Event z nagrodami - dyskusja

• 1/ Popełnimy błąd w obliczeniach i na planecie leży kkk surowców przy zbyt małej pojemności dt.

2/ Wylosowane przeliczniki u handlarza były zbyt niskie i nie wystarczyło surowców po wymianach.

3/ Popełniamy błąd w wysyłce i musimy czekać x godzin na surowce, a chcemy iść spać.

4/ Musimy natychmiastowo wysłać flotę, a nie mamy dosyć deuteru - liczą się chwile.

5/ Wtapiamy i potrzebujemy natychmiast odbudować flotę,

6/ ...

Można wymieniać dalej sytuacje w których przydałby się jeden zapomniany pakiet surowców, wydany pospiesznie. Dostaliśmy zabezpieczenie na wypadek takich przykładowych sytuacji. To chciałem pokazać. Intratność związana z kopalną jest oczywista, ale farmiąc nie przełoży się na korzyść jaką można osiągnąć rozwiązują pakietem przykładowy problem 1-6 - problem kiedy brakuje czasu.

• Grubsze wydatki raczej się planuje. Nikt raczej nie siedzi na tronie swego domu w telefonem w ręce i wpada na pomysł: o, brakuje mi 3 miliardów surowców, kliknąłbym sobie astro. Jak dobrze, że chomikowałem dwadzieścia pakietów surowców. :P

Jeśli uważasz, że 3kkk surki po dłuższym robieniu eko, z użycia 20 pakietów się opłaca, to proponuję najpierw użyć 20 lub po prostu wykalkulować sobie ile daje np. 14x46/37/39, a potem zastanowić się co napisać na forum ;)

• Ja uważam, że wszyscy powinni paczki wydać od razu. Niechaj pogłębiają się kopalnie. Eko sąsiadów musi być dobre jeśli chcesz mieć godziwe zyski 8o

Nagrody moim skromnym zdaniem są w pindeczke. Z badaniem/budynkiem chyba za duża przesada była. Najwięcej zyskali "starzy gracze", dla nowych niewiele to dawało. Można by jeszcze urozmaicić troszkę te zadanka np. o już wcześniej wspominane acsy lub jakieś RMy. Pole do popisu jest.

• Jak się kupuje to ma sens, ale pełne pakiety najdroższe. Z perspektywy eventów trudno oszacować wymierność wskaźnika średniego wzrostu przyrostów ich wykorzystywania, bo mamy dopiero drugi event, który je zawiera. Mam na myśli czas, względem którego wyliczymy ułamek (dalej procent) ilości zdobytych pakietów: pakiety/dni. To nam daje pełny obraz boosta do przyspieszenia rozbudowy kopalni. Nie mówię, że nie ma to sensu, jednak jeśli w przeciągu 60 dni zdobędę np. 5 pełnych pakietów, to daje mi tylko 8,3% przyspieszenia rozwoju. Dla jednych to dużo, dla drugich niewiele, zważywszy na różne speed uni. To tylko hipotetyczne szacowanie i więcej można by na ten temat powiedzieć po roku lub dwóch latach odbytych eventów, z pełnymi pakietami i bez.

• Trochę zabawne, że ten fragment znalazł się w jednej wypowiedzi z informacją o zdobywaniu surowców z ekspedycji, bo 100 rozpruwaczy to 2-3 ekspedycje cywilne z niszczycielem lub właśnie rozpruwaczem. ;) Nie grając nigdy jako generał po kilku miesiącach robienia takich ekspów mam 5k reaperów.

Ja latam slotami po 1 pionku + 10k MT. Najdroższy statek, jaki przywożę, to Owca :) Zaletą są walki z piratami bez strat i góra 70-80 szt. MT w plecy podczas walk z Obcymi.

Rozpruwaczy mam 210 sztuk - za mało, by mogły coś sensownego zdziałać. Po obecnym evencie będzie ich (mam nadzieję) o 100 sztuk więcej. Tą Twoją ilość 5k, zakładając zdobywanie po 100 sztuk na eventach pewnie osiągnę w 2024-2025 roku;)

Po co tyle mtków? ile razy za dnia znajdujesz po +/- 100kk mety?

• Po to, że jak znajdę już jakimś cudem więcej niż ~50kk surowca (żart, podobno ktoś częściej widywał jednorożce), to fajnie byłoby to zebrać. Poza tym spalanie i tak jest na poziomie ~40k dexu za slot, więc niemal zerowe.

