Event z nagrodami - dyskusja

• Trochę zabawne, że ten fragment znalazł się w jednej wypowiedzi z informacją o zdobywaniu surowców z ekspedycji, bo 100 rozpruwaczy to 2-3 ekspedycje cywilne z niszczycielem lub właśnie rozpruwaczem. ;) Nie grając nigdy jako generał po kilku miesiącach robienia takich ekspów mam 5k reaperów.

Ja latam slotami po 1 pionku + 10k MT. Najdroższy statek, jaki przywożę, to Owca :) Zaletą są walki z piratami bez strat i góra 70-80 szt. MT w plecy podczas walk z Obcymi.

Rozpruwaczy mam 210 sztuk - za mało, by mogły coś sensownego zdziałać. Po obecnym evencie będzie ich (mam nadzieję) o 100 sztuk więcej. Tą Twoją ilość 5k, zakładając zdobywanie po 100 sztuk na eventach pewnie osiągnę w 2024-2025 roku;)

Latam po ~13k MT + 1 pionek + 1 reaper i jeśli nawet trafią się obcy, to straty nie przekraczają ~80-90 MT. Mówię serio, jak nie wierzysz, to ci mogę wysłać kilka API starć, dlatego jeśli nie dodajesz niszczyciela/reapera (jednego!), to tracisz dosłownie na własne życzenie. ;)

PS. Od listopada (czyli od początku uni) nie zbudowałem ani jednego bombowca czy niszczyciela, obecnie mam ich 7/4k. Ba, przez długi czas moja flota bojowa to było w 100% to, co zdobyłem na ekspedycjach, i dawało radę całkiem nieźle kosić sąsiadów.

• Latam po ~13k MT + 1 pionek + 1 reaper i jeśli nawet trafią się obcy, to straty nie przekraczają ~80-90 MT. Mówię serio, jak nie wierzysz, to ci mogę wysłać kilka API starć, dlatego jeśli nie dodajesz niszczyciela/reapera (jednego!), to tracisz dosłownie na własne życzenie. ;)

To prawda, a czasami zdarza się nawet tak, że pomimo dodania rozpruwacza nie ma żadnych strat pomimo walki z piratami (sytuacja u mnie sprzed z chwili).

Edit: dt + 1 pionier + 1 rozpruwacz

c5cff94aea846.png.html

• Z piratami bywają straty, zawsze są z obcymi, ale to wciąż pomijalne liczby MT (które IMO i tak są mniejsze niż średnia liczba znajdowanych MT na ekspedycjach). Wg mnie po prostu się żywo nie opłaca puszczać cywilnych ekspów bez niszczyciela/reapera (polecam reapera, bo szybszy).

• dlatego jeśli nie dodajesz niszczyciela/reapera (jednego!), to tracisz dosłownie na własne życzenie. ;)

Czas lotu z 11 na 16 pozycję mojego:

- MT - 25:35

- Pioniera - 27:07

- rozpruwacza - 35:28

- niszczarki / bombowca - 41:56

Różnica pomiędzy pionierem a rozpruwaczem to 8 minut (16 w obie strony) x 8 serii dziennie = 128 minut, czyli jeżeli mogę przeznaczyć na wysyłanie ekspów 16 godzin dziennie, to oznacza to, że zamiast 8 serii z pionierem, zrobiłbym w tym czasie tylko 7 z dołączonym rozpruwaczem. Pytanie co jest więcej warte - kilka statków o wyższej cenie znalezionych podczas tych pierwszych 56 ekspów danego dnia, czy zyski z dodatkowych 8 ekspedycji :/

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• e zamiast 8 serii z pionierem, zrobiłbym w tym czasie tylko 7 z dołączonym rozpruwaczem. Pytanie co jest więcej warte - kilka statków o wyższej cenie znalezionych podczas tych pierwszych 56 ekspów danego dnia, czy zyski z dodatkowych 8 ekspedycji

Generalnie już szału niema, aż tak dużej różnicy między 8 a 7. Bo teraz i tak nie ma takich zysków już z ekspedycji jak były kiedyś. Więc można było by dodawać niszcare i tak ciułać żniwiary kosztem zysków.

