Może lepiej nie wchodźmy w polemikę, skoro mamy skupiać się na pierdołach odległych tematycznie od obecnej aktualizacji
Posts by Brodaty
-
-
Póki co zacząłem przygotowywania mojej 10-cio letniej córki do przejęcia mojego konta, gdyż obawiam się, że prędzej dostanę łopatą w tyłek niż coś się tu wyklaruje!
Zuch chłopak! Dawniej w posagu były srebra, meble gdańskie, obligacje i zegarki z komunii - dzisiaj spuścizną trudów życia zostaje pieczołowicie rozkminiana gra w internecie.
Sorry za offop
-
macias takie rytmy to dobre do całowania się z dziewczyną w wolnej chacie
-
smoki, mam pytanie. Czy na uni testowych panuje zasada cmentarza? Zgaduję że nie, ale wolę dopytać, bo mam pewną uwagę dotyczącą tej kwestii.
Zauważyłem, że Bermuda ma tą samą tendencję wypełniania wszystkich ~4,5k pozycji, co standardowe serwery z 9-ma galaktykami. To oznacza, że prawdopodobnie spora większość graczy stosuje nawyki z oficjalnych kont i sporo częściej woli kolonizować ósme pozycje, niż kolonizować na ósemki (z Odkrywcy) i przenosić na - na przykład piętnastki, czy jedynki (zmieniając na inną lub zostając w klasie). Fakt, że to uni najmłodsze już nie jest nie zmienia niczego w problemie i nawet dodawanie kolejnych galaktyk by nie pomogło (a nawet by zaszkodziło). To upierdliwe, bo człowiek chciałby wykorzystać cały potencjał swojej strategii, ale nie może, bo ktoś sobie posadzi kulkę na środku i przestanie się logować. To samo dotyczy idlaków ze średnią poziomów kopalni poniżej ~25... Zawala miejsce...
Nie wiem czy ten feedback trafi do GF na stół i skończy się to tylko na biadoleniu. Nie jest to problem bezpośrednio związany z nową aktualizacją, ale pośrednio - na podanym wyżej przykładzie już tak.
Przy okazji, nie nabijając postu...
Aż tak dokładnie na bermudzie to potrzebują chyba tylko ci ze ścisłej topki
-
Floty ekspedycyjne.
-
Trochę godności... To brzmi jak darmowa grochówa dla kloszardów
-
Sugerujmy się ramami czasowymi wprowadzania aktualizacji na podstawie poprzednich wersji. Minął ledwo tydzień, więc warto uzbroić się w cierpliwość. Przecież nie ogarnęli jeszcze połowy bugów
-
Dokładnie o taki rodzaj nastawienia do klas dostrzegłem na początku. Jeśli ktoś zna lepszy, to dam mu voucher na różnicę trycjum zdobywanych ze sztabem/bez sztabu.
-
Można w zależności od potrzeb przełączać się w budynkach miedzy rasami.
Kurde, no to to działa jeszcze bardziej zamaszyście, niż z grubsza wyglądało! Genialne!
Przypomina mi się podobna sytuacja, kiedy to większość rozpisywała się na temat atutów klas siódmej wersji, a ja od razu rozkminiłem, że największą sztuką będzie umiejętna zmiana klas. I tu zapowiada się nieco podobnie, bo można będzie w takim wypadku organizować sobie jakieś strategie wymagające szybkich operacji, bez grubszego ich planowania. Dla mnie ma to ogromne znaczenie przy badaniach, ponieważ jednak w odróżnieniu od czasów rozwojów pozostałych elementów gry, badania mają to do siebie, że nawet mając na Quasar maksymalnie dostępne x20, pewne poziomy zaczynają się wydłużać w prognozowanym graniu za 2-3 kolejne lata (uni ma prawie 2, a po 5-ciu następuje stagnacja - fuzje nie mają tu znaczenia). A więc reasumując - każdy możliwy przeskok na maksymalizację atutów Odkrywcy w badaniach ma ogromne znaczenie w jak największym przycinaniu czasu badań bez żadnych bonusów.
-
Rzecz jasna, że nie wszystkie badania są potrzebne każdemu graczowi, więc każdy bada technologie wg własnych potrzeb
Dlatego dobrze by było, gdyby również Generałowie i Odkrywcy również brali czynny udział w testach, bo zakładając to, w czym się rozumiemy, jakby miało miejsce testowanie "egoistyczne", to wówczas informacje spływałyby bezwzględnie zewsząd. Co na pewno ma miejsce w raportach bezpośrednich dla GF, ze wszystkich krajów.
