Posts by mrovka

Cieszę się że jest ktoś kto myśli podobnie.

Dokładnie tak jak piszesz i dokładnie o to mi chodzi..Moja wina, że o tym nie wspomniałem wcześniej i przez to zostałem źle odebrany, ale byłem przekonany że ten szkopuł jest oczywisty dla wszystkich. Przepraszam i dziękuję kwasi za naświetlenie sprawy.

Gdyby nie było cmentarza, ewentualnych fuzji to faktycznie...dla mnie limit na innych uniach może być nawet miliardowy. Bo wtedy wiem i mam pewność, że owa sprawa i ich statystyki dotyczą tylko i wyłącznie ich i tej jednej konkretnej unii.

Ale ta dysproporcja wyjdzie własnie przez przy fuzjach i przy ewentualnych wędrówkach przez cmentarz.

W wyobraźni widzę to tak. Skoro u68 miało FŻ jako pierwsze, to za kilka lat, przy kolejnej fuzji będzie na pewno unią docelową.

I tu nagle pojawi się konto z innego uni które np ma milion limitu lotów lub nie wiele poniżej tej wartości. Statystyki kolekcjonerów z u68 pójdą pod prase tylko dla tego że nikt o tym nie pomyślał wcześniej:)

Mowa tylko o statystykach.

Bo w momencie jak GF zechce zwiększyć limit z 10% np do 20%..to już to będzie miało szerszy wydźwięk .

Ruda to ja już proponuje przenieść kilka ostatnich postów z tematu o 10x wersji do tego tematu.

Bo ostatnie posty, które napisałem o tym milionowym limicie lotów rozpoznawczych na Quantum i o których toczy się dyskusja, dotyczą chyba tej 11nastej wersji..

Nie bardzo rozumie, co mam Ci rozszyfrować. Od momentu aktualizacji, mi przyrost przychodzi w takim samym tempie.

Mi też brakowało po 2-4 procent do tych 10% jak wprowadzali tą konkretną aktualizacje. W momencie wprowadzenia aktualizacji, po przeliczeniu, tylko przy rasie Ludzkiej miałem 8,2%..przy każdej innej miałem poniżej 8%

A kto będzie wysyłał tyle misji?

Ja wysłałem 3950 i mam wszystko to co chciałem czyli najważniejsze ustawić badania pod siebie i tyle. A Ty się spierasz że oni mają milion misji a Ty kilkadziesiąt tysięcy lol 😁

No dobrze, ale patrzysz przez pryzmat swojej techniki gry, Tobie chodziło tylko o ustawienie badań i na tym chciałeś poprzestać.

A przyjdzie czas, bo przyjdzie na pewno, że będziesz chciał osiągćc te 10% bonusu.

Po za tym, wy mnie chyba źle rozumiecie.

Mi absolutnie nie chodzi o to, że ktoś może osiągnąć szybciej te 10% bonusu niż np mi to przyszło. Absolutnie nie o to mi chodzi.

Mi chodzi tylko i wyłącznie o to, że po osiągnięciu tych 10% można będzie, na innych uniach, nabić niebotyczne ilości punktów w ogólnej, jak na razie nic nieznaczącej, statystyce.

Dla mnie osobiście nawet byłoby na rękę, jakby wszystkie już unie na Polskich serwerach miały 10% bonusu, bo wtedy zdecydowanie jest większa szansa, ze zwiększą limit z 10% do np 20%.

W momencie np zwiększenia tego limitu ze strony GF, wszystkie uniwersa, powtarzam wszystkie młodsze uniwersa odczują tą dysproporcje. Dlatego te szanse chciałbym wyrównać dla wszystkich unii już teraz

Już pomijam fakt, że czołówka u68, nawet nie będzie w stanie zbliżyć się do czołówki zbieraczy z pozostałych unii

Choć muszę zauważyć i chcę to ewidentnie podkreślić, ze na obecną chwilę, chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że np gracze z Quantum, przez ten milionowy limit, mają prze ogromną szanse nabić niebotyczne ilości punktów w tej statystyce.

