Blisko, ale nie ta nagroda Przy okazji Anne McCaffrey też otrzymała nagrodę, o której wspomniałem, tylko w innej klasie
Tych osób, które otrzymały tę nagrodę jest naprawdę niewiele i jest to bardzo elitarne grono.
Blisko, ale nie ta nagroda Przy okazji Anne McCaffrey też otrzymała nagrodę, o której wspomniałem, tylko w innej klasie
Tych osób, które otrzymały tę nagrodę jest naprawdę niewiele i jest to bardzo elitarne grono.
To chyba zostaje Ursula Le Guin...
Otóż... nie Ale Ursula Le Guin również odebrała podobną nagrodę co Anne McCaffrey i bohaterka mojej zagadki Jesteś bardzo blisko, musisz tylko poszukać nieco głębiej
Andre Norton? Pół godziny szukania bo nie wpadłbym, że kobieta może mieć na imię Andre...
Dobre! W życiu nie wklikałbym się w link by zobaczyć że Andre Norton to kobieta!
Chociaż swoją drogą przeglądając listy nagrodzonych książek, wiem gdzie szukać kolejnych książek jak już zmęczę do końca Star carrier... Okazało się że czytałem tylko 4 z nagrodą Hugo (z czego 3 z lat 60!) i dwie z Nebula, to mam w czym wybierać
Urodzony w Azji pisarz, pisał zarówno poezję jak i powieści, miał lewicowe poglądy polityczne. W wielu krajach zakazane były nie tylko jego książki, ale nawet wspominanie o nim. Mało kto zna jego prawdziwe imiona i nazwisko, gdyż od pewnego momentu w swoim życiu zaczął używać pseudonimu, najważniejsze dzieła podpisał właśnie nim. O kim mowa?
Eric Arthur Blair czyli George Orwell. Drugie podejście, najpierw sprawdziłem jak naprawdę nazywał się Salman Rushdie, a później poszedłem lewicowym kluczem
Zgadza się
buleon nieaktywny prawie pół roku, równo rok od potwierdzenia przez Toadiego poprawnej odpowiedzi, więc może się wepcham?
Ten facet, którego nazwisko jest dzisiaj marzeniem niejednej kobiety swoją karierę zaczynał jako windziarz w pięciogwiazdkowym hotelu w Londynie od koniec XIX wieku. Zaczynał od produkcji akcesoriów do jazdy konnej, jednak finalnie biznes poszedł w inną stronę. Dwa tygodnie przed jego śmiercią w wieku 71 lat udało się otworzyć sklep w Nowym Jorku i na sukces jego nazwiska zapracowali głównie synowie.
Patrizia Gucci ??
Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci?
Osoba o którą pytam najbardziej znana jest jako reżyser, ale w filmach które tworzył sam także grał. Jego prawdziwe imię i nazwisko mało kto zna, znany jest bowiem pod pseudonimem. Za niespełna 2 lata powinien skończyć 100 lat. o kim mowa?
Mąż Mrs Robinson, czyli Mel Brooks
Dokładnie
Polski przedsiębiorca, karierę zaczynał od więzienia, skazany za włamania. Następnie zakładał wiele przedsiębiorstw zajmujących się różnymi rzeczami: importem sprzętu RTV i alkoholu, hurtem artykułami spożywczymi, był właścicielem gazety, radia czy nawet drużyny piłkarskiej (kiedyś Ekstraklasowej, dzisiaj nieco zapomnianej). Swoje biznesy sprzedawał często dużym firmom zagranicznym, które to prowadzą je dzisiaj a które niemal każdy z nas odwiedza bardzo często. Regularnie znajdował się na liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika "Wprost", już od początku lat 90.
Mariusz Świtalski ?
Mariusz Świtalski...