Zakładając, że tutaj chęć testowania jest domeną Zwieraczy, nie oznacza, że GF nie wie nad czym pracować. Oni na pewno mają inne priorytety niż coś co nam się źle wyświetla, ale w liczbach się zgadza (na przykład). Zgaduję, że chwila zejdzie zanim dopną to na ostatni guzik i wrzucą na oficjalne serwery. Za dużo fakapów było w ostatnich aktualizacjach i się nauczyli, że tylko testy na takiej Bermudzie mają sens.
Co do budynków związanych z formami życia to trochę inna sprawa, ponieważ na planecie można stawiać tylko te, które należą do rasy zasiedlającej tę planetę.
No to trochę lipa.
-
dziś rano na 3 z 4 planet okazuje się że nic nie ruszyło
Info od Rudej wpadło na forum około godziny temu. Sprawdź jeszcze raz
Jeśli chodzi o kwestię tego jak ustawić formy życia na planetach, zaraz będę stawiał 5tą planetę i na niej zacznę eksperymenty z resetowaniem drzewek.
Cenię takie podejście. Sprawdzasz rzeczy, które nie wchodzą wyłącznie w twardo ustalone strategie eko / floty / ekspów.
miks 2 będzie optymalny
Właśnie... Fajnie, że można dostosowywać proporcje między rasami, bo im więcej indywidualnych możliwości, tym więcej możliwych kombinacji strategicznych. Mogę zacząć wysyłać do GF pocztówki na święta
Z każdej planety statek leci z inną prędkością, z innym zużyciem dexu i z inną pojemnością, z innym kosztem zawrotki...
Czyli do obecnych opcji procentowego ustawiania prędkości lotu, będzie można dodać czasy bonusowe, a to znaczy, że mój system zwózek, oparty na synchronizowanych zwózkach*, będzie można ustawić jeszcze bardziej precyzyjnie. A to znaczy, że jeśli wszystko zatrybi mi w arkuszach, to istnieje szansa, że uda się skalibrować te dwa zestawy parametrów i być może wyjdzie mi synchronizacja z oknem czasowym przylotów w ramach np. jednej minuty. Świetnie!
* - Wszystkie sloty wpadają w ciągu kilku minut, gdy jestem przy kompie. Oszczędzam deuter i mniejsza szansa przegapienia szybkiego wlotu agresora.
-
Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że wprowadzenie nowych form życia na swoje konto powinno być poprzedzone na tyle dużym rozwojem, żeby można było w miarę szybko zbadać technologie przynajmniej w segmentach T1 i T2.
Dlatego każdy głupek, taki jak ja, który nie trzyma wolnego, rozwiniętego konta na testowym, musi zapierdaczać konto od nowa, żeby móc tam dysponować jakimikolwiek surowcami.
Moje przemyślenia i obserwacje są takie, że badania dla poszczególnych form należy rozwijać na 4 planetach oddzielnie dla każdej z form a na pozostałych planetach nie ma już sensu tego powtarzać ani robić tam mixu technologii z różnych form (bo po co, skoro badania obejmują całe konto?).
Czyli odseparowali "ludziki" w ten sposób, że każda planeta ma być w pewien sposób wyjątkowa.
Ludzie żyliby w klimatach oceanicznych, umiarkowanych, skalistych i tropikalnych; Roboty w umiarkowanych, albo skalistych; Krasnale w pustynnych, skalistych, tropikalnych i umiarkowanych, roboty w skalistych i tropikalnych; Szaraki w każdych.
Taka przykładowa, losowa wyliczanka. Dosłownie klimatycznie... Podoba mi się to
Na pozostałych planetach należy wprowadzać te formy życia, które nam pasują ze względu na strategię i styl gry i tam stawiać tylko budynki, a technologii nie ruszać (może z wyjątkiem pierwszego poziomu?)
Czy ktoś ma inne przemyślenia na ten temat ?
