Juno) to mega słaby wybór dla większości z nas grających na Juno.
    Na prawdę nie można dodać Uni docelowego Earth? Jest to jedyne w miarę młode Uni, z podobnymi ustawieniami prędkości jak Juno.

A już pozostawienie umarłego Kerberosa jako uni docelowe, bo hajs się musi zgadzać, a Juno do likwidacji gdzie gra na prawdę dużo ludzi jak na wiek serwera...

Na prawdę ktoś uważa, że wszyscy pójdziemy na Kalekę i wydamy po 10k zł na anty?

No i jeszcze jedno, co z + polami planet? Juno ma 15, rozumiem, że dostaniemy kolejne +15 jak przeniesiemy się na odpowiednie Uni?

• Zaglądam do działu ST

Ja nie zaglądam. Ale sprawdźmy.

Na 711 osób grających 77 tematów = 10,8% - uni 68

Na 404 osoby grające 47 tematy = 11,6% - uni Kalyke

(staty z 60 dni)

Patrząc na statystyki -> nie mogę na podstawie nich stwierdzić że uni 68 jest bardziej zwariowane.

Ma więcej aktywnych osób co generuje też więcej ST.

Na jednym i drugim serwerze są osoby aktywne - wystarczy jedna osoba aktywna żeby musieć się pilnować.

Jeżeli statystycznie górnik raz do roku dostaje złoma to serwer na którym jest więcej graczy będzie musiał mieć więcej złomów. Ale czy z perspektywy danego gracza będzie to różnica? Nie, nadal będzie mieć jeden złom w roku.

• Wybór między U68 (dziesięcioletnim) a Kalyke (rok-półtora starsze od Juno)

Na Kalyke są osoby z u67 którzy uciekli na dużo młodsze uni Nekkar przed u68. Jak likwidowali potem Nekkar to znowu mieli do wyboru u68 i dużo młodsze Kalyke - i znowu wybrali młodsze.

Zdradzę Ci tajemnice, gracze którzy byli na u67 pierwotnie pochodzili z od u2 do uni 55. Na kalyke są konta dużo starsze nawet od mojego na u68. :D

Zobacz sobie punkty -> https://docs.google.com/spread…553355&rtpof=true&sd=true

• Co w przypadku kiedy ta parodia czyli uni docelowe ma mniej galaktyk niż exodus, kulki są losowo ustawiane darmowa relokacja??

Swoją drogą jak to będzie wyglądało przy tak zapchanych unii docelowych. Ustawienie się na 8 może graniczy z cudem.

mrovka nie ma rzeczy niemożliwych. Jeszcze możesz się zdziwić.

I w sumie jeszcze jedno, co z wyczerpaniem układów na tych śmierdzących muzeach. Jak to wygląda z expami. Będzie jakiś reset czy wpadniemy w jeszcze większe szambo na wyprute z expow unii...

• Wybór między U68 (dziesięcioletnim) a Kalyke (rok-półtora starsze od Juno) to mega słaby wybór dla większości z nas grających na Juno.

Floty na u68

Y2K[KOMORNIC] & zygunia[KOMORNIC]& Selavi[KOMORNIC]& dziuniek[KOMORNIC]vs. Spawacz_39[SPQR] ~ 24.208.857 % Top 1 Ogame Acs x1

Floty na Kalyke

olesniczanin [NetWars] & OloNaMolo [NetWars] vs. Dark_Angels [S_S] ~ 8548120.49%

OloNaMolo [NetWars] vs Grafi [SUPERMEG] - OBRONA ~`4 203.322 %

wg mnie bardziej przechlapane jest na Kalyke ;)

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Wypraszam sobie te przytyki co do Kerberosa :P Cytując (na żarty;) klasykę Internetu i jedną starszą Panią "Super serwer kurko!" :D :P

• zefir ,ale ty spójrz na daty , te ST były na kalyke pół roku temu i od tamtej pory Olo nie lata , a pan Y wymiata cały czas i to jedno z wiekszych ST z 68 trzy miesiące temu ,a ile jeszcze po nim było , po za tym jakie są floty na 68 a u nas ? Valhala który się tu kilkukrotnie udzielił siedzi razem z resztą swojej załogi ponad rok na U . Jedno konto z ogromną flotą jest czynne ,a reszta w porównaniu do 68 to chyba by chętnie chcieli ze byśmy to my właśnie do nich wpadli żeby mieli co rozrywać na strzępy . Także twoje argumenty są trochę słabe .

Ciap - może podobne są ilości ST ale nie mają porównania z ilością floty i zysków . I doskonale o tym wiesz :)

• Valhala który się tu kilkukrotnie udzielił siedzi razem z resztą swojej załogi ponad rok na U

Ciap - może podobne są ilości ST ale nie mają porównania z ilością floty i zysków . I doskonale o tym wiesz :)

Czyli jak ktoś się nie zgadza z Tobą to -"doskonale wiesz".

Nie, nie zgadzam się z Tobą. Serwer 68 ma więcej starć ponieważ ma więcej aktywnych graczy.

To jakie ktoś ma zyski z ST czy jakie floty latają to z perspektywy górnika - problem mnie nie dotyczy.

Dlaczego nie? Ponieważ mam ZEROWĄ flotę i nawet taki zefir byłby w stanie poskładać mnie. :D