Chce też zapewnić graczy z Quantum, że to naprawdę nie jest nic osobistego

SPIN DOKTOR ja myślę że każdy wcześniej czy później wypuści te 50 flot na dzień. Choć faktycznie, na nowo otwartych uniach może być różnie. Tam rządzą inne priorytety.

Tylko teraz mówimy o starych uniach. Ludzie się tym zachłysną, bo rozwój ras, robi z oGame zupełnie inną grę.

Moim zdaniem, porównanie to do prędkości wydobycia/badań jest trochę nie trafione. Przy wyborze uni,każdy sam decydował na jakiej uni chce grać, a i tak ostatecznie - z tego co się orientuje - wszędzie jest takie samo wydobycie, po za jednym przypadkiem.

Tutaj chcą narzucić nierówność wszędzie.

Teraz mowa o 10cio letnim Qauntum,a co z innymi, bardziej świeższymi uniami ? One z automatu dostaną mniejszy limit, bo mają mniej dni.

Gdyby to podporządkować pod u68, wtedy limit byłby bardziej sprawiedliwy.

Nie wiem ile dni są już FŻ na u68, ale pisząc czysto teoretycznie..

Jeżeli np na u68 FŻ istnieją np 2 lata i wprowadzają tą aktualizację na Quantum, to według mnie oni powinni dostać limit 50x730 czyli limit 36500.

Jeżeli od tej daty, za rok wprowadzą FŻ na Kalyke i analogicznie na u68 FŻ istnieją już 3 lata..to Kalyke powinno dostać limit 50x1095 czyli limit 54750

itd itp

tak to widzę..a nie prawie milionowy limit

SPIN DOKTOR .. efekty mam takie:

10% bonusu dla rasy Ludzi,

10% bonusu dla rasy Rocktal'ów,

9,8% bonusu dla rasy Kaelesh

9,9% dla Mechów.

Wszystkie cztery rasy mam aktywne, więc wszystkie 4 bonusy działają jednocześnie

.

Tak, wiem o tym że po osiągnięciu tych 10% już nie ma sensu latać, ale w tym przypadku chodzi tylko o powiększanie licznika.

Zresztą, jak już tu wspomniał kwasi ...nie zdziwiłbym się także, jakby za jakiś czas te 10% powiększyli do 15% lub nawet i więcej..wtedy ten większy licznik może zadziałać na Twoją korzyść.

Dlatego, fajnie by to było, jakby wszystkie uniwersa mieli jednakowe szanse w tym i gdyby te 50 lotów dla każdego uniwersum było mnożone przez taką wartość, ile dni były aktywne FŻ na u68 w momencie aktualizacji FŻ na danym uniwersum // w tym przypadku na Quantum//..a nie pomnożona przez ilość dni trwania danego uniwersum //w tym przypadku Quantum//

Tak jak nasze top 1 w znajdowaniu ras było kiedyś wyznacznikiem limitu dla całego u68, tak u68 powinno być wyznacznikiem dla innych serwerów.

Problem w tym,że nie będziesz w stanie przegonić reszty, bo prawdopodobnie - choć przyznaje,że tego nie sprawdzałem, bo urlopu nie klikałem - te 50 lotów jest dodawane nawet na urlopie.

//byłby wdzięczny, jakby mi to ktoś potwierdził lub zaprzeczył//

SPIN DOKTOR jak nie wykorzystam tych misji, jak od początku wprowadzenia FŻ sam wylatałem prawie 34tyś i codziennie mam teraz limit 50 lotów.

Quantum, po tym samym czasie gry z FŻ, co obecnie ma u68, topowi poszukiwacze z Quantum, będą mieli taki sam licznik, plus ponad 900.000 limitu, który będzie się zwiększał o 50 lotów każdej doby.

Po np 5,6 latach, gracze z Quantum i wszystkie inne unie będą mieli - w zaokragleniu - o 90.000 więcej odkryć od u68...gdzie uni 68 prze nigdy nie bedzie miało szansy zbliżyć się do tego wyniku

Mario to nie płacz, tylko irytacja.

