Wersja 9.X - dyskusja

• Na pozostałych planetach należy wprowadzać te formy życia, które nam pasują ze względu na strategię i styl gry i tam stawiać tylko budynki, a technologii nie ruszać (może z wyjątkiem pierwszego poziomu?)

To raczej typowy bug (albo ułańska fantazja programistów), szczególnie że masz opcję losowania badań, a ich resetowanie kosztuje sporo anty, GF sobie nie pozwoli na stratę hajsu.

• Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że wprowadzenie nowych form życia na swoje konto powinno być poprzedzone na tyle dużym rozwojem, żeby można było w miarę szybko zbadać technologie przynajmniej w segmentach T1 i T2.

Dlatego każdy głupek, taki jak ja, który nie trzyma wolnego, rozwiniętego konta na testowym, musi zapierdaczać konto od nowa, żeby móc tam dysponować jakimikolwiek surowcami.

Moje przemyślenia i obserwacje są takie, że badania dla poszczególnych form należy rozwijać na 4 planetach oddzielnie dla każdej z form a na pozostałych planetach nie ma już sensu tego powtarzać ani robić tam mixu technologii z różnych form (bo po co, skoro badania obejmują całe konto?).

Czyli odseparowali "ludziki" w ten sposób, że każda planeta ma być w pewien sposób wyjątkowa.

Ludzie żyliby w klimatach oceanicznych, umiarkowanych, skalistych i tropikalnych; Roboty w umiarkowanych, albo skalistych; Krasnale w pustynnych, skalistych, tropikalnych i umiarkowanych, roboty w skalistych i tropikalnych; Szaraki w każdych.

Taka przykładowa, losowa wyliczanka. Dosłownie klimatycznie... Podoba mi się to :)

Na pozostałych planetach należy wprowadzać te formy życia, które nam pasują ze względu na strategię i styl gry i tam stawiać tylko budynki, a technologii nie ruszać (może z wyjątkiem pierwszego poziomu?)

Czy ktoś ma inne przemyślenia na ten temat ?

:6stars:

Aż sobie zanotuję :)

Fenrir wiesz... W sumie argument słuszny, bo nie każdy gracz jest polską cebulą i co niektórych stać na bieżące wydawanie anty na dowolny element z nią związany, ale poczekałbym z ostateczną oceną do momentu podania przykładu modelowego z gry i kolejnej listy debugowania, bo ta, którą dziś opublikowała Ruda, nie zawiera tego błędu.

• Dwa spostrzeżenia od wczoraj

Bug kolejki budowania pojawia się częściej niż poprawne działanie... wczoraj wieczorem wypełniłem kolejki, dziś rano na 3 z 4 planet okazuje się że nic nie ruszyło

Na dodatek od wczoraj surowców w ogóle nie przywraca po anulowaniu zbugowanej kolejki - nawet jeśli mam miejsce w magazynie...

Jeśli chodzi o kwestię tego jak ustawić formy życia na planetach, zaraz będę stawiał 5tą planetę i na niej zacznę eksperymenty z resetowaniem drzewek.

hardy wydaje mi się że nie każdy gracz będzie potrzebował 4 form życia, sądzę że dla niektórych maksymalizowanie jednej formy lub dobrze dobrany miks 2 będzie optymalny.

Jak się pobawię trochę ze zmianą rasy na planecie i resetowaniem badań wrócę z kolejnymi przemyśleniami.

Przy obecnym stanie rzeczy natomiast wszelkie kalkulacje (czasu lotów, pojemności, siły ataku itp) są chyba zbyt skomplikowane.

Z każdej planety statek leci z inną prędkością, z innym zużyciem dexu i z inną pojemnością, z innym kosztem zawrotki...

Rozumiem ideę poszerzania możliwości w grze i może sam pomysł jest fajny, ale w obecnej formie kompletnie niszczy to wiele fundamentalnych założeń OGame

• dziś rano na 3 z 4 planet okazuje się że nic nie ruszyło

Info od Rudej wpadło na forum około godziny temu. Sprawdź jeszcze raz ;)

Jeśli chodzi o kwestię tego jak ustawić formy życia na planetach, zaraz będę stawiał 5tą planetę i na niej zacznę eksperymenty z resetowaniem drzewek.

Cenię takie podejście. Sprawdzasz rzeczy, które nie wchodzą wyłącznie w twardo ustalone strategie eko / floty / ekspów.

miks 2 będzie optymalny

Właśnie... Fajnie, że można dostosowywać proporcje między rasami, bo im więcej indywidualnych możliwości, tym więcej możliwych kombinacji strategicznych. Mogę zacząć wysyłać do GF pocztówki na święta :)

Z każdej planety statek leci z inną prędkością, z innym zużyciem dexu i z inną pojemnością, z innym kosztem zawrotki...

