Wersja 9.X - dyskusja

• Ja miałem tylko 10mln

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• oni nie dali po 20 tylko wszystkim wyrownali do 20mln. Jak miales 10 zachomikowane to dostales tylko 10 ekstra. Jezeli ktos zalozyl pozniej konto to tego bonusu nie dostal. Z tego co mi sie wydaje to po potwierdzeniu maila rejestracyjnego dostaje sie 10mln z automatu. Tak jak u nas czasem 18k na start nowego uniwersum.

• to ja założyłem nowe konto całkowicie, ale nie dam głowy dokładnie kiedy, w każdym razie po założeniu na pewno nie miałem 10 mln

Chyba na następny dzień zauważyłem że mam 10 mln antymaterii nagle więc zakładam że to było po ogłoszeniu na forum

dlatego się zastanawiam jak to z tym 20 :D

Nie umiem znaleźć nigdzie daty założenia konta, ktoś pomoże?

• Szukać form życia można tylko jak ma się wybrana rasę ludzi na planecie

Ja wysyłam z planety gdzie mam rasę Mechas i normlanie wysyłam statek do szukania życia.

Było na początku założenia 10 mln anty potem dostawa kolejne 10 czyli 20 ot to zagadka rozwiązana. :D

A przydałoby się kolejne chociaż 10 mln.

Jednak niech na razie postarają się poprawić obecne błędy. Potem dalsze testowanie.

• zauważyłem taki bug że czasami budynki/badania z form życia nie zużywają surowców a można je wykonać.

Nie zauważyłem żeby powodowało to bug kolejki budowania/badania - to raczej zdarza mi się losowo.

EDIT: Przy zbugowanej kolejce budowy i anulowaniu badania/budowli, nie zwraca surowców jeśli przekraczają one pojemność magazynów, z tego co kojarzę to bug

Dodatkowo często budynki form życia nie miały dostępnego guzika "wystartuj z AM" mimo że brakowało np 50 tysięcy metalu na którego zakup miałem AM.

Kolejna to kwestia populacji i żywności które działają bardzo dziwnie - czasami dopóki nie wejdę na daną planetę maksymalizuje się ludność mimo braku pożywiania, w momencie wejścia na planetę ludność spada z powrotem do ilości którą mogę wyżywić

Z żywnością jest podobnie, ale nie zauważyłem reguły powtarzalności - tak jakby dopóki nie wejdę na daną planetę, populacja nie konsumowała nic, dopiero przypominają sobie o jedzeniu jak wchodzę na planetę

EDIT2: obliczanie zużycia energii dla form życia jest niepoprawne - po wejściu na planetę 8 energii na plus, po kliknięciu w formy życia - 61 energii na minus.

Wystarczy że zmienię planetę, poczekam 10 minut, wrócę na Podgląd i już niedoboru energii nie ma - trochę to wygląda jakby budowle Form Życia przestawały działać jeśli zbyt długo nie otworzy się tej zakładki.

• dopóki nie wejdę na daną planetę, populacja nie konsumowała nic, dopiero przypominają sobie o jedzeniu jak wchodzę na planetę

Bo kosmici nie jedzą pożywienia tylko karmią się ludzką energią życiową. Może GF wprowadzi przy okazji kolejny surowiec "syrop Apetizer", by niejadki zjadły obiadki :D

Tak se tylko śmieszkuję. Zadziwia mnie to, że mimo iż odseparowali nową gałąź mechaniki gry i tylko wyniki bonusów mają być czerpane przez doczesny algorytm, to mimo to nadal jest masa bugów. Spodziewałem się, że to szybko wejdzie, ale na razie na to się nie zanosi. Być może na dniach puszczą jakieś info o wprowadzonych korektach tych rzeczy, które dotychczas zostały zgłoszone. A tu cisza...

Btw. Spisuje ktoś może koszty, czasy rozwojów i inne istotne parametry? Jakby ktoś mi podrzucił te dane, to chętnie wymieniłbym się esejem nt. wpływu uzależnienia OGame na relacje rodzinne (taki poradnik jak grać i być jednocześnie wyspanym).

• Potwierdzam, dziwne rzeczy z tą żywnością i populacją się dzieją zupełnie jakby występował tam Efekt Zenona z fizyki kwantowej. haha :D

Populacja maleje, rośnie kiedy przełączamy na planetę i z jedzeniem podobnie się dzieje.

Skoro każdy będzie mógł mieć wszystkie rasy i bonusy z nich to czy nie jest tych badań zbyt dużo, które się dublują?

Jak myślicie? Moim zdaniem można byłoby kilka wywalić. Np. Ulepszanie statku, dodać większy bonus i zostawić jedno badanie a nie kilka.

A czy ktoś wie co to jest Premia technologiczna form życia?

• jeśli chodzi o premię technologiczną form życia którą podnosisz poprzez "odkrywanie" tej samej rasy kilkukrotnie, to z zamysłu powinna podnosić o tyle % ile masz obecnie wszystkie bonusu z Rasy - zarówno budowli i badań

Wydaje mi się że te "podobne" bonusy u różnych ras są specjalnie - u kogoś bardziej opłaci się full Rock'tal, u kogoś innego mix rock'tal i Kaleeshów bo lata ekspy, u kogoś innego rock'tal i human bo farmi.

