To jak już jesteśmy w temacie zaklęć... Wiemy że Harrego spotkały nieprzyjemne konsekwencje za rzucanie zaklęć poza szkołą (nawet jeśli został tylko o to posądzony). Jakie zaklęcia rzucane poza szkołą uszły mu na sucho? Nie nie pytam o nadmuchanie ciotki, chyba że wiecie jakiego zaklęcia wtedy użył...
Posts by Zolw
-
-
Bardziej znany jako Colin Forbes. Oczywiście dobra odpowiedź.
-
To spróbujmy po kolei:
1.Rictusempra
2.Expelliarmus
3.Lumos
3.5.Dissendium, Koniec psot!
4.Expecto patronum
5.Diffindo
6.Accio Błyskawica
6.5Wskaż mi
7.Riddikulus
8.Reducto
9.Drętwota
10.Impedimeno
Ciekawe ile po drodze pominąłem...
Rictusempra było chyba użyte tylko przez Harrego podczas pojedynku z Draconem. Poza tym Dissendium chyba pojawia się tylko raz jak Harry wymyka się do Hogsmeade, a Wskaż mi chyba pojawia się tylko jak Harry używa do w labiryncie podczas 3 zadania Turnieju Trójmagicznego... Ale przewijałem tylko trzy części szukając to pewności nie mam.
-
Wingardium Leviosa, a z tych, co wprost, to Rictusempra (dopiero w Komnacie Tajemnic jest kwestia, w której Harry wymawia zaklęcie, które jest napisane).
Chodziło mi o Rictusempra, o Wingardium Leviosa było napisane, że próbował rzucić, ale nic z tego nie wyszło. Tak czy owak dobra odpowiedź.
-
Jakie było pierwsze zaklęcie rzucone przez Harrego? Przy czym pytam o zaklęcie wymienione z nazwy (więc jeśli bym pytał o ostatnie to chodziło by o fragment:
-Reparo
)
-
Wcale nie tak szybko, bo przewijałem ambasadorów z hiszpańskojęzycznych państw ułożonych alfabetycznie...
Pytanie:
Angielski pisarz, autor ponad 40 książek, z czego 33 wydane pod jednym pseudonimem. Wydawał jedną książkę rocznie, do każdej przygotowywał się odwiedzając opisywane miejsca. Jedna z nich doczekała się ekranizacji. Co ciekawe większość jego książek opiera się na tym samym schemacie: trzech podejrzanych przewija się przez całą książkę, a na koniec jest w miarę zaskakujące zakończenie, na przykład za atakami stoi bohaterka która wydawała się prawie na pewno niewinna, albo wszyscy trzej są różnymi tożsamościami tego samego szefa mafii, albo żaden z nich nie jest rosyjskim szpiegiem, albo wszyscy 'pozytywni' bohaterowie giną, a zły zostaje zabity dopiero potem by zatrzeć ślady intrygi.
-
Jarosław Gugała
W latach 1999-2003 ambasador w Urugwaju
Grał w: Pakt, Persona non grata, Tylko strach
-
Dobra odpowiedź.
-
Wyczytałem że Ferdynand Ossendowski (poza słynną biografią Lenina) napisał książki 'Orlica' (tak wiem, miało być pasmo), 'Chmura nad Gangesem' i 'Skarb Wysp Adameńskich'.
No dobrze, to w związku z dzisiejszą data zapytam o pewnego powstańca. Urodzony w Piotrkowie Trybunalskim w 1913 roku. Ukończył Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej, w 1939 roku walczył w 30 pułku piechoty. Potem działał w Związku Jaszczurzym i NSZ. Po rozłamie w NSZ działał w ramach NSZ-OP. Jednak nie wykonał rozkazu dołączenia do brygady świętokrzyskiej (no dobrze, większość źródeł twierdzi że wybuch powstania zaskoczył jego oddział, który szykował się do wymarszu). W każdym razie zamiast ścigać inne grupy partyzantów po Kielecczyźnie, 6 sierpnia 1944 sformował oddział, na czele którego od 8 sierpnia brał udział w powstawaniu. Ranny 18 sierpnia, po powstaniu trafił do Oflagu w Bawarii. Po wyzwoleniu obozu przez Amerykanów trafił do Belgii a następnie do Australii, zmarł w Sydney w 1963 roku.
-
Orinoko, Góry Skaliste i Madagaskar.