Czyli do obecnych opcji procentowego ustawiania prędkości lotu, będzie można dodać czasy bonusowe, a to znaczy, że mój system zwózek, oparty na synchronizowanych zwózkach*, będzie można ustawić jeszcze bardziej precyzyjnie. A to znaczy, że jeśli wszystko zatrybi mi w arkuszach, to istnieje szansa, że uda się skalibrować te dwa zestawy parametrów i być może wyjdzie mi synchronizacja z oknem czasowym przylotów w ramach np. jednej minuty. Świetnie!

* - Wszystkie sloty wpadają w ciągu kilku minut, gdy jestem przy kompie. Oszczędzam deuter i mniejsza szansa przegapienia szybkiego wlotu agresora.

• Tylko po co losować badania, skoro możesz w 100% wybrać badanie, które dla danej formy życia jest przypisane ?

W celu maksymalizacji zysków, każda rasa ma część badań bezużytecznych (np. te od poprawy statów CM-a czy silosów, albo skracanie czasu i kosztu konkretnych badań), a inne rasy mają np. w tym miejscu kolejny bonus do wydobycia czy prędkości floty.

• Na razie dziś kolejka działa poprawnie, ale oprócz błędu w nocy, wczoraj popołudniu 7 raz anulowałem kolejki na różnych planetach - zarówno badan i budowli form życia.

Dziś lecą dalej testy to zobaczymy

Na pewno dalej istnieje bug który czasem zamiast zakończyć badanie/budowę, rozpoczyna ją od nowa na ten sam poziom, bez pobierania surowców. Na razie zaobserowałem to tylko przy normalnych badaniach i budowlach, nie przy formach życia

Właśnie skończyło mi się Astro na 7 i po automatycznym przeładowaniu strony leci od nowa...

EDIT: Z tego co napisała właśnie Ruda fix dopiero wejdzie o 13

Z ciekawości zostawię wszystko w kolejce i w locie, zobaczymy co się wydarzy z flotami i budowlami

• Moje przemyślenia i obserwacje są takie, że badania dla poszczególnych form należy rozwijać na 4 planetach oddzielnie dla każdej z form a na pozostałych planetach nie ma już sensu tego powtarzać ani robić tam mixu technologii z różnych form (bo po co, skoro badania obejmują całe konto?).

Jeśli chodzi o badania to racja. Pisałem już o tym, że można mieć na 4 planetach wszystkie rasy i wykorzystać wszystkie bonusy z tych ras. Natomiast na każdej placencie musi być jakaś rasa choćby po to by dodatkowo rozwinąć budynki, które dadzą dodatkowe bonusy do wydobycia na konkretnej planecie dodatkowo nie licząc bonusów z uzyskanych z badań. Jeśli będą na każdej planecie formy życia to będzie to dodatkowy bonus z wydobycia, którego nie będziesz miał z samych badań. Ponieważ odpowiednie budynki dodają bonus na planecie a jak nie zbudujesz żadnej formy na innych planetach to nie będzie budynku, który dałby dodatkowy bonus prócz badań. Także na każdej planecie potrzebna będzie forma życia jeśli chcesz w pełni korzystać ze wszystkich bonusów wydobycia.

Dalej jest błąd wydobycia, który pokazuje różne wartości z form życia.

• Pisałem wyżej, że na 4 planetach trzeba opracować komplet badań i to wystarcza dla całego konta.

Rzecz jasna, że nie wszystkie badania są potrzebne każdemu graczowi, więc każdy bada technologie wg własnych potrzeb - jedne na maxa inne np. tylko 1. poziom.

Co do budynków związanych z formami życia to trochę inna sprawa, ponieważ na planecie można stawiać tylko te, które należą do rasy zasiedlającej tę planetę.

Ponieważ bonusy od budynków działają tylko w obrębie planety, na której stoją, musimy chcąc skorzystać z takich bonusów, zasiedlić każdą własną planetę jedną z czterech ras.

Wybór rasy decyduje o możliwych tam bonusach, więc inne rasy będzie osiedlał flociarz, inne zbieracz a jeszcze inne odkrywca.

Nie widzę tu miejsca dla mixu ani w technologiach ani w budynkach.

• Rzecz jasna, że nie wszystkie badania są potrzebne każdemu graczowi, więc każdy bada technologie wg własnych potrzeb

Dlatego dobrze by było, gdyby również Generałowie i Odkrywcy również brali czynny udział w testach, bo zakładając to, w czym się rozumiemy, jakby miało miejsce testowanie "egoistyczne", to wówczas informacje spływałyby bezwzględnie zewsząd. Co na pewno ma miejsce w raportach bezpośrednich dla GF, ze wszystkich krajów.

