Geograficzny

• To ja może jedno łatwiejsze zadam ;)

Mianowicie, proszę podać z jakimi i iloma krajami Hiszpania dzieli granicę lądową?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Nerthil niestety, ale to jest błędna odpowiedź.

E: Gibraltar bierzemy pod uwagę, a czemu by nie? Tylko, że on jest w tej kwestii traktowany jako Wielka Brytania - mimo to 3 i 4 to zła odpowiedź.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Andorą, Francją, Gibraltarem i Portugalią i Maroko

Wielka Brytania nie jest prawidłową odpowiedzią moim zdaniem gdyż:

Gibraltar jest przedmiotem sporu terytorialnego pomiędzy Wielką Brytanią i Hiszpanią. Spór ten zaostrzył się po decyzji Wielkiej Brytanii o wyjściu z UE[6]. 31 grudnia 2020 roku, Hiszpania i Wielka Brytania osiągnęły porozumienie w sprawie umieszczenia Gibraltaru w bezgranicznej strefie Schengen

Jest tylko zależne od Wielkiej Brytanii.

• Toadie udzielił prawidłowej odpowiedzi! Teraz Twoja kolej.

SPIN DOKTOR w kwestii sporu Hiszpanii i Wielkiej Brytanii o ten skrawek Półwyspu Iberyjskiego masz rację, bo jest to niestety kość niezgody pomiędzy tymi państwami od kilkuset lat. Po decyzji GB o wyjściu z UE faktycznie się zaostrzyło, bo głównie chodziło o swobodny przepływ osób i dóbr zarówno w jedną jak i drugą stronę.

Na razie jednak, czy się to komuś podoba czy nie, jest to terytorium zamorskie Wielkiej Brytanii od 1704r. W związku z tym Wielka Brytania (oraz Maroko, Portugalia, Francja i Andora - czyli łącznie 5 państw ) jest dobrą odpowiedzią.

Wielka Brytania nie jest prawidłową odpowiedzią moim zdaniem gdyż:

Gibraltar jest przedmiotem sporu terytorialnego pomiędzy Wielką Brytanią i Hiszpanią. Spór ten zaostrzył się po decyzji Wielkiej Brytanii o wyjściu z UE[6]. 31 grudnia 2020 roku, Hiszpania i Wielka Brytania osiągnęły porozumienie w sprawie umieszczenia Gibraltaru w bezgranicznej strefie Schengen

• Przepraszam za opóźnienie z pytaniem.

Półwysep, będący najbardziej na południe wysuniętą częścią innego półwyspu. Tak naprawdę obecnie właściwie jest wyspą, ale nie jest to spowodowane przyczynami naturalnymi. Najwyżej położony punkt jest niespełna 100 m niższy od najwyższego szczytu Polski. Zamieszkuje go ponad milion osób. Co to za półwysep?

• Czy chodzi może o Peloponez? Jest półwyspem, będącym częścią Półwyspu Bałkańskiego. Przesmyk, który go łączy z kontynentalną Grecją przecięty jest Kanałem Korynckim - czyli w zasadzie jest wyspą powstałą w sposób nienaturalny. Najwyższy szczyt ma 2407 m n.p.m. (Rysy 2499 m n.p.m.) - czyli niespełna 100 m niżej. ;) Obecne źródła podają, że zamieszkuje go ponad milion osób.

Moim zdaniem spełnia wszystkie warunki :D

• Ok, zatem bohaterem mojej zagadki będzie bardzo specyficzne miasto:

- miasto to zajmuje powierzchnię ponad 6 razy większą od Polski;

- w kraju, w którym leży zajmuje najmniejszą powierzchnię lądową - zaledwie 13km2;

- wg obecnych źródeł, liczba ludności tego miasta jest o kilkanaście osób większa od trzykrotnej gęstości zaludnienia kraju w którym leży;

- dla ułatwienia podam, że w granicach administracyjnych naszego bohatera znajduję się ponad 2 miliony km2 wód.

