Posts by Nerthil

Oczywiście, że Mauretania.

Maroko jak kulą w płot. Najwyższy szczyt ponad 4000 m n.p.m., sąsiadów trzech (łącznie z Saharą Zachodnią), o niewolnictwie tam nic nie słyszałem. Jedynie dominacja ludności muzułmańskiej się zgadza :)

Zgazdam się w zupełności ze szczytem - kompletnie przeoczyłem ten podpunkt.

Odnośnie granic, duża część Sahary Zachodniej granicząca z Mauretanią jest de facto terenem Maroka, stąd policzyłem 3 - 4 państwa

Jeśli chodzi o niewolnictwo to chyba jedno z lepiej tuszowanych na świecie, znów za sprawą świetnych koneksji rządu Maroka z "cywilizowaną" Europą i Stanami Zjednoczonymi. Ludnośc Sahrawi jest często niewolniczo wykorzystywana przy wydobywaniu głównie złóż fosforytów w tym kraju.

Mimo wszystko fajnie było zerknąć na Mauretanię po rozstrzygnięciu zagadki i przeczytać kilka słów na temat sytuacji w tym kraju :)

dokładnie tak!

Myślał na początku o Nimbusie 2001 o ile pamięc mnie nie myli, ale ze względu na wyższą cenę nimbusów, wybrał Zmiatacza 11

Toadie zadajesz

Ron z okazji zostania Prefektem w V części sagi, zażyczył sobie pewien prezent - czym był i jak dokładnie się nazywał?

Łzy feniksa

Pierwszy raz w Komnacie tajemnic po ugryzieniu bazyliszka

Drugi raz podczas Turnieju Trójmagicznego po ukąszeniu Akromantuli

Moim zdaniem chodzi o Maroko i terytorium zależne Sahary Zachodniej, odgrodzone murami postawionymi na pustyni od "właściwej części" Maroka.

Kraj który dekolonizację przeszedł stosunkowo spokojnie, utrzymując bliskie stosunki z Franją i wykorzystując jej pozycję w ONZ tłumił wszelkie ruchy wolnościowe oraz fałszował i deorganizował referenda, również te na szczeblu ONZ.

Obecnie ruch wyzwoleniowy Polisario częściowo mieszka na terenie pustyni a częściowo na terenie sprzymierzonej z nimi Algierii

Rdzenny lud Sahrawi znowu mierzy się z silną polityką Marokańskiego rządu osiedlania Marokańczyków na ich terenach w celu rozstrzygnięcia kolejnego referendum na niekorzyść Sahrawich.

Polecam fenomenalną książkę "Wszystkie Ziarna Piasku" Bartka Sabeli ;)

Dzięki za odpowiedzi. To by się zgadzało, bo przejeżdżając z wyboru misji do przycisku wyślij flotę akurat kursor przejeżdża w okolicach 60-70% prędkości. Zatem jest to błąd gry i to ogromny, FSy to nie dzieci że trzeba je pilnować co robią skoro się wysyła na konkretny procent nie klikając nic więcej. Kilka dni temu straciłem przez to bańkę surki- czy błąd jest zgłoszony? Czy coś z tym zostanie zrobione?

Błąd opisałem świeżo po wejściu wersji 8.0

Czy został zgłoszony i ktoś się nim zajął?

Wydaje mi się że tak, choć efekty są podobne jak z % farmingu z bandytów :)

Zostając przy magicznych stworzeniach:

Proszę o podanie nazw:

Domowej sowy Weasleyów

Sowy którą Ron dostał "w zamian za" Parszywka

Sowy Percy'ego

Było to zakłęcie Accio! służące do przywoływania rzeczy do swojej pozycji.

Zaklęcia Harry nauczył się - choć z dużymi problemami, ćwiczył nawet na muchach podczas lekcji wróżbiarstwa - w 4 klasie przed I zadaniem turnieju trójmagicznego.

Nauczyłą go Hermiona aby mógł przywołać błyskawicę i wykorzystać ją do "pokonania" smoka i zdobycia złotego jaja

Nie zgadzam się. Bogin nie jest stworzeniem tylko upiorem. Tam powinna być akromantula zamiast niego. Reszta poprawna :)

biorąc pod uwagę wystąpienie łącznie 4 stworzeń - a upiór z tego co rozumiem to jednak też stworzenie - dopuszczam zarówno akromantulę jak i bogina.

Proszę wymienić 3 magiczne stworzenia które Harry napotkał w Labiryncie podczas 3ciego zadania turnieju trójmagicznego

Pierwszy cielesny wyczarowany Patronus byłpodczas meczu Quidditcha kiedy Malfoy, Crabm, Goyle i Flint przebrali się za 3 dementorów.

Harry wyczarował patronusa tuż przed/po złapaniu znicza

Tak, ale chyba jednak Mrozu mnie wyprzedził ;) więc kolejne pytanie powinno być jego!

O kurczę, mógłbym przysiąc że pod moim postem pojawił się od razu Twój ?(

Przepraszam za pomyłkę

Tak zwane bombonierki lesera :
    Krwotoczka truskawkowa , ,wymiotki pomarańczowe , Bąblówka krwawa. i karmelki gorączkowe i Omdlejka Grylażowa. w skład wchodziły jeszcze gigantojęzyczne Tofiee ale nie ma wzmianki że została użyta na którymś z uczniów.

Mrozu oczywiście że Twoja kolej, odpowiedzi poprawne także zadawaj!

Zostaniemy więc przy Bliźniakach i Magicznych Dowcipach Weasleyów.

Proszę o podanie nazw 3 cukierków, które Fred i George testowali na pierwszoroczniakach, a których skutki uboczne miały uprawnić spożywającego do zwolnienia z zajęć