Zakładając, że tutaj chęć testowania jest domeną Zwieraczy, nie oznacza, że GF nie wie nad czym pracować. Oni na pewno mają inne priorytety niż coś co nam się źle wyświetla, ale w liczbach się zgadza (na przykład). Zgaduję, że chwila zejdzie zanim dopną to na ostatni guzik i wrzucą na oficjalne serwery. Za dużo fakapów było w ostatnich aktualizacjach i się nauczyli, że tylko testy na takiej Bermudzie mają sens.

Co do budynków związanych z formami życia to trochę inna sprawa, ponieważ na planecie można stawiać tylko te, które należą do rasy zasiedlającej tę planetę.

No to trochę lipa.

• No to trochę lipa.

Nie widzę tu miejsca dla mixu ani w technologiach ani w budynkach.

Ale można się przestawić między rasami bo budynki się nie kasują więc można rozwinąć system budynków na jednej planecie zrobić budynki 4 ras i one się nie kasują. Można w zależności od potrzeb przełączać się w budynkach miedzy rasami. :D

I pyk wymyślone. :D :fgrin:

• Muszę sprostować:

Badania Form Życia dzielą się na dwa rodzaje - te które wpływają na całe konto (dopisek "on all planets") i te które działają tylko na danej planecie

Budynki Form Życia wpływają tylko na daną planetę

Czyli:

Mogę odkryć wszystkie 4 formy życia, rozwinąć maksymalnie ich badania, a potem zresetować formy życia na wszystkich planetach i osiedlić na każdej z moich planet tylko tą rasę (rasy) której budynki chcę mieć. Badania dostępne będę miał zarówno wybranej rasy, jak i innych (z tym że tutaj wybór innej technologii wiąże się z 25% szansą trafienia jednej z 4 dostępnych). Ten test z resetowaniem przede mną, tutaj się podzielę wynikami niedługo.

Tutaj jest więc podstawowy i największy problem - skoro budynki i część badań działają tylko na danej planecie, zakładając czasem ruletkę z wyborem innej technologii - ujednolicenie bonusów na wszystkich planetach będzie bardzo trudne. A nie mówimy tu o prostym wydobyciu surowców czy energii, ale o czasie lotu, spalaniu, ładowności.

Jeśli wyślę flotę i od razu po tym zmienię badania na planecie na inne (np. usunę wszystkie dopalacze prędkości statków i zmienię na eko), to jak będzie informowany potencjalny cel o mojej prędkości - czy będzie monit o bonusach z momentu wysyłki? A czy może gracz na którego wyślę flotę puści skana, zobaczy inne techy, będzie miał inne informacje o prędkości mojej floty i poprawnymi wyliczeniami otrzyma błędne wyniki?

A jeśli spadnie mi ilość ludności przy wartości granicznej koniecznej dla danego badania formy życia i badanie też wygaśnie?

Tu jest bardzo duże pole do theorycraftingu, który moim zdaniem powinien przyjść z GF i być jasną wykładnią co i jak - inaczej będzie kicha.

Nie mam jeszcze żadnego moona, ale rozumuję że na księżycu będą dostępne te same bonusy (budynków i badań) co na planecie powiązanej.

PS: właśnie na jednej koloni co odświeżenie resetuje mi się metal do 0... straciłem kilka baniek >.<

• Można w zależności od potrzeb przełączać się w budynkach miedzy rasami.

Kurde, no to to działa jeszcze bardziej zamaszyście, niż z grubsza wyglądało! Genialne!

Przypomina mi się podobna sytuacja, kiedy to większość rozpisywała się na temat atutów klas siódmej wersji, a ja od razu rozkminiłem, że największą sztuką będzie umiejętna zmiana klas. I tu zapowiada się nieco podobnie, bo można będzie w takim wypadku organizować sobie jakieś strategie wymagające szybkich operacji, bez grubszego ich planowania. Dla mnie ma to ogromne znaczenie przy badaniach, ponieważ jednak w odróżnieniu od czasów rozwojów pozostałych elementów gry, badania mają to do siebie, że nawet mając na Quasar maksymalnie dostępne x20, pewne poziomy zaczynają się wydłużać w prognozowanym graniu za 2-3 kolejne lata (uni ma prawie 2, a po 5-ciu następuje stagnacja - fuzje nie mają tu znaczenia). A więc reasumując - każdy możliwy przeskok na maksymalizację atutów Odkrywcy w badaniach ma ogromne znaczenie w jak największym przycinaniu czasu badań bez żadnych bonusów.

• To prawda, Nerthil, jest takie badanie Humans, które działa tylko na tej planecie, na której było wykonane (T1-2), innych nie zauważyłem.