Gracze na u68 którzy skupili swoją uwagę na misjach rozpoznawczych od samego początku, po jednej z wcześniejszych aktualizacji, dostali tak po dupie..że czołówka została w tyle, a Ci, którzy mieli na to wywalone prowadzą prym, trzeba było się z tym pogodzić

Nie wiesz tego, bo to sytuacja tyczyła się tylko u68..

Wy, tzn przyszłe uniwersa, które dostaną Formy, tego nie odczują, bo dostajecie już to wszystko w innej i nowszej formie.

Teraz chcą zrobić podobnie, tylko - że tak się wyrażę - na globalną skalę.

Jak już wspomniałem, po tej aktualizacji, która dała po tyłku niektórym na u68, jak na ironie, stała się jedyną statystyką, gdzie grubość portfela nie ma znaczenia - dlatego to jest dla mnie takie ważne

Bo teraz u68 jest na strasznie przegranej pozycji.

Bawicie się formami życia na u68 od kilku miesięcy, gdzie inni jedynie obeszli się smakiem. Teraz jesteś raptownie na strasznie przegranej pozycji, bo quantum dostało więcej lotów rozpoznawczych. Jeszcze wywołujesz teamowca do pomocy :beaten: Rudaaa pomocyy, tak nie może być...

Troszkę hipokryzją i piaskownicą zawiało. Gratuluję, niejednego to rozbawiło, mnie też ;]

My mamy po 30-40 tyś misji...a tu mowa prawie o milionie ?? Jest chyba różnica. Prawda ?

Nie zapominaj że to jedyne statystyki, na które nie wpływa stan portfela..więc tym bardziej zależy mi na tym by było to sprawiedliwie jak dla nas na 68, tak dla pozostałych, którzy czekają na aktualizacje..

Z drugiej strony.. o jakiej hipokryzji z mojej strony mówisz. My zostaliśmy przedstawieni przed faktem dokonanym..

To co ? Sugerujesz,że po wprowadzeniu aktualizacji, mieliśmy zaczekać z rozwojem Form, do momentu, aż zostanie wprowadzone to na wszystkie serwery ?

Masz okazje tak zrobić..

A odnośnie misji to z tego co pamiętam to jest 50 gdziennie razy ilosc dni dzialania uni

Wiec nie ma co sie dziwic na uni co ma z 10 lat

To jest głupie..jak już to tak rozplanowali, to powinni to pomnożyć przez ilość dni, od momentu wprowadzenia to na u68..

Bo teraz u68 jest na strasznie przegranej pozycji.

Na to wychodzi że na każdej uni, gdzie wprowadzą FŻ, limit 50 lotów pomnożą to przez ilość dni działania tej że uni.

To w takim razie, powinni graczom u68 w jakiś sposób to wypośrodkować..lub pomnożyć te 50 lotów nie jak do tej pory, przez ilość dni działania uni, tylko ilość dni działania FŻ na u68

Ruda nie mam racji ?

mrovka na Quantum i wszyscy to widzimy w podglądzie galaktyki. Nie do osiągnięcia jak dla mnie, chociaż gram bardzo aktywnie.

hmmm..no to ja czegoś nie rozumie. Bo zalogowałem się na Quantum i ja w podglądzie galaktyki mam tylko limit 100 lotów.

Nieźle was uhonorowali za tą zwłokę.

Top 1 z u68 nawet nie znajdzie się w top 100, jak przy ewentualnej fuzji połączą się takie uniwersa.

Nie potrzeba tyle misji żeby mieć 100% bonusa. :)

Wiem o tym, ale mi chodzi o nic nieznaczące statystyki w odkrywaniu ras, po tym, jak już osiągnie się poziom 10% przy każdej rasie.

Ja lubię tam się ścigać, choć nie wpływa to w ogóle na grę, poza dobrym samopoczuciem gracza.

Jaki macie limit misji na odkrycie form życia na Quantum? Dostaliście 50 za pierwszy dzień form życia, czy dali jakiś bonus do limitu misji za opieszałość?

U mnie w tej chwili jest tak : 365/982150.

982150 misji to limit za ponad 50 lat.

możesz wykonać 982150 misji ??

Strasznie dziwnie to GF rozegrało. Sprawdziło się przysłowie, że pierwsi będą ostatnimi, a ostatni pierwszymi.

Top 1 z u68 nawet nie znajdzie się w top 100, jak przy ewentualnej fuzji połączą się takie uniwersa.

No to skoro takie zmiany, to teraz czekamy na zreperowanie cennika :P

Bo np gdy klikam w ikonkę MSBN ,to cennik na 14lv pokazuje 1mld metalu, a prawdziwy koszt metalu to 1,9 mld.

Byłoby fajnie, jakby się to dało zaokrąglić do góry.

Też uważam że podniesienie cen x10 skracania badań, budynków procederu nie zatrzyma.

Jak już boicie się stawiania floty w sekundę, by odeprzeć ewentualny atak, to można podnieść x10 ewentualnie tylko cen paczek surowców i cen za detroid...Choć i tak, jak już wspomniał to Crysis - to tylko lekko ograniczy proceder.

Ja osobiście rzadko korzystam ze skracania badań, bo cena....wtedy przestałbym korzystać z tego całkowicie.

Już pomijam fakt, ze badania, jakiekolwiek, powinno trwać sekundę - ale to zupełnie inny temat.

A co do tematu..unia bez acs - to według mnie byłby tylko finansowym ringiem wąskiej grupy graczy, gdyby wszystko inne zostało w nie zmienionej formie

-nie powiem, mógłbym patrzeć na takie zmagania..bo to nie moje pieniądze :)

zresztą, kiedyś nie było acs i ludzie grali

Wy tak nie szalejcie z tymi nagrodami, bo za chwile ludzi przyzwyczaicie i będą się domagać ich co miesiąc :P

A tak na poważnie..im częściej tym lepiej. Dzięki za miłą niespodziankę GF

Z fromami te procenty co podałem będa mniejsze, liczyłem to w dużym przybliżeniu dawno temu. Ale tak generalnie to klasa na FŻ od wydobycia nie ma wpływu poza T18, a mogą przecież polepszyć wyniki ekspów. Poza tym to śmieszne żeby tylko kryształ porównywać bo trzeba wszystko przeliczyć na deuter lub metal by porównywać ogolny zysk. No i sprawdzałeś to gdy zbierałeś 1/3 maksymalnego łupu, a trzeba ustawiac przynajmniej 3/4.

A jak się ustawia te 3/4 łupu ? Wiem, pewnie trochę lamerskie pytanie, ale nigdy nie bawiłem się w ekspedycje.

Faktycznie, masz rację z tym przeliczaniem na deut. Przyznaje, że w ogóle o tym nie pomyślałem.

To w takim razie, metalu wtedy zebrałem 42mln, 20mln kryształu i 20mln deutu - to jak tym pisać ? Zebrałem 82mln surowca, czy wszystko pzreliczyć na metal ?

Opisze swój przypadek na przykładzie wydobycia kryształu z pełzaczami.

Ja gram na uni68 z FŻ. Mam aktywnego zbieracza.

W zeszłym tygodniu postanowiłem przez łikend wypróbować odkrywce.

Mam 14 planet, gdzie na każdej wydobywam / w zaokrągleniu / 10mln kryształu dziennie przy aktywnym zbieraczu. Czyli około 140mln dziennie z wszystkich planet.

Po zmienieniu zbieracza na odkrywce, moje wydobycie kryształu spadło do / w zaokrągleniu / 8mln na każdej planecie. Czyli 112mln dziennie z wszystkich planet.

Przez te dwa dni z racji czasu i ustawienia moich planet, wysłałem tylko 38 ekspedycji, gdzie każda miała pojemnością transportową 40mln i ja np tej różnicy nie odrobiłem w ekspedycjach.

Bo zdobyłem około 20mln kryształu na 38 ekspedycji..

Nie wykluczone że wysyłałem kiepskie floty, bo czytałem ze to ma też duże znaczenie. Ale ostatecznie wróciłem do zbieracza.