Formy życia - Feedback

• Na planecie Rock tal (wcześniej ludzie) wylosowałem badanie "Enhanced Production Technologies" z rasy ludzkiej. Sytuacja jest taka że na starcie dostałem 4 poziom - taki poziom miałem tej tech. na tej samej planecie przed zmianą ludzi na rock tal. Nie wiem czy to celowe czy błąd.

Dinozaur, w nałogu od 2005...

u7, u39, Andromeda, Libra, Quasar

• Premia technologiczna form życia dodaje bonus do wydobycia z każdym kolejnym procentem w rubryce Life....

Oprócz tego zauważyłem, że również nieznacznie zmniejszyły się koszty kolejnego poziomu budynku mieszkalnego.

• A wiecie, że stopień zwiększania kosztów badań zmniejsza się z każdym poziomem badania. Nie wiem czy o tym pisałem. Z budynkami tak bo o tym pisałem wcześniej. Badania dążą do 1 z dwukrotności bodajże. Jak badanie jest 2 razy droższe to kolejny poziom i kolejny jest już droższy tylko o 1,6 potem 1,4 itd.

• tak właściwie to ja bym jeszcze postulowała o to aby punkty form życia były liczone osobno i nie sumowały się do ogólnych punktów konta :>

Inna sprawa, jeśli na testowej uni nie można atakować aktywnych graczy to niech dadzą surowce by móc testować, bo idlaki są suche jak pustynia i jeszcze się biją w 10 .... Ruda

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• ała o to aby punkty form życia były liczone osobno i nie sumowały się do ogólnych punktów konta

Będzie się sumowało bo jak inaczej by to wyglądało. Muszą się sumować bo będzie to dość dziwnie wyglądało. To jakby statki z generała się nie liczyły. :D

Będzie wyszczególnienie odnośnie form życia w statystykach. :) Fakt sporo się może zmienić w punktacji. :D

• ała o to aby punkty form życia były liczone osobno i nie sumowały się do ogólnych punktów konta

Będzie się sumowało bo jak inaczej by to wyglądało. Muszą się sumować bo będzie to dość dziwnie wyglądało. To jakby statki z generała się nie liczyły. :D

Będzie wyszczególnienie odnośnie form życia w statystykach. :) Fakt sporo się może zmienić w punktacji. :D

Niby co się może zmienić? Na lifeformsy też musisz wydać surowce, zmieni się tylko to, ile dani gracze wydadzą na te budynki i techy, równie dobrze mogliby to np. we flotę wpuścić.

• Niby co się może zmienić? Na lifeformsy też musisz wydać surowce, zmieni się tylko to, ile dani gracze wydadzą na te budynki i techy,

Dokładnie tak jak mówisz ale właśnie na tym polega ten problem i różnica jaka może się pojawić w punktach. Tego problemu obawia się właśnie chyba Avinashi. Ekonomy, którzy inwestują w kopalnie tworzą pkt. a nie koniecznie zaczną rozbudowywać tak bardzo te nowe rzeczy a głównie budynki i tu może pojawić się dysproporcja w punktacjach wielu graczy. Niektórym się może to nie spodobać. Zwłaszcza tym co zależy na statystykach i pkt. \

Ja aż tak w to nie wnikam ale może wypowie się jakiś ekonom, co to zmieni i dlaczego Avinashi się tego obawia. Albo niech sama nam napisze. :D

To jak z darmowym dokiem, który mógł dać sporo pkt. itp. Może się mylę.

• nie mam obaw o statystyki bo się nimi nie przejmuję. Po prostu napisałam swoją propozycję ot co. No i dlaczego ekonomy mieliby nie inwestować w formy życia? Tym bardziej, że na tym etapie na jakim jesteśmy dają one sporo do wydobycia. Chyba, że GF to zmieni, ale oby nie ;]

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Witam Panowie i Panie

To mój pierwszy post na forum

Przy testowaniu Form Życia doszedłem do badania (Rock'tal - Moduły kryształów jonowych. Z każdym poziomem moduły kryształów jonowych zmniejszają zużycie energii robota i zwiększają jego wydajność) czyli pierwsze badania z drzewka dla T3. Na każdy zbadany poziom dodaje +1,2% do produkcji Pełzaczy i teraz (wspomnę że mam włączonego Zbieracza)

Podstawowe wydobycie metalu to 65.413 (28 lvl) przy wyłączonym powyższym badaniu dla T3 premia od pełzaczy których mam 310 wynosi 9.125 i to się zgadza, przy przeładowaniu 150% jak włączę badanie na pełzacze (mam 4 lvl - więc premia +4,8%) to premia od pełzaczy wynosi 9.422 ale to nie zgadza mi się z prostą matematyką gdyż

4,8% od 65.413 to daje 3139 + 9125 = 12264 za dużo (gdyby pełzacze dawały 4,8% dodatkowe do wydobycia głównego)

4,8% od 9.125 to daje 438 + 9125 = 9563 za dużo (gdyby pełzacze dawały 4,8% dodatkowo od podstawowej premii pełzaczy)

Czy ktoś już odkrywał to badania i sprawdzał jak to chodzi u niego.

I drugie pytanie - pełzacze mają ograniczenie do premii max 50% wydobycia podstawowego. Czy badania to będzie rozszerzać możliwości ponad tą wartość. Czyli jak mam teraz 50% na swoim koncie podstawowym bo mam już 1196 pełzaczy które powinny dawać 53,82% a dają tylko 50% to będzie można mieć 50% + (lvl badania * 1,2% * ilość planet) ?
    Co może powodować że np. na 10 planetach rozwiniemy to badanie na 5lvl czyli 5 * 1,2% * 10 = 60% czyli w sumie 110%

• I drugie pytanie - pełzacze mają ograniczenie do premii max 50% wydobycia podstawowego. Czy badania to będzie rozszerzać możliwości ponad tą wartość. Czyli jak mam teraz 50% na swoim koncie podstawowym bo mam już 1196 pełzaczy które powinny dawać 53,82% a dają tylko 50% to będzie można mieć 50% + (lvl badania * 1,2% * ilość planet) ?
    Co może powodować że np. na 10 planetach rozwiniemy to badanie na 5lvl czyli 5 * 1,2% * 10 = 60% czyli w sumie 110%

Sprawdzałem to na becie, limit 50% procent pozostaje pomimo rozwijania tego badania na wyższe poziomy.

• itti, możesz zarzucić screenem z sekscji Resources settings? Opisałeś liczbami wszystko ślicznie, ale może jak zobaczymy te z gry, to wszystko stanie się bardziej klarowne i przejrzyste. 1196 pełzaczy powinno być liczonych do mocno rozwiniętego eko. Obadaj co masz tam w nawiasie albo wylicz poziomy (kopalni i ekstraktora)*8,8 zaokrąglając w dół. Być może tu wyskakuje błąd, bo nie wierzę, żebyś miał tak nisko kopalnię metalu, a resztę napakowaną.

• Brodaty - 1196 pełzaczy to ja mam na koncie normalnym na którym gram już długo i tutaj obcina mi premię od pełzaczy do 50% wydobycia podstawowego a powinno dawać prawie 54%.
    Na testowym (Bermuda) mam 370.

Poniżej zrzut z Ustawienia zasobów na Bermudzie

Tak jak pisałem wcześnie nie zgadza mi się premia od pełzaczy przy włączonym badaniu - Moduły kryształów jonowych na 4 lvl który daje +4,8%, ale z drugiej strony jak napisał Macmicheal

I drugie pytanie - pełzacze mają ograniczenie do premii max 50% wydobycia podstawowego. Czy badania to będzie rozszerzać możliwości ponad tą wartość. Czyli jak mam teraz 50% na swoim koncie podstawowym bo mam już 1196 pełzaczy które powinny dawać 53,82% a dają tylko 50% to będzie można mieć 50% + (lvl badania * 1,2% * ilość planet) ?

Sprawdzałem to na becie, limit 50% procent pozostaje pomimo rozwijania tego badania na wyższe poziomy.

Jak zostaje limit 50% to to badanie staje się bezsensu na starych Uni gdzie gracze osiągają już tą granicę mając tylko pełzacze.

Według mnie to badanie powinno dawać bonus ponad to ograniczenie nałożone na pełzacze (50%) i wtedy stałoby się ono sensowne.

• Chyba liczba produkcji ludzi na godzinne też się zmieniła na mniej i trochę koszty wzrosły budynków, eh się pogorszyło.

Dłużej wszystko się będzie robić a nie mówiąc o testowaniu teraz. Koniec testowania u mnie. ]