Aż sobie zanotuję
Fenrir wiesz... W sumie argument słuszny, bo nie każdy gracz jest polską cebulą i co niektórych stać na bieżące wydawanie anty na dowolny element z nią związany, ale poczekałbym z ostateczną oceną do momentu podania przykładu modelowego z gry i kolejnej listy debugowania, bo ta, którą dziś opublikowała Ruda, nie zawiera tego błędu.
-
A ja zbieram klasy w ten sposób: odkrywca, zbieracz, odkrywca, zbieracz, itd. Zawsze parami / + jedno z dwóch na górkę.
-
A to dziwne, bo miało nie ingerować w bazowe sprawy...
-
Spin, brawo za refleks
Ten temat umarł pod własnym ciężarem.
-
Te dane akurat mam. Spoko... Jak nikt się nie podrzuci tych danych, to najwyżej poczekam sobie parę dni i uda się to jakoś ogarnąć samemu, jednym machnięciem. Póki co, mam inny, ważniejszy projekt do ukończenia i jak tylko skończę, chciałbym mieć gotowe wzory do wprowadzenia tej aktualizacji. Minął rok minął, a ja jeszcze dopinam ostatnie wzory w arkuszach.
-
Wszystko ładnie, pięknie, ale mi chodzi o spis wszelkich kosztów, poziom po poziomie, tak żeby na przynajmniej trzech poziomach po sobie było widać jakie są wartości wykładników potęgowania kosztów kolejnych poziomów. Same poziomy obecnych budynków na niewiele się zdadzą.
Mam na razie za dużo na głowie i konto na Bermudzie jest w powijakach, więc nie bardzo mogę testować (czego przez brak czasu żałuję). Spisałem sobie tylko poziomy minimalne drzewek technologicznych, żeby wszystko odblokować, spisałem wartości najtańszych, pierwszych poziomów trzech pierwszych budynków i stwierdziłem, że bez rozwoju konta (co czynię jak mam czas) dalsze testowanie nie ma sensu (a wolę oszczędzić tą anty na potem, niż lekko wydać na podstawowy rozwój konta). No ale to co opisałem w tym akapicie, jest wytłumaczeniem się z wypowiadania na forum o rzeczach, o których pojęcia nie mam - a chciałbym jakoś pomóc we wspólnym ogarnianiu tej aktualizacji, jak tylko mogę.
Gdyby szybko wprowadzić te podstawowe dane do arkuszy, można by się dowiedzieć ile maksymalnie można wycisnąć z eko, zanim wprowadzą zmiany na serwery oficjalne. Flotowe i eksploracyjne zagadnienia średnio mnie interesują, chociaż ich nie lekceważę, ale jednak dobrze by było znać te wartości, które jednak mogą znacząco wpłynąć na zmiany w strategiach.
-
Zonk
Coś nie pykło...
(Kurde, na starym forum można było skalować rozmiar jpg.png.gif.itp.itd.)
-
dopóki nie wejdę na daną planetę, populacja nie konsumowała nic, dopiero przypominają sobie o jedzeniu jak wchodzę na planetę
Bo kosmici nie jedzą pożywienia tylko karmią się ludzką energią życiową. Może GF wprowadzi przy okazji kolejny surowiec "syrop Apetizer", by niejadki zjadły obiadki
Tak se tylko śmieszkuję. Zadziwia mnie to, że mimo iż odseparowali nową gałąź mechaniki gry i tylko wyniki bonusów mają być czerpane przez doczesny algorytm, to mimo to nadal jest masa bugów. Spodziewałem się, że to szybko wejdzie, ale na razie na to się nie zanosi. Być może na dniach puszczą jakieś info o wprowadzonych korektach tych rzeczy, które dotychczas zostały zgłoszone. A tu cisza...
Btw. Spisuje ktoś może koszty, czasy rozwojów i inne istotne parametry? Jakby ktoś mi podrzucił te dane, to chętnie wymieniłbym się esejem nt. wpływu uzależnienia OGame na relacje rodzinne (taki poradnik jak grać i być jednocześnie wyspanym).
-
Lexi, ale z Ciebie śmieszek
Kurde, mam problem na tej Bermudzie.
Nie wiem na którą się zdecydować. Qnick zdecydował się na prawą, ale ja po serii dylematów, chyba wezmę jednak wszystkie.
Ruda, przez Ciebie musiałem dzisiaj wcześnie wstać na darmo (jakbym nie wiedział, że nagrody można odbierać nawet ostatniego dnia :D)