Natomiast pozostałe badania działają na wszystkich planetach i to niezależnie od tego, czy zostały zasiedlone przez którąkolwiek rasę !

• Badania Form Życia dzielą się na dwa rodzaje - te które wpływają na całe konto (dopisek "on all planets") i te które działają tylko na danej planecie

Budynki Form Życia wpływają tylko na daną planetę

Tak, tu się zgadza dlatego trzeba dobrze to dobrać i mieć rasę na każdej planecie, Myślę, że chyba w większości to będą ludzie.

eśli wyślę flotę i od razu po tym zmienię badania na planecie na inne (np. usunę wszystkie dopalacze prędkości statków i zmienię na eko), to jak będzie informowany potencjalny cel o mojej prędkości - czy będzie monit o bonusach z momentu wysyłki? A czy może gracz na którego wyślę flotę puści skana, zobaczy inne techy, będzie miał inne informacje o prędkości mojej floty i poprawnymi wyliczeniami otrzyma błędne wyniki?

Powinno być tak, że statki będą miały parametry takie jakie maiły w trakcie wysłania nawet jeśli coś się zmieni w trakcie lotu. Natomiast skan pokaże już cos innego czyli zmianę.

A jeśli spadnie mi ilość ludności przy wartości granicznej koniecznej dla danego badania formy życia i badanie też wygaśnie?

To powinno być zmienione moim zdaniem. Nie powinno być tak, że się traci możliwość wykonywania nagle tego badania.

ale rozumuję że na księżycu będą dostępne te same bonusy (budynków i badań)

Mnie też się nie udało tego zbadać ale musi być tak bo inaczej byłoby to całkiem bezsensu. Mam nadzieje, że to zmienią, że badania będą na całe konto dotyczące statków a nie na planetę.

• A jeśli spadnie mi ilość ludności przy wartości granicznej koniecznej dla danego badania formy życia i badanie też wygaśnie?

To powinno być zmienione moim zdaniem. Nie powinno być tak, że się traci możliwość wykonywania nagle tego badania.

Rozbudowa to jedno, ale czy to badanie będzie dalej działać, orientujesz się może?

Jeśli zbadałem np na poziom 1, spada mi ilość ludności, okienko z badaniem robi się szare - blokuje to tylko rozbudowę czy też efekt samego badania?

• Rozbudowa to jedno, ale czy to badanie będzie dalej działać, orientujesz się może?

Jeśli zbadałem np na poziom 1, spada mi ilość ludności, okienko z badaniem robi się szare - blokuje to tylko rozbudowę czy też efekt samego badania?

Mnie wydobycie spadło jak utraciłem możliwość robienia tego badania podwyższającego wydobycie po spadku populacji. To testowałem kilka dni temu i tak było.

• Rozbudowa to jedno, ale czy to badanie będzie dalej działać, orientujesz się może?

Mnie wydobycie spadło jak utraciłem możliwość robienia tego badania podwyższającego wydobycie po spadku populacji. To testowałem kilka dni temu i tak było.

No to jest w takim razie kolejny problem przy próbie jakichkolwiek wyliczeń czasu lotów.

No i też (choć w mniejszym stopniu) może powodować pomyłki przy wysyłce fsów.

Tutaj pozostaje kwestia czy te bonusy będą wpływać na prędkość Gęsiny prawidłowo czy nie - moim zdaniem klasa Generał już nie działa z GSami poprawnie, ale może coś źle rozumiem.

• No to jest w takim razie kolejny problem

Kolejny problem o którym pisałem i zgłaszałem to jest taki, że te bonusy z wydobycia czasem się nie dopisują i nie działają nawet jeśli wszystkie badania są dostępne. Czyli nawet jeśli wszystko jest prawidłowo w populacji. Badanie nadal aktywne a nie dodaje bonusu za wydobycie. Raz jest a raz nie dodaje. Takie czary mary. Czyli błąd zgłaszany i nie poprawiony. Cóż tego, że bonus jak nie działa.

• Szybki update

Po około 2 godzinach wydobycie metalu na kolonie się nie zeruje

Ale w tym samym momencie na matce resetuje się do wartości 85 Metalu

tym razem tylko 600 k w plecy, ale dobrze że zauważyłem przed wysyłka ekspedycji bo były znów klops

EDIT:

próbując rozwiązać problem z resetowaniem się wartości Metalu, wysłałem atak sondami, przywiozły metal, gra przez moment wyświetliła 0 na czerwono, po przeładowaniu strony bug naprawiony!!!

Jeśli ktoś będzie miał taką sytuację dajcie znać czy to jest rozwiązanie, czy zbieg okoliczności ;)

EDIT 2:

Ma radość przedwczesna... Dalej się resetuje, ale do innej wartości