Proszę podać nazwę tego miasta? ;)

• Miasto 6 razy większe od Polski? serio chyba coś nie tak

:DChongqing ma powierzchnie ok 80 tyś km2

ale Polska ma 300 000 km2

Jeśli weźmiemy pod uwagę granice administracyjne, największym miastem na świecie jest Chongqing w środkowych Chinach, u zbiegu Jialing i Jangcy, z populacją 30 165 500. Chongqing wygrywa też pod względem powierzchni, rozciągając się na obszarze 82 403 km².

https://architektura.muratorpl…fakty-i-liczby_10834.html

Jeśli chodzi o powierzchnie to Iqaluit ma ponad 2 mln

• Miasto 6 razy większe od Polski? serio chyba coś nie tak

Dla uściślenia - powierzchnia administracyjna całej aglomeracji tego miasta wraz z przynależącymi wodami jest ponad 6 razy większa od powierzchni Polski (co wynika zresztą z podpunktów 2 i 4 mojego pytania). Zresztą podpunkt drugi w pytaniu też coś powinien zasugerować ;)

Żadna z Twoich odpowiedzi nie jest niestety poprawna bo zapomniałeś o podpunkcie 3 - związanym z populacją tego miasta ;)

E: Miasto jest na prawdę specyficzne i jako podpowiedź mogę jeszcze dodać, aby jako miasto nie brać pod uwagę tylko i wyłącznie obszaru, który jest zurbanizowany (tak jak w przypadku Chongqing), a wszystko co poza nim to już nie należy do miasta. Obszary miejskie w swych granicach administracyjnych oprócz ścisłej zabudowy, która koncentruje mieszkańców, mają również tereny leśne, łąki i pola, a nawet wody. :)

Edited 2 times, last by Peper_SMT* ().

• Mimo, że mamy XXI wiek to jednak są nadal kraje w których istnieje niewolnictwo. I nie mówię tutaj o korposzczurzeniu w małej klitce od 9-17, żeby zarobić na Skodę Fabię w gazie, żeby móc dojechać do pracy i wynająć kawalerkę, żeby się wyspać przed pracą ;)

W państwie będącym przedmiotem tej zagadki przyjmuje się, że ok. kilkanaście procent populacji to niewolnicy. W tym kraju niemal wszyscy obywatele są wyznawcami islamu a kraj ten graniczy z czterema (lub trzema - zależy od interpretacji) państwami. Najwyższy punkt tego kraju leży na wysokości poniżej 1000 m n.p.m.

• Mauretania?

• Moim zdaniem chodzi o Maroko i terytorium zależne Sahary Zachodniej, odgrodzone murami postawionymi na pustyni od "właściwej części" Maroka.

Kraj który dekolonizację przeszedł stosunkowo spokojnie, utrzymując bliskie stosunki z Franją i wykorzystując jej pozycję w ONZ tłumił wszelkie ruchy wolnościowe oraz fałszował i deorganizował referenda, również te na szczeblu ONZ.

Obecnie ruch wyzwoleniowy Polisario częściowo mieszka na terenie pustyni a częściowo na terenie sprzymierzonej z nimi Algierii

Rdzenny lud Sahrawi znowu mierzy się z silną polityką Marokańskiego rządu osiedlania Marokańczyków na ich terenach w celu rozstrzygnięcia kolejnego referendum na niekorzyść Sahrawich.

Polecam fenomenalną książkę "Wszystkie Ziarna Piasku" Bartka Sabeli ;)

• Oczywiście, że Mauretania.

Maroko jak kulą w płot. Najwyższy szczyt ponad 4000 m n.p.m., sąsiadów trzech (łącznie z Saharą Zachodnią), o niewolnictwie tam nic nie słyszałem. Jedynie dominacja ludności muzułmańskiej się zgadza :)

• Oczywiście, że Mauretania.

Maroko jak kulą w płot. Najwyższy szczyt ponad 4000 m n.p.m., sąsiadów trzech (łącznie z Saharą Zachodnią), o niewolnictwie tam nic nie słyszałem. Jedynie dominacja ludności muzułmańskiej się zgadza :)

Zgazdam się w zupełności ze szczytem - kompletnie przeoczyłem ten podpunkt.

Odnośnie granic, duża część Sahary Zachodniej granicząca z Mauretanią jest de facto terenem Maroka, stąd policzyłem 3 - 4 państwa

Jeśli chodzi o niewolnictwo to chyba jedno z lepiej tuszowanych na świecie, znów za sprawą świetnych koneksji rządu Maroka z "cywilizowaną" Europą i Stanami Zjednoczonymi. Ludnośc Sahrawi jest często niewolniczo wykorzystywana przy wydobywaniu głównie złóż fosforytów w tym kraju.

Mimo wszystko fajnie było zerknąć na Mauretanię po rozstrzygnięciu zagadki i przeczytać kilka słów na temat sytuacji w tym kraju :)