Czyli Arkady Fiedler
-
"Profesorowie Flitwick, Sprout i McGonagall zaprowadzą grupy walczących na trzy najwyższe wieże, Ravenclawu, Gryffindoru i Astronomiczną, skąd będą mieć dobry widok i znakomitą pozycję do rzucania zaklęć" Kingsley Shacklebolt w wielkiej sali przed rozpoczęciem bitwy o Hogwart.
Moje pierwsze pytanie nie będzie trudne.
Co przypominało Harremu blizny Śmierciożerców i jakie zaklęcie zostało użyte do stworzenia tych przedmiotów?
Galeony gwardii Dumbledore'a
Zaklęcie Proteusza
-
List Charliego do Rona pozwala wnioskować że stwierdzenie 'najwyższa wieża' pozwala jednoznacznie określić miejsce (w tym przypadku odbioru Norberta). Niestety w okolicy nie ma informacji która to wieża...
P.s. ma ktoś pomysł jak przypisać Ganges i wyspy Adamańskie do różnych kontynentów? Wtedy będę znał odpowiedź w quizie obok.
-
Dokładnie
-
T. Love, Idol, Radom (Mazowsze piszemy dużą) i rezonans (MRI? NMR? MR? RM?)? Na pewno to quiz o Harrym Potterze?
Tak, tym razem nie podkręciłem quizów. Słowa masz dobre o ile weźmiesz jedną z dwóch ostatnich wersji skrótu.
-
Co łączy:
- polski zespół rockowy, znany z piosenek m.in. o pewnym liceum, gościu o królewskiej ksywce, stolicy naszego kraju czy wyjściu z dziewczyną do baru na piwo (albo
- polsatową kopię brytyjskiego talent show sprzed około 2 dekad. Jego zwycięzcy nagrali potem takie piosenki jak Wszystko będzie dobrze, O Tobie Myśl, Granda czy Hejnał
- miasto na mazowszu, obecnie znane z lotniska które nie działa, a może znów działa, nie wiem, pogubiłem się. Wcześniej miało tam miejsce podpisanie jednej z unii z Litwą (przynajmniej polskiej części) oraz uchwalenie pewniej konstytucji.
- skrót od nazwy techniki obrazowania w medycynie, polegającej na badaniu próbki (no dobra w medycynie to raczej człowieka) umieszczonej w polu magnetycznym, a następnie wzbudzonej za pomocą fal radiowych.
-
Ok, znalazłem jeszcze dwa fragmenty dalej... Ten drugi to:
'McGonagall przywróciła na miejsce stoły domów, ale nikt już nie przejmował się tym, gdzie kto powinien siedzieć, pomieszali się wszyscy, nauczyciele i uczniowie, duchy i rodzice, centaury i domowe skrzaty, w kącie leżał Firenzo, odzyskując siły, przez okno zaglądał Graup, a ludzie wrzucali jedzenie do roześmianych ust.'
-
Wojciech Miłoszewski
Dobra odpowiedź. Przypadkiem kupiłem kiedyś jego książkę jadąc na żagle na zasadzie 'o w Carrefourze mają książki za dychę' i był to bardzo dobry wybór.
Twoja kolej.
-
No to próbujemy.
-
A więc zostańmy przy pisarzach.
Autor trylogii sensacyjnej, political fiction zaczynającej się od ataku Rosji na Ukrainę (napisanej przed lutym 2022). Jednak to jego starszy brat poruszał w swoich kryminałach trudne tematy, on skupia się na samej akcji. Poza tym jako scenarzysta współtworzył dwa seriale i kilkadziesiąt odcinków serii paradokumentalnej.
-
Pierwsze - Ronan rozmawia z Hagridem w Zakazanym Lesie: 'Stanęli na skraju niewielkiej polanki. I oto pojawił się na niej... Nie, to nie był koń... ale i nie człowiek... Do pasa mężczyzna z rudymi włosami i brodą, od pasa kasztanowy koń z długim czerwonawym ogonem. Harty'emu i Hermionie szczęki opadły ze zdumienia.
-Ach to ty Romanie - powiedział z ulgą Hagrid. -Jak się masz?'
(Firenzo i Zakała pojawiają się 2-3 strony później)
Ostatnie - w czasie bitwy o Hogwart 'Potem rozległ się tętent kopyt i brzdęknięcia cięciw, a na śmierciożerców spadł deszcz strzał.' - więc cała grupa. Natomiast z imienia był wspomniany Zakała, jak rozmawiał z Hagridem niosącym ciało Harrego.