• Ja latam slotami po 1 pionku + 10k MT. Najdroższy statek, jaki przywożę, to Owca :) Zaletą są walki z piratami bez strat i góra 70-80 szt. MT w plecy podczas walk z Obcymi.

Rozpruwaczy mam 210 sztuk - za mało, by mogły coś sensownego zdziałać. Po obecnym evencie będzie ich (mam nadzieję) o 100 sztuk więcej. Tą Twoją ilość 5k, zakładając zdobywanie po 100 sztuk na eventach pewnie osiągnę w 2024-2025 roku;)

Po co tyle mtków? ile razy za dnia znajdujesz po +/- 100kk mety?

Przepraszam z góry za offtop, ale zostałem wywołany, więc odpowiem.

Wszystkich ekspedycji od początku wprowadzenia wersji 7.0 mam 32.779. W tym czasie trafiłem na surowce 10.648 razy. Czyli średnio co 3 ekspedycje trafiam jakieś surowce.

Na te 10.648 ekspedycji, powyżej 50kk metalu trafiłem 66 razy, co średnio daje takie trafienie co 161 ekspów. 161*3 = daje duży event metalu co 483 ekspedycje.

32.779 / 463 dni zapisywania wyników daje ~68 ekspów dziennie.

Duży event metalu co 483 ekspów / 68 ekspów dziennie = 7 dni.

Wychodzi więc jeden duży event metalu raz w tygodniu:)

Jeden lot pionkiem i 10k MT z 11 na 16 pozycję kosztuje mnie 11.280 deuteru.

Jeden lot pionkiem i 5k MT (czyli o połowę mniejsza ładowność) to koszt 5.649 deuteru

Różnica to 5631 deu * 483 ekspedycje tygodniowo = o 2.719.773 większe tygodniowe spalanie.

Dla wszystkich 32779 ekspów da to różnicę 184.578.549 deuteru.

A zyski?

Jeżeli odejmiemy od ilości znalezionego metalu w tych 66 przypadkach po 50kk (czyli ładowność 5k MT) to różnica wyniesie 880.770.215 metalu => https://images91.fotosik.pl/484/ba49ea14a6b94868.png

Nawet jeżeli ktoś kupuje metal po 3:1 to wychodzi 880.770.215 vs 553.735.647

Trudno powiedzieć, czy te lekko ponad 300kk jednostek metalu to dużo, czy mało Dla kogoś z dobrym eko to chwilka, dla mnie byłoby to 6 tygodniowe wydobycie tego surowca.

Oczywiście, gdybym grał z włączonymi kopalniami8o

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• a ja liczę na to, że w nagrodach będzie +1 lvl astro.

Co za tym idzie? Większa mobilizacja dla wszystkich, żeby zbadać jeszcze jeden poziom, więcej sury na fs-ach (zachęta dla flociarzy), częstsze wymiany sury u handlarza, a przede wszystkim miliony wydanej anty na skrócenie i zakończenie, no bo kto by czekał pół roku.

pozdrawiam wszystkich

• Muniek gamoniu, kermit sobie z Ciebie jaja robi. Uwielbiam jak jesteś jakby wiecznie niewyspany :D Trzy tygodnie milczenia, bęc-iwent, znowu można poczytać te same posty na nowo :D

• Muniek gamoniu, kermit sobie z Ciebie jaja robi.

Szczerze nie robiłem sobie jaj.

Topka światowa już przetasowana od ponad roku, od wersji 7 i 3 poziomów doku w nagrodach.

Każdy z nas stanął z rozwojem astro na jakimś poziomie ale nie wierzę, żeby znalazł się idiota, który stwierdzi mając parzyste astro, że nie robi kolejnego?

• żeby w tym evencie było od razu astro x2

to nie miało by sensu, chyba błędnie opisałem moje przemyślenia i stały się nie zrozumiałe. A więc jeszcze raz:

ktoś ma astro na 25lvl (większość graczy) i stwierdza, ze nie ma sensu zbierać na kolejny lvl 2 miesiące a potem czekać pół roku na zbadanie i kolejny 4 miesiące i rok na zbadanie.

i nagle dostaje 26 lvl bez większego wysiłku z nagrody - punkty marne w porownaniu do doku bo tylko 15kk, trampoliną w statach bym tego nie nazwał.

ale jestem pewny, ze każdy zbadałby kolejny poziom już własnymi siłami