Posts by Zolw

Teodor Parnicki?

Dobrze że napisałeś tak duzo, bo w połowie czytania chciałem strzelać w Gombrowicza (nie, Berlin jako miejsce urodzenia mi nie przeszkadzał), ale potem mi ten powrót do Polski nie pasował... I nie wiem dlaczego uznałem że Meksyk i Argentyna to to samo...

Powszechnie wiadomo że Harry po raz pierwszy posłużył się mową węży ucinając sobie pogawędkę z wężem boa w zoo. A kiedy posłużył się to umiejętnością po raz ostatni?

Dobrze... Trochę popłynąłem z tym 'Fortune and Glory'... To czasopismo (zresztą tak samo jak wspomniana gazeta) są w pewnym teledysku, do piosenki heavymetalowej, której tytuł został zainspirowany wartością osiągniętą przez wspomniany licznik.

Natomiast okładka narysowana przez artystkę to cztery kropki i dwie kreski. Za to ułożone w bardzo wymowny sposób.

Ghul - brudzi różdżki gilami lub zjada trupy

Bazyliszek - zależnie są niezgodności co do tego czy zabija/petryfikuje wzrokiem, czy to tylko wymysł, ale na pewno ma bardzo silny jad

Fakt, znalezione przez Marqueza :-)

Amerykańska artystka, chociaż namalowane przez nią pejzaże znajdują się w kilku muzeach, najbardziej znana z okładki magazynu ilustrującej pewien licznik, współtworzony przez jej męża. I nie chodzi o magazyn 'Fortune and Glory', ani gazetę (hmm czy gazety mają okładki?) z informacją o skradzionych rakietach, chociaż one także są związane z tym samym licznikiem

Odpowiedź oczywiście dobra, tylko skojarzenie Kostrzyna z Czarnym Księciem było dużo bardziej przyziemne.... Woodstock

Wojciech Smarzowski?

Nurtu nie rozkminiłem, ale na listach filmów o wsi często pojawia się jego nazwisko i lokalizacja w podkarpackim skąd pochodzi.

O okolicach pewnego miasta w czasie niespełna 1000 lat rozegrały się trzy wielkie bitwy. Zwycięzca pierwszej ma coś wspólnego z Mieszkiem I, zwycięzcę drugiej można skojarzyć z Hefajstosem natomiast zwycięzcę trzeciej z Kostrzynem nad Odrą. Co to za miasto i o jakie bitwy chodzi?

Próbowałem naciągnąć państwo Azteków, ale nijak nie pasowało... Ale Chanat Syberyjski pasuje lepiej:

Istniał 1490-1589

Stolice:

-Czyngi-Tura (dzisiejsza Tiumeń), pierwsze rosyjskie miasto na Syberii.

-Kaszłyk (Sibir)...

W dawnych czasach dowódcy czesto stawali na czele armii i ginęli razem ze swoimi żołnierzami jak na przykład Abd Ar-Rahman pod Poitiers, Harold II pod Hastings, Jan Ślepy pod Crecy, o Urlichu von Jungingenie nie wspominając. Jednak z czasem to się zmieniło i śmierć dowódcy na polu walki stała sie raczej rzadkością. W związku z tym, czy w czasie II wojny światowej któryś z niemieckich marszałków zginął z rąk nieprzyjaciela? Jeśli tak to w jaki sposób? Oczywiście proszę nie liczyć egzekucji wyroków sądu oraz mniej lub bardziej samodzielnych samobójstw.

Ciekawe czy już jakieś floty spały przez te problemy i czy były przywracane.

spójrz w st, na gumiku, pomijając spam jak to po każdej większej akcji, okaże się że miał kilkanaście sekund na ucieczkę... Parę lat temu zdążyłby podnieść flotę i jeszcze napisać pozdrowienia każdemu z agresorów, teraz nie mógł się nawet zalogować...

No właśnie zaczalem sprawdzanie od Szczecina :-p

Ale znalazłem coś takiego

https://historiamniejznanaizap…rzez-wladze-polskie-1945/

Z tego wynika że Świnoujście zdobyte 5 maja, a administracja przejęta w 6 października.

Edit: Wikipedia potwierdza 5 maja.

W Poczdamie nie ustalili dokładnie przebiegu granicy w okolicy Gryfina i Świnoujścia, a zrobili to dopiero Polacy i Rosjanie we wrześniu, po czym Świnoujście trafiło do Polski.

Wrocław? To chyba jedyne polskie miasto zdobyte dopiero w maju?

A z przekazaniem włączy... Hmm znalazłem że już 13 kwietnia z Krakowa do Wrocławia wyruszyła grupa rekonansowa, a po wyzwoleniu 6 maja była trójwładza. A władze przejęli tylko Polacy po Poczdamie, Rosjanie zostali jedynie jako doradcy....