Dzięki temu każdy z graczy będzie mógł mieć trochę bonusu do np floty/tech szpiegowskiej czy produkcji deuteru, bez konieczności użycia tej jednej rasy na jakiejś planecie po jeden bonus.

Dużym problemem jest brak wyświetlania populacja T2 i T3 na stronie głównej i kwiatki które tworzą się w połączeniu z populacją T1 "żyjącą własnym życiem" - wchodzę w zakładkę, mam 7 mln, klikam nowy slot, strona się przeładowuje - populacji 6.7 mln, slot niedostępny. 2 minuty później 7.7 mln populacji

• Spisuje ktoś może koszty, czasy rozwojów i inne istotne parametry?

Jak ktoś ma lepiej to proszę pisać, ja tak ogólnikowo, orientacyjnie jedynie.

Ludzie

Sektor mieszkaniowy

1 - lvl metal i kryształ mtal/krysztal/ energia

2 - 7 /2

16/4

30/8

48/13

72/20

104/29

146/41

52 - 3.975.071 / 1.135.734 czas budowy 24 m 37 sek

Farma Biosfery

mtal/krysztal/ energia

5/2/8

12/4/17

21/8/26

52- 2.839.336/ 1.135.734/ 3,2 tys.

czas budowy 32m 46 sek roboty 9

Centrum Badawcze

8 lvl m/k/d

• 31K
    • 31K
    • 7,8K

Produkcja z napędem termojądrowym

8 lvl m/k/d

• 1Mn
    • 716K
    • 716K

Wytapianie wysokoenergetyczne

8 lvl mkd

• 116K
    • 77K
    • 46K

Akademia Nauk

10 lvl m/k/d/ populacja

• 5Mn
    • 3Mn
    • 1Mn
    • 47Mn

Centrum Neurokalibracji

6 lvl m/k/d/ populacja

• 4Mn
    • 3Mn
    • 4Mn
    • 161Mn

Rock'tal

Enklawa Medytacji

1lvl - 9/3

41 lvl 540 tyś. /180 tyś

Kryształowa Farma

mtal/krysztal/ energia

1 lvl - 7/2/10

39 lvl - 278 tyś/ 79 tyś. / 1,8 tyś.

Mechy

Linia produkcyjna

1 lvl 6/2

29 lvl m/k

• 28K
    • 9,6K

Fabryka Komórek Fuzyjnych

1 lvl

• 5
    • 2
    • 8

30 lvl m/k/ energia

• 29K
    • 11K
    • 778

• Wszystko ładnie, pięknie, ale mi chodzi o spis wszelkich kosztów, poziom po poziomie, tak żeby na przynajmniej trzech poziomach po sobie było widać jakie są wartości wykładników potęgowania kosztów kolejnych poziomów. Same poziomy obecnych budynków na niewiele się zdadzą.

Mam na razie za dużo na głowie i konto na Bermudzie jest w powijakach, więc nie bardzo mogę testować (czego przez brak czasu żałuję). Spisałem sobie tylko poziomy minimalne drzewek technologicznych, żeby wszystko odblokować, spisałem wartości najtańszych, pierwszych poziomów trzech pierwszych budynków i stwierdziłem, że bez rozwoju konta (co czynię jak mam czas) dalsze testowanie nie ma sensu (a wolę oszczędzić tą anty na potem, niż lekko wydać na podstawowy rozwój konta). No ale to co opisałem w tym akapicie, jest wytłumaczeniem się z wypowiadania na forum o rzeczach, o których pojęcia nie mam - a chciałbym jakoś pomóc we wspólnym ogarnianiu tej aktualizacji, jak tylko mogę.

Gdyby szybko wprowadzić te podstawowe dane do arkuszy, można by się dowiedzieć ile maksymalnie można wycisnąć z eko, zanim wprowadzą zmiany na serwery oficjalne. Flotowe i eksploracyjne zagadnienia średnio mnie interesują, chociaż ich nie lekceważę, ale jednak dobrze by było znać te wartości, które jednak mogą znacząco wpłynąć na zmiany w strategiach.

• ęgowania kosztów kolejnych poziomów. Sa

Podałem Ci 8 poziomów sektora mieszkalnego,.

1 - lvl metal i kryształ

2 - 7 /2

3- 16/4

4- 30/8

5- 48/13

6- 72/20

7- 104/29

8- 146/41

Stosunek wzrostu surowców maleje z każdym poziomem , więcej nie spisuje bo zbyt dużo czasu. :D

Tak naprawdę to nie wiadomo czy takie koszty i bonusy wejdą do oficjalnej wersji nawet.

Nie ma się co nastawiać. To raczej poglądowe wartości mogą być.

• Te dane akurat mam. Spoko... Jak nikt się nie podrzuci tych danych, to najwyżej poczekam sobie parę dni i uda się to jakoś ogarnąć samemu, jednym machnięciem. Póki co, mam inny, ważniejszy projekt do ukończenia i jak tylko skończę, chciałbym mieć gotowe wzory do wprowadzenia tej aktualizacji. Minął rok minął, a ja jeszcze dopinam ostatnie wzory w arkuszach.

• Surowce się nie produkują (ciągle mam 2 sztuki deuteru przy wydobyciu k/h XD )

Badania w kolejce robią się np 2,3,4,5 ale zawiesza się po skończeniu 2 i stoi ale bierze surowce za kolejny poziom, po przerwaniu nie mam ani 2lvl ani surowców XD

Skrócenie czegoś z anty nie działa, znaczy pobiera anty ale nie skraca XD

Na jednej planecie mam 43/43 mieszkania i żywność ale tylko ~25mln ludzi, na kolonii mam 13/12 i 1kkk ludzi XD

• A ja testowałem tą aktualizację przez 2 dni i porzuciłem ten temat. Na początku byłem 'zajarany' tymi kosmitami, badaniami, budynkami..

Mniej więcej wiem "z czym to się je". Jednak poczekam aż to wejdzie na serwery docelowe.

Nowe budynki i nowe badania i to u każdego kosmity działa inaczej, tak wiele możliwości...

Mam konto na Bermudzie (założone razem z powstaniem tej aktualizacji), włączyłem urlop; cytując klasyka z YouTube "niech ginie"

Nie wiem kiedy to wejdzie na wszystkie serwery, ale poczekam, nie będę sobie psuł niespodzianki. Rozwijając konto na Bermudzie w celu badania tych 'obcych form życia', poznawając je i wszystkie bonusy z nimi związane, odebrałbym sobie przyjemność grania głównym i jedynym koncie jakie posiadam. Na którym gra to już ' systematyczne / beznamiętne klikanie i tak do łosranej śmierci ;)

Poczekam aż to będzie wszędzie. Będzędzie odkrywanie Ogame "na nowo" 8o (w pewnym sensie oczywiście)

• Surowce się nie produkują (ciągle mam 2 sztuki deuteru przy wydobyciu k/h XD )

Badania w kolejce robią się np 2,3,4,5 ale zawiesza się po skończeniu 2 i stoi ale bierze surowce za kolejny poziom, po przerwaniu nie mam ani 2lvl ani surowców XD

Skrócenie czegoś z anty nie działa, znaczy pobiera anty ale nie skraca XD

Na jednej planecie mam 43/43 mieszkania i żywność ale tylko ~25mln ludzi, na kolonii mam 13/12 i 1kkk ludzi XD

Odnośnie ludności i kolonii - tutaj jest (chyba) tak że kolonizując planetę ona ma konkretną populację

W ramach rozwoju Form życia (podnoszenia poziomu budynków mieszkalnych i produkujących żywność) ta ilości będzie Ci stopniowo spadać, aż w końcu zrówna się z tym ile faktycznie możesz mieć i wyżywić

Przykład:

Na kolonii 3 w momencie założenia, było 465 Milionów ludzi (4 razy więcej niż miałem na rozwiniętej matce z prawie całym odkrytym drzewkiem T2)

W miarę rozbudowy od zera form życia na kolonii - gdzieś na etapie badania T1 - z tych 465 mln zostało tylko 29 mln - reszty nie miałem jak wyżywić ani gdzie ulokować więc pewnie zmarli (albo odlecieli gdzieś).

Na początku byłem przekonany że to visual bug i jest tych ludzi 465, potem że 465 tysięcy, ale nawet na następny dzień było to 465 mln

• Mam bardzo podobnie. Pobawiłem się, aż się anty skończyło. Błędów na chwile obecną jest pełno. Wartości na produkcyjne serwery na pewno będą zmieniane. Ogólny zarys aktualizacji oraz mechaniki w niej ukryte są już znane. Mam tylko nadzieje, że nie skończy się "jedną słuszną ścieżką" dla każdej klasy i stylu gry.

Chętnie poczekam na paczkę z fixami lub zmianami aby znowu trochę poklikać na testowym.

• Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że wprowadzenie nowych form życia na swoje konto powinno być poprzedzone na tyle dużym rozwojem, żeby można było w miarę szybko zbadać technologie przynajmniej w segmentach T1 i T2.

Pozwoli to także na zbudowanie na planetach kilku podstawowych budynków dla tych form, które mają znaczenie dla rozwoju planet.

Moje przemyślenia i obserwacje są takie, że badania dla poszczególnych form należy rozwijać na 4 planetach oddzielnie dla każdej z form a na pozostałych planetach nie ma już sensu tego powtarzać ani robić tam mixu technologii z różnych form (bo po co, skoro badania obejmują całe konto?).

Na pozostałych planetach należy wprowadzać te formy życia, które nam pasują ze względu na strategię i styl gry i tam stawiać tylko budynki, a technologii nie ruszać (może z wyjątkiem pierwszego poziomu?)

Czy ktoś ma inne przemyślenia na ten temat ?