Formy życia - Feedback

• wampek zbyt zero-jedynkowo do tego podchodzisz

Chodzi o coś w tym stylu: Drogowskaz OGame - Co? Gdzie? Jak? - przecież tutaj nigdzie nie ma żadnej szczegółowej transformacji danych, opisany jest efekt końcowy jaki ma powodować dany element gry.

Ja wiem, że Ruda ma inne ciekawsze rzeczy do roboty i absolutnie nie oczekuję od niej czy od kogokolwiek innego, aby od razu wszystko rzucił i starał się zrealizować nasze "oczekiwania" czy inne "zachcianki"! Tak jak pisałem wcześniej, ja niczego nie oczekuję,a już tym bardziej nie żądam! Po prostu jest to pomysł, który został tu wrzucony i jest jak dla mnie godny uwagi!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Popieram osoby które popierają powstanie jakiejś sklejki info z tego tematu. Podwiesić i proste.

Druga opcja kto miałby to zrobić... jeżeli nie z tematu to powinno to pójść odgórnie że ktoś z GF robi coś na kształt FQ i po prostu daje gotowca komuś kto to powiesi.

Tak czy siak chwalę ten temat, może i głupio ostatnio wyszło że tak zapytałem o niby banał dla tych którzy grali na testach. Już troszkę poczytałem wstecz. Ale miło by było gdyby chociaż podstawy dla tych nie "błyszczących" angielskim były. Może i to nie nasza kolej bo jednak Halley jest angielski, "kto nie umie - ten ginie" :D

Ale tak czy siak jeżeli chodzi o same formy życia, opcja jest dla "rozwiniętych" kont bo idąc po równo tracimy eko czy tam rozwój tak że....

dobre na "end game" o ile coś takiego istnieje :)

• Temat poradników/FAQ (takich oficjalnych) jest poruszany przez adminów już od jakiegoś czasu.

Mówiąc szczerze fajnie byłoby mieć jakąś podkładkę od GF by opracować ciekawe i szczegółowe FAQ.

Zostały na początek wrzucone filmiki, które wrzucił zefir. Nie zaglądałam jeszcze do nich, może pojawi się coś jeszcze. ;)

Zdajemy sobie sprawę, że na początku będzie milion pytań i zależy nam by każdy z nas mógł odszukać to co go w danej chwili będzie interesować.

• Obejrzałem filmiki i myślę, że w miarę dobrze jest to wytłumaczone.

Drugi filmik pokazuje jak zacząć zabawę z rasami i szukaniu innych ras o czym wcześniej pisałem.

Pierwszy filmik ukazuje, specyfikę ras którą można przypisać do danej klasy obecnej w ogame.

Jest to wartościowa informacja zaraz na samym początku, gdyż gracz wie jakie rasy lub rasę będzie chciał ewentualnie dla siebie.

Pokazuje ważną informacje na temat wartości populacji i jej rośnięciu a także, że może ona maleć w zależności od żywności.

Szkoda tylko, że nie jest to w języku polskim bo niektórzy mogą mieć kłopot.

• napisał, chyba ktoś w GF tam ma gotowe formatki, tylko trzeba je przeedytować bieżącymi danymi i aktualizować na forum.

jako informatyk napiszę Tobie jedno... "zapiski" z etapu produkcji totalnie nie nadają się do dalszej publikacji. Programiści w swoich "dokumentach" nie skupiają się na tym jaki ma być efekt końcowy, ale na tym jak go osiągnąć... no chyba że masz ochotę poczytać o sposobach transformacji baz danych.

No ale ciągle nie potraficie odpowiedzieć mi na jedno pytanie... jak nie społeczność, to kto? Ruda? Kiedyś to zapewne zrobi, spokojnie, ale podejrzewam że ma lepsze rzeczy do roboty niż być na każde wasze zawołanie... zwłaszcza, że ona robi to za darmo. Wracając jeszcze do punktu wyżej... nawet jeśliby istniała już jakaś sensowna, możliwa do przetrawienia dokumentacja to jest ona stworzona w języku niemieckim lub angielskim... ktoś to musi przetłumaczyć, o czym zdajecie się zapominać. jeśli natomiast uważacie, że GF powinno już teraz zatrudnić jakąś osobę do przygotowania poradnika, to zgłoście pomysł na anglojęzycznym forum, a nie tu... tutaj nikt posiadający odpowiednie możliwości tego nie przeczyta.

Zgadzam się z Tobą że żadne zapiski programistów się nie nadają do publikacji

Ja mówię natomiast o dziale Content Writing który na pewno w GF jest

Tam tworzy się opisy - pewnie inny dział do gry, inny na forum a inny do materiałów informacyjnych/promocyjnych.

Ale od takiego działu jako użytkownik produktu oczekuję że coś takiego stworzą :) Patrzę na to jak klient - tylko i aż.

Nie o narzekanie mi chodzi, choć przyznaje szczerze że sceptycznie podchodzę do tak szybkiego wdrażania tego rozszerzenia.

Jeśli chodzi o same formatki, na pewno powstają w języku niemieckim czy angielskim, wystarczy je przetłumaczyć

Jak są możliwości to ja chętnie przyjmę zlecenie na przetłumaczenie z angielskiego na polski tego co trzeba, a jak dla Ogame to i po niższej stawce :)

• Pablo

Odnośnie Twojego pytania w wątku zbiorczym, wrzucę Ci kilka screenów z Bermudy z poziomami budynków LifeForm, Rasą, Ludnością i Żywnością.

Rasy różnią się od siebie jeśli chodzi o wszystkie te wartości - startowa liczba, tempo przyrostu, tempo produkcji, dostępność budynków do przyspieszania tempa przyrostu czy produkcji itd. Jak widać, Mechy potrzebują wyższe poziomy produkcji jedzenia do utrzymania populacji niż inne rasy. Rock Tal przyrasta najwolniej, ale najrówniej pod względem stosunku ludność/jedzenie

Jak masz więcej pytań to postaram się coś odpowiedzieć, ale jak widzisz w niektórych liczbach jest jakaś czarna magia, której nie potrafię wytłumaczyć

No i wciąż mamy bug z tym "zasypianiem" populacji na planetach (widoczny akurat na screenach) - czasami zapominają jeść dopóki nie wejdziesz na ich planetę

• Po twoich ss'ach widać że jedzonko trzymasz wyżej, a gdybyś trzymał wyżej budynek 1 to być może byś miał więcej dostępnego. Właśnie o to mi chodziło czy trzeba rozwijać 1:1 czy coś trzymać wyżej :)

Generalnie wydaje mi się że oprócz Rock'Tal, wszystkie rasy są mocno głodne. Potrzeba rozwijać budynki wspierające produkcję żywności + samą farmę na wyższe poziomy niż budynki mieszkalne.

Drugi plus tego rozwiązania jest taki, że jeśli masz nadwyżkę żywności, to rozwinięcie kolejnego poziomu mieszkalnego pozwoli na szybszy przyrost populacji, bo będą już mieli co jeść. (u mnie większość nadwyżki na screenach wynika z atakowania graczy, gdzie Żywność przywożą mi statki jako 4ty surowiec)

SPIN DOKTOR chyba pracuje nad modelami opłacalności rozwoju ras z punktu widzenia konwersji ludności na T2 i T3, bo i tutaj różnice są spore

• po co jest opcja zresetuj?

W momencie gdy nasze statki poszukiwawcze choć raz odnajdą wszystkie 4 rasy, automatycznie otrzymujemy dostęp do ich siatki badań. Na każdej planecie można mieć wymieszane badania różnych ras.

W momencie decyzji o tym, jakie badanie chcemy mieć, można wybrać albo to przypisane rasie, która obecnie zamieszkuje daną planetę - wybór z szansą 100%, albo (np. gdy jakieś badanie z innej rasy bardziej się nam przyda) zaryzykować i zdać się na los w losowaniu z nadzieją, że trafimy jedno z pozostałych i będzie to akurat to, które chcieliśmy.

Załóżmy, że pierwsze badanie w Tier1 chcemy od Ludzi, drugie bardziej nam się podoba to od Mechów, trzecie znów Ludzie, czwarte od Kaelesh'ów itd.

Nasza bazowa rasa to Ludzie, więc z pierwszym badaniem nie będzie problemów - klik i mamy. Podczas wyboru drugiego badania zdajemy się na los - klik i udało się - mamy badanie od Mechów. Trzecie badanie znów nie będzie sprawiało problemów - klik i mamy. Przy czwartym znów losowanie i tym razem pech - wylosowało nam badanie Rock'talów. Nie zostaje nam nic innego jak zresetować całe drzewko Tier1 i zacząć wybór badań od początku, licząc na to, że tym razem się uda...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• po co jest opcja zresetuj?

W momencie gdy nasze statki poszukiwawcze choć raz odnajdą wszystkie 4 rasy, automatycznie otrzymujemy dostęp do ich siatki badań. Na

Dokładnie tak. Ja tylko dodam, że reset jest płatny od razu lub po odczekaniu darmowy.

,,Wszystkie badania w kolejce dla tego poziomu zostaną usunięte, a zasoby użyte do tego na tej planecie zostaną zwrócone. Wszystkie technologie z tego poziomu zostaną usunięte i nie będą już aktywne. Po ponownym wybraniu ich indywidualne poziomy badań zostaną przywrócone. Technologia wyższego poziomu zostanie dezaktywowana, gdy obecny poziom będzie niekompletny.''

• Bry.
    Co do pomysłów do Form Życia.
    Wydaje mi się, że bardzo użyteczną opcją, było by dodanie dodatkowego "kluczyka" innego koloru przy podglądach planet dla form życia.
    Gdy puścimy kolejkę w FŻ pojawia się taki sam klucyk jak przy budowie eko,stoczni etc. Trzeba klikać po kolei każą planetę i na podglądzie sprawdzać co się buduje. Dodatkowy kluczyk np. zielony dla FŻ byłby moim zdaniem dobrą opcją.

• Zarejestrowałem się specjalnie na nowym uni, żeby pograć trochę i posprawdzać te ,,formy życia". Ogólnie rzecz biorąc to jako dość doświadczony gracz muszę powiedzieć, że na początku wszystko trochę przytłacza- Doszedł cały nowy interfejs, jest sporo nowych rzeczy i jeśli ktoś (tak jak ja) w ciągu tylu lat zdążył się przyzwyczaić do ,,starej" wersji to tutaj może mieć problemy. Na szczęście po chwili (m.in. dzięki dwóm filmikom GF, które są bardzo pomocne) jest łatwiej.

Co do samej gry, to mimo początkowych obaw gra się całkiem dobrze. Bardzo dużo nowych możliwości rozwoju, dzięki czemu gra przestała być monotonna. Tak jak zostało wspomniane wcześniej nie ma sensu bawić się w to na początku- trzeba postawić parę kolonii, rozwinąć jako tako eko i dopiero wtedy w to wejść. Bardzo ciekawa sytuacja będzie na starszych uni, gdzie gracze mają już setki milionów pkt i więcej- tam zwiększenie wydobycia np. o 20% może dawać bardzo dużą przewagę i nie mogę się doczekać, aż zostanie przygotowana aktualizacja tego typu. Wcześniej musi być jednak wielokrotnie sprawdzona w celu wyeliminowania wszelkich błędów, bo na starych uni są często tacy wyjadacze, że raz dwa zaczną je nieuczciwie wykorzystywać.