Jak pisałem są to dość małe ilości żniwiar więc można je pominąć jeśli ktoś chce. Sensowne ilości żniwiar mieć do tylko zmiana na generała i zbudowanie ich sporej ilości, tylko to daje satysfakcje z ilości sporej.

Natomiast w ciągu miesiąca są to straty 30 slotów w ekspedycji to jest spora ilość, więc lepiej latać bez nszczary i zdobyć więcej sury niż mieć kilka tysięcy żniwiar.

Ale to każdego sprawa jaki ma pomysł na grę i swoją strategię. :)

• Te małe ilości żniwiar i innych statków bojowych w perspektywie kilku miesięcy się robią konkretne. Jak wspominałem, na speedzie flot x2 przez kilka miesięcy codziennego puszczania ekspedycji (zaznaczam, że uni od zera, więc nie były to tylko ekspy z top 1 +100kk pkt) zebrałem 5k reaperów, 4k niszczar i ponad 7k bomb. O drobnicy, panckach i OW nie wspominam. To są konkretne różnice mimo wszystko.

• Te małe ilości żniwiar i innych statków bojowych w perspektywie kilku miesięcy się robią konkretne. Jak wspominałem, na speedzie flot x2 przez kilka miesięcy codziennego puszczania ekspedycji (zaznaczam, że uni od zera, więc nie były to tylko ekspy z top 1 +100kk pkt) zebrałem 5k reaperów, 4k niszczar i ponad 7k bomb. O drobnicy, panckach i OW nie wspominam. To są konkretne różnice mimo wszystko.

5k rozpruwaczy, 4k niszczar i 7k bombowców to koszt 1,015kkk metalu, 650kk kryształu i 265kk deuteru. W przeliczeniu na deuter po (3:2:1) daje to 928kk deuteru.

8 dodatkowych ekspedycji dziennie x 30 dni w miesiącu x 2,3kk deuteru (taki jest średni zysk z 32 192 ekspów w przeliczeniu na jedną ekspedycję) = 552kk deuteru.

Nie wiem, o jakich ilościach miesięcy mówimy, ale wystarczą dwa miesiące takich lotów, aby wyrównać różnicę w znaleziskach.

Żeby nie było oftopu:

Dokładnie w ten sam sposób przeliczam wartość obu srebrnych dopalaczy +2 sloty, jakie można zdobyć w obecnym evencie.

Po aktywacji obu dodatków jednocześnie, dostaję +4 sloty na tydzień x 8 obrotów statkami x 7 dni x 2,3kk deu = 515kk deuteru zysku. Paczka surki daje mi w przeliczeniu zaledwie 38kk deuteru.

Tego nawet nie ma co porównywać :rolleyes2:

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Dla mnie paczki surowców są bezwartościowe. 50kk metalu, 22kk kryształu i 21kk deuteru, czyli moją wartość pełnego pakietu (wydobycie z wszystkich 14 planet), uwzględniając aktywnego geologa, to można zdobyć jednym dobrym farmingiem lub ekspedycją.

Zefir - każdy niesie swój krzyż. Dla mnie jedna paczka to: "Otrzymujesz pełną dzienną produkcję surowców ze wszystkich Twoich planet: 568.348.104 metal, 157.424.040 kryształ i 240.933.456 deuter.". Także mi się ten event podoba, bo niewielkim wysiłkiem dostaję całkiem sporo surowców. Rekompensuje mi to latanie na ekspy z rozpruwaczem - ba! Nawet poza układ latam (w starym stylu).

"The circus is gone, all that's left is the clowns..."

Robbie Williams "Ego a go go "

• Zefir - każdy niesie swój krzyż. Dla mnie jedna paczka to: "Otrzymujesz pełną dzienną produkcję surowców ze wszystkich Twoich planet: 568.348.104 metal, 157.424.040 kryształ i 240.933.456 deuter.". Także mi się ten event podoba, bo niewielkim wysiłkiem dostaję całkiem sporo surowców. Rekompensuje mi to latanie na ekspy z rozpruwaczem - ba! Nawet poza układ latam (w starym stylu).

Plus niezależnie od tego ile komuś te paczki dają, są proporcjonalne do jego eko - w tym kosztów. Co z tego, że mnie też dadzą ponad pół miliarda metalu, skoro następny poziom kopani wymaga przeszło 6x tyle? Pakiety surowców są spoko nagrodą, automatycznie skalowaną dla każdego konta. W sumie uczciwe. :P

• A czy opłaca się latać w jednym układzie cały czas tego samego dnia? Pamiętam, że powyżej 100 nic się nie trafia i wysunąłem hipotezę, że każda ekspedycja zmniejsza o 1% szansę na sukces. To by znaczyło, że najlepszą strategią jest 1 układ 1 fala dziennie.

• Zdaję sobie sprawę, że nadal będzie powiewało niezadowoleniem. Sam na początku uważałem ówczesne nagrody i zadania za niewarte szczególnej uwagi, jednak teraz zauważam, że GF, na przestrzeni ostatnich miesięcy choć raz zrobiło coś dobrze. Nie można wszak zakładać, że kompletnie wszystko czego się dotkną, robią źle, bo tak nie jest. Tu akurat podobnie jak w przypadku przenosin kont, zachowali się ostrożniej i zamiast zarzucić projekt, postanowili coś z nim robić.

Mam już dwa pełne pakiety z tego eventu. Miesiąc temu ich nie miałem i do głowy by mi nie przyszło, że będę miał. Relatywnie pakiety metalu są tańsze, ale trzeba mieć ich sporo więcej i zapłacić za nie, żeby były intratne. Teraz zakładam, że gdy dźwignę swoje eko - dajmy na to - za cztery/pięć lat, i będę miał w ekwipunku - strzelam w ciemno - ze 40 pełnych pakietów, to będę mógł jednorazowo zrobić coś, co znacznie wpłynie na rozwój mojego konta i strategii. To nie jest bezwartościowe.

• (...)Teraz zakładam, że gdy dźwignę swoje eko - dajmy na to - za cztery/pięć lat, i będę miał w ekwipunku - strzelam w ciemno - ze 40 pełnych pakietów, to będę mógł jednorazowo zrobić coś, co znacznie wpłynie na rozwój mojego konta i strategii. To nie jest bezwartościowe.

A jeżeli te pakiety wydasz na bieżąco to po czterech/pięciu latach będziesz mieć jeszcze więcej, bo po drodze każdy pakiet będzie już na siebie zarabiać - przez kopalnie. Oczywiście, że wówczas zużycie na raz wielu dopalaczy da nagły skok. Ale on i tak nie nadrobi straty punktów wynikających z nic nierobienia. Ja tam wolę wydać pakiet od razu i kliknąć kopalnię, zamiast czekać rok, aż będę mieć parę milionów więcej. Bo przez ten rok ta kopalnia wypracuje mi duuuuużo więcej.

• dr MD zgadzam się. Nikt nie robi np. 14 kopalni jednym machnięciem - wiem o jaki mechanizm Ci chodzi. Jednakże astro jednym machynięciem i owszem. Opcji jest wiele, jedno nie wyklucza drugiego. Mój poprzedni post odnosił się do wypowiedzi zefira, że pakiety miałyby być bezwartościowe.

• Grubsze wydatki raczej się planuje. Nikt raczej nie siedzi na tronie swego domu w telefonem w ręce i wpada na pomysł: o, brakuje mi 3 miliardów surowców, kliknąłbym sobie astro. Jak dobrze, że chomikowałem dwadzieścia